Θεσσαλονίκη: 7 εστιατόρια μπροστά στη θάλασσα

Πιάνουμε τραπέζι μπροστά στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης και απολαμβάνουμε ελληνικούς μεζέδες και ψαράκι εκεί που σκάει το κύμα του Θερμαϊκού.
Θεσσαλονίκη: 7 εστιατόρια μπροστά στη θάλασσα
Καλά τα Κάστρα, ωραίες οι πλατείες και οι στοές του κέντρου, αλλά Θεσσαλονίκη χωρίς θάλασσα και άρωμα Θερμαϊκού μία στο τόσο δεν νοείται. Γι’ αυτό και εντοπίζουμε επτά από τις αγαπημένες μας επιλογές για φαγητό μπροστά στο κύμα, με κάτι για όλα τα γούστα, είτε ψάχνετε ταβερνάκι για ούζο και ψαρομεζέδες, είτε fine dining σε κομψά εστιατόρια με γαλάζιο φόντο. 

Thymare Sea Food 
Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, τηλ: 2310897197

Αγνά υλικά της θάλασσας και ευφάνταστα «παντρέματά» τους απολαμβάνουμε στον κομψό, ρομαντικό χώρο του εστιατορίου του Μακεδονία Palace, ακριβώς μπροστά στην παραλιακή περαντζάδα. Εδώ θα δοκιμάσετε εξεζητημένες γεύσεις, όπως λαυράκι γεμιστό με καλαμάρι, κινόα και σαμπαγιόν εσπεριδοειδών ή sushi rolls. Αυτό το καλοκαίρι, «τρέχει» και set menu των 20€, που περιλαμβάνει ανάμεικτη σαλάτα με κεφτεδάκια από γαύρο και ντοματίνια Σαντορίνης, ζουμερό σολομό με κρούστα θυμαριού ή σπαγγέτι με όστρακα, cheesecake μοσχολέμονου, φράουλας και μέντας και ένα ποτήρι κρασί. 

Χαμόδρακας 
Μ. Γαγύλη 13, Καλαμαριά, τηλ. 2310 447943

Ιστορική ψαροταβέρνα της Καλαμαριάς, μιας και μετρά σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας εκεί που σκάει το κύμα στο Καραμπουρνάκι, ο Χαμόδρακας σερβίρει ουζάκι με οικονομικές πιατέλες μεζέδων –το ούζο με μπακαλιάρο, καλαμάρι, γαύρο, σκορδαλιά, μυδοπίλαφο και μελιτζανομπουρεκάκια για δύο στοιχίζει 15€), ποικιλίες για μεγάλες παρέες – επιλέξτε το μενού τεσσάρων ατόμων με πολλά θαλασσινά καλούδια στα 19€ κατ’ άτομο), αλλά και εξαιρετικά κυρίως ψαρο-πιάτα, όπως φρέσκο φιλέτο σολομού με κρούστα μυρωδικών ταλιατέλες από σπανάκι με γαρίδες και σάλτσα γιαουρτιού και φιλέτο καλκάνι, συνοδεία ελληνικών κρασιών. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο αν κινηθείτε στη λογική «ούζο και μεζέδες» ή παραπάνω αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι. 

Αγιολί 
Λεωφόρος Νίκης 15, τηλ: 2310262888

Μία κομψή μπυραρία, ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο και ένα παρεΐστικο ουζερί: Τρία σε ένα μας προσφέρει το Αγιολί, που μετακόμισε στη λεωφόρο Νίκης, μπροστά στον Θερμαϊκό. Στο μπαλκόνι του ή μπροστά στην παραλιακή περαντζάδα, απολαμβάνουμε από ούζο με σαγανάκια, μύδια ή σαρδέλες γεμιστές, μέχρι παγωμένες μπύρες με φτερούγες κοτόπουλου και κεμπαπάκια ή κρασί με ραβιολόνε μανιταριών, μπρουσκέτες και βιολογικό λαυράκι – ανάλογα ποιον από τους τρεις καταλόγους (εστιατορίου/ουζερί/μπυραρίας) θα επιλέξετε. Υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο. 

Μαύρη Θάλασσα 
Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, τηλ: 2310932542

Μια ανάσα από την παραλία της Νέας Κρήνης, η Μαύρη Θάλασσα απλώνει τραπέζια στις μεγάλες της βεράντες και μας σερβίρει θαλασσινά που μυρίζουν φρεσκάδα. Γκουρμέ αλλά πιστό στην απλότητα της ελληνικής κουζίνας, ετοιμάζει όστρακα, άσπρο ταραμά, φρέσκια τσιπούρα, γαρίδες, μυδοπίλαφα, κριθαρότο θαλασσινών και τα συνοδεύει με μεγάλη λίστα ελληνικών κρασιών. Για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε γύρα στα (τσιμπημένα) 30-35€ κατ’ άτομο. 

Μαϊάμι 
Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη, τηλ: 2310447996

Φημισμένη ψαροταβέρνα στην Κρήνη, το «Μαϊάμι» της Θεσσαλονίκης απλώνει μπλε τραπεζάκια στην προβλήτα, εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα – και σε συνδυασμό με το «κυκλαδίτικο» πλακόστρωτο και την χαλαρή διάθεση, θυμίζει πραγματικά νησιώτικο εστιατόριο. Εδώ θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι από 55€ το κιλό, ψητή σαρδέλα, κουτσομούρα ή μπακαλιάρο σκορδαλιά, μύδια τηγανητά, αχνιστά και σαγανάκι και δροσερές σαλάτες θαλασσινών. Αν κινηθείτε σε επίπεδο μεζέδων, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Άρωμα Γλυκάνισου 
Ακτής 67, Περαία, τηλ: 2392022204
Στο κέντρο της παραλίας της Περαίας, το τσιπουράκι και ο μεζές έχουν την τιμητική τους, και μάλιστα σε τραπεζάκια που απλώνονται ως και πάνω στην αμμουδιά. Απλοί ψαρομεζέδες αλλά σε τεράστιες μερίδες – ποντάρετε άφοβα στο γαύρο, το ψητό χταπόδι και το καλαμάρι, χορτάστε τηγανητά ψαράκια ή μυδοπίλαφο και υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο. 

Καπετάν Φουρτούνας 
Ν. Κουντουριώτου 59, Παραλία Νέων Επιβατών, τηλ: 2392020708

Ο καπετάν Φουρτούνας αποτελεί εγγυημένη επιλογή στην πιάτσα των Νέων Επιβατών, που μπορεί να απέχει λίγα χιλιόμετρα παραπάνω από το κέντρο, αλλά φημίζεται για το καλό ψάρι, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και την θαλασσινή αύρα. Από την τράτα του «Καπετάνιου» καταφθάνουν φρέσκο χταποδάκι, μικρά και μεγάλα ψάρια που ψήνονται σε ξυλοκάρβουνα, ενώ στην κουζίνα ετοιμάζονται και σπιτικά ορεκτικά για να συνοδεύσετε το κρασί ή το ούζο – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο ή παραπάνω ανάλογα το ψάρι που θα προτιμήσετε. Το καλοκαίρι, ιδανικό σημείο είναι τα τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα στην άμμο, απέναντι από το κτίριο της ταβέρνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v