10 εστιατόρια για νόστιμη Σαρακοστή στην Αθήνα

Ολόφρεσκα θαλασσινά, νηστίσιμες πίτσες, φαλάφελ, λαχταριστές σαλάτες. Δέκα αγαπημένες διευθύνσεις στην πόλη για να νηστέψετε… νόστιμα.
10 εστιατόρια για νόστιμη Σαρακοστή στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αποτοξίνωση; Πίστη; Προσωπικό στοίχημα; Για οποιονδήποτε λόγο και αν επιλέξατε να νηστέψετε φέτος, οφείλετε να γνωρίζετε ότι νηστεία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση «τρώω άνοστα». Πέρα από τις λαχταριστές σπιτικές συνταγές, τις οποίες μοιραστήκαμε μαζί σας σε προηγούμενο άρθρο,  τα εστιατόρια της πόλης έχουν μπει στο… κλίμα και σερβίρουν νηστίσιμα πιάτα που κάθε άλλο παρά άνοστα είναι.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα γευστικές και νηστίσιμες αθηναϊκές επιλογές που έχουν βάλει σκοπό να μας… κακομάθουν τη Σαρακοστή.

* Στο Mare Marina στην Μαρίνα Φλοίσβου, θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων νηστίσιμες λιχουδιές του Σαρακοστιανού μενού, όπως πατατοσαλάτα με ντοματίνια, αγγουράκι τουρσί, κάπαρη, φρέσκο κρεμμυδάκι, ελιές με vinaigrette ρακόμελου, καλαμάρι στη σχάρα με σάλτσα πέστο, μύδια αχνιστά με λευκό κρασί, πέστο βασιλικού και φυστίκια Αιγίνης, γαριδάκι Συμιακό, χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ριζότο με ψίχα καραβίδας και σουβλάκι με γαρίδες και λαχανικά. Υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 22-26€ ανά άτομο.


* Στο σινεφίλ café-bar Rosebud, το οποίο από πέρυσι σερβίρει και vegan μενού, θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων καπνιστή μελιτζάνα με κρέμα γιαουρτιού και ρόδι, πίτσα με μανιτάρια και φρέσκια ρόκα, λευκό βιολογικό κινόα με καρέ ντομάτας, φύτρα και κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης και σαλάτα ρόκα με ρόδι, καρύδια και σως αρωματισμένη με κολίανδρο και lime. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο.

* Νηστεία και… κάνναβη συνδυάζονται; Φυσικά. Μην πάει το μυαλό σας στο παράνομο, στην Mystic Pizza χρησιμοποιούν οργανική κάνναβη για να φτιάξουν τη ζύμη στην πίτσα τους, χωρίς όμως τις παρενέργειες που πιθανώς να φαντάζεστε. Έτσι εδώ θα δοκιμάσετε την εκπληκτική Avocado με μαρούλι, ρόκα, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, λεμόνι και αβοκάντο, την Mystic Steam με μπρόκολο, πατάτες στον ατμό, λεμόνι και ελαιόλαδο και την Mystic Parmigiano με μαρούλι, ρόκα, παρμεζάνα, ελιές και ελαιόλαδο. Υπολογίστε περί τα 7€ για μια μεσαία πίτσα.

* Τα νόστιμα μαγειρευτά του αγαπημένου οινομαγειρείου του Γκαζιού, της Κανέλλας, έχουν μπει για τα καλά σε περίοδο νηστείας, και στην κουζίνα της ήδη από την Καθαρά Δευτέρα μαγειρεύονται μεταξύ άλλων σπιτική ταραμοσαλάτα, ξυδάτο χταποδάκι, ψητό καλαμάρι, γαριδομακαρονάδες, πολίτικα γεμιστά και άλλες λιχουδιές άνευ κρέατος. Μάθετε περισσότερα για το μενού εδώ. Ενδεικτική τιμή 15-20€ κατ’ άτομο.


* Το vegan εστιατόριο Avocado... νηστεύει όλον τον χρόνο, όμως η Σαρακοστή είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις εκλεκτές του και πρωτότυπες γεύσεις. Γευστικά πιάτα με ρύζι, όπως το Life’s a rainbow με λαχανικά, πιπερόριζα και σουσάμι και το Mango Chutney, ζυμαρικά με αρωματικές σάλτσες, ολόφρεσκες σαλάτες και veggie πίτσες με οργανικό ζυμάρι και φρέσκο ελαιόλαδο είναι μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές. Υπολογίστε περί τα 18€ ανά άτομο. Δείτε το μενού εδώ.


* Στην Ωραία μου Κουζίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Μίνωας Κονίδης εμπλουτίζει το μενού με νηστίσιμα πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, όπως σούπα κολοκύθας με ζωμό γαρίδας, θράψαλο στη σχάρα με ρόκα και ψητή ντομάτα, στριφτούρια με γαρίδες και βασιλικό και φάβα με χταπόδι μαριναρισμένο. Φυσικά, υπάρχουν και οι νηστίσιμες επιλογές του μενού, όπως ο εξαιρετικός αφρός μελιτζάνας με καραμελωμένες ντομάτες, η τραγανή σουπιά στο μελάνι της με ριζότο και το κριθαράκι με χταπόδι στιφάδο. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο.

* Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café στο Παγκράτι μαγειρεύει (και στέλνει και με delivery κιόλας), νηστίσιμες γεύσεις για κάθε γούστο. Ενδεικτικά, θα δοκιμάσετε σαλάτα ρεβυθιών με λιαστή ντομάτα, λιγκουίνι με γαρίδες, ρόκα και τοματίνια, λαχανικά σχάρας με βινεγκρέτ, φακές με λαχανικά και πορτοκάλι, τα… κλασσικά τηγανιτά καλαμαράκια και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Δείτε το μενού εδώ και υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί.


* Το πιο νόστιμο… νηστίσιμο Street Food ακούει στο όνομα φαλάφελ και αυτή τη στιγμή δύο είναι τα μέρη στην Αθήνα για να το απολαύσετε όπως του αρμόζει: ο Αιγύπτιος και το «φρέσκο» Falafellas. O μεν βρίσκεται στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο και σερβίρει εδώ και χρόνια κορυφαίο φαλάφελ, εξαιρετικό χούμους και δροσερό ταμπουλέ με φρέσκο κρεμμυδάκι, το δε βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και σερβίρει εξίσου νόστιμα φαλάφελ, καθώς και φρεσκοτηγανισμένους ρεβιθοκεφτέδες σε «τσεπούλες», συνοδεία όλων των απαραίτητων, όπως ταχίνι, μελιτζάνα, σος και λαχανικών. Οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 10€ ανά άτομο.

* Στο ψαροστέκι εν ονόματι Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα, οι ψαρομεζέδες συγκεντρώνονται σε ένα άκρως οικονομικό μενού και συνοδεύουν ιδανικά το ρακί ή το τσίπουρο. Το μενού περιλαμβάνει παντζαροσαλάτα με μαριναρισμένο παντζάρι και γιαούρτι, γαριδάκι με τη σέσουλα, πικάντικα θαλασσινά με φρέσκια ντομάτα, ντολμαδάκια θαλασσινών, ριζότο με καβούρι, χαλβά για επιδόρπιο. Το κόστος του μενού, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, ανέρχεται στα 15€ ανά άτομο.

* To βραβευμένο και «αστεράτο» εστιατόριο Hytra ανανεώνει το μενού του και ενσωματώνει νηστίσιμες γεύσεις δια χειρός του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου. Έτσι για όλη τη Σαρακοστή θα μπορούμε να δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων λουκουμάδες γαρίδας, σαλάτα με ψητά λαχανικά και ταχίνι ταμπουλέ, σαλάτα με λάχανο, αβοκάντο και μαραθόριζα και σαλάτα σπανάκι. Η τιμή ανά άτομο ανέρχεται στα 60€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v