Θεσσαλονίκη: 12 ζεστές διευθύνσεις για αχνιστό καφέ

Συγκεντρώνουμε τις πιο ζεστές γωνιές στην Θεσσαλονίκη για αχνιστό καφέ, όμορφη ατμόσφαιρα και χουχούλιασμα τα κρύα απογεύματα του χειμώνα.
Θεσσαλονίκη: 12 ζεστές διευθύνσεις για αχνιστό καφέ
του Γιώργου Κόκουβα

Μια τσαγιέρα που καταφθάνει γεμάτη αρώματα, ένας καφές που σιγοψήνεται, ένα κρουασάν που αχνίζει φρεσκοφουρνισμένο, ένα τζάκι που καίει στη μέση της σάλας και μια τζαμαρία που βλέπει τον Θερμαϊκό, θέα που διακόπτεται μόνο από τις στάλες της βροχής. Είναι οι λόγοι που αγαπάμε, όχι τον χειμώνα, αλλά τα παρακάτω café στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που κάνουν τον χειμώνα λίγο έως πολύ πιο υποφερτό. Μερικές φορές και απολαυστικό. 

*One Sweet Day 
Ολύμπου 57, τηλ: 2310251010

Η πιο ζεστή σοκολατερί της πόλης βρίσκεται στην Ολύμπου, πάνω από το Μπιτ Παζάρ, και μας τραβά από τη μύτη για χουχούλιασμα, χάρη στη μυρωδιά από την σοκολάτα που λιώνεται εκείνη την ώρα για να ετοιμαστεί το απολαυστικό μας ρόφημα. Καθίστε στα ρετρό τραπεζάκια του ισογείου (κάθε ένα από τα οποία είναι διαφορετικό) ή τον vintage καναπέ του παταριού και απολαύστε ζεστή ανάμικτη σοκολάτα (από κουβερτούρα και λευκή σοκολάτα) συνοδεία των γλυκισμάτων σε μέγεθος μπουκίτσας που θα διαλέξετε από τη «βιτρίνα» έναντι 0,20€ το κομμάτι. Στους πάγκους θα βρείτε επίσης ωραίες εκδόσεις ημερολογίων ή παραμυθιών.

*Καφωδείον Ελληνικόν 
Ιουστινιανού 3, τηλ: 2310 237016

Παλιό αγαπημένο στέκι πάνω από την Εγνατία, το καφωδείο ετοιμάζει μερακλίδικο ελληνικό καφέ, τον οποίο σερβίρει από νωρίς το πρωί στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, που θυμίζουν κάτι από χωριάτικο καφενέ αλλά στο πιο “arty” του. Στο πατάρι θα συναντήσετε ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ενώ αν μείνετε μέχρι αργά, σίγουρα θα πετύχετε και live με έντεχνα και εναλλακτικά ελληνικά κομμάτια που κάνουν την ατμόσφαιρα πιο παρεΐστικη. 

*Το Παλιό Χαμάμ 
Μητροπολίτου Γενναδίου 11

Το café των λουτρών «Παράδεισος» της πλατείας Αριστοτέλους έχει γίνει από μόνο του λόγος να ξαναθυμηθούμε το ανατολίτικο παρελθόν της πόλης, σε έναν χώρο γλυκύτατο, με ρετρό πάτωμα-σκακιέρα, old school τραπεζάκια και καφέ πλάι στην σόμπα. Αν το επισκεφθείτε αργότερα το απόγευμα, δοκιμάστε το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά, το λεγόμενο gluhwein. 

*I heart café 
Νικολάου Κίτρους Επισκόπου 7, τηλ: 2310207778

Εσπρέσο με ζεστή λευκή μόκα. Αμερικάνο φουντούκι. Ζεστός μηλίτης. Και μόνο οι συνταγές ροφημάτων του I Heart Café στην Καμάρα θα ήταν αρκετές για να το χρίσουμε cozy και χουχουλιαστό, αλλά το περιβάλλον μας πείθει ακόμη περισσότερο, αφού διαθέτει ζεστό, παρεΐστικο χώρο και ένα φιλόξενο πατάρι, από όπου μπορούμε να απολαύσουμε τα ακουστικά live που προγραμματίζονται συχνά-πυκνά, τσιμπολογώντας παράλληλα τα ωραία bagel του café.

*Πρώτο πάτωμα 
Τσιμισκή 97, τηλ. 2310 223331

Θεατράλε και πληθωρικό, το «Πρώτο Πάτωμα» στον ζεστό όροφο του παλιού κτιρίου πάνω στην Τσιμισκή ξέρει να μας ζεσταίνει: Τα vintage έπιπλα ντύνονται με μαξιλάρια «της γιαγιάς», η διακόσμηση δημιουργεί ατμόσφαιρα cozy καμπαρέ, ενώ οι αχνιστές τσαγιέρες και ο αρωματικός καφές φίλτρου έρχονται συνοδεία κερασμένου ζεστού σιμιγδαλένιου χαλβά ή κρέπας με σοκολάτα. Οι μουσικές κινούνται σε εκείνους τους τζαζ, έθνικ και έντεχνους τόνους που δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για χαλάρωση.

*Mon Frere 
Προξένου Κορομηλά και Καρόλου Ντηλ 6, τηλ: 2310240058

Για χουχούλιασμα α λα γαλλικά μας προδιαθέτει αυτό το παριζιάνικο café bistrot του κέντρου, όπου το τσάι είναι η πιο ταιριαστή επιλογή. Θα το δοκιμάσετε σε υπέροχες, πρωτότυπες γεύσεις και θα το συνοδεύσετε με φρεσκοψημένα κρουασάν ή σαντουιτσάκια με ιδιαίτερες σος. Δική μας αγαπημένη γωνιά, το ολόλευκο πατάρι του, που χωρά λίγους και καλούς και χαρίζει βολική θέα από τις μεγάλες τζαμαρίες.

*Δωμάτιο με θέα 
Πλατεία Αριστοτέλους 10, 5ος όροφος του «Ολύμπιον»

Ζεστό καπουτσίνο, καλή παρέα και οι στάλες της βροχής να πέφτουν στις μεγάλες τζαμαρίες, που βλέπουν κατευθείαν στον Θερμαϊκό. Αυτό είναι το σκηνικό στο στέκι της πόλης που έχει τον πιο… κινηματογραφικό αέρα: Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του «Ολύμπιον», της βάσης δηλαδή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και διαθέτει δύο χώρους, το πάνω επίπεδο όπου επιβάλλεται θέση στην μπάρα μπροστά στο παράθυρο και τον κάτω, με τους παρεΐστικους καναπέδες.

*Allos mondo 
Στρατηγού Καλάρη 6, τηλ: 2310240058

Μικρό, γλυκό και αλμοδοβαρικό, το café αυτό, δύο βήματα από την παραλία, μας κερδίζει χάρη στις χαλαρές feel-good μουσικές, τους άνετους καναπέδες, τα χαριτωμένα τραπεζάκια και το εξαιρετικό ζεστό γλυκό κρασί, που ετοιμάζεται με τον παραδοσιακό γερμανικό τρόπο, δηλαδή με φλούδες πορτοκαλιού, γαρύφαλλο και κανέλα.

*Pastaflora Darling /Φρειδερίκο Αγάπη μου 

Η Pasta Flora της Ζεύξιδος αλλά και το «αδελφάκι» της στην Ολύμπου που φέρει το όνομα του σκύλου των ιδιοκτητών είναι γεμάτα χρώματα αλλά και vintage διάθεση που δένει υπέροχα με τα μικρά τραπεζάκια, τα αλλόκοτα φωτιστικά και την ζεστή αίσθηση που αποπνέουν ως χώροι. Και ταυτόχρονα, είναι και τα πιο cozy στέκια για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

*Kitchen bar, ΟΛΘ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ο πάνω όροφος του γνωστού lounge café bar τυχαίνει να είναι και ο πιο ζεστός χώρος στα πέριξ του λιμανιού, όχι μόνο χάρη στους αφράτους καναπέδες και τις άνετες πολυθρόνες, αλλά και εξαιτίας του τζακιού, που καίει στη μέση της αίθουσας και δένει απόλυτα με το ξύλο που χαρακτηρίζει τον χώρο. Στα συν, ο συνδυασμός ζεστής σοκολάτας με τη θέα προς τη θάλασσα και την περαντζάδα της λεωφόρου Νίκης μέχρι απέναντι, τον Λευκό Πύργο.

*Candybar 
Αγίας Θεοδώρας 4, τηλ: 698 5568123

Μπορεί τα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο να μας προδιαθέτουν για ανοιξιάτικο ραχάτι, αλλά και ο μικρός εσωτερικός χώρος του δεν είναι λιγότερο ελκυστικός τον χειμώνα. Αντιθέτως, μας ζεσταίνει χάρη στην παραμυθένια του ατμόσφαιρα, την διαμόρφωσή του σαν… real life κουκλόσπιτο, τα φρέσκα, homemade γλυκά που μας προκαλούν από τις «προθήκες» τους και τα ωραία του ροφήματα, όπως η μηλομελοκανελάδα, η σπιτική λεμονάδα και τα κοκτέιλ με… τσιχλόφουσκα.

*Λοξίας
Ισαύρων 5, τηλ: 2310233925

Το παλιό βιβλιοπωλείο διατήρησε τα βιβλία και την λογοτεχνική του διάθεση και μεταμορφώθηκε στο πιο… διαβασμένο café του κέντρου, στη «σκιά» των ανακτόρων του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου. Στο βιβλιοκαφέ του Λοξία θα έρθετε από νωρίς το πρωί και θα καθίσετε σε ένα από τα μαρμάρινα τραπεζάκια με τις βιενέζικες καρέκλες για να απολαύσετε το ήσυχο καφεδάκι σας με παρέα ένα βιβλίο, ενώ αν πεινάσετε, θα δοκιμάσετε και τις ωραίες γεύσεις που ετοιμάζονται στην κουζίνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v