8 νοσταλγικά καφενεία στην Θεσσαλονίκη

Πιάνουμε θέση στα μαρμάρινα τραπεζάκια και απολαμβάνουμε μερακλίδικο ελληνικό καφέ στη χόβολη, σε οκτώ από τα ωραιότερα καφενεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
8 νοσταλγικά καφενεία στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Μωσαϊκά, ελληνικός καφές στη χόβολη, μπισκοτολούκουμο και υποβρύχιο βανίλια, ρεμπέτικοι ήχοι και χύμα ατμόσφαιρα: Μας αρέσει ιδιαίτερα που το «παραδοσιακό ελληνικό καφενείο» επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο της διασκέδασης, γιατί η Θεσσαλονίκη έχει τα κατάλληλα στέκια για να ικανοποιήσει τη νοσταλγική μας διάθεση. Πιάνουμε θέση, λοιπόν, στα μαρμάρινα τραπεζάκια οκτώ εκ των πλέον αγαπημένων μας καφενείων στην Θεσσαλονίκη και σας περιμένουμε για μερακλίδικο ελληνικό με καϊμάκι. 

Τέσσερις εποχές 
Πάικου 2, τηλ: 2310540913

Εναλλακτικό, παραδοσιακό, αλλόκοτο, χύμα, αλλά αγαπημένο: Το καφενείο που μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές είναι μία από τις σταθερές αξίες στην πιάτσα της Βαλαωρίτου, που όμως ξεχωρίζει από την υπόλοιπη βαβούρα, αφού απλώνει τα τραπεζάκια του στον μικροσκοπικό πεζόδρομο της Πάικου. Το προτιμάμε τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, όχι μόνο επειδή έτσι γλιτώνουμε τα ντεσιμπέλ των γύρω μπαρ, αλλά επειδή η ατμόσφαιρά του ενδείκνυται για καφεδάκι ή ουζάκι και νόστιμους μεζέδες ημέρας (δοκιμάστε οπωσδήποτε το φαλάφελ). 

Πρίγκιπος 
Αποστόλου Παύλου 22, Τούρκικο Προξενείο, τηλ: 2310248188
Από τα πρώτα στέκια που πόνταραν στην παράδοση, το καφενείο της Πριγκίπου, στην γειτονιά της Άνω Πόλης είναι… χύμα και το παραδέχεται. Εκεί θα βρείτε από φοιτητές ως και μεγαλύτερες ηλικίες, να απολαμβάνουν οικονομικό καφεδάκι (από 2€) αλλά και μπύρες ελληνικών μικροζυθοποιίων. Μεγάλες τζαμαρίες, παραδοσιακά τραπεζάκια, απλίκες και πολυέλαιοι και ελαφρώς ανατολίτικη αύρα συνθέτουν το σκηνικό, ενώ αν πεινάσετε, θα σας σερβίρουν μεζεδάκια όπως ποικιλίες τυριών, κρεατικών ή ψαριών. Δοκιμάστε επίσης τα κοκτέιλ με βάση τον καφέ, τα οποία ξεκινούν από τα 4,20€. 

Μινιόν Καφενείο 
Καμβουνίων 8, τηλ: 2315503191

Το γλυκύτατο καφενείο στην σκιά της Καμάρας, σε μια ήσυχη πλευρά της πλατείας Δέλλιου, μας κερδίζει με τις νοσταλγικές του τοιχογραφίες, την όμορφη, ζεστή διακόσμηση, το τζαζ soundtrack του, αλλά και τις παραδοσιακές του γεύσεις: Εδώ πίνουμε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, ελληνικό… καπουτσίνο με μέλι, τσάι με βότανα του Ολύμπου, αλλά και τσίπουρα παραγωγής των ιδιοκτητών συνοδεία μεζέδων, από σουτζουκάκια μέχρι χταποδάκι. Αν είστε φίλοι του ελληνικού καφέ, δοκιμάστε τον και με γεύσεις (μαστίχα, κάρδαμο, φουντούκι, κανέλα ή βατόμουρο). Καθημερινά ως τις 13.00, όλοι οι καφέδες στοιχίζουν 2€. 

Καφενείο το Λουξ 
Ολύμπου 83, τηλ: 2314012381

Η ρετρό ατμόσφαιρα ξεχειλίζει σε αυτό το ψηλοτάβανο κτίριο της δεκαετίας του ΄20, στα πέριξ της πιάτσας της Ολύμπου, όπου το ασπρόμαυρο πάτωμα, τα τραπεζάκια παλιού καφενέ και το φθηνό καφεδάκι (από 1,80€) δένουν άριστα με την ξένη μουσική, δημιουργώντας μια ευχάριστη αντίθεση. Από το μεσημέρι, μπορείτε να απολαύσετε και ούζο ή τσίπουρο, ενώ και το κρασί ή η μπύρα δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα την τσέπη σας – θα τα βρείτε από 2,50€. 

Άλλος τρόπος 
Πλάτωνος 11, τηλ: 2311 211262
Καφές, ρακή, μεζές, βιβλίο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του «άλλου τρόπου», του καφενείου που άνοιξε τις πόρτες του κοντά στην Ρωμαϊκή Αγορά, στην καρδιά της πόλης, προσελκύοντας ένα πολυσυλλεκτικό κοινό, το οποίο απολαμβάνει καφεδάκι ή κρητικές ρακές με τους ανάλογους μεζέδες, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να διαβάσει κάποια από τα βιβλία που διαθέτει ο τοίχος/βιβλιοθήκη του μαγαζιού. Η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται με το ήσυχο ρεμπέτικο soundtrack καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Καφωδείο Ελληνικόν
Ιουστινιανού 3, τηλ: 2310 237016

Μερακλίδικος καφές, μεγάλα τραπέζια αρχοντικού καφενέ, όμορφη, μεγάλη σάλα στο ισόγειο και φιλότεχνο πατάρι στον επάνω όροφο, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις, και live εναλλακτικά σχήματα τα βράδια. Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Καφωδείο της Ιουστινιανού, ενός χώρου για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές – όταν ο καιρός το επιτρέπει, διαλέγουμε τραπεζάκι στο φαρδύ πεζοδρόμιο, κάτω από τις νεραντζιές.

Modigliani
Κυδωνιάτου 12, Καπάνι
Ίσως το πιο παραδοσιακό από όλα τα παραπάνω καφενεία, το Modigliani απλώνει τις ξύλινες καρεκλίτσες του στην τοξωτή στοά της παλιάς αγοράς της Θεσσαλονίκης, αναβιώνοντας την παλιά συνήθεια της πόλης να πηγαίνει για ψώνια και να αράζει για ένα καφεδάκι ή ένα τσίπουρο. Όμορφη διακόσμηση και χρώματα, νοσταλγική ατμόσφαιρα και ωραίοι μεζέδες μας περιμένουν κάτω από τις τοξωτές στοές κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους στο Καπάνι – το τσίπουρο με μεζέ στοιχίζει περί τα 7€ κατ’ άτομο. 

Ελίτ 
Πλατεία Ναυαρίνου 14, τηλ: 2310228808

Ελληνικός καφές στη χόβολη που καταφθάνει συνοδεία μπισκοτολούκουμου, κανελλάδα, υποβρύχιο βανίλια, ρακόμελο, ποδοσφαιρικά στοιχήματα και… γλέντια σε μωσαϊκά. Αυτή είναι η μία πλευρά, αυτή της παράδοσης, στο Καφενείον Ελίτ της Ναυαρίνου. Η άλλη προβλέπει τουρνουά επιτραπεζίων, ανταλλαγές ρούχων, bookcrossing και free wifi. Και τα δύο «πρόσωπα» όμως δένουν άριστα με τον καλαίσθητο νοσταλγικό χώρο –είτε στην κύρια σάλα είτε στο πατάρι- όπου απλώνονται τα μαρμάρινα τραπεζάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v