Φαγητό σε πλατείες: Δέκα νόστιμες διευθύνσεις

Μεζεδάκια, μαγειρευτά, δημιουργική κουζίνα και έθνικ πινελιές σε δέκα εστιατόρια που βγάζουν τραπεζάκια κοντά σε πλατείες και μας προσκαλούν για φαγητό και… χάζι.
Φαγητό σε πλατείες: Δέκα νόστιμες διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κεντρικές ή μη, οι πλατείες της πόλης έχουν μια γοητεία που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί με ποικίλους τρόπους: χαλαρή βόλτα, καφεδάκι ή φαγητό στα τραπεζάκια που βγάζουν έξω τα κατά τόπους γευστικά spots. Δέκα από αυτά εντοπίσαμε σε ισάριθμες πλατείες – μικρές και μεγάλες, γνωστές και άγνωστες – στην πόλη και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


Μαγεμένος Αυλός στην Πλατεία Προσκόπων
Αμύντα 4, Παγκράτι, τηλ: 210 7223195

Το ιστορικό στέκι του Μάνου Χατζηδάκι στην Πλατεία Προσκόπων διατηρεί απαράλλαχτο το ντεκόρ και το μενού του, φέρνοντας στο νου εικόνες παλιάς Αθήνας. Επίπλωση από ξύλο κερασιάς και καρυδιάς στις καρέκλες και στις ροτόντες, μοναστηριακοί καναπέδες, αυθεντικές ελαιογραφίες από διάσημους ζωγράφους στους τοίχους, μεγάλοι καθρέφτες φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα γοητευτικά… παλιακή. Εδώ θα δοκιμάσετε αρνί στον φούρνο με μικρές πατατούλες που λιώνει στο στόμα, ολόφρεσκια χωριάτικη με χρωματιστές πιπεριές, κόκκορα κρασάτο με λαχανικά, ελληνικό ροστ μπιφ με κόκκινη σάλτσα και χοντρό μακαρόνι και υπέροχα μπιφτέκια σχάρας με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές. Μαζί με κρασί, το κόστος δεν ξεπερνά τα 25€ ανά άτομο.

Tortuga στην Πλατεία Πλαστήρα
Αρχιμήδους 1, τηλ: 2130307520

Σχεδόν δίπλα από το χίπστερ Chelsea Hotel στο Παγκράτι, ο σεφ Marco Rossi εμπνέεται και δημιουργεί τορτίγιες, σε ένα “slow food served fast” στέκι με λίγες και καλές επιλογές για street food στο χέρι ή στα λίγα τραπεζάκια. Εμείς δοκιμάσαμε την τορτίγια με σιγοψημένη πανσέτα και αυτή με το κοτόπουλο κάρι (αρκετά γενναιόδωρη μερίδα) και το side των country potatoes με σος γιαουρτιού. Θα βρείτε επίσης συνοδευτικά όπως κροκέτες μανιταριού, απαλές μπάλες σπιτικού τυριού, σούπες και τορτίγια chips, γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και τους χορτοφάγους της παρέας. Υπολογίστε περί τα 4-5€ για την κάθε τορτίγια και από 1,50 ως 4,70€ για τα διάφορα συνοδευτικά.

Mama Roux στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης
Αιόλου 48, τηλ.: 213 0048382

Το πολυσυλλεκτικό στέκι στην χιπ πιάτσα της Αγίας Ειρήνης συνεχίζει να συγκεντρώνει πλήθος θαμώνων που πιάνουν – δύσκολα- κάποιο από τα ρουστίκ τραπέζια του κοντά στις τεράστιες τζαμαρίες ή αράζουν στα σκαμπό της μπάρας για τσιμπολόγημα συνοδεία αλκοόλ. Στο μενού, οι έθνικ γεύσεις κυριαρχούν με αδιαμφισβήτητα highlight το εξαιρετικό σουβλάκι κοτόπουλο tandoori, τα chop suey noodles και τα λαχταριστά φαλάφελ. Από τις υπόλοιπες επιλογές του πλούσιου μενού ξεχωρίσαμε τα αρνίσια κεμπάπ, την quesadilla με κοτόπουλο και τα ιδιαίτερα ζουμερά burger. Οι μερίδες είναι χορταστικές. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να δοκιμάσετε και τα πολύ νόστιμα επιδόρπιά του, με αποκορύφωμα την Lemon Cream με μπισκότο από golden cookies, σπιτικό brown butter και μαρέγκα. Αν σκέφτεστε να το επισκεφθείτε Παρασκευή ή Σάββατο, θα ήταν σοφό να κάνετε κράτηση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, ενώ τις Κυριακές το Mama Roux είναι ανοιχτό μόνο για brunch.

Η Μικρή Βουλή στην Πλατεία Βαρνάβα
Πλατεία Βαρνάβα 8, τηλ: 2107565523

Μπυραρία, ελληνικό μαγειρείο, μεσογειακό μεζεδοπωλείο… Η Μικρή Βουλή στην εναλλακτική πλατεία του Παγκρατίου είναι όλα τα παραπάνω, και σερβίρει τις γεύσεις της στον απλό εσωτερικό της χώρο ή στα τραπέζια στην δροσερή άκρη της πλατείας, που περιβάλλονται από δέντρα και πέργκολες. Θα δοκιμάσετε ρακές από το μεσημέρι, συνοδευμένες με μεζέ, ή μαγειρευτά και μεσογειακά πιάτα, όπως γαριδοπίλαφο, κολοκυθοκεφτέδες, λαχανοντολμάδες και ωραιότατα μπιφτεκάκια. Χορταστική επιλογή είναι και η ποικιλία κρεατικών – για πλήρες γεύμα με μπύρες ή χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι αυτήν την περίοδο στην πλατεία Βαρνάβα γίνονται έργα.


Ψωμί και Αλάτι στην Πλατεία Χαλανδρίου
Πλατεία Ελευθερωτών 8, τηλ: 210 6848178

Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος μαγειρεύει στο Χαλάνδρι καθημερινά από τις 20.00 εκτός Δευτέρας και μας προτείνει απλές αλλά προσεγμένες γεύσεις, τις οποίες θα δοκιμάσουμε στον λιτό χώρο του «Ψωμί κι Αλάτι». Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα καθαρή – δεν επιτρέπεται το κάπνισμα- και η διακόσμηση «παντρεύει» το κλασικό με το μοντέρνο. Μην περιμένετε γενναιόδωρες μερίδες – τα πιάτα κινούνται σε γκουρμέ ποσότητες και αντίστοιχα τσιμπημένες τιμές, αλλά φθάνουν στο τραπέζι πάντα άριστα μαγειρεμένα. Η σούπα της ημέρας έρχεται κερασμένη, ενώ από τα κυρίως, εγγυημένες επιλογές είναι η μπριζόλα, τα σιουφιχτά ζυμαρικά και το κοτόπουλο tandoori. Υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο με κρασί.

Δεξαμενή στην Πλατεία Δεξαμενής
(δεν διαθέτει τηλέφωνο)

Το καφενεδάκι της «άλλης» πλατείας του Κολωνακίου, στα τραπεζάκια του οποίου συναντιούνταν κάποτε ο Παπαδιαμάντης, ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης, επανήλθε δυναμικά στο πόστο του, στον δροσερό πεζόδρομο έξω από το θερινό σινεμά της Δεξαμενής. Το μενού του περιλαμβάνει παραδοσιακές νοστιμιές του τύπου πατάτες με αυγά και διάφορες τηγανιές, αλλά και πιο «νεωτεριστικές» επιλογές, όπως το ψητό χαλούμι με μαρμελάδα σύκου και βαλσάμικο, ή οι φακές με μανούρι και λιαστή ντομάτα. Τα μεζεδάκια κυμαίνονται στα 3-4€ έκαστο, ενώ το μέγεθος των μερίδων είναι ικανοποιητικότατο για την τιμή τους. Εκτός όλων των άλλων, το καφενεδάκι της Δεξαμενής το αγαπάμε και για το χιούμορ του: ο χαρακτηρισμός που του απέδιδε ο Παπαδιαμάντης, «νηπιαγωγείο – μπαρ- γηροκομείο», έχει γραφτεί στους καταλόγους του.

Όξο Νου στην Πλατεία Εξαρχείων
Μπενάκη 63, τηλ: 210 3801778

Η Κρήτη μετακόμισε στην Μπενάκη, μια ανάσα από την πλατεία των Εξαρχείων, και οι μαυροπίνακες στο πεζοδρόμιο που απαριθμούν τα πιάτα ημέρας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: χοχλιοί μπουμπουριστοί, αρνί τσιγαριαστό, κόκοκας (ναι, έτσι λέγεται ο κόκορας) με χωριάτικες χυλοπίτες, μπουρέκι με κολοκύθι και πατάτες, κρεατότουρτα, σύγκλινο, καλτσούνια, σαλάτες με σταμναγκάθι συνθέτουν ένα μενού αυθεντικά κρητικό. Εννοείται πως με το που καθίσετε στο τραπέζι, σας καλωσορίζουν με την πατροπαράδοτη ρακή, ενώ το χωριάτικο ψωμί έρχεται μαζί με ένα καλαθάκι γεμάτο καλούδια όπως κρητικό ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και βαζάκια με μυρωδικά, για να ανοίξει η όρεξη. Για πλήρες γεύμα, με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.

Η Αρετούσα στην Πλατεία Ελπίδος
Βαρνούντος 6, Κουκάκι, τηλ: 210 924-7391

Παραδοσιακή ταβέρνα – μεζεδοπωλείο, η οποία «βλέπει» σε μια μικρή και όμορφη πλατειούλα στο Κουκάκι, η Αρετούσα βγάζει τα τραπεζάκια της στην Πλατεία Ελπίδος και είναι ό,τι πρέπει για ουζάκι και φαγητό μετά από τις καλοκαιρινές μας βουτιές. Πιάστε θέση λοιπόν στα ξύλινα τραπεζάκια της με το χαρακτηριστικό χάρτινο τραπεζομάντιλο και παραγγείλτε «μία απ’ όλα»: δε θα μείνετε παραπονεμένοι. Το μενού, χωρίς να πρωτοτυπεί, περιλαμβάνει τις κλασσικές νοστιμιές μιας ταβέρνας: δοκιμάσαμε κολοκυθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες και τυροκροκέτες αφράτες και ιδανικά τηγανισμένες, χωριάτικη χωρίς… τσιγκουνιές στο ελαιόλαδο, αρκετά καλό τζατζίκι, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, συκωτάκι αρνίσιο στα κάρβουνα και νοστιμότατη ποικιλία κρεατικών με κοτόπουλο, ψαρονέφρι, μπριζολάκια και λουκάνικο. Οι τιμές εξίσου ελκυστικές: Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασάκι, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€ ανά άτομο.

Οινομαγειρείο Πλατεία στην Πλατεία Μερκούρη
Δεινοχάρους 3, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3420705

Ευχάριστος χώρος που σε κερδίζει με τις απαλές γήινες αποχρώσεις, χάζι στην πλατεία Μερκούρη από την τζαμαρία και νόστιμα πιάτα, μεζέδες και φρέσκες σαλάτες, που παντρεύουν την παράδοση με την φιλοσοφία και την αισθητική που έχει ένα νεο-ταβερνάκι. Το οινομαγειρείο της όμορφης Πλατείας Μερκούρη είναι ένα απλό και τίμιο μαγαζί, στο οποίο αξίζει να δοκιμάσετε πράσινη σαλάτα με κουλούρι Θεσσαλονίκης και γραβιέρα, τηγανιτό γαριδάκι, ωραίο σαγανάκι, κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, κολοκυθοκεφτέδες και πολύ καλή παστουρμαδόπιτα. Με κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ με μπύρα ή κρασί.

Αλεξάνδρα στην Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας
Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 210 6420874

Κρυμμένη πίσω από το κατάφυτο παρκάκι της Αργεντινής Δημοκρατίας, η Αλεξάνδρα απλώνει τα κατάλευκα τραπεζάκια της στη σάλα με την ανοιχτή τζαμαρία και σερβίρει εξαιρετικές γεύσεις με άρωμα Ελλάδας. Στα «κλασικά» του μενού, περιλαμβάνονται τα σπιτικά ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι με σάλτσα τομάτας και βασιλικό, τα σπιτικά γεμιστά, τα κολοκύθια Θράκης και το χοιρινό Νάξου με αμπελοφάσουλα. Οι τιμές είναι λογικές – για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο, αναλόγως όρεξης. Για τους «γείτονές» της, η Αλεξάνδρα διαθέτει και υπηρεσίες delivery.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v