Ουζερί: 10 ηλιόλουστες διευθύνσεις σε Αθήνα και πέριξ

Ουζάκι, μεζεδάκια και καλή παρέα. Απολαμβάνουμε την όμορφη πλευρά της ζωής σε δέκα αγαπημένα ουζερί στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα περίχωρα.
Ουζερί: 10 ηλιόλουστες διευθύνσεις σε Αθήνα και πέριξ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Μα κοίτα έναν ήλιο που έχει σήμερα, πάμε για ουζάκι;». Η συγκεκριμένη προτροπή τείνει να γίνει… καθημερινή αυτές τις ημέρες που ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι και ο ήλιος λούζει απαλά την παρθένα επιδερμίδα μας.

Ε λοιπόν, θα ενδώσουμε στον πειρασμό για ουζοκατάνυξη, θα μαζέψουμε την παρέα/τους φίλους/ τους γνωστούς και θα επισκεφθούμε δέκα αγαπημένα ουζερί εντός και εκτός των τειχών της πόλης.

Ακολουθήστε μας.

Το Ουζερί του Μήτσου (Πλατεία Ελευθερωτών, Χαλάνδρι)

Στο κέντρο του Χαλανδρίου, ο «Μήτσος» έχει στήσει ένα μικρό παράρτημα γαλάζιου στο μικρό μεζεδοπωλείο του, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε μάλιστα, και τιμά το ούζο που σερβίρει με μεζέδες οι οποίοι… σπαρταράνε από φρεσκάδα, από την ντομάτα μέχρι την κουτσομούρα που τηγανίζεται ελαφριά. Τυροκαυτερή-βόμβα, απίθανος γαύρος μαρινάτος, πολύ καλή τσιροσαλάτα, σούπερ γαριδάκι, πολύ καλή σπιτική φάβα και φρέσκα πιάτα ημέρας. Υπολογίστε περίπου 20€ ανά άτομο.

Η ωραία Νάξος (Πλ. Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή, τηλ: 210 3218222)
Πιο γραφικά στο κέντρο της Αθήνας δεν γίνεται: Η Νάξος έχει φέρει εδώ και πολλά χρόνια νησιώτικη διάθεση γύρω από την μικρή εκκλησία στου Ψυρρή, και συνοδεύει το ουζάκι με φρέσκο ψάρι, χταπόδι, φρεσκοκομμένες πατάτες τσίρο και τηγανιτά εδέσματα. Ζητήστε να σας φέρουν και Αρσενικό, όχι το δηλητήριο, αλλά ένα είδος πεντανόστιμου ναξιώτικου τυριού για να συνοδέψετε το ουζάκι σας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17€ ανά άτομο.

Ανδρέας (Θεμιστοκλέους 18, τηλ: 210 3821522)
Για όσους προτιμούν να απολαμβάνουν το ουζάκι τους στο πλακόστρωτο, ο «Ανδρέας» απλώνει τα ξύλινα τραπέζια του στο στενό της «γειτονιάς της Νομικής» και σερβίρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων (δοκιμάστε οπωσδήποτε μπαρμπουνάκι στα κάρβουνα) και προσεγμένες σαλάτες. Στα συν του ουζερί, το περιποιημένο και ευρύχωρο περιβάλλον του καθώς και το εξυπηρετικό σέρβις του. Υπολογίστε περί τα 17€ ανά άτομο.

Η Κρήτη (Βερανζέρου 5, πλ. Κάνιγγος, τηλ: 210 3826998)

Στην μικρή στοά δίπλα από την πλατεία Κάνιγγος, η «Κρήτη» ενδείκνυται για όσους αναζητούν στο κέντρο μια φιλική γωνιά με νόστιμους μεζέδες. Εδώ θα ξεστρατίσετε από την πεπατημένη του ούζου, χάριν της –ελαφριάς όσο πρέπει- κρητικής ρακής και θα την συνοδεύσετε με αξιομνημόνευτες αυθεντικές γεύσεις, όπως σφακιανές πίτες, καλτσούνια με μυζήθρα και μέλι, απάκι και ψαρομεζέδες. Υπολογίστε περί τα 10-16€ ανά άτομο.

Καπετάν Μιχάλης (Φειδίου 3, Αθήνα, τηλ: 210 3820073)

Και τι δεν έχει γραφτεί και ακουστεί για αυτό το θρυλικό στέκι της Φειδίου, από τα τραπεζάκια και τις ξύλινες καρέκλες του οποίου έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης της καλλιτεχνικής Αθήνας. Κλασσικό μέρος για ένα ήσυχο βράδυ ή μεσημέρι με καραφάκια και καλό μεζέ, ο «Καπετάν» σερβίρει εκλεκτά πιατάκια όπως λουκάνικο, τυροκαφτερή, κεφτεδάκια, ρεβιθοκεφτέδες, στραπατσάδα και φρέσκιες σαλάτες. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο.

Bell Amie (Αγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, τηλ: 21 0417 5740)

Ο Μπιθικώτσης το τραγούδησε και από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, το θρυλικό ουζερί του Πειραιά ξανάνοιξε για να σερβίρει ουζάκι και νόστιμους μεζέδες στην Πλατεία Κανάρη ή κατά κόσμον «Πασαρέλα». Ο ανακαινισμένος εσωτερικός του χώρος είναι εκπληκτικός και διαμορφωμένος εξ’ ολοκλήρου με αντίκες, ενώ τα τραπεζάκια έξω ενδείκνυνται για τις ηλιόλουστες μέρες. Εδώ, εκτός από μεγάλη ποικιλία ετικετών ούζου, θα δοκιμάσετε νόστιμο ντάκο, γαύρο μαρινάτο, φάβα και παντζαροσαλάτα, όπως επίσης και μια μεγάλη ποικιλία κρητικών γεύσεων στο πλαίσιο του «αφιερώματος» σε μια νησιώτικη κουζίνα κάθε μήνα. Τον Μάιο, η κουζίνα του Belle Amie θα φιλοξενεί εκλεκτές γεύσεις από τις Κυκλάδες. Υπολογίστε περί τα 17€ ανά άτομο.

Τα Βράχια της Πειραϊκής (Ακτή Θεμιστοκλέους 300, τηλ: 2104538461)
«Στα βράχια της Πειραϊκής, κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής», λέει ο Καζαντζίδης, όμως εδώ δεν πρόκειται να κοιμηθείτε, τουλάχιστον πριν δοκιμάσετε τους ολόφρεσκους μεζέδες που σερβίρει η όμορφη αυτή ψαροταβέρνα-ουζερί. Χταποδάκι, μύδια σαγανάκι, γαύρος, αθερίνα, πατατούλες φρέσκες και σαλάτα σταμναγκάθι είναι μερικά από τα πιάτα που θα απολαύσετε εδώ με πανέμορφη θέα στη θάλασσα. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17€ ανά άτομο.

Λαγουδέρα (Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ: 21 0441 4154)

Ναι, πέφτει λίγο μακριά για τους κατοίκους του κέντρου, όμως αξίζει να επισκεφτείτε αυτήν εδώ την ψαροταβέρνα ουζερί του Περάματος για να δοκιμάσετε ολόφρεσκα οστρακοειδή, ωμά με το λεμονάκι τους ή αχνιστά (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, πετροσωλήνες κτλ.) και να απολαύσετε το ουζάκι σας βλέποντας τα πλοία να φεύγουν για Σαλαμίνα. Εξαιρετικά επίσης και τα θαλασσινά του με αποκορύφωμα τον γαύρο, τις γαρίδες και τα καλαμαράκια. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο. 

Κολα-ούζο (Καραισκου 145, Πειραιάς, τηλ: 21 0429 7869)

Ουζερί που… λέει κολλαούζο δεν θέλει. Έτσι και το πειραιώτικο αυτό ουζερί με το ευφάνταστο όνομα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους κατοίκους των πέριξ. Εδώ θα δοκιμάσετε εκπληκτικά μεζεκλίκια όπως σαγανάκι με παστουρμά, με σουτζούκι ή καβουρμά θρακιώτικο, μελιτζάνες με κιμά και γιαούρτι, μύδια φρέσκα αχνιστά και χταπόδι… γίγας στα κάρβουνα. Στο Κολα-ούζο θα πληρώσετε περί τα 15€ ανά άτομο.

Μπαλκονάτο (Γεωργίου Παπανδρέου 58 , Ζωγράφου, τηλ: 210 7489321)
Κλασσικό φοιτητοστέκι στην πιάτσα του Ζωγράφου. Εσείς παραγγέλνετε το ούζο, το κρασί ή το τσίπουρο, και στο τραπέζι προσγειώνεται διαφορετικός κάθε φορά μεζές –από απάκι μέχρι κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα. Όπως παλιά δηλαδή. Στα ηχεία παίζουν ωραία ρεμπέτικα και ελαφρά λαϊκά –αν και συνήθως η βαβούρα που επικρατεί από την κοσμοσυρροή καλύπτει τη μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα επίπεδα των 10€ το άτομο. Από Δευτέρα έως Παρασκευή έχει happy hour, 15.00 με 19.00.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v