10 ζαχαροπλαστεία - θρύλοι στην Αθήνα

Σοροπιαστά κανταΐφια, κολασμένα μιλφέιγ, προφιτερόλ από άλλον πλανήτη και σπιτικά παγωτά με το κιλό. Δέκα «γλυκές» διευθύνσεις στην πόλη με ιστορία δεκαετιών.
10 ζαχαροπλαστεία - θρύλοι στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν λέμε, καλή η διατροφή, καλός και ο υπολογισμός των θερμίδων, όμως πόσοι πραγματικά πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να αντισταθείτε σε ένα λαχταριστό μιλφέιγ με την αφράτη κρέμα να ρέει άφθονη στους «ορόφους» του ή ένα προφιτερόλ στο οποίο τα σου θαρρείς βουτάνε μέσα σε έναν ωκεανό μαύρης σοκολάτας;

Δεν θα μπορούσατε. Και είναι λογικό. Ο ουρανίσκος μας επιζητά με κάθε αφορμή γλυκές απολαύσεις και ποιοι είμαστε εμείς για να του τις αρνηθούμε; Ευτυχώς, η Αθήνα – και τα προάστια – βρίθουν διευθύνσεων όπου το μεράκι σε συνδυασμό με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν μαγαζιά – θρύλους τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα πιστά στις γλυκές τους αξίες, σε πείσμα των καιρών.

Παρακάτω ακολουθούν δέκα αγαπημένες μας διευθύνσεις για γλυκές αμαρτίες. Εσείς σε ποια απ’ όλες θα ενδίδατε;

Η Χαρά του εκμέκ

Σε ένα ζαχαροπλαστείο με ιστορία από το 1969, η μυστική συνταγή από την Μικρά Ασία συμβάλλει εδώ και πολλές δεκαετίες στις γλυκές αταξίες των Αθηναίων, που δεν παραλείπουν να κάνουν μια στάση στο 339 της οδού Πατησίων για να γευτούν το θρυλικό εκμέκ της «Χαράς». Αν πάτε, μην αμελήσετε να απολαύσετε και το εξαιρετικό παγωτό «Σικάγο», με τη σαντιγύ το τριμμένο αμύγδαλο και το στρογγυλό μπισκοτάκι, αλλά και τα πολύ νόστιμα τρίγωνα πανοράματος. Ίσως το κορυφαίο παγωτατζίδικο στο κέντρο της πόλης. 

Ανδριάς σημαίνει προφιτερόλ

Ένα γλυκό, μια ιστορία, ένα ζαχαροπλαστείο. Το θρυλικό προφιτερόλ, το οποίο ο Γιώργος Κωνσταντίνου δεν μπορούσε να περιγράψει, παρά μόνο να φάει, αποκτά μυθικές διαστάσεις με την φίρμα του Ανδριά επάνω του. Με πολλούς εθισμένους οπαδούς, το προφιτερόλ του αθηναϊκού ζαχαροπλαστείου εντυπωσιάζει με την γεύση του, αλλά και με την ποσότητα, αφού μπορεί να χορτάσει και τον πιο απαιτητικό –παρ’ όλα αυτά, όλοι θέλουν κι άλλο. Μοναδικό δέσιμο σοκολάτας, σου και σαντιγύ μετατρέπονται με την συνταγή του Ανδριά στην πρώτη επιλογή των Αθηναίων όταν επιθυμήσουν προφιτερόλ. Φυσικά ο Ανδριάς δεν εξειδικεύεται μόνο στο προφιτερόλ. Από εδώ θα πάρετε επίσης λαχταριστή μους σοκολάτα με αγριοκέρασο και ολόφρεσκη lemon pie. 

Κωνσταντινίδης ή Δέσποινα;

Δύσκολη απόφαση. Επειδή όμως δεν είμεθα του «ή», αλλά και του «και» επιλέγουμε «και τα δύο» και απολαμβάνουμε το καλύτερα μιλφέι(γ) στην πόλη. Γιατί, όπως και να το κάνουμε… όλοι τρώνε μιλφέιγ. Από την μία το περίφημο μιλφέιγ του Κωσταντινίδη ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια του πελάτη, με μυστική ωστόσο συνταγή και αγνά υλικά, στα ανοιχτά εργαστήριά του. Την φρεσκάδα του δημοφιλούς γλυκού του Κωνσταντινίδη συναγωνίζεται το μιλφέιγ της «Δέσποινας», βασισμένο σε μυστική συνταγή της γιαγιάς της από την πόλη, το οποίο σερβίρετε, εκτός από κρέμα, με σοκολάτα, κεράσι, φράουλα ή τζαντούγια (ένα είδος σοκολάτας το οποίο περιέχει 30% πάστα φουντουκιού).

Το βασίλειό μου για ένα Κοσμικόν γαλακτομπούρεκο..

Το θρυλικό Κοσμικόν μετράει 54 χρόνια ζωής και αρκετούς χιλιάδες γλυκατζήδες φανατικούς οι οποίοι κάνουν… διαδήλωση καθημερινά έξω από τα καταστήματα για να γευτούν ξανά και ξανά το γαλακτομπούρεκό του. Τραγανά φύλλα, λαχταριστή κρέμα, μελωμένη βάση και ζαχαροπλαστικό μεράκι συνθέτουν τον γλυκό αυτόν πειρασμό, ενώ οι μερακλήδες προτιμούν την σπεσιαλιτέ του «Κοσμικόν» που δεν είναι άλλη από το κανταΐφι με γέμιση κρέμας γαλακτομπούρεκου.

… και ένα Αριστοκρατικόν σοκολατάκι

Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην δοκίμασε, έστω και μια φορά, τα θρυλικά γλυκίσματα του παλαιότερου ενεργού ζαχαροπλαστείου της πόλης. Όλα ξεκίνησαν το 1928, όταν ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Καράς ήρθε να βρει την τύχη του στην Αθήνα αποφασίζοντας να γίνει ζαχαροπλάστης, και τα κατάφερε περίφημα. Από εδώ πέρασαν μορφές όπως η Μαρία Κάλλας με τις αγαπημένες της «γροθιές» από φιστίκια, η Τζάκι Κένεντι που προμηθευόταν λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια και η Γκρέις Κέλι, η οποία προτιμούσε τα φιστίκια καραμελέ. Σήμερα, το μαγαζί έχει περάσει στην τέταρτη γενιά και συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να φτιάχνει σοκολατένια χαρμάνια, όπως οι λαχταριστές τρούφες κακάο, τα δαμάσκηνα με σοκολάτα και οι καρδιές με μπισκότο.

Ο Βάρσος της Κηφισιάς

Πόσες γενιές γλυκατζήδων να… γαλούχησε άραγε ο βετεράνος των γλυκών Βάρσος στον ιστορικό του χώρο στην Κηφισιά; Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς. Όμως ένα είναι σίγουρο: Από το 1892 μέχρι σήμερα φροντίζει για τις καθημερινές μας… λιγούρες με σπιτικά γλυκά, σπιτικά τσουρέκια και ασυναγώνιστα παγωτά, που παρασκευάζονται με το αγνότερα υλικά, χωρίς ίχνος πρόσθετων χρωμάτων. Hit το καϊμάκι του, φτιαγμένο από πρόβειο γάλα, η παραδοσιακή κρέμα, το ρυζόγαλο και τα αφράτα ατομικά τσουρεκάκια με γέμιση σοκολάτας και καρυδιών.

Οι Αφοί Ασημακόπουλοι των Εξαρχείων

Με όνομα βαρύ (και γλυκό) σαν ιστορία, το μαγαζί των Εξαρχείων ξεκίνησε από το 1915 αρχικά ως γαλακτοπωλείο σερβίροντας φρέσκο γάλα στο ποτήρι, πρόβεια γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα και βούτυρο με μέλι για να εξελιχθεί σήμερα σε ένα ζαχαροπλαστείο με τα όλα του: λαχταριστά σοκολατάκια γεμιστά με τσέρι, φρέσκα κουλουράκια, μοσχομυριστά τσουρέκια, βουτήματα, μους σοκολάτας, φρουτένιες τάρτες και ένα σωρό ακόμα λιχουδιές κάνουν το μάτι να χάνεται και τα σάλια να τρέχουν.

Τερκενλής σημαίνει τσουρέκι

Οι Θεσσαλονικείς είχαν για καιρό το μονοπώλιο της απόλαυσης ενός φρέσκου τσουρεκιού από τον Τερκενλή. Οι επισκέπτες της πόλης, ιδίως το Πάσχα, έφευγαν –και ακόμη φεύγουν- με πολλά πακέτα της γνωστής φίρμας παραμάσχαλα. Με την εξάπλωση της αλυσίδας του και στην πρωτεύουσα, το λαχταριστό έδεσμα που χαρακτηρίζει τη Νύμφη του Θερμαϊκού έφτασε και στους ουρανίσκους των Αθηναίων, που υπέκυψαν με τη σειρά τους στο αφράτο αρτοσκεύασμα. Φρέσκο βούτυρο και αλεύρι είναι η βάση, που αποκτά στη συνέχεια τις ονειρικές γεύσεις Τερκενλή, από τις οποίες δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Αφού οι μυρωδιές σου σπάνε τη μύτη πριν ακόμη μπεις στο ζαχαροπλαστείο, έχεις το δύσκολο έργο να βγάλεις «νικητή» ανάμεσα σε τσουρέκι λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού, χιώτικη κρέμα και το super hit της φίρμας, τσουρέκι κάστανο. Διατίθεται και σε κομμάτια, για όσους θέλουν mini απόλαυση χωρίς πολλές ενοχές

Ο Χατζής των σοροπιαστών

Eνα μαγευτικό ταξίδι γλυκών συνταγών το οποίο ξεκίνησε το 1908, εκείνο του Χατζή στη Θεσσαλονίκη, ευτυχώς για όλους εμάς τους γλυκατζήδες συνεχίστηκε και στην Αθήνα. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε "επικά" εδέσματα όπως μερακλίδικα κουρκουμπίνια, τουλούμπα με βουβαλίσιο καϊμάκι, βεζίρ παρμάκ, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντι μπι, αλλά και τα ευρύτερα θρυλικά του σιροπιαστά όπως ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σαραγλί, το καταίφι και το κιουνεφέ καταΐφι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v