7 νόστιμες γωνιές στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης

Επτά γωνιές στα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες των Λαδάδικων μας σερβίρουν ελληνικούς μεζέδες, γεύσεις διεθνούς κουζίνας και… ατμόσφαιρα παλιάς Θεσσαλονίκης.
7 νόστιμες γωνιές στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Κόκουβα

Τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά και τα πολύχρωμα κτίρια μαρτυρούν την Ιστορία της περιοχής. Το πλακόστρωτο των δύο μικρών πλατειών έχει ακόμα μνήμες από την εποχή που γινόταν εδώ το οθωμανικό παζάρι. Και τα δεκάδες μπαράκια, μπιστρό και ταβερνάκια που ξαναέδωσαν ζωή στα Λαδάδικα τα τελευταία χρόνια μας κάνουν να ξεχνάμε την εγκατάλειψη που έζησε η περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας ότι στα Λαδάδικα… πουλάνε ακόμα αυτό που θες: Μποέμ ατμόσφαιρα, δροσιά, παρεΐστικη διάθεση και πεντανόστιμους μεζέδες, τους οποίους θα γευθείτε στις παρακάτω διευθύνσεις. 

Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου 
Κατούνη 3 και Φασιανού 2, τηλ: 2310-548668

Έναν αιώνα ιστορίας κρύβει αυτή η νόστιμη γωνιά της πλατείας Κατούνη, εκεί όπου το 1910 ο πατέρας του Αρίστου έψηνε μπουγάτσες και μικρασιατικά εδέσματα για τους εργάτες του λιμανιού. Τώρα, ο Αρίστος αναλαμβάνει να προσθέσει την ψαροφαγία στο μενού, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή για να δοκιμάσετε… ελληνικά fish and chips στη Θεσσαλονίκη. Το hit του είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με πατάτες και καυτερή πιπεριά, και φυσικά σκορδαλιά με «μυστική» συνταγή σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές – συνοδεύστε με τσίπουρο και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Φουλ του Μεζέ 
Κατούνη 3, τηλ: 2310524700

Οι ελληνικές γεύσεις έχουν σε αυτό το «α λα παλιό μπακάλικο» μεζεδοπωλείο την τιμητική τους. Ποικιλίες ελληνικών τυριών, ομελέτες με υλικά από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και από την Κωνσταντινούπολη, από σουτζούκι και καβουρμά μέχρι νούμπουλο Κέρκυρας, σύγκλινο Μάνης, μύδια Ολυμπιάδας, ρεβιθάδες και γεμιστές σουπιές. Θα βρείτε ικανοποιητική ποικιλία κρασιών, ρετσίνας και ούζου, καθώς και τούρκικο ρακί ή αραβικό αράκ. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Ζύθος 
Κατούνη 5, τηλ: 2310540284

Απλώνει τα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο της πλατείας και τιμά τις ελληνικές μπύρες, αφού το τελευταίο διάστημα σερβίρει μόνο επιλογές ελληνικής μικροζυθοποιίας. Εδώ θα καθίσετε από νωρίς, καθώς σερβίρεται πλήρες ελληνικό πρωινό (10€) ή ομελέτες (3,50€), ενώ αργότερα θα παραγγείλετε μπύρες από την Κομοτηνή, το Άργος, τη Σαντορίνη, τη Χίο, την Κέρκυρα , την Πάτρα, την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας, συνοδεύοντάς τες με μεζέδες όπως σαγανάκι ελληνικών τυριών και τσάτνεϊ πικάντικης ντομάτας, πίτες Καισαρείας με παλαιωμένο κασέρι, καπνιστή τυροκαυτερή, φρέσκο λουκάνικο Φλώρινας με μοσχάρι, χοιρινό και πιπεριά Φλωρίνης και μακαρονάδες ή ριζότα και κριθαρότα με άρωμα Ελλάδας. Στα κυρίως θα βρείτε φιλέτα, μπιφτέκια, σνίτσελ, χουνκιάρ και σπιτικό πουρέ μελιτζάνας, αλλά και θαλασσινές γεύσεις, από φιλέτο γλώσσας μέχρι καπνιστό σκουμπρί και μαρινάτο γαύρο. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Tapas Bar 
Κατούνη 4, τηλ: 2310547777

Ισπανική κουζίνα νόστιμη, εξαιρετικά οικονομικά, με πολύχρωμο αλμοδοβαρικό φόντο και διαθέσιμη… 24 ώρες το 24ωρο: Το Tapas Bar των Λαδάδικων διανυκτερεύει και έχει κάτι για όλες τις ώρες: Ξεκινήστε από το πρωί με ισπανικές ομελέτες, αυγά με τσορίθο και καφεδάκι από 0,80€, συνεχίστε το μεσημέρι με μεσογειακές μακαρονάδες από 2,50€, και αργότερα το βράδυ δοκιμάστε μπέργκερ Σεβίλλης, σουβλάκια Μορούνο, ισπανικές σούπες και 20 διαφορετικά tapas από 1€. Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 12.00 ως τις 20.00 ισχύει πλήρες μενού με 5,90€ που περιλαμβάνει κυρίως πιάτο, σαλάτα ή tapas, επιδόρπιο και ποτήρι μπύρα ή κρασί. Δοκιμάστε και τα λατινοαμερικάνικα κοκτέιλ με 6€, και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο ή και λιγότερο. 

Paparouna Wine Restaurant & Cocktail Bar 
Παγγαίου 4 και Δόξης 7, τηλ: 2310510852

Διεθνή κουζίνα με μεσογειακές πινελιές προτείνει το εστιατόριο της Παπαρούνας στον καλαίσθητο, γοητευτικό χώρο της παλιάς Τράπεζας της Θεσσαλονίκης, ενώ στο τζαζ λάτιν μπαράκι της, το στίγμα δίνουν τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Εδώ θα δοκιμάσετε ορεκτικά όπως μιλφέιγ με μους μελιτζάνας, μανιτάρια ραγού, μεσογειακά νιόκι και τοματοκεφτέδες Σαντορίνης, ζυμαρικά για γεύση από Ιταλία, θαλασσινά όπως ψητό σολομό, σφυρίδα ή τσιπούρα και κρεατικά από φιλετάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου μέχρι χοιρινό κότσι και μοσχαρίσιο Rib-eye. Συνοδεύστε με κρασί και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο – διατίθεται και προτεινόμενο ατομικό μενού με 10€, ενώ τα κοκτέιλ στο cocktail bar στοιχίζουν 7,50€. 

El Correo 
Κατούνη 6, τηλ: 2310506506

Η Αργεντινή έχει την δική της «φωλιά» στα Λαδάδικα: Το El Correo ποντάρει στην αργεντίνικη χειροποίητη κουζίνα με μεσογειακές επιρροές, στα premium cuts αργεντίνικου κρέατος, στο παραδοσιακό ψήσιμο a la parilla, και στην εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα – ο γοητευτικός χώρος του παλιού ταχυδρομείου που το φιλοξενεί βοηθά σε αυτό. Δοκιμάστε Black ή Aberdeen Angus, τρυφερά, ζουμερά και αρωματικά steaks και πικάνιες, όλα συνοδευμένα με σος chimichurri ή creole. Πιο οικονομικές επιλογές είναι τα προσεγμένα burgers, τα ζυμαρικά και τα ριζότο. Συνοδεύστε με κρασί από την Ελλάδα, την Αργεντινή ή τη Χιλή, απολαύστε τα υπό τους ήχους αργεντίνικων tango και υπολογίστε περί τα 20-30€ κατ’ άτομο, ανάλογα με το κρέας που θα επιλέξετε. 

Lena’s Bistro 
Κατούνη 7, τηλ: 2311249140

Στα σιδερένια τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, μια ανάσα απ’ την πλατεία, η Λένα σερβίρει άπαιχτες σπιτικές λεμονάδες και κοκτέιλ, και τα συνοδεύει με λαχταριστές σπιτικές νοστιμιές, ό,τι πρέπει για πρωινό ή για τσιμπολόγημα όλες τις ώρες της μέρας. Στον μποέμ χώρο του μπιστρό, ξεφουρνίζονται γευστικές τάρτες και κις λορέν, ετοιμάζονται ποικιλίες τυριών ή αλλαντικών, φρουτοσαλάτες εποχής, σπιτική πίτσα, φρέσκες σαλάτες και ό,τι άλλο… έρθει στο μυαλό της Λένας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v