5 νόστιμα μεζεδοπωλεία για το μεσημέρι του Σαββάτου

Στον Πειραιά, στο κέντρο και στο Χαλάνδρι, πιάνουμε τραπεζάκι στον ήλιο και τσιμπολογάμε νόστιμα μεζεδάκια το μεσημέρι του Σαββάτου.
5 νόστιμα μεζεδοπωλεία για το μεσημέρι του Σαββάτου
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα τραπεζάκι στον ήλιο, ένα ποτήρι ούζο και μερικά νόστιμα μεζεδάκια «στη μέση» για να τσιμπολογά η παρέα. Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε σενάριο ιδανικότερο απ’ αυτό για τα σαββατιάτικα μεσημέρια του Απριλίου. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε πέντε διευθύνσεις στο κέντρο, στον Πειραιά, αλλά και στα βόρεια, που κάνουν το απριλιάτικο όνειρο πραγματικότητα.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ: 211 1834789

Απλώνει τραπεζάκια έξω, για την περίπτωση που θέλετε να λιαστείτε, αλλά έχει και ένα συμπαθητικό, παρεΐστικο εσωτερικό χώρο, στον οποίο γίνεται μονίμως λαϊκό προσκύνημα. Το αξίζει, για τα μεζεδάκια του, που είναι όλα ένα κι ένα: παπαρδέλες με καβουρμά, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα, μανιτάρια με απάκι και πάει λέγοντας. Συνοδεύονται απαραιτήτως με μια από τις πολλές ποικιλίες χύμα κρασιού, τσίπουρο ή ουζάκι, και ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 12-15€ το άτομο. Τακτικά φιλοξενούνται και sessions ζωντανής μουσικής, συνήθως χωρίς μικρόφωνα. Αν δεν είστε γενικά πολύ τυχεροί άνθρωποι, είναι εξαιρετική ιδέα το να κάνετε κράτηση.

Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3845978

Το παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων στεγάζει ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα. Η πανέμορφη αυλή του λειτουργεί μόνο τα ηλιόλουστα μεσημέρια, αλλά το ψηλοτάβανο εσωτερικό με τα ξύλινα πατώματα και τα μεγάλα παράθυρα είναι εξίσου όμορφο. Στα «οπωσδήποτε» του μενού συγκαταλέγονται τα κεμπαπάκια Δράμας, το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, οι σπιτικές τηγανιτές πατάτες και η φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί ή ουζάκι.

Βρούτος
Αμύντα και πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
Το αγαπημένο μας στέκι στην πλατεία Προσκόπων απλώνει, με το που ανοίξει ο καιρός, τα τραπεζάκια του στη μεγάλη αυλή απέναντι από τον όμορφο νοσταλγικό του χώρο, με τις πινελιές παλιάς Αθήνας. Σερβίρει, τόσο μέσα όσο και έξω, ουζάκια μετά μεζέδων, που περιλαμβάνουν γεύσεις όπως δροσερό ταμπουλέ, νόστιμη πατατοσαλάτα, παστίτσιο λαχανικών και χοιρινό με πικάντικη σάλτσα. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι

Ένας από τους λόγους που ανυπομονούμε για τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες, είναι να πιάσουμε θέση στο γλυκύτατο ταρατσάκι της χαλανδριώτικης μπακαλοταβέρνας για μεσημεριανό τσιμπολόγημα συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Το μενού περιλαμβάνει ελληνικές νοστιμιές, βασισμένες σε τοπικά υλικά από μικρούς παραγωγούς, ενώ δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στις κουζίνες της Κρήτης και της Μάνης. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα, αλλά αν τα πετύχετε στις χειρόγραφες σελίδες του τετραδίου-μενού, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξής: την πικάντικη μελιτζάνα γιαουρτλού στο πήλινο, τη γουρουνοπούλα, τα λουκάνικα από την Καρδίτσα, τη μεσσηνιακή σφέλλα (αλμυρό τυρί) και το κοντοσούβλι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, τα απαραίτητα καραφάκια ούζου ή τσίπουρου.

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη
Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4511231
Το καλύτερο σενάριο για το μεσημέρι του Σαββάτου το κρατήσαμε για το τέλος: ουζάκια με θαλασσινούς μεζέδες πλάι στη θάλασσα; Γι’ αυτό και μόνο (εντάξει, και για τους φανταστικούς θαλασσομεζέδες του Σωτήρη) αξίζει να οδηγήσουμε την έξτρα απόσταση μέχρι την Πειραϊκή, και να πιάσουμε τραπεζάκι το οποίο εν συνεχεία θα φορτώσουμε με καλαμαράκια, χταπόδι και μύδια σαγανάκι… μέρες (Σαρακοστής) που είναι. Αν το budget και οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις το επιτρέπουν, σερβίρει και ολόφρεσκα ψάρια ημέρας. Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά συνοδεία ούζου δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-15€ το άτομο, αν προσθέσετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι στην παραγγελία θα υπολογίσετε περί τα 20-25€.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v