Μπριζολάδικα: 7 αγαπημένες διευθύνσεις κρεατοφαγίας

Φάγαμε την Αθήνα… με τα μαχαιροπίρουνα, από τα Βόρεια ως τα Νότια Προάστια και από εκεί στο κέντρο, σε αναζήτηση της κορυφαίας μπριζόλας της πόλης.
Μπριζολάδικα: 7 αγαπημένες διευθύνσεις κρεατοφαγίας
της Ηρώς Κουνάδη

Όπως θα σας πει κάθε κριτικός γεύσης που σέβεται τα αστέρια Michelin τα οποία μοιράζει, η σχάρα –όσο και αν θεωρούμε σωστά ότι αποτελεί τέχνη– δεν διεκδικεί γαστρονομικές δάφνες, γιατί δεν απαιτεί την έμπνευση κανενός σεφ και δεν επιτρέπει ιδιαίτερες δημιουργικές παρεμβάσεις στο γευστικό αποτέλεσμα. Είτε συμφωνείτε είτε όχι με το γεγονός ότι δεν θα δούμε ποτέ κανένα από τα αγαπημένα μας μπριζολάδικα στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, δε γίνεται να αρνηθείτε ότι έστω μια φορά στις τόσες ένα λουκούλλειο και αμιγώς κρεατοφαγικό δείπνο δεν το αλλάζουμε με τίποτα. Για τις περιπτώσεις αυτές, συγκεντρώνουμε τα επτά αγαπημένα μας μπριζολάδικα ανά την πόλη. 

Ο Βλάχος
Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672

Σας το έχουμε πει και ξαναπεί, αλλά όταν μιλάμε για μπριζολάδικα ο Βλάχος των Μελισσίων είναι ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό –πλέον, μετά από πολλές δοκιμές, θα μπορούσαμε να πούμε με το χέρι στην καρδιά ότι είναι ο Τέλης της δεκαετίας που διανύουμε. Πιάνουμε τραπεζάκι στον πιο-λιτό-δε-γίνεται χώρο του και παραγγέλνουμε τα θεσπέσια μπριζολάκια του είτε σε ορφανή μερίδα (ήτοι, τέσσερα μεσαίου μεγέθους μπριζολάκια) είτε στην κανονική τους βερσιόν (τρία μπριζολάκια πάνω σε ένα βουνό από τραγανές πατάτες). Συνοδεύουμε με απίθανες ηπειρώτικες πίτες, χωριάτικη και τζατζίκι, και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά με τίποτα τα 12-15€ το άτομο, συνυπολογίζοντας και το κρασί. Αυτό το τελευταίο είναι αυστηρά και μόνο εμφιαλωμένο, σε λογικότατες όμως τιμές που δεν θα σας βγάλουν εκτός budget.

Κιβωτός
Διός 32, Κηφισιά, τηλ.: 210 8071014

Οι παλιοί Κηφισιώτες ορκίζονται στο όνομά της, και όχι άδικα: Εξαιρετικής ποιότητας κρέατα ψήνονται με μαεστρία στη σχάρα, και μας βάζουν δύσκολα διλήμματα: Ζουμερό κοντοσούβλι ή μυρωδάτο κεμπάπ; Χορταστικό rib eye steak ή κάτι σε πιο μοντέρνα επιλογή, όπως το εξαιρετικό black angus; Πριν από όλα αυτά, βέβαια, καταφτάνει ο δίσκος με τα ορεκτικά, από τα οποία διαλέγουμε: νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες, απαλή φάβα, σταμναγκάθι για τους λάτρεις του κρητικού εδέσματος, τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες και ντάκο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο (25€ αν παρασυρθείτε πολύ από τα ορεκτικά) μαζί με καλό χύμα κρασί.

Base Grill
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455

Έβαλε το Περιστέρι στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, και «ανάγκασε» τους κρεατοφάγους από κάθε γωνιά της πόλης να εκδράμουν προς τη δύση. Τους αντάμειψε, βέβαια, με ένα άψογα εκτελεσμένο μενού που επενδύει στη μοντέρνα κρεατοφαγία. Στον μεγάλο, φωτεινό του χώρο κυριαρχούν οι χαριτωμένες διακοσμητικές πινελιές που συνήθως απουσιάζουν από τα μαγαζιά του είδους του. Κορυφαία θέση στις γευστικές μας αδυναμίες του μενού του κατέχει η περίφημη «πικάνια», μοσχαράκι α λα Βραζιλία, δηλαδή με αρκετά ζουμερό πυρήνα, και πασπαλισμένο με διάφορα αλάτια και κιτρολέμονο. Πολύ καλά είναι και τα μπιφτέκια σχάρας, όπως και η τεράστια ποικιλία κρεατικών που θα ικανοποιήσει τους αναποφάσιστους –ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα. Από τα ορεκτικά, σημειώστε στα οπωσδήποτε την φωλιά πατάτας με αυγά. Οι τιμές είναι τσιμπημένες, και οι μερίδες μεγάλες: αν καταφέρετε να παραγγείλετε με φειδώ, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Ο Στέλιος
Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014

Ολόκληρο το όνομά του είναι «Χωριάτικη Ταβέρνα Ο Στέλιος», κι αν έχετε φίλους στα Νότια Προάστια αποκλείεται να μη γνωρίζετε ήδη το «μυστικό». Άριστα ψημένα κρέατα που έρχονται απευθείας από την Ήπειρο, και εξειδίκευση στα αμνοερίφια, τα οποία ως γνωστόν δύσκολα πετυχαίνεις σε αθηναϊκή ταβέρνα. Τα παϊδάκια του είναι –προφανώς– εξαιρετικά, όπως και το κοντοσούβλι, ενώ πολύ καλά είναι και τα μπριζολάκια και τα ζουμερά μπιφτέκια. Τα ορεκτικά παίζουν απλώς ρόλο συνοδευτικού, ως είθισται σε αυτού του τύπου τα ταβερνάκια –αν επιμένετε για προτάσεις, σημειώστε το τραγανό σαγανάκι, τη μυρωδάτη χωριάτικη, το τζατζίκι και τις ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 15€ το άτομο, μαζί με συμπαθητικό χύμα κρασί.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9370708

Έχει φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς… αντιρρησίες, που απλώς την βαρέθηκαν γρήγορα. Εμείς συνεχίζουμε να την συγκαταλέγουμε στις αγαπημένες μας κρεατοφαγικές διευθύνσεις για τα ζουμερά της παϊδάκια, τις καλοψημένες μπριζόλες και τα μπιφτέκια που κερδίζουν τις προτιμήσεις του κόσμου που συρρέει καθημερινά στις δύο σκεπαστές και καταπράσινες αυλές της. Στα ορεκτικά, σημειώστε το «φονικό» τζατζίκι, το σαγανάκι και βέβαια τις τραγανιστές και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Οι μερίδες είναι τεράστιες, οι τραγανοί λουκουμάδες έρχονται στο τέλος κερασμένοι (βουτηγμένοι σε μέλι ή μερέντα, ό,τι προτιμάτε) και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασί. Τι άλλο μπορεί να θέλετε; 

Μπριζολάκια.gr 
Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, Κυψέλη, τηλ.: 210 8813121

Εκπροσωπεί τα κρεατοφαγικά στέκια στο κέντρο, που γενικώς πάσχει από έλλειψη άξιων εκπροσώπων του είδους. Και το κάνει εξαιρετικά, σερβίροντας λαχταριστά… μπριζολάκια, όπως λέει και το όνομά του, αλλά και πολύ καλές πανσέτες και νοστιμότατα λουκάνικα με πράσο, στον φωτεινό του χώρο με τις γιγάντιες τζαμαρίες που επιτρέπουν το χάζι στην αέναη κίνηση της Ευελπίδων. Τα ορεκτικά κινούνται στις κλασικές προτάσεις ενός παραδοσιακού ψητοπωλείου –είναι, όμως, όλα σωστά εκτελεσμένα. Τις δικές μας προτιμήσεις κερδίζουν η ψητή φέτα, η μελιτζανοσαλάτα και το τζατζίκι-killer. Οι τηγανιτές πατάτες είναι ξεροψημένες και τραγανές, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί ή μπύρες.

Τηλέμαχος Art Grill
Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 210 8074015

Οι… Τηλέμαχοι της Κηφισιάς είναι δύο: Το Τηλέμαχος Barbecue Club, που είναι ελαφρώς πιο gourmet και σαφώς πιο τσιμπημένο, και η δική μας μεγάλη αδυναμία, το Τηλέμαχος Art Grill που επιμένει στις λιτές κρεατοφαγικές γεύσεις, με την σχάρα και τη σούβλα να έχουν την τιμητική τους. Τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει, πιάνουμε τραπεζάκι στον πανέμορφο κήπο, αλλά και ο εσωτερικός χώρος είναι εξίσου ατμοσφαιρικός, για όσο η ανοιξιάτικη ψύχρα καλά κρατεί. Στα του μενού, ξεχωρίζουν το γουρουνόπουλο στη σούβλα, η ζουμερή (και γιγάντια) T-bone steak, τα βουβαλίσια φιλετάκια, τα μυρωδάτα σουτζουκάκια σχάρας και το κοντοσούβλι. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν βελούδινη μελιτζανοσαλάτα, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές και πολύ καλό τζατζίκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v