Τα αγαπημένα μας εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη

Ελληνικές συνταγές, διεθνείς γεύσεις, μεσογειακά tapas, νηστίσιμες λιχουδιές και πεντανόστιμα πιάτα σε εννιά «ζουμερές» διευθύνσεις στη Θεσσαλονίκη.
Τα αγαπημένα μας εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Αφορμή αναζητάμε κάθε φορά για να ανηφορίσουμε προς τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά, η «δικαιολογία» μας είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ αλλά και κορυφαίους δημιουργούς του είδους από όλο τον κόσμο. Στα διαλείμματα από τις προβολές, όμως, κάπως πρέπει… να πάρουμε δυνάμεις.

Και βρίσκουμε τα κατάλληλα μέρη να το κάνουμε: Παρακάτω, συγκεντρώνουμε εννιά δοκιμασμένες διευθύνσεις όπου έχουμε γευτεί εξαιρετικά πιάτα και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να χορτάσουν γευστικά και οικονομικά στην Θεσσαλονίκη. 

Ακαδημία 
Αγίου Μηνά 3, τηλ: 2310521803

Ρετρό, νοσταλγικός και «σπιτικός» χώρος γεμάτος αντίκες, αγάλματα και καδράκια μέσα, λίγα όμορφα τραπεζάκια έξω, κάτω από τις νεραντζιές, άψογη εξυπηρέτηση, και πολλή νοστιμιά στα πιάτα. Αυτά τα τελευταία γεμίζουν με μαγειρευτές νοστιμιές, με μεσογειακές μακαρονάδες κρητικών χειροποίητων ζυμαρικών, λαχταριστά κεφτεδάκια και πατάτες με τη σέσουλα. Θα βρείτε επίσης νηστίσιμες γεύσεις όπως αχνιστή πεσκανδρίτσα, τσιγαριστά χόρτα με αυγά και σωταρισμένα χτένια. Το γλυκό έρχεται κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο. 

Χάλαρο 
Θεμ. Σοφούλη 71, τηλ: 2310423284

Χώρος που αναδίδει πολυτέλεια αλλά και οικειότητα, το πληθωρικό «Χάλαρο» της Καλαμαριάς αποτελεί από μόνο του λόγο για να «κατηφορίσετε» από το κέντρο προς την Σοφούλη. Εκεί θα δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα κρεατικών σε κάτι παραπάνω από γενναιόδωρες μερίδες, όπως ρολάκι κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, κρεμμύδι και μπέικον, σταβλίσια μπριζόλα ή ψαρονέφρι με σάλτσα λεμονιού και πιπεριού, πολύ καλό σνίτσελ και μπέργκερ κοτόπουλου, αλλά και πιάτα διαίτης, όπως stir fry θαλασσινών και γαλοπούλα με πύργο λαχανικών. Σημειώστε πως το εστιατόριο έχει καθιερώσει και “mezzo menu”, το οποίο σας επιτρέπει να παραγγείλετε μικρότερες μερίδες σε οικονομικότερη τιμή για να μπορέσετε να δοκιμάσετε περισσότερες από μία γεύσεις. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Mom’s Cooking 
Βογατσικού 10, τηλ: 2310 253777

Το απόλυτο μαμαδίσιο μαγειρευτό φαγητό ετοιμάζεται απέναντι από την Μητρόπολη, στον μικρό αλλά θαυματουργό χώρο του Mom’s. Στην στενόμακρη σάλα ή στα λίγα τραπέζια που απλώνονται στο πλατύ πεζοδρόμιο, θα δοκιμάσετε συγκλονιστικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, παστίτσιο, λαδερά, ζυμαρικά αλλά και την φημισμένη πίτσα Mom’s συνοδεία μπύρας. Ο κορμός λευκής ή μαύρης σοκολάτας έρχεται κερασμένος για το ιδανικό κλείσιμο, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10-12€ κατ’ άτομο. 

Έργον 
Κούσκουρα 3-5, τηλ: 2310284224

Η ιδέα της «συλλογής» προϊόντων από μικρούς παραγωγούς από κάθε περιοχή της Ελλάδας και η αξιοποίησή τους, όχι μόνο ως επιλογές αγοράς στο παντοπωλείο Έργον, αλλά και ως πρώτες ύλες για την δημιουργία ωραίων πιάτων στην κουζίνα, από γνωστούς σεφ, έχει φτάσει ήδη μέχρι το Λονδίνο, όπου άνοιξε το τελευταίο υποκατάστημα. Ένα από τα πρώτα χτυπήματα, όμως, ήταν αυτό της οδού Κούσκουρα στη Θεσσαλονίκη, στον μικρό minimal χώρο όπου θα δοκιμάσετε ντολμαδάκια με μέντα, κρητική στάκα, φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς και συνταγές από κάθε βουνό της χώρας. Το μενού χωρίζεται σε μεζέδες των 3€, 4€ και 6€, ενώ υπάρχουν και κάποια ακριβότερα κυρίως πιάτα, αλλά ο τελικός λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10-12€ κατ’ άτομο. 

Σέμπρικο 
Φράγκων 2, τηλ: 2310557513

(φωτό: foursquare)
Διαμορφωμένο σαν ένα παλιό παντοπωλείο (για την ακρίβεια, ο χώρος διαθέτει και παντοπωλείο), το Σέμπρικο είναι το συνεργατικό μεζεδοπωλείο που έστησε μια παρέα φίλων με πολύ μεράκι και ένα μενού γεμάτο νοστιμιές από προϊόντα μικρών παραγωγών. Πιάνουμε τραπέζι είτε μέσα, είτε στον πεζόδρομο, στην σκιά των τειχών της πόλης και δοκιμάζουμε κόκορα ραγού με ταλιατέλες, χυλοπίτες με κιμά, χταποδάκι με φάβα, κριταμοσαλάτα, εξαιρετική σπαλομπριζόλα και ελληνικές συνταγές with a twist που εναλλάσσονται καθημερινά. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Ελιά Λεμόνι 
Καποδιστρίου 9, τηλ: 2310515881

Σε μια πόλη που ήδη είχε «συμμορφωθεί» στις επιταγές των καιρών και είχε μειώσει κατά πολύ το κόστος του φαγητού, ήρθε το κεντρικό υποκατάστημα του «Ελιά Λεμόνι» και έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δελεαστικά: Στο όμορφο νεοκλασικό κτίριο όπου κάποτε ζούσε ο Βαλαωρίτης, πλέον θα βρείτε ένα πάμφθηνο κρεατοφαγικό μενού, που περιλαμβάνει χορταστικές μερίδες που στοιχίζουν κατά μέσο όρο 3€ έκαστη. Χοιρινά μπριζολάκια με πατάτες στα 3,45€, μουσακάς στα 3€, λαδερά από 2€, χωριάτικη στα 2,90€ και μπύρα από 1,65€ είναι μερικές ενδεικτικές τιμές για να σας προϊδεάσουν για λουκούλλειο γεύμα με μονοψήφιο λογαριασμό κατ’ άτομο. 

El Burrito 
Χρ. Σμύρνης 5, τηλ: 2310220622

Ο μικρός χώρος είναι πλημμυρισμένος με χρώματα, διακοσμητικά και αναφορές στο Μεξικό, όπως αρμόζει σε μια μεξικανική “cantina & cocktaileria”. Το όνομά της σημαίνει «μικρός γάιδαρος», ο οποίος κοσμεί με την παρουσία του τα τραπέζια και τους τοίχους, παρέα με μορφές όπως η Frida Kahlo, ο Emiliano Zapata και ο Pancho Villa. Στα πιάτα, καταφθάνουν spicy γεύσεις όπως το λαχταριστό chipotle burrito, νόστιμες φαχίτας με κοτόπουλο και πιο ήπιες προτάσεις όπως το arroz con polio. Οι μουσικές κινούνται στους αναμενόμενους, ευχάριστους «mariachi» ρυθμούς, ενώ στον χώρο της cocktaileria ετοιμάζονται και ωραιότατα εξωτικά κοκτέιλ. Για ένα πλήρες γεύμα αλλά και κοκτέιλ υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο. 

Tapas bar 
Κατούνη 4, τηλ: 2310547777

Αλμοδοβαρικό σκηνικό, ισπανικές μουσικές, θέα στην πολύβουη πλατεία στα Λαδάδικα και πάμφθηνα tapas για τσιμπολόγημα α λα ιβηρικά: Στο Tapas bar των Λαδαδίκων απολαμβάνουμε νόστιμο και οικονομικό φαγητό κάθε ώρα της ημέρας. Το πρωινό ξεκινά με ισπανικές ομελέτες, αυγά με τσορίθο και καφέ από 0,80€. Από το μεσημέρι, απολαμβάνουμε tapas και μεσογειακές μακαρονάδες από 2,50€, ενώ από τις 2.00 το βράδυ μέχρι το πρωί (ναι, το κατάστημα… διανυκτερεύει καθημερινά), θα βρείτε χάμπουργκερ Σεβίλλης, σουβλάκι Μορούνο και σούπες για ξενύχτηδες από 3,50€. Κάθε Δευτέρα θα βρείτε tapas από 1€, ενώ η λευκή ή κόκκινη sangria ρέει άφθονη. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. 

Μόλυβος 
Ίωνος Δραγούμη 18 και Παπαδοπούλου 2, τηλ: 2310244614
Σε έναν καλαίσθητο και ιδιαίτερα ρομαντικό χώρο στην καρδιά της πόλης, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα παντρεύεται με τις ethnic γεύσεις και τα πιάτα αποκτούν πινελιές από το Μαρόκο, την Πόλη ή το Μεξικό. Δοκιμάστε για παράδειγμα ψαρονέφρι με σάλτσα ψητού κάσιους και βερίκοκα, σολομό με σως σαμπάνιας, κολοκυθανθούς με τυρί Μυτιλήνης και ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v