7 οικονομικές ταβέρνες στην Θεσσαλονίκη

Επτά εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία στην Θεσσαλονίκη που μας χορταίνουν με υπέροχες γεύσεις, χωρίς να φουσκώνουν τον λογαριασμό.
7 οικονομικές ταβέρνες στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Οι Θεσσαλονικείς όχι μόνο χορταίνουν με το εκπληκτικό φαγητό, για το οποίο άλλωστε φημίζεται η καλοταϊσμένη συμπρωτεύουσα, αλλά χορταίνουν και με 10€. Κι αυτό το αποδεικνύουν τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που μας φουσκώνουν τα στομάχια αλλά όχι και τον λογαριασμό.

*Ακαδημία (Αγίου Μηνά 3, τηλ: 2310521803)
Η πιο νόστιμη Ακαδημία βρίσκεται στην off περιοχή της Συγγρού, εκεί που τα ντεσιμπέλ της πιάτσας χάνονται ανάμεσα στα γοητευτικά κτίρια άλλων εποχών. Στα τραπεζάκια που απλώνει η Ακαδημία στο πεζοδρόμιό της θα δοκιμάσετε εξαιρετικές, όσο και οικονομικές γεύσεις, όπως υπέροχη τηγανιά σερβιρισμένη σε ειδικό σκεύος με πιτούλες, πολύ καλή μεσογειακή μακαρονάδα με κρητικά, χειροποίητα ζυμαρικά, πεντανόστιμα κεφτεδάκια και ωραίες επιλογές από πιάτα ημέρας. Ενημερωθείτε για τα «ακαδημαϊκά» πιάτα καθημερινά από εδώ και αναμείνατε λογαριασμό περί τα 15€ κατ’ άτομο. Το γλυκό στο τέλος είναι λαχταριστό και κερασμένο.

*Γλυκιά Συμμορία (Ιουστινιανού και Ζαλίκη 1, τηλ: 2310 260204)
Το πιο feel good μεζεδοπωλείο του κέντρου (το μαρτυρά και το σχετικό motto που δεσπόζει στον χώρο) βρίσκεται κρυμμένο στα στενά της Ιουστινιανού, μια ανάσα από την Αρχαία Αγορά. Εδώ θα πιάσετε υπαίθριο τραπεζάκι για να δοκιμάσετε low budget ελληνικά tapas, όπως τηγανιά με κρέμα τυριού, χορτοφαγικά κανελόνια, πεντανόστιμα μπουρεκάκια και ενδιαφέρουσα ομελέτα. Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τα πιάτα ημέρας. Συνοδέψτε απαραιτήτως με ουζάκι ή κρύα μπύρα – υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.

*Τσινάρι (Αλ. Παπαδοπούλου 74, Τσινάρι, τηλ: 2310 284028)


Ένας οθωμανός έχτισε το συγκεκριμένο κτίριο τον 19ο αιώνα και το λειτουργούσε ως ναργιλεδάδικο, στο οποίο σερβίρονταν και μεζέδες. Η παράδοση του μεζέ διατηρήθηκε από το 1885 ως σήμερα, και το φιλόξενο ουζερί, είτε στον αλά παλαιά εσωτερικό του χώρο είτε στα τραπεζάκια της αυλής του σερβίρει μερακλίδικους μεζέδες, όπως θαλασσινά, σουτζουκάκια, ζουμερά σουβλάκια και φυσικά άφθονο ούζο. Υπολογίστε για ούζο και πλούσιο τσιμπολόγημα περί τα 15€ κατ’ άτομο.

*Έργον (Κούσκουρα 5)


Στην καρδιά της πόλης, δίπλα στην Μητρόπολη, το Έργον διδάσκει στους Θεσσαλονικείς την αγάπη προς τα ελληνικά προϊόντα, διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία τροφίμων και εδεσμάτων από κάθε περιοχή της Ελλάδας, κυρίως από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς, τα οποία μπορείτε και να αγοράσετε συσκευασμένα από το παντοπωλείο του καταστήματος. Κατά τα άλλα, θα πιάσετε θέση στην περαντζάδα της Κούσκουρα και θα γευθείτε ντολμαδάκια με κατσικίσιο τυρί και μέντα, κρητικά στάκα, συνταγές από την Πίνδο, στριφτάρια με μελάνι σουπιάς και άλλα πιάτα από το δημιουργικό μενού, το οποίο χωρίζεται σε μεζέδες των 3€, 4€, 6€ και κυρίως πιάτων (8€). Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα.

*Negreponte Οινομαγειρείον (Αιγύπτου 24, Κατούνη 21, τηλ: 2310 523571)
Μικρός αλλά θαυματουργός, ο χώρος του Νεγρεπόντε έχει το δικό του φανατικό κοινό στις παρυφές των Λαδάδικων, που σπεύδει να γευτεί καλό κρασί συνοδεία σπιτικών μαγειρευτών και νόστιμων μακαρονάδων. Διατίθεται επίσης μια πολύ καλή γκάμα μεζέδων με ελληνικές και ανατολίτικες επιρροές, ενώ ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 10-15€ κατ’ άτομο.

*Mom’s Cooking (Βογατσικού 10, τηλ: 2310 253777) 
Πιο μαμαδίσιο φαγητό δεν θα βρείτε στο κέντρο της πόλης. Το Mom’s, ακριβώς απέναντι από την Μητρόπολη, διαθέτει λίγα τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο, αλλά εμείς προτιμάμε τον εσωτερικό, ζεστό του χώρο και δοκιμάζουμε τα καταπληκτικά μαγειρευτά ημέρας, όπως κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, ιμάμ, παραδοσιακό παστίτσιο, σπιτικά λαδερά και την θρυλική πίτσα του Mom’s, συνοδεία μπύρας. Αν είστε φαν των ζυμαρικών, δοκιμάστε τις τεράστιες μερίδες του μόνιμου καταλόγου – δική μας αγαπημένη μακαρονάδα, οι ταλιατέλες μπολονέζ. Στο τέλος, ο θεϊκός κορμός λευκής και μαύρης σοκολάτας είναι κερασμένος, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 10-15€ κατ’ άτομο.

*Νέα Διαγώνιος (Νικολάου Πλαστήρα 89 Παραλία Αρετσού, Νέα Κρήνη, τηλ: 2310-029085) 

 
Απομακρυνόμαστε ελαφρώς από το κέντρο, και κατευθυνόμαστε προς την Καλαμαριά, για να δοκιμάσουμε τα πιο φημισμένα σουτζουκάκια της βόρειας Ελλάδας. Η Νέα Διαγώνιος φημίζεται για το περί ου ο λόγος έδεσμα, καθώς και για τον γύρο της, γι’ αυτό και όλοι οι επισκέπτες, οι επώνυμοι, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης δεν παραλείπουν ένα πέρασμα από τα προσεγμένα τραπέζια της Νέας Διαγωνίου για ελληνική γευσιγνωσία. Ο χώρος είναι περιποιημένος, η λογική είναι αυτή της «μεταμοντέρνας ψησταριάς», όπως αυτοσυστήνεται, ενώ οι τιμές είναι αρκετά λογικές, αναλογικά με τις μερίδες. Παραγγείλτε με φειδώ – ήτοι οι αρκετά γενναιόδωρες μερίδες σουτζουκάκια ή ο γύρος (8€), με μια σαλάτα κι ένα ορεκτικό θα σας χορτάσουν με το παραπάνω. Έχετε υπ΄όψιν σας πως η Νέα Διαγώνιος έχει θεσπίσει μενού των 10€ (καθημερινές και Κυριακή μετά τις 19.00) που περιλαμβάνει ένα κυρίως πιάτο (γύρο ή σουτζουκάκια), μια σαλάτα, μια αλοιφή, γλυκό και ποτό (μπύρα FIX, λευκό κρασί ή αναψυκτικό).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v