Πού να πάω για φαγητό μετά τον Επιτάφιο;

Πέντε ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που θα παραμείνουν ανοιχτά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, για να μας σερβίρουν νόστιμα νηστίσιμα ή μη μεζεδάκια.
Πού να πάω για φαγητό μετά τον Επιτάφιο;
της Ηρώς Κουνάδη

Το βράδυ της Παρασκευής είναι ιδιαίτερη περίπτωση εξόδου για φαγητό στην Αθήνα. Πολλά από τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια με τα οποία επικοινωνήσαμε μας είπαν πως θα κλείσουν για το τετραήμερο του Πάσχα, ενώ κάποια άλλα θα ανοίξουν μόνο για το παραδοσιακό τσιμπούσι της Κυριακής. Ωστόσο, τα πέντε ψαροφαγικά και όχι μόνο στέκια που ακολουθούν θα είναι ανοιχτά το βράδυ της Παρασκευής και θα μας περιμένουν για νόστιμα (νηστίσιμα ή μη) μεζεδάκια.

Πεζούλας
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684

Η Μεγάλη Παρασκευή θέλει το θαλασσινό της, και ο Πεζούλας είναι μια από τις καλύτερες και πιο τίμιες ψαροταβέρνες της Αθήνας για να το απολαύσουμε. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά. Σταθερές αξίες είναι η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τα τηγανιτά καλαμαράκια –το τηγάνι γενικά είναι το «φόρτε» του. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά. Ο Πεζούλας θα μας σερβίρει τα υπέροχα θαλασσινά του την Μεγάλη Παρασκευή, πριν κλείσει για να ξεκουραστεί για Πάσχα.

Μινιατούρα
Ρόμβης 21, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3233459

Στην καρδιά του ιστορικού τριγώνου, εκεί που θα μεταφερθεί η… δράση το βράδυ της Παρασκευής, η Μινιατούρα απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και σερβίρει πεντανόστιμα, σπιτικά πιάτα που αλλάζουν κάθε μέρα. Στις σπεσιαλιτέ της συγκαταλέγεται σταθερά το γεμιστό καλαμάρι, απ’ ό,τι μαθαίνουμε όμως ειδικά για τη Μεγάλη Παρασκευή θα υπάρχει πλούσιο νηστίσιμο μενού. Για να δοκιμάσετε περισσότερες νοστιμιές, υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλετε όσα από τα πιάτα θέλετε σε μισές μερίδες και να τα μοιραστείτε. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, μαζί με ωραίο κρασάκι.

Κονσερβοκούτι
Ιπποκράτους 148 και Βατατζή, Νεάπολη, τηλ: 210 6461244

Θέλετε κάτι πιο χαλαρό και παρεΐστικο, περισσότερο ρακόμελο/ κρασί/ ουζάκι και λιγότερα, πλην νόστιμα, μεζεδάκια για να το συνοδεύσετε; Και για εσάς έχουμε την κατάλληλη πρόταση: Το ατμοσφαιρικό συνεργατικό καφενείο ψηλά στην Ιπποκράτους που λέγεται Κονσερβοκούτι, και μας σερβίρει στα μαρμάρινα τραπεζάκια του πάμφθηνα μεζεδάκια με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα. Το μενού ανανεώνεται καθημερινά, με τα πιάτα ημέρας να αναγράφονται στον μεγάλο μαυροπίνακα. Υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο για κρασάκι και τσιμπολόγημα. Οι μερίδες δεν είναι μεγάλες, αλλά ό,τι πρέπει «για τη μέση» σε ένα μίνι τσιμπούσι της παρέας. Το Κονσερβοκούτι θα είναι ανοιχτό την Παρασκευή, αλλά όχι το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα. 

Ουζερί του Λάκη 
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776

Οι γνώστες θα σας πουν ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ουζερί του κέντρου –και εμείς μπορούμε να προσυπογράψουμε ότι σερβίρει ολόφρεσκους ψαρομεζέδες. Στις σπεσιαλιτέ του, που βέβαια προσαρμόζονται αναλόγως σύμφωνα με την ημέρα και την… ψαριά, περιλαμβάνονται νοστιμιές όπως καλαμάρι γεμιστό με ντομάτα, μακαρονάδα με σουπιές στο μελάνι τους, συμιακό γαριδάκι και εξαίσιος γαύρος ξυδάτος. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί κάτω από 20€ το άτομο, με ούζο ή ωραίο δικό τους Ροδίτη.

Αθηναϊκόν
Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, τηλ: 210 3838485

Ο έτερος αθηναϊκός θρύλος θα μας περιμένει, όπως μας διαβεβαίωσαν, το βράδυ της Παρασκευής για νόστιμους ψαρομεζέδες συνοδεία ούζου. Το Αθηναϊκόν διατηρεί ολοζώντανη την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, και μας σερβίρει μεταξύ άλλων ψητό καλαμάρι, συμιακό γαριδάκι, καραβιδοκεφτέδες και άλλες θαλασσινές νοστιμιές. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς στο τέλος έρχεται κερασμένος, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο με ουζάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v