8 αγαπημένα μέρη για ούζο στη Θεσσαλονίκη

Πιάνουμε τραπεζάκι στις πλατείες, τις αυλές και τα αγαπημένα στέκια της Θεσσαλονίκης που σερβίρουν ούζο και νόστιμους μεζέδες στη λιακάδα.
8 αγαπημένα μέρη για ούζο στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Σε στοές, σε αυλές, σε πεζόδρομους, σε πλακόστρωτα και κήπους των πιο νοσταλγικών γειτονιών της Θεσσαλονίκης, πιάνουμε τραπεζάκι, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και ανακαλύπτουμε πώς μπορούμε με θαλασσινούς μεζέδες και ουζάκι να γίνουμε… βασιλιάδες, δικτάτορες, θεοί και κοσμοκράτορες. 

Ουζερί Αριστοτέλους 
Αριστοτέλους 8, τηλ: 2310230762

Μαρμάρινα τραπεζάκια, γλάστρες γεμάτες ανθισμένα λουλούδια, μια αυλή που μας τηλεμεταφέρει στο χωριό και φυσικά ούζο ή τσίπουρο μαζί με φρέσκα θαλασσινά μεζεδάκια είναι αυτά για τα οποία αγαπάμε αυτή τη μικρή όαση στη στοά της πλατείας Αριστοτέλους. Δοκιμάστε το γεμιστό καλαμάρι, τις σουπιές, το γιουβετσάκι και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Το Τσινάρι 
Αλ. Παπαδοπούλου 74, Τσινάρι, τηλ: 2310 284028

Από τα πιο κλασικά στέκια, και από τις πιο όμορφες γωνιές της Άνω Πόλης, στα γραφικά στενά που κάποτε λειτουργούσαν ναργιλεδάδικα, το Τσινάρι σερβίρει ούζο και μεζέδες θαλασσινών ή κρεατικών στους φανατικούς του θαμώνες που συρρέουν κάθε φορά που έχει λιακάδα. Στα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο θα συνοδεύσετε το ούζο με μεζεδάκια της θάλασσας αλλά και κανονικές μερίδες, όπως σουβλάκι ή σουτζουκάκια με ωραίες τηγανητές πατάτες, αν πεινάτε περισσότερο. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 

Το Γεντί 
Ιωάννη Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο, τηλ: 2310246495

Μπροστά στο… Γεντί Κουλέ, κάθε άλλο παρά φυλακισμένοι θα νιώσετε: Στα τραπεζάκια του όμορφου χώρου του «Γεντί» θα βρείτε σκηνικό άλλης εποχής και ατμόσφαιρα παλιού ρεμπέτικου στεκιού. Εδώ θα δοκιμάσετε ούζο από τη Στερεά Ελλάδα, τη Μυτιλήνη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική ή τη Θεσσαλία, καθώς και επτά διαφορετικά είδη τσίπουρου. Μαζί τους, θα καταφτάσουν και πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής παράδοσης με μερικές μοντέρνες νότες, από χειροποίητους αμπελοντολμάδες και μανιταροκεφτέδες μέχρι μπουγιουρντί, παστουρμά, φρέσκα μικρά ψαράκια στο τηγάνι, απάκι και ωραία κεφτεδάκια. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Ουζερί Αγορά
Καποδιστρίου 5 και Ίωνος Δραγούμη, τηλ: 2310532428
Κλασικό στέκι του κέντρου για τις μεσημεριανές ουζοκατανύξεις της πόλης, το Ουζερί Αγορά φέρνει κάτι από Μυτιλήνη στη Θεσσαλονίκη, μιας και ο νησιώτης ιδιοκτήτης φρόντισε να υπάρχει πάντα ούζο από την «πρωτεύουσα» του εθνικού μας ποτού και ψαρομεζέδες σε λογικές τιμές (κυμαίνονται στα 2-3€). Πέρα από τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ή τα μεγαλύτερα τραπέζια μέσα, που ενδείκνυνται και για επαγγελματικά γεύματα, έχετε και την επιλογή της μπάρας, εκεί όπου ο μάγειρας θα ετοιμάσει τα μεζεδάκια μπροστά στα μάτια σας. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για ούζο και τσιμπολόγημα. 

Μπαζαγιάζι 
Β. Ηρακλείου 35, εντός στοάς, τηλ: 6940821122

Στρείδια από την Κάλυμνο, μερακλίδικος γαλέος, μύδια τηγανητά, σουπιές και δροσιστικό ουζάκι. Κι όλα αυτά, θα τα απολαύσετε σε ένα απλό, παρεΐστικο χώρο στη νοσταλγική στοά της νέας αγοράς (Μοδιάνο) στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η ελληνική θαλασσινή κουζίνα συναντά τις επιρροές της Πόλης. 

Τα Πινελίκια 
Θεμιστοκλέους Σοφούλη 89, Καλαμαριά, τηλ: 2310 410 555

Γίνεται ουζάκι χωρίς γεύση από θάλασσα; Φύγαμε για Καλαμαριά, εκεί όπου τα Πινελίκια απλώνουν τα λευκά τραπεζάκια στον όμορφο χώρο τους με τις μεγάλες τζαμαρίες, τα δέντρα τριγύρω και την παραλία σε απόσταση αναπνοής. Τα τραπέζια γεμίζουν φρέσκα πιάτα θαλασσινών και κρεατικών, δροσερές σαλάτες και ουζομεζέδες, από ντολμαδάκια θαλασσινών μέχρι καβουροκεφτέδες και από καπνιστό σκουμπρί μέχρι μυδοπίλαφα και μακαρονάδες θαλασσινών. Καθημερινά ισχύει και ειδικό ατομικό μενού (κυρίως, σαλάτα, ορεκτικό και ποτήρι κρασί ή τσίπουρο) με 10€. 

Ουζερί Καραφάκι 
Προσφυγική Αγορά Μπιτ Παζάρ, τηλ: 2310227706

Από τις πιο «μποέμ», παρεΐστικες πλατείες της πόλης, το Μπιτ Παζάρ αποτελεί αγαπημένο καταφύγιο των φοιτητών (και όσων αισθάνονται έτσι). Εκεί, μέσα στη μικρή στοά της πλατείας, απλώνει τα τραπεζάκια του και το «Καραφάκι», ένα παραδοσιακό ουζερί που σερβίρει ποικιλίες κρεατικών, ούζο και τσίπουρο από έλληνες παραγωγούς, καθώς και δικό τους βαρελίσιο κρασί. Οι μεζέδες είναι επίσης σπιτικοί, με πρώτες ύλες των ιδιοκτητών, και οι τιμές λογικότατες – υπολογίστε περί τα 10-12€ για χορταστικό τσιμπολόγημα μετά τσίπουρου ή ούζου. 

Πέντε Πόρτες 
Φράγκων 2-4, τηλ: 2310532503

Η υπέροχη γωνία της οδού Φράγκων, όπου επί χρόνια το Punto Es σέρβιρε ισπανικά κρασιά και tapas, πλέον μεταμορφώθηκε σε ελληνικό ουζερί και σερβίρει στην καταπράσινη αυλίτσα του, πλάι στα βυζαντινά τείχη της πόλης, ούζο ή τσίπουρο συνοδεία ψητής σαρδέλας, χταποδιού με χούμους, βουβαλίσιων λουκάνικων και σμυρναίικων γεύσεων. Θα βρείτε επίσης ποικιλίες ελληνικών τυριών και φρεσκοψημένες πίτες ημέρας – υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v