Ταβέρνες και εστιατόρια στις αυλές του Χαλανδρίου

Οκτώ αυλές και κήποι εστιατορίων στο Χαλάνδρι στρώνουν τα τραπέζια τους και μας υποδέχονται στη σκιά των δέντρων τους για χορταστικά καλοκαιρινά φαγοπότια.
Ταβέρνες και εστιατόρια στις αυλές του Χαλανδρίου
του Γιώργου Κόκουβα

Αυλές σε γοητευτικά νεοκλασικά, δροσεροί κήποι με άρωμα νοσταλγίας και τραπεζάκια κάτω από ευωδιαστές πορτοκαλιές μας περιμένουν και αυτό το καλοκαίρι στο Χαλάνδρι για να μας χορτάσουν μεζέδες. Ιδού οι οκτώ αγαπημένες μας γευστικές αυλές για μεζέδες θαλασσινών, κρεατικών και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. 

Περί Ουσίας 
Θησέως 25 και Δουκίσσης Πλακεντίας, Πλατεία Κένεντι, τηλ.: 210 6830220

Μια όμορφη νοσταλγική αυλίτσα μας περιμένει στην πλατεία Κένεντι. Στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα κάτω από τις σκιερές κληματαριές και γύρω από την χτιστή λιμνούλα, δοκιμάζουμε παραδοσιακούς μεζέδες κρεατικών ή θαλασσινών, σε απλές αλλά νόστιμες εκδοχές – υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με χύμα κρασί. 

Υδρούσσα 
Aγ. Παρασκευής 56, τηλ: 210 68 12 520

Στην αυλή ενός όμορφου διατηρητέου στο Χαλάνδρι, τα άσπρα τραπεζάκια φιλοξενούν παρεΐστικα φαγοπότια με άφθονους ορεκτικούς μεζέδες (από πολίτικο μεζέ και κεφτεδάκια με γιαούρτι ως ριγανάτο λουκάνικο, μπουρέκια Καισαρείας και γκιουζλεμέ) αλλά και τα κλασικά κρεατικά της σχάρας. Συνδυάστε με παγωμένη μπύρα ή ουζάκι, και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο – σημειώστε ότι τις καθημερινές από τις 15.00 ως τις 18.00 ισχύει happy hour με έκπτωση 25% στις τιμές του καταλόγου. 

Μπεμπέκα 
Διονύσου 16, τηλ: 2106854880

Στον ήσυχο, καταπράσινο δρόμο κοντά στο δημαρχείο του Χαλανδρίου, η Μπεμπέκα στρώνει τα τραπεζομάντιλά της κάτω από τις ευωδιαστές πορτοκαλιές των δύο διαφορετικών κήπων της, και σερβίρει ελληνικές μαμαδίσιες γεύσεις με αδυναμία στα τοπικά προϊόντα από μικρούς έλληνες παραγωγούς, όπως τυριά Ρούμελης, μέλι ορεινής Ναυπακτίας, σύγκλινο Μάνης και δικό της ελαιόλαδο. Πέρα από τα κλασικά κρεατικά του μενού, καθημερινά ξεφουρνίζει και ενδιαφέροντα πιάτα ημέρας σε μεγάλες μερίδες – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Τζίτζικας και Μέρμηγκας
Αγίου Γεωργίου και Αισχύλου, τηλ: 2106810529

Μεγάλη, δροσερή, προσεγμένη και νοσταλγική – στη λογική του παλιού μπακάλικου, η αυλή του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα στο Χαλάνδρι φημίζεται για τα ωραία πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας αλλά και τους κλασικούς μεζέδες – θα δοκιμάσετε μυρωδάτα κεφτεδάκια, ριζότο με μελάνι σουπιάς, πολίτικο κεμπάπ, χορταστικά μπριζολάκια, μιλφέιγ λαχανικών, τυρολουκουμάδες και τηγανητή γραβιέρα Νάξου με μέλι Ταϋγέτου και μπέικον. Συνδυάστε το με κάποια από τις προσεγμένες ετικέτες ελληνικών κρασιών, ολοκληρώστε με λικέρ μαστίχας και υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο. 

Brooklyn, The Taste Factory 
Αχιλλέως Παράσχου 8 , τηλ: 2130351374

Το αγαπήσαμε τον χειμώνα που μας πέρασε για την αίσθηση νεοϋορκέζικου diner και τα λαχταριστά του burger. Τώρα, έχουμε ακόμη ένα λόγο να «ταξιδέψουμε» στο Brooklyn: Την ωραιότατη αυλίτσα του, με τα ξύλινα τραπέζια και τις χρωματιστές μοντέρνες καρεκλίτσες του, όπου σερβίρει brunch (φουρνιστά τοστ, πίτες, pancakes και αυγά σε κάθε πιθανή εκδοχή) και αμερικάνικα burgers (αγαπημένα μας τα Egg Project με αυγό και πικάντικη μαγιονέζα και Chicken Meatball με κεφτεδάκια, Philadelphia, πιπεριά Φλωρίνης και jack sauce). Σερβίρει επίσης American style chicken (δηλαδή ψητό κοτόπουλο που μπορείτε να παραγγείλετε ολόκληρο ή σε μερίδες (¼ ή 1/2). Διατίθεται επίσης και παιδικό μενού. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για burger και παγωμένα κοκτέιλ. 

Ψαράκια και Θαλασσινά 
Κώστα Βάρναλη 5, τηλ: 2106855932

Το Χαλάνδρι μύρισε θάλασσα, χάρη στη νέα άφιξη στην οδό Βάρναλη, που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες της όμορφης αυλής του αρχοντικού νεοκλασικού του κτιρίου. Εδώ θα δοκιμάσετε ορεκτικά από τον δίσκο που καταφθάνει αμέσως και φυσικά ψαράκια, στη σχάρα ή στο τηγάνι. Πολύ ωραίες και χορταστικές επιλογές είναι ο ωραιότατος γόνος καλαμαράκι, το ξυδάτο χταποδάκι, ενώ ιδιαίτερη μνεία χρήζουν οι τηγανητές πατάτες, μεγάλες και κομμένες country style, με τη φλούδα τους. Συνοδεύστε με μπύρα ή ουζάκι και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο (ή παραπάνω αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι). 

Homey 
Εθνικής Αντιστάσεως 39, Αθήνα, τηλ: 2106841156

Η κόρη της γνωστής για τις λαχταριστές συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και ο ξάδερφός της αποφάσισαν να πάνε την οικογενειακή «έφεση» στο καλό φαγητό ένα βήμα παραπέρα. Για την ακρίβεια… στο Χαλάνδρι, σε έναν όμορφο χώρο που διαθέτει και πίσω αυλή, με άνετες πολυθρόνες και τραπεζάκια στα οποία καταφθάνουν πιάτα δημιουργικής κουζίνας από ελληνικές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε καρπάτσιο μοσχαριού, μαγειρευτά που ετοιμάζονται στον ξυλόφουρνο, ζουμερή πικάνια, και για το τέλος υπέροχο μιλφέιγ με παγωτό βανίλια και σοκολάτα. Για ένα χορταστικό γεύμα υπολογίστε περί τα (τσιμπημένα) 25-35€ (χωρίς κρασί). Περισσότερες λεπτομέρειες από τις γευστικές μας δοκιμές στο Homey εδώ.  

Μονοκατοικία 
Φιλικής Εταιρείας 39, τηλ: 2106819109

Στην σκιά των δέντρων της χαλανδριώτικης μονοκατοικίας, σε έναν ήσυχο δρόμο μακριά από τις πολύβουες πιάτσες της περιοχής, απολαμβάνουμε δημιουργική κουζίνα – από πανσέτα μαριναρισμένη σε ρούμι, χωνάκια με καραμελωμένο κοτόπουλο και συκώτι με πουρέ σελινόριζας μέχρι burger με κυβάκια πατάτας. Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v