Οι γευστικές «μόδες» και πού θα τις δοκιμάσετε

Bubble tea, ντόνατς, cupcakes και άλλες γευστικές μόδες κατακτούν τους αθηναϊκούς ουρανίσκους, και εντοπίζουμε τις κορυφαίες διευθύνσεις για να τις δοκιμάσετε.
Οι γευστικές «μόδες» και πού θα τις δοκιμάσετε
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν δύο χρόνια ήταν το παγωμένο γιαούρτι και τα cupcakes. Πριν έναν χρόνο ήταν οι μοντέρνοι λουκουμάδες και τα pizza bars. Τώρα τα ντόνατς και – η πιο φρέσκια άφιξη στον χώρο των γαστριμαργικών trends – το bubble tea. Ανά διαστήματα εφευρίσκεται μια ανανεωμένη εκδοχή παλιών αγαπημένων γεύσεων με μοντέρνο τρόπο σερβιρίσματος, και ξαφνικά, κάθε γειτονιά έχει και το δικό της μαγαζάκι για να κάνει… συλλογή νόστιμων θερμίδων.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε αυτές τις γευστικές «μόδες» που εμφανίστηκαν και συνεπήραν τους ουρανίσκους μας το τελευταίο διάστημα, και εντοπίζουμε τα καλύτερα spots για να τα απολαύσουμε στην Αθήνα.

*Λουκουμάδες
Το «Αιγαίον», ο «Κτιστάκης», ο «Κρίνος» στο κέντρο της Αθήνας φρόντισαν να μας κρατήσουν ζωντανή την όρεξη για τους παραδοσιακούς, πατροπαράδοτους λουκουμάδες, που τους απολαμβάναμε επί δεκαετίες με μέλι και κανέλα ή το πολύ με σοκολάτα. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, τα πράγματα άλλαξαν: Τους απολαμβάνουμε με τονοσαλάτα, με κρέμα μπουγάτσας, με ξινομυζήθρα ή ριγανάδα, με μαστίχα Χίου ή… strudel μήλου. Ναι, οι λουκουμάδες με τόνο ακούγονται παράξενη ιδέα, αλλά όταν τους δοκιμάσετε θα μας θυμηθείτε.
Πού να τους δοκιμάσετε: Στο Μελούκ στο Χαλάνδρι, το υπέροχο, cozy στέκι κοντά στην πλατεία, που λάνσαρε το μενού γλυκών και αλμυρών λουκουμάδων, το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με καφέ ή σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα το πρωί (σημειωτέον πως τις πρωινές ώρες με κάθε μερίδα λουκουμά ο καφές είναι κερασμένος) ή με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ το βράδυ. Οι μερίδες των λουκουμάδων ξεκινούν από τα 3€.
Περισσότερες διευθύνσεις για λαχταριστούς λουκουμάδεςΕδώ 

*Frozen Yogurt
Το κλασικό γιαουρτάκι βρήκε τρόπο να κατακτήσει τις καρδιές και τα στομάχια και της νέας γενιάς, στην παγωμένη εκδοχή του που συνοδεύεται με ό,τι topping λαχταρήσει ο ουρανίσκος μας.
Πού θα το δοκιμάσουμε: Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις είναι το Fresko Yogurt bar στα πέριξ της Ακρόπολης (Δ. Αρεοπαγίτου 3, τηλ: 210 9233760) που μας το σερβίρει στην πιο φρέσκια εκδοχή του (πρόκειται για κρύο παραδοσιακό γιαούρτι και όχι frozen μηχανής) και το Yiaourtaki στην πλατεία Μοναστηρακίου, για πιο γεμάτη γεύση, πιο παγωμένη υφή και περισσότερες επιλογές topping – δική μας αγαπημένη το ωραίο γλυκό του κουταλιού, σταφύλι.
Περισσότερα αθηναϊκά yogurt barsΕδώ 

*Bubble tea
Ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στην Ταϊβάν, έγινε συνήθεια ανάλογη του καφέ στην Ασία και τα τελευταία χρόνια κατέκτησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Φέτος, έφτασε και στα μέρη μας: Πρόκειται για παγωμένο τσάι, στα οποία παρεμβάλλεται μια στρώση από «μπαλάκια» που σκάνε στο στόμα και πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο με γεύσεις. Η λογική είναι η εξής: Διαλέγεις γεύση (σιρόπι), βάση, αν θα είναι με ή χωρίς γλυκόζη, προσθέτεις bubbles και απολαμβάνεις.
Πού θα το δοκιμάσετε: Στην πρώτη αθηναϊκή άφιξη στην Αθήνα, το Bubbleicious tea bar (Αιόλου 68) και στο Bubble tea bar & cocktails στο Χαλάνδρι (Ιφικράτους 3). Θα το βρείτε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, ενώ το βράδυ θα το απολαύσετε σε μορφή κοκτέιλ με «popping bobas» ή ακόμη και με γάλα ή με παγωμένο γιαούρτι.

*Ντόνατς
Ήταν πάντα μια νόστιμη εναλλακτική στους ελληνικούς λουκουμάδες και στο πρωινό κρουασάν, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει διαστάσεις… αυτοκρατορίας, με εκατοντάδες σημεία που πωλούν αποκλειστικά πλέον την πεντανόστιμη στρογγυλή μόδα. Απλά με άχνη ή γεμιστά με πραλίνα, με επικάλυψη σοκολάτας μπισκότο ή κρέμα λεμόνι, κρέμα Βαυαρίας σε «γκράντε» μέγεθος αλλά και οι μίνι εκδοχές τους που πωλούνται με το κιλό σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για να τα ψήσετε ή να τα ζεστάνετε και να έχετε σε λίγα λεπτά λαχταριστά αφράτα ντονατσάκια είναι μερικές από τις επιλογές σας.
Πού να τα δοκιμάσετε: Τα Nanou Donuts έκαναν την αρχή (δείτε εδώ όλα τα καταστήματα με το franchise τους εδώ), ενώ και τα Yummy Donuts κάνουν εξίσου λαχταριστά εδέσματα – εκτός από ντόνατς θα βρείτε και τα ιδιαίτερα hotdogs τους – σε εξαιρετικές τιμές: Τα μεγάλα ντόνατς στοιχίζουν 0,60€ το ένα και τα κατεψυγμένα 6€ το κιλό. 
Περισσότερες διευθύνσεις για ντόνατςΕδώ 

*Cupcakes
Ήταν θέμα χρόνου να σκάσει μύτη η πιο γλυκιά (και θερμιδογόνα) μόδα από την Αμερική στα μέρη μας: Τα απλά κέικ ανά τα ζαχαροπλαστεία τα έχουν βρει σκούρα, ενώ τα muffins έχασαν την πρωτοκαθεδρία τους στις γυάλες των all day café, χάρη στα μικρά κεκάκια με το icing και την περίτεχνη διακόσμηση, σαν μίνι τούρτες με πολλές και διαφορετικές γεύσεις.
Πού θα τα δοκιμάσετε: Τα καλύτερα cupcakes τα δοκιμάσαμε στην «πηγή» της παραμυθένιας γεύσης, το Cap Cap στο Αιγάλεω (Πανόρμου 26) που φροντίζει, όχι μόνο να κάνει τους ωραιότερους συνδυασμούς γεύσεων σε «βαρβάτες» μερίδες, αλλά και να τους δίνει ευφάνταστα ονόματα από παραμύθια. Μπορείτε να δοκιμάσετε εξίσου καλά cupcakes στο I love cupcakes στην Γλυφάδα και στο Hamptons στην Κηφισιά.
Περισσότερες διευθύνσεις για cupcakes θα βρείτεΕδώ 

*Hot dog
Το λουκάνικο έγινε hype και πάλι στην Αθήνα, χάρη στις αλυσίδες των 0,70€ που ξεπήδησαν σε κάθε γειτονιά, αλλά και χάρη στα Ha’Dog των βορείων προαστίων, που μας σύστησαν το γνωστό αμερικανικό έδεσμα σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή: Επιλέγετε είδος ψωμιού, είδος λουκάνικου και πολλές και διαφορετικές, ιδιαίτερα «γκουρμέ» σος για να τα συνοδεύσετε.
Πού να τα δοκιμάσετε: Τις διευθύνσεις των Ha’Dog θα τις βρείτε εδώ, ενώ φημισμένο σπέσιαλ hot dog θα δοκιμάσετε και στην πιάτσα της Πανόρμου, στο Moto Crepes (Πανόρμου 113) ακριβώς απέναντι από το Ποτοπωλείο.

*Fish and chips
Το εθνικό σνακ των Βρετανών έλαμπε διά της απουσίας του στην γαστριμαργική πιάτσα της Αθήνας, μέχρι που εμφανίστηκε ένα στέκι, το οποίο μας σύστησε μια ωραία εκδοχή του, ό,τι πρέπει για εναλλακτικό street food για τους ξενύχτηδες.
Πού θα το δοκιμάσετε: Πρόκειται για το «Fish and Chips» (Σωκράτους 2 και Παπανδρέου, Χαλάνδρι), το οποίο μας σέρβιρε το ομώνυμο σνακ, φτιαγμένο από ελληνικά προϊόντα και εξαιρετικό μπακαλιάρο χωρίς κόκαλα, μαγειρεμένο με απολαυστικούς τρόπους. Δοκιμάστε επίσης fish burger και wrap γαρίδας. Σημειώστε ότι αυτές τις ημέρες το κατάστημα ανακαινίζεται και από τις 20 Σεπτεμβρίου επιστρέφει με μεγαλύτερο χώρο αλλά και δυνατότητα delivery.

*Pizza bar
Πρωτοεμφανίστηκαν στην χώρα μας περίπου το 2011, συστήνοντας έναν νέο τρόπο να απολαύσουμε το κορυφαίο των ιταλικών εδεσμάτων: Σε χώρο που παραπέμπει περισσότερο σε μπαρ παρά εστιατόριο, με casual ατμόσφαιρα που επιτρέπει (αν όχι επιβάλλει) την παράλληλη δοκιμή κοκτέιλ.
Πού θα τις δοκιμάσετε: Εξαιρετική πίτσα, με το σωστό πάχος ζύμης και ωραία κοκτέιλ δοκιμάσαμε στο 30 Something (πλατεία Αγίου Νικολάου, Χαλάνδρι) ενώ και το Matilde pizza bar θα γευτείτε εξαιρετική νεοϋορκέζικη πίτσα σε ξυλόφουρνο και μεθυστικά signature cocktails.
Περισσότερες διευθύνσεις για pizza και κοκτέιλ θα βρείτεΕδώ 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v