11 φρέσκα spots στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Γλυκύτατα bistro, καλλιτεχνικά στέκια, ολοκαίνουρια μπαράκια και ρετρό αφίξεις στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης που ανανεώνονται συνεχώς.
11 φρέσκα spots στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Κόκουβα

Από την Αριστοτέλους και την Τσιμισκή μέχρι την Ροτόντα και τον Λευκό Πύργο, συγκεντρώνουμε 11 στέκια που εμφανίστηκαν τον τελευταίο περίπου χρόνο στις «πιάτσες» της πόλης και μας έκλεισαν το μάτι, καλώντας μας να απολαύσουμε καφέ, ποτό ή γλυκές και αλμυρές αμαρτίες στο κέντρο μιας πόλης που δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει με τις νέες της αφίξεις. 

Marché Bistro 
Βασιλέως Ηρακλείου 26, τηλ: 2314018100
Marché σημαίνει αγορά, και το σημείο που άνοιξε αυτό το μικρό, γλυκύτατο μπιστρό δικαιολογεί το όνομά του, καθώς αποτελεί αφορμή να ξαναγνωρίσουμε τις γεύσεις της παλιάς αγοράς Μοδιάνο γύρω από τα Λουλουδάδικα της Θεσσαλονίκης. Οι μυρωδιές ξεχύνονται από τον πάνω όροφο, όπου βρίσκεται το παρασκευαστήριο των γλυκών και αλμυρών γεύσεων, οι οποίες σερβίρονται στα λευκά τραπεζάκια του κάτω ορόφου και στην πνιγμένη στα λουλούδια μίνι βεράντα. Τα υλικά είναι αγνά, η παρουσίαση γκουρμέ, αλλά οι τιμές… παλιάς αγοράς. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον κορμό καραμέλας, το μιλφέιγ πορτοκαλιού και το αυθεντικό αμερικάνικο cheesecake ή, για αλμυρές εμπειρίες, το ριζότο, τα noodles και τα πιάτα ημέρας του bistro. Λειτουργεί ως τις 23.00. 

Re take me there και Café de Paris 
(Ικτίνου 14 και Ικτίνου 4 αντίστοιχα)

Ο mainstream πεζόδρομος της Ικτίνου ανανεώθηκε και στην γειτονιά προστέθηκαν δύο νέες αφίξεις: Από τη μία το Re take me there προσφέρεται για ήσυχες συζητήσεις την ημέρα στους όμορφους καναπέδες με υπέροχη χειροποίητη bitter σοκολάτα με πορτοκάλι και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ ή την must λευκή sangria το βράδυ. Από την άλλη, το Café de Paris αποτελεί άλλη μία ωραία παριζιάνικη έκπληξη στην bistrot σκηνή της πόλης, με καφέ και φρεσκοφουρνιστά κρουασάν το πρωί και γλυκά κοκτέιλ το βράδυ. 

I heart 
Νικολάου Κίτρους Επισκόπου 7, τηλ: 2310207778

Βλέπει κατάματα την Ροτόντα, διαθέτει cozy, όμορφο και παρεΐστικο χώρο, στηρίζει και συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις και φιλοξενεί συχνά ακουστικά live, τα οποία απολαμβάνουμε ιδανικά από ψηλά, από το φιλόξενο πατάρι. Και κυρίως, γευόμαστε εξαιρετικά bagels, συνοδεία αχνιστού καφέ σε ιδιαίτερες γεύσεις, όπως εσπρέσο με ζεστή λευκή μόκα, μαύρο μόκα φραπέ, Americano φουντούκι και ζεστό μηλίτη. 

Palermo café 
Αριστοτέλους 8, Θεσσαλονίκη 
φωτό: foursquare
Λίγο πιο πάνω από τη βουή της Τσιμισκή και της πλατείας Αριστοτέλους, ανηφορίζοντας τα σκαλιά της μικρής στοάς, θα βρεθείτε στην 60s όαση του ρετρό café Palermo. Πάτωμα σκακιέρα, διακόσμηση από παλιά αντικείμενα, τραπεζάκια με τέτοια απόσταση ανάμεσά τους ώστε να μην στριμωχνόμαστε και σαφής διαχωρισμός σε χώρους καπνιστών και μη καθιστούν αυτό το jazz στέκι ιδανικό για ήσυχο καφεδάκι ή τσάι όλες τις ώρες της ημέρας. 

Καφενείο το Λουξ 
Ολύμπου 83, τηλ: 2314012381

Σε αυτό το ψηλοτάβανο κτίριο της δεκαετίας του ’20, η ρετρό περιήγηση στην πόλη συνεχίζεται, αφού εδώ στήθηκε ένα νοσταλγικό καφενείο με ασπρόμαυρο πάτωμα, παραδοσιακά τραπεζάκια, φθηνό καφέ (από 1,80€) και ωραία ξένη μουσική στο ηχητικό background. Από το μεσημέρι, σερβίρεται και ούζο ή τσίπουρο με μεζεδάκια, καθώς και οικονομική μπύρα ή κρασί (από 2,50€). 

Montgomery bar 
Ερμού 44, τηλ: 2315506856

Το μικρό ζεστό café bar που άνοιξε τις πόρτες του σε έναν δρόμο τον οποίο έχουμε συνδυάσει μόνο με… δουλειές και ψώνια στην αγορά, διαθέτει μίνιμαλ διακόσμηση, αγαπά τους ποπ και ροκ ήχους και, εκτός από καφέ, από το μεσημέρι σερβίρει μπύρες και μεζέδες, όπως πιάτα λουκάνικων. Τα Σάββατα, οι DJs δίνουν το σύνθημα για χορό, με δυνατές house μουσικές. 

Έλξατε 
Ισαύρων 10, τηλ: 2313028622

Στον μικρό παράδρομο της πλατείας Ναυαρίνου, το Έλξατε είναι μικρό στο μάτι αλλά… πολύ φιλόξενο και παρεΐστικο, με κομψή διακόσμηση που δημιουργεί intellectual ατμόσφαιρα. Το βράδυ, οι soul και funk μουσικές ανεβαίνουν, και στη στενόμακρη μπάρα πιάνουν δουλειά τα shaker. Σημειώστε ότι είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποια έκθεση φωτογραφίας στους τοίχους του. 

Circus 6
Λασσάνη 6, τηλ: 2311241899

Μπύρα σε ένα hip bar ή αχνιστό καφεδάκι σε ζεστό σπιτικό σαλόνι; Το Circus6 επιχειρεί τον παραπάνω συνδυασμό, με τον όμορφο, πρωτότυπο χώρο του που χωρίζεται σε δύο επίπεδα και προσφέρεται για ροφήματα από το πρωί αλλά και κοκτέιλ το βράδυ. Φυσικά, έχουμε ακόμη έναν λόγο να κατηφορίσουμε προς τη μικρή οδό Λασσάνη: Χάρη σε πρόσφατη δράση, έχει αποκτήσει εικαστικό ενδιαφέρον, αφού με αφορμή την προβολή της ταινίας «Οι ομπρέλες του Χερβούργου», δεκάδες Θεσσαλονικείς έφτασαν στο δρομάκι με τις ομπρέλες τους και τις έκαναν μέρος της ρομαντικής διακόσμησης του δημόσιου χώρου. 

Εφημερίδα 
Φιλικής Εταιρίας 7, τηλ: 6944880475

Όμορφο εναλλακτικό στέκι με θέα τον Λευκό Πύργο (τον οποίο θα γνωρίσετε… σε όλες του τις διαστάσεις αν σταθείτε στον σηματοδοτημένο κύκλο στον πεζόδρομο), με «χύμα» βιομηχανική διακόσμηση, ραβασάκια στους τοίχους και οικονομικούς μεζέδες ή κοκτείλ (5€). Αν έχετε για μπύρα, ζητήστε και τον κατάλογο με τους ωραίους μεζέδες, ενώ τις ημέρες με ήλιο, επιλέξτε τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο. 

Art House 
Βέροιας 3

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το Art House της Θεσσαλονίκης που έχει φιλοξενήσει τις δουλειές πολλών ελλήνων καλλιτεχνών, επέστρεψε τον Δεκέμβριο στο νέο του «σπίτι», αυτή τη φορά στην πιάτσα της Βαλαωρίτου. Και ξεκίνησε δυνατά, με θεματικά πάρτι, DJ sets, Κυριακές με swing και κοκτέιλ, «νεανικά σουαρέ» και εικαστικές εφαρμογές που έχει εντάξει στο πρόγραμμά του για τον Ιανουάριο. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v