Τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία στα Πετράλωνα

Χαριτωμένες αυλίτσες, νοσταλγικές μουσικές και καλό φαγητό. Όλα τα έχουν τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία στην απόλυτη μεζεδογειτονιά της Αθήνας.
Τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία στα Πετράλωνα
της Ηρώς Κουνάδη

Η απόλυτη μεζεδογειτονιά είναι γεμάτη γραφικές αυλίτσες, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, νοσταλγικές μουσικές και τραπεζάκια έξω. Είναι, όμως, παντού καλό το φαγητό; Δυστυχώς, όπως θα έχετε ίσως διαπιστώσει αν έχετε κάνει πέντε-έξι επισκέψεις στα Πετράλωνα, όχι. Κάπου είναι καλό, αλλού είναι μέτριο αλλά δεν πειράζει γιατί είναι καλό το κρασί και βγήκατε πρωτίστως για να δείτε την παρέα και δευτερευόντως για να τσιμπολογήσετε και κάτι, και αλλού πάλι είναι τόσο μέτριο, που ναι, πειράζει. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα δικά μας «καλύτερα των Πετραλώνων» που συνδυάζουν το τέλειο περιβάλλον για παρεΐστικες μαζώξεις με το καλό φαγητό.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, τηλ.: 210 3477961

Γιατί μας αρέσει: Για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και την αύρα παλιάς Αθήνας, και για τις μεγάλες του τζαμαρίες που επιτρέπουν το χάζι στην περαντζάδα της πλατείας Μερκούρη.
Τι να δοκιμάσετε: Καταπληκτικό ταμπουλέ, πικάντικο σουτζούκι, ωραίο χούμους, καταπληκτική πατάτα ψητή με λαδόξυδο και νόστιμο θράψαλο –για το οποίο φημίζεται.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 10-13€ το άτομο, αναλόγως αν θα συνοδεύσετε τους μεζέδες σας με κρασί ή ουζάκι, από την τεράστια ποικιλία σε ετικέτες.

Νόνα
Τρώων 66, τηλ.: 211 4020463

Γιατί μας αρέσει: Για την χρωματιστή αυλίτσα με τα χτιστά καναπεδάκια, τις γλάστρες και τα μικρά δέντρα, αλλά και για τον συμπαθέστατο εσωτερικό του χώρο, που παραπέμπει σε παλιό μπακάλικο.
Τι να δοκιμάσετε: Τα εξαιρετικά σουτζουκάκια με το γιαούρτι, τους μανιταροκεφτέδες, τις φλογέρες με το Μετσοβόνε, τον μαρινάτο γαύρο και το ξυδάτο χταπόδι. Αν πάλι η παρέα κινείται σε πιο κρεατοφαγικά μονοπάτια, νόστιμη και χορταστική είναι και η ποικιλία κρεάτων.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 15€ περίπου το άτομο, μαζί με δροσερό χύμα κρασί.

Κάππαρη
Δωριέων 36, τηλ.: 210 3450288

Γιατί μας αρέσει: Για τα ρεβίθια με το μπέικον, πρωτίστως. Αλλά και για την κουκλίστικη αυλίτσα της, που είναι ίσως η ωραιότερη σε μια γειτονιά που κάθε άλλο παρά υστερεί σε αυλές.
Τι να δοκιμάσετε: Τα ρεβίθια με το μπέικον, πρωτίστως. Αλλά και το ισκεντέρ κεμπάπ με τη σως γιαουρτιού, το απάκι, το λουκάνικο αγριογούρουνου, το ριζότο με τις γαρίδες και το μανούρι με μέλι και σουσάμι.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 15-17€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί. 

Ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, τηλ.: 210 3455505

Γιατί μας αρέσει: Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ίσως η πιο αυθεντική κρητική ταβέρνα της Αθήνας. Επίσης, για την όμορφη ταράτσα του, στην οποία στήνονται συχνά πυκνά παρεΐστικα γλέντια με ζωντανή μουσική (χωρίς μικρόφωνα, εννοείται) και για τον απολαυστικά πληθωρικό ιδιοκτήτη που διασφαλίζει την πάντα ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Τι να δοκιμάσετε: Οπωσδήποτε το καταπληκτικό γαμοπίλαφο, αλλά και το απάκι, το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και τις κομμένες στο χέρι πατάτες με στάκα.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 15-17€ το άτομο, με υπέροχο Μαρουβά (αυτό το δυσεύρετο στην Αθήνα χανιώτικο κρασί) και κερασμένη τσικουδιά. 

Σαλός Λαγός
Τρώων 63 και Αιολέων, τηλ: 210 3471101

Φωτό: TastePicks.gr 
Γιατί μας αρέσει: Για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τα σιδερένια τραπεζάκια καφενείου που απλώνει στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του, και τις ωραίες νοσταλγικές μουσικές.
Τι να δοκιμάσετε: Το χουνκιάρ μπεγιεντί, με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας και ωραίο κοκκινιστό μοσχαράκι, το πληγούρι με ντομάτα και μυρωδικά, τα κεφτεδάκια με σάλτσα γιαουρτιού και τις φρέσκες τηγανιτές πατάτες.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 12€ το άτομο περίπου, μαζί με κρασί ή ουζάκι.

Ο Σαντορινιός
Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629

Γιατί μας αρέσει: Για την σούπερ νοσταλγική αυλίτσα, με τα κρασοβάρελα, τα γλαστράκια, τα καρό τραπεζομάντηλα και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες που σε ταξιδεύουν στο χωριό κάποιου (συγκεκριμένου) νησιού.
Τι να δοκιμάσετε: Εννοείται τους ντοματοκεφτέδες, την φάβα, τις σπιτικές πίτες, τα κρεατικά στη σχάρα –εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή η ποικιλία κρεατικών– και, για το τέλος, παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 12-15€ το άτομο, με γλυκόπιοτο κρασί. 

Το Περιβολάκι
Αθηναίου 7 & Πλατεία Ηούς, τηλ.: 213 0237687

Γιατί μας αρέσει: Πέραν της αδυναμίας που τρέφουμε στα συνεργατικά στέκια γενικώς, το Περιβολάκι μας κερδίζει γιατί είναι και ένα από τα πιο περιποιημένα, με το πράσινο του χώρου του να αποπνέει ζεν αίσθηση και τα τραπεζάκια που απλώνει έξω στην ήσυχη πλατεία Ηούς των Κάτω Πετραλώνων να μας δημιουργούν αίσθηση διακοπών στην πόλη.
Τι να δοκιμάσετε: Τη ρεβυθάδα με δεντρολίβανο, το χοιρινό με πορτοκάλι, τη χοιρινή τηγανιά με μέλι και θυμάρι, το πηλιορείτικο λουκάνικο και την πατατοσαλάτα.
Λογαριασμό, παρακαλώ: Στα 10€ το άτομο, με μπύρα (η ελληνική Zeos είναι εξαιρετική επιλογή) ή χύμα κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v