Φαγητό αργά: Οκτώ εστιατόρια για ξενύχτηδες

Βγήκατε, ήπιατε και τώρα πεινάτε. Έλα όμως που το 80% των φαγάδικων είναι κλειστό. Ε, και; Οκτώ διευθύνσεις στην πόλη ικανοποιούν τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες μας.
Φαγητό αργά: Οκτώ εστιατόρια για ξενύχτηδες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πόσες φορές μας έχει βρει η νύχτα να ψάχνουμε απεγνωσμένα ένα μέρος για φαγητό στο κέντρο της πόλης; Σχεδόν σε κάθε βραδινή μας έξοδο, είναι δεδομένο αυτό. Τι γίνεται όμως αν δεν ψηνόμαστε να φάμε κάτι από το τρίπτυχο κρέπα/βρώμικο/σουβλάκι; Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς λίγα είναι τα εστιατόρια που… ξενυχτάνε και μπορούν να ικανοποιήσουν επαρκώς τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες μας.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας. 

Όξο Νου (Μπενάκη 63, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801778): Στον μεγάλο φωτεινό χώρο σερβίρονται λαχταριστά πιάτα ημέρας που περιλαμβάνουν κρητικές σπεσιαλιτέ όπως χοχλιούς μπουμπουριστούς, αρνί τσιγαριαστό, κόκοκας (ναι, έτσι λέγεται ο κόκορας) με χωριάτικες χυλοπίτες, μπουρέκι με κολοκύθι και πατάτες, κρεατότουρτα, σύγκλινο, καλτσούνια, σαλάτες με σταμναγκάθι και πάει λέγοντας. Η κουζίνα παραμένει ανοιχτή μέχρι τη 1.30 το πρωί, οι ρακές ρέουν άφθονες, και οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.


Κανέλλα (Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ: 2103476320): Συνήθης ύποπτος για τα γευστικά… ξενύχτια μας, η Κανέλλα μας σερβίρει σταθερά μαμαδίστικο φαγητό στα στρωμένα με λαδόκολλα τραπεζάκια της, μέχρι τις 2.00 το πρωί, κάθε μέρα και μέχρι τις 4:00 τα Σαββατοκύριακα. Το μενού της εμπλουτίστηκε με γεύσεις και συνταγές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, αλλά highlight παραμένουν σταθερά τα σουτζουκάκια της με τον ανυπέρβλητο πουρέ πατάτας, ο κρητικός ντάκος, το κοκκινιστό μοσχαράκι και η φάβα με κάππαρη και κρεμμυδάκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο με κρασί.


Μπάμπουρας (Δημοφώντος 43, Πετράλωνα, τηλ.: 211 7108153): Στη γειτονιά όπου τελειώνει το Θησείο κι αρχίζουν τα Πετράλωνα, ο Μπάμπουρας σερβίρει ουζάκι με μεζέ, αλλά και ποτό, σε ένα περιβάλλον όπου το industrial περιβάλλον συναντά το καφενείο. Αγαπημένοι μας μεζέδες το πικάντικο απάκι, ο λαχταριστός ντάκος με ξυνομυζήθρα, τα ωραιότατα λουκάνικα και η εξαιρετική γραβιέρα με μέλι. Η κουζίνα του παραμένει ανοικτή μέχρι και τις 2:00, ενώ ζήτημα να πληρώσετε παραπάνω από 10€ για μια πλήρη συλλογή μεζέδων συνοδεία ούζου.

Αυτόφωρο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 152, τηλ: 210 6461377): Το θρυλικό «ξενυχτάδικο» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διανυκτερεύει απέναντι από τον Άρειο Πάγο, και σερβίρει… γιατρικά για το hangover και σπιτικά μαγειρευτά για να στρώσει το στομάχι μετά το αλκοόλ. Ο πατσάς του είναι ένας αθηναϊκός θρύλος, αλλά εξίσου δυνατά είναι και τα μαγειρευτά του, ιδιαίτερα το λεμονάτο μοσχαράκι, η σούπερ κοτόσουπα και τα κρεατικά στον φούρνο. Και εδώ οι τιμές δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 10€ ανά άτομο.

Γκελ (Κολοκοτρώνη 59Β, τηλ.: 211 4000863): Πολύχρωμο μπιστρό, με αρτιστίκ πινελιές που περιλαμβάνουν έναν κατακόκκινο τοίχο με πολύχρωμες «μουτζούρες», πολλά αυτοσχέδια φωτιστικά από γυμνές λάμπες και χρωματιστό πλαστικό, και φανταστικά, φωσφοριζέ και απολύτως αταίριαστα σερβίτσια. Μενού μικρό και λαχταριστό, με επιλογές όπως η γόνδολα μελιτζάνας, γεμισμένη με κομματάκια χοιρινού, σαλάτα Como, με φαρφάλες, τόνο, φρέσκο κρεμμυδάκι και πολύχρωμες πιπεριές και το ζουμερό burger Hemingway, με αφράτο ψωμάκι και σπιτικό μπιφτέκι-υπερπαραγωγή, το οποίο συνοδεύεται από χειροποίητη πατατοσαλάτα. Τα Σαββατοκύριακα σερβίρει μέχρι τις 2.00 το πρωί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο.


Ciao Italia (Σπύρου Μερκούρη 4, Παγκράτι, 2107212134 και Λ. Συγγρού 133, 2109374543): Η πιτσαρία που… διανυκτερεύει διαθέτει δύο υποκαταστήματα που «σώζουν» ξενύχτηδες στην Συγγρού και στο Παγκράτι, τα οποία λειτουργούν επί 24ωρης βάσης. Hit αποτελούν η pizza capricioza και η κλασσική «4 τυριά», ενώ εξίσου λαχταριστές είναι και οι μακαρονάδες του με αποκορύφωμα την καρμπονάρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-10 ευρώ για τις extra large πίτσες και ξεκινούν από 6€ για τα εξαιρετικά ζυμαρικά.


Οινομαγειρείο « Ήπειρος» (Φιλοποίμενος 4, στοά Μανέτα, Κεντρική Κρεαταγορά, τηλ. 210 3240773): Πόσους ξενύχτηδες να έχει φιλέψει άραγε πατσά και ποδαράκι αυτό εδώ το 24ωρο μαγειρείο στην cult περιοχή της Βαρβάκειου; Δεν γνωρίζουμε να σας πούμε με ακρίβεια, πάντως σίγουρα θα είναι πολλοί, αν κρίνουμε από το πλήθος που συρρέει καθημερινά στην «Ήπειρο» μετά από μια βραδιά (αλκοολικής) υπερβολής ή απλά για να γεμίσει το στομάχι του με τίμιο και νόστιμο μαγειρεμένο φαγητό. Μνημειώδης ο χορταστικός πατσάς του, όπως επίσης και η μαγειρίτσα, την οποία σερβίρουν όλον τον χρόνο. Θα χορτάσετε με όχι περισσότερα από 8€.

Gazi College (Περσεφόνης 53, Γκάζι, τηλ: 210 3422112): Ένα all day café restaurant στο Γκάζι (πρόσφατα άνοιξε και στον Πειραιά) με casual εσωτερικό χώρο που δεν θυμίζει τόσο εστιατόριο όσο… καφετέρια με φαγητό. Στα του μενού, σερβίρει νόστιμα πιάτα (από burger μέχρι club sandwich και fish & chips), ό,τι πρέπει για να στρώσει το στομάχι μετά από ξενύχτι στο Γκάζι. Υπολογίστε περί τα 12€ ανά άτομο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v