Ούζα στον ανοιξιάτικο ήλιο: Τα καλύτερα της Αθήνας

Στο κέντρο και στην Πειραϊκή, συγκεντρώνουμε τα αγαπημένα μας ουζερί που απλώνουν τραπεζάκια έξω και μας σερβίρουν νόστιμους και φθηνούς ουζομεζέδες.
Ούζα στον ανοιξιάτικο ήλιο: Τα καλύτερα της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη 

Δεν έχουμε πιο αγαπημένη ανοιξιάτικη ιεροτελεστία από τα πρώτα ουζάκια κάτω από τον ήλιο ένα μεσημέρι Σαββάτου, ή μιας αργίας σαν την αυριανή. Τότε δηλαδή που η ζωή είναι ωραία, και τα μόνα διλήμματα που βασανίζουν το μυαλό μας εμπίπτουν στις κατηγορίες «κέντρο ή θάλασσα;» και «γαύρος μαρινάτος ή τηγανιτός;».

Για ουζάκι στην Πειραϊκή

Κακά τα ψέματα, το ουζάκι θέλει θάλασσα, και το πρώτο μέρος που έρχεται στο μυαλό των παλαιότερων γενιών Αθηναίων όταν μιλάμε για ουζερί είναι τα βράχια της Πειραϊκής. Προσπεράστε τις μεγάλες νέον ταμπέλες και τους παρκαδόρους-κράχτες, και πιάστε τραπεζάκι στα εξής «εγγυημένα»:

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη (Ακτή Θεμιστοκλέους 324, τηλ.: 210 4511231): Πολλοί Πειραιώτες και μη θα σας πουν ότι είναι το καλύτερο της Πειραϊκής, και ίσως να μην έχουν άδικο. Σερβίρει αποκλειστικά και μόνο φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές: Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά (καλαμαράκια, χταπόδι και μύδια σαγανάκι είναι τα hit του) συνοδεία ούζου δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-15€ το άτομο, αν προσθέσετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι στην παραγγελία θα υπολογίσετε περί τα 20-25€.


Θαλασσάκι (Ακτή Θεμιστοκλέους 310, τηλ.: 210 4181616): Στις σπεσιαλιτέ του συγκαταλέγονται προτάσεις όπως ριζότο με γόνο καλαμαριού και μελάνι σουπιάς, τσιροσαλάτα, ψητό χταποδάκι και γαρίδες με μουστάρδα. Τις συνοδεύουμε με σπάνιες ετικέτες ούζου, και δεν πληρώνουμε περισσότερα από 15€ το άτομο.


Τα Βράχια της Πειραϊκής (Ακτή Θεμιστοκλέους 300, τηλ.: 210 4538461): Εξοπλιστείτε με υπομονή, ή μην έρθετε σε ώρα αιχμής, γιατί θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετά για να αδειάσει τραπέζι –και κρατήσεις δεν πραγματοποιούνται. Αν είστε τυχεροί (ή έρθετε νωρίς το απογευματάκι) θα δοκιμάσετε ωραιότατο χταπόδι στα κάρβουνα, εξαιρετικά μύδια σαγανάκι και τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Διαθέτει και κάποιες σχετικά δυσεύρετες ετικέτες ούζου, όπως το δικό μας αγαπημένο Πιτσιλαδή. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο.


Το Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298, τηλ.: 210 4180110): Βρίσκεται στην άκρη της Πειραϊκής, εκεί που τελειώνει (ή μάλλον αρχίζει, τώρα που μονοδρομήθηκε) η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα, εξ ου και το όνομά του. Σερβίρει λαχταριστά θαλασσινά και νόστιμους ουζομεζέδες σε γενναίες μερίδες: Δοκιμάστε το χταποδάκι στα κάρβουνα, τον μαρινάτο γαύρο, τις γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Αν έρθετε πολύ πεινασμένοι, εξαιρετική επιλογή είναι και η γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Ή μήπως ουζάκια στο κέντρο;

Ωραία η Πειραϊκή και η θάλασσά της, εξίσου ωραίο και το αστικό περιβάλλον και τα πλακόστρωτα δρομάκια του κέντρου. Ειδικά τις ημέρες εκείνες που βαριέσαι να οδηγήσεις μέχρι τον Πειραιά, ή που το budget δεν επαρκεί και για ουζομεζέδες και για βενζίνη. 


Η Ωραία Νάξος (Πλατεία Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή): Εδώ, μπορείς ακόμα και να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα. Τα τραπεζάκια που απλώνει η «Νάξος» (σκέτο, για τους φίλους) στο πλακόστρωτο γύρω από την εκκλησία θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται σε κάποιο νησί. Βοηθούν σε αυτή την εντύπωση και οι μυρωδιές που ξεχύνονται από τα πιάτα: φρέσκα μικρά ψαράκια, χταπόδι στα κάρβουνα, τσίρος και πάει λέγοντας. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με το ανάλογο ουζάκι.

Ήβη (Ναυάρχου Αποστόλη 19, Ψυρρή, τηλ.: 210 3232554): Λίγα και καλά τραπεζάκια απλώνει έξω στο πλακόστρωτο, για… όποιον προλάβει, αυτό το γλυκύτατο καφενείο-ουζερί. Στις σπεσιαλιτέ του συγκαταλέγονται το θράψαλο, τα αχνιστά μύδια, οι μεγάλες ψητές γαρίδες, η ταραμοσαλάτα και η λιβανέζικη τυροσαλάτα. Οι τιμές για χορταστικό τσιμπολόγημα συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή ρακής, κυμαίνονται στα 15€.

Κατερίνα (Πλατεία Καρύτση 3, τηλ.: 210 3214354): Απλώνει τραπεζάκι στην πάλαι ποτέ πιο hot πιάτσα της Αθήνας, την πλατεία πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Καρύτση, και σερβίρει συμπαθητικά μεζεδάκια (μπεκρή μεζέ, φουρνιστά κεφτεδάκια και τηγανιτό συκώτι) σε σούπερ τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10€ το άτομο, συνοδεία ούζου. Τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου έχει και ζωντανή μουσική.

Διόσκουροι (Διοσκούρων 13, Πλάκα, τηλ.: 210 3219607): Δεν έχει περάσει από την Αθήνα φοιτητής που να σεβόταν την φοιτητική του ιδιότητα και να μην ξημεροβραδιαζόταν στους «πάνω» Διόσκουρους. Είτε θέλετε να θυμηθείτε τα νιάτα σας, είτε απλώς αναζητάτε το τέλειο σημείο για ουζάκια στη λιακάδα με θέα στην πρασινάδα της Αρχαίας Αγοράς, ένα μεσημεριανό ουζάκι εδώ επιβάλλεται, κάθε άνοιξη. Συνοδεύστε το με την πραγματικά μεγάλη ποικιλία –που χορταίνει άνετα τέσσερα άτομα– που έρχεται φουλ έξτρα με χοιρινό, κοτόπουλο, λουκάνικα, κεφτεδάκια, λαχανικά και τυροσαλάτα. Στο τέλος θα πληρώσετε περί τα 15€ το άτομο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v