Φαγητό κάτω από τα αστέρια: Εστιατόρια… καλοκαιρινά

Εστιατόρια και μεζεδοπωλεία για ρομαντικά ραντεβού ή παρεΐστικες εξόδους, με τραπεζάκια σε ταράτσες και αυλές και σούπερ οικονομικές τιμές.
Φαγητό κάτω από τα αστέρια: Εστιατόρια… καλοκαιρινά
της Ηρώς Κουνάδη

Σε ταράτσες με θέα, σε χαριτωμένες αυλές, ακόμα και σε πεζοδρόμια και πλατείες, τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια της πόλης απλώνουν τραπεζάκια έξω και μας σερβίρουν νοστιμιές κάτω από τα αστέρια. Είτε σχεδιάζετε ρομαντικό ραντεβουδάκι, είτε καλοκαιρινή έξοδο με την παρέα, παρακάτω συγκεντρώσαμε τα καλύτερα και οικονομικότερα εξ αυτών.

Για (low budget) ρομαντζάδα

Andaman
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 211 2104939

Μια από τις πιο όμορφες ταράτσες της πόλης κρύβεται επάνω στο κατακόκκινο κτίριο κοντά στην Πειραιώς, που παραδίδει από πέρυσι εντατικά μαθήματα ταϊλανδέζικης κουζίνας σε πεινασμένους Αθηναίους. Στο μενού του πρωταγωνιστούν σπεσιαλιτέ όπως το τηγανιτό ρύζι με ανανά, γαρίδες, κοτόπουλο και τζίντζερ, η δροσερή σαλάτα μάνγκο με φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο, και το δημοφιλέστατο chicken satay, μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σάλτσα φυστικιού. Εξίσου νόστιμες είναι και οι γαρίδες με σάλτσα στρειδιού για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο «θαλασσινό». Ειδική μνεία αξίζει και στα καταπληκτικά του κοκτέιλ, που μπορούν είτε να συνοδεύσουν το γεύμα σας είτε να τα απολαύσετε σκέτα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ ανά άτομο.

Kuzina
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 210 3240133
Σας τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές για την Kuzina του Άρη Τσανακλίδη και την πανέμορφη ταράτσα της, η οποία κοιτάζει κατάματα τον Παρθενώνα. Το μενού εδώ εμπλουτίζει την ελληνική παράδοση με μεσογειακές και διεθνείς γαστρονομικές ιδέες, σε ένα fusion αποτέλεσμα που περιλαμβάνει προτάσεις όπως λουκουμάδες σε μους φέτας με δυόσμο, σπαγγετίνι με ξινοτύρι, τοματίνια και σκόρδο και χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο με κρέμα από μοσχολέμονο. Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, συμπεριλαμβάνονται σε ένα σούπερ οικονομικό set menu, των 19€ το άτομο, με ποτήρι κρασί ή μπύρα.

Αττικός
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256

Στη γειτονιά του Μακρυγιάννη, η οποία φημίζεται για τις ταράτσες της με τη φανταστική θέα στην Ακρόπολη αλλά και για τα τουριστικά της στέκια, ο Αττικός Greek House (όπως είναι ολόκληρο το όνομά του) τιμά την πρώτη κατηγορία χωρίς να υποκύπτει στις ευκολίες της δεύτερης. Συνεχίζει μέχρι σήμερα –από το 1972 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του– να σερβίρει μαγειρευτά του μυρίζουν παράδοση και σπιτικό μεράκι. Τα ντολμαδάκια, το λεμονάτο αρνάκι και ο μουσακάς συγκαταλέγονται στα hit του μενού του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσει παραπονεμένους τους λάτρεις της σχάρας. Η πανοραμική θέα, που είναι φυσικά ένα από τα δυνατά χαρτιά του, «πιάνει» από Ακρόπολη και Ηρώδειο μέχρι Αστεροσκοπείο και Φιλοπάππου. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου.

Για τις καλοκαιρινές μαζώξεις της παρέας

Η Ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3455505

Ένα από τα πιο αυθεντικά –και πιο ωραία– κρητικά στέκια της Αθήνας, με τον πιο απολαυστικό πληθωρικό ιδιοκτήτη επί της υποδοχής. Στην όμορφη ταράτσα του η τσικουδιά ρέει άφθονη, μαζί με τον Μαρουβά (αυτό το υπέροχο παλαιωμένο και σούπερ δυνατό χανιώτικο κρασί που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα), η μουσική είναι ζωντανή αλλά χωρίς μικρόφωνα, και το γαμοπίλαφο το καλύτερο που έχετε δοκιμάσει εντός αττικών συνόρων. Στα του μενού, αξίζει να σημειώσετε, εκτός από το γαμοπίλαφο, το μυρωδάτο απάκι, το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και τις κομμένες στο χέρι πατάτες με στάκα. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με χανιώτικο κρασί και κερασμένη τσικουδιά.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο τηλ: 211 1834789

Άπλωσε τραπεζάκια απέναντι, στην πλατεία Αυδή, και συμπλήρωσε τέλεια το τρίπτυχο της επιτυχίας ωραίο φαγητό – καλές τιμές – τραπεζάκια έξω. Αν είστε ανάμεσα στους ελάχιστους Αθηναίους που δεν το έχουν δοκιμάσει ως τώρα, να σας πούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της πόλης και να σας δώσουμε μερικά “SOS” του καταλόγου για να ξεκινήσετε: τις παπαρδέλες με καβουρμά, τα μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα και τα μανιτάρια με απάκι. Αποφύγετέ το τις ώρες αιχμής (ειδικά μεσημέρια Κυριακής και βράδια Παρασκευής και Σαββάτου) εκτός αν είστε πολύ υπομονετικοί ή όχι πολύ πεινασμένοι. Υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο, ωραίου κρασιού ή ούζου περιλαμβανομένου. 

Αυλή του Πέτρου 
Λεωνίδου 86 και Πλαταιών, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3423886

Παραμένουμε Μεταξουργείο, για να (ξανα)τιμήσουμε μια αγαπημένη αυλίτσα από τα παλιά, η οποία πρόσφατα φρεσκαρίστηκε κι έγινε ακόμα πιο όμορφη. Εδώ εξακολουθούμε να δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων ρουμάνικες σπεσιαλιτέ, όπως τα πικάντικα σουτζουκάκια mici, αλλά και ωραία ψητά στη σχάρα (και τη σούβλα τα Σαββατοκύριακα) ακούγοντας ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά και πληρώνουμε περί τα 12-15€ το άτομο, μαζί με κρασί.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v