7 αγαπημένα έθνικ εστιατόρια στην Θεσσαλονίκη

Επτά αγαπημένες έθνικ γωνιές στην Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύουν γευστικά στη λατινική Αμερική, τη Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Ινδία.
7 αγαπημένα έθνικ εστιατόρια στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Αρμένικα μαντί και μεξικάνικα μπουρίτο. Αργεντίνικες πικάνιες και κυπριακές σιεφταλιές. Σεβιλιάνικα τάπας και ινδικά ταντούρι. Αραβικός καφές και ανατολίτικα γλυκά. Συγκεντρώνουμε τις καλύτερες έθνικ γεύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Θεσσαλονίκη, σε επτά «πεντανόστιμες» διευθύνσεις που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο μας σε κάθε άκρη του πλανήτη. 

El Correo 
Κατούνη 6, Λαδάδικα, τηλ: 2310506506

Στον χώρο του παλιού ταχυδρομείου της πόλης, σε ένα όμορφο κτίριο της δροσερής πλατείας στα Λαδάδικα, η Αργεντινή έχει την τιμητική της, καθώς το El Correo σερβίρει χειροποίητη κουζίνα από την λατινική Αμερική, συνδυάζοντας τα premium cuts και το a la parilla ψήσιμο του αργεντίνικου κρέατος με μεσογειακές πινελιές. Δοκιμάστε Black και Aberdeen Angus, αργεντίνικα steaks και πικάνιες συνοδευμένα με σάλτσες chimichurri ή creole και ζητήστε κάποιο από τα ωραία κρασιά από την Αργεντινή ή την Χιλή, όσο απολαμβάνετε το φαγητό σας υπό τους ήχους αργεντίνικου tango. Υπολογίστε περί τα 20-30€ κατ’ άτομο. 

El Burrito 
Χρυσοστόμου Σμύρνης 5, τηλ: 2310220622

Μια ανάσα από τον Θερμαϊκό και την περαντζάδα της λεωφόρου Νίκης κρύβεται… το Μεξικό. Στον μικρό αλλά θαυματουργό, πολύχρωμο χώρο του «Γαϊδαράκου», ακούμε μεξικάνικες μελωδίες, χαζεύουμε την έθνικ διακόσμηση στους τοίχους και απολαμβάνουμε αυθεντικό chipotle burrito, αχνιστό arroz con polio, χορταστικές φαχίτας με κοτόπουλο και μεγάλες, δροσερές σαλάτες. Τα συνδυάζουμε απαραιτήτως με τα εξωτικά κοκτέιλ και υπολογίζουμε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο – σημειώστε ότι «τρέχουν» και ειδικά οικονομικά μενού με ποικιλίες πιάτων για μεγάλες παρέες. 

Μόλυβος Ethnic 
Καποδιστρίου 1 και Ίωνος Δραγούμη 31, τηλ: 2310555952

Σε έναν γοητευτικό χώρο στα πέριξ της γειτονιάς της Βαλαωρίτου, το όμορφο νεοκλασικό αρχικά φιλοξένησε γεύσεις από την Μυτιλήνη. Σταδιακά όμως, το μενού διανθίστηκε με γεύσεις από την Πόλη, από την Ανατολή και από την Ιταλία και έγινε η απόλυτη ethnic συνήθεια της πόλης. Εδώ θα δοκιμάσετε νησιώτικα πιάτα (από χανιώτικο μπουρέκι και κυπριακές σιεφταλιές ως ντοματοκεφτέδες Σαντορίνη και χιώτικο μαστέλο), συνταγές από την Πόλη (υπέροχο χουνκιάρ μπεγιεντί και κωνσταντινουπολίτικα μαντί), λαχματζούν από την Ανατολία, κεμπάπ από τον Λίβανο και την Σμύρνη, σαλάτα αλά Μαρακές, ινδικό κοτόπουλο με κάρρυ ή ταντούρι και ωραίες ιταλικές καρμπονάρες. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο. 

Tapas Bar 
Κατούνη 4, Λαδάδικα, τηλ: 2310547777

Η μοναδική έθνικ γωνιά που λειτουργεί όλο το 24ωρο βρίσκεται στα Λαδάδικα και μας ταξιδεύει στην Ισπανία με τον πιο γευστικό και low budget τρόπο. Εδώ απολαμβάνουμε πρωινό με ισπανικές ομελέτες και αυγά με τσορίθο, το μεσημέρι δοκιμάζουμε μεσογειακές μακαρονάδες και αργότερα το… ρίχνουμε στα σεβιλλιάνικα μπέργερ, τα σουβλάκια Μορούνο και δεκάδες μικρά tapas από μόλις 1€. Συνοδεύστε με κρασί ή λατινοαμερικάνικα κοκτέιλ και υπολογίστε το πολύ 10€ κατ’ άτομο. 

Nargis 
Καπ. Πατρίκη 18, τηλ: 2310228502

Σε ένα μικρό στενάκι μέσα στην οδό Σβώλου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το Nargis εδώ και χρόνια μας μυεί στα μυστικά της ινδικής κουζίνας. Ο κ. Καν, ο σεφ του εστιατορίου, μας ανοίγει την όρεξη με «παπαντάμ» (τσιπς από ρυζάλευρο και ρεβυθάλευρο), σαμόζες (πιτάκια) λαχανικών και πακόρες κοτόπουλου, αναμιγνύει καυτερές σαλάτες φρέσκων λαχανικών και πικάντικου τουρσί, ετοιμάζει εννιά διαφορετικά vegetarian πιάτα, εξαιρετικό ταντούρι φούρνου, ψάρι μάσαλα, αρνάκι μπιργιάνι με ρύζι μπασμάτι και ελαφρώς πικάντικο κοτόπουλο κάρρυ. Αξίζει να κλείσετε με παραδοσιακό γλυκό κιρ (πουτίγκα ριζιού με ξηρούς καρπούς) και φρέσκο χυμό με τζίντζερ – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 

Erebuni 
Γρηγορίου Παλαμά 16, τηλ: 2310274744

Η αρμένικη παράδοση βρήκε τον δικό της φιλόξενο χώρο στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου σερβίρονται εξαιρετικό χούμους, σπιτικό παστουρμαλί, μαντί, μελιτζάνα με καρύδι, αρμένικα σουβλάκια, ιτσλί κεφτέ, μιξ έθνικ τυριών και δροσερό χούμους. Δική μας αγαπημένη γωνιά, το τραπεζάκι στο μπαλκόνι – υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο, το γλυκό έρχεται κερασμένο. 

Massaya 
Χειμάρρας 22, τηλ: 2310904202

Λιβανέζικη και συριακή κουζίνα μας προτείνει το θεσσαλονικώτικο Massaya, συνδυάζοντας υπέροχα αραβικές και μεσογειακές γεύσεις, σε έναν λιτό, έθνικ χώρο που μοιάζει με παρεΐστικο ταβερνάκι και απλώνει τραπέζια στο πλακόστρωτο στην περιοχή της Μπότσαρη. Εδώ θα δοκιμάσετε ελαφρύ μφάρακε (ψιλοκομμένο κρέας με κολοκυθάκια, κρεμμύδια και αυγά), αυθεντικά συριακά ψητά όπως το Σουάφ με τρυφερά κομμάτια από ζυγούρι, σιγοψημένα σε σούβλα, χούμους με ζουμερό κιμά και σιρόπι ροδιού, σις ταούκ (σουβλάκι κοτόπουλο) και μαγειρευτά με αρνάκι. Κλείστε το γεύμα με κερασμένα γλυκά – μην χάσετε το υπέροχο Κνάφε της Μάριαμ – και αραβικό καφέ αρωματισμένο με κάρδαμο. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v