Σουβλάκια… έξω: 6 μοντέρνα σουβλατζίδικα

Πιάνουμε τραπεζάκια σε όμορφες αυλές και προσεγμένους χώρους, και παραγγέλνουμε παραδοσιακά ή «πειραγμένα» σουβλάκια, σε καλές τιμές.
Σουβλάκια… έξω: 6 μοντέρνα σουβλατζίδικα
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, δεδομένης της δημοφιλίας του, ότι μέχρι πρόσφατα το σουβλάκι δεν ήταν στο μυαλό του μέσου Αθηναίου άρρηκτα συνδεδεμένο με το «φαγητό έξω». Ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή για delivery, σίγουρα, ήταν και στο top-3 των υποψηφιοτήτων για γρήγορο φαγητό στο δρόμο, ιδίως μετά από ξενύχτι. Δεν φιγουράριζε, όμως, σε τραπεζάκια έξω, σε όμορφες πλατείες ή σε ωραίους εσωτερικούς χώρους. Όχι ότι δεν υπήρχαν πάντα σουβλατζίδικα με τραπεζάκια –απλώς δεν ήταν αυτό που λέμε «να χαίρεσαι να κάθεσαι».

Τα τελευταία χρόνια, η τάση θέλει τα μοντέρνα σουβλατζίδικα «ντιζαϊνάτα» και φωτεινά, να απλώνουν τα ξύλινα τραπεζάκια τους σε πεζοδρόμια με φυλλωσιές και όμορφες πλατείες και να σερβίρουν, πέρα από το κλασικό σουβλάκι που ξέρουμε και αγαπάμε, διάφορες δημιουργικές του παραλλαγές, με τρόπο τέτοιο που να χορταίνει εκτός από τον ουρανίσκο και το… μάτι.

Τα έξι σουβλατζίδικα που ακολουθούν, με άλλα λόγια, εξυπηρετούν δύο διαφορετικές ανάγκες: εκείνη του «πεινάω» και την άλλη, του «πάμε κάπου για φαγητό». Και είναι, φυσικά, η οικονομικότερη όλων των εναλλακτικών γι’ αυτή τη δεύτερη περίπτωση. 

Souvlaki Bar
Αδριανού & Θησείου 15, Θησείο, τηλ.: 210 5150550

Τραπεζάκια έξω στο κρυφό μίνι πλατειάκι που το φιλοξενεί, ωραία ξύλινα πάσα με ψηλά σκαμπό μέσα, στοιχεία βιομηχανικού design και έξυπνες πινελιές στη διακόσμηση συνθέτουν τον πολύ ωραίο χώρο του Souvlaki Bar στο Θησείο. Στα του μενού, θραύση κάνουν τα σουβλάκια-σφηνάκια, πέντε μίνι πίττες σερβιρισμένες σε σφηνοπότηρα με διαφορετικά είδη κρέατος (κεμπάπ, καλαμάκι χοιρινό, γύρο κοτόπουλο, γύρο χοιρινό) ενώ πολύ καλές είναι και οι (γιγάντιες) μερίδες γύρων και καλαμακίων. Οι τιμές κυμαίνονται στα 1,80€ για το καλαμάκι, 2,50€ για το τυλιχτό και 6,50€ για τη μερίδα. 

K. Grill
Ελ. Βενιζέλου 330, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9431765

Με την υπογραφή του Ομίλου Καστελόριζο, ένα από τα ομορφότερα μοντέρνα ψητοπωλεία της Αθήνας «παντρεύει» το βιομηχανικό design με την κρεατοφαγική παράδοση στους δύο μεγάλους φωτεινούς του χώρους. Είναι, ουσιαστικά, ένα… υβρίδιο εστιατορίου και «σουβλακερί», πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από τα πατροπαράδοτα σουβλάκια μπορείτε να διαλέξετε και πιάτα όπως χοιρινά μπριζολάκια με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου και μοσχαρίσια μπριζολάκια με σάλτσα φέτας. Τόσο τα καλαμάκια όσο και ο γύρος είναι εξαιρετικά, ενώ οι τιμές δεν ξεπερνούν το 1,50€ για το καλαμάκι και τα 2€ για το τυλιχτό σουβλάκι. Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ

My Plate
Περσεφόνης 43 Γκάζι, τηλ.: 210 3451606

Απλώνει τα τραπεζάκια του στο πεζοδρόμιο της πολύβουης οδού Περσεφόνης, τα διακοσμεί με χαριτωμένα γλαστράκια, και σερβίρει 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, σουβλάκια τυλιχτά, αλλά και γενναιόδωρες μερίδες και ωραία ορεκτικά, αφήνοντάς μας την επιλογή ανάμεσα σε ένα-σουβλάκι-στα-γρήγορα ή σε κανονικό γεύμα. Μας αρέσει ιδιαίτερα η πίτα με μοσχαρίσιο μπιφτεκάκι και η μεγάλη ποικιλία κρεατικών για δύο άτομα. Οι τιμές είναι μάλλον τσιμπημένες: στα 1,70€ το καλαμάκι, και από 2,30€ το τυλιχτό σουβλάκι. 

Πιάτσα Καλαμάκι
Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, τηλ.: 210 8961237

Σουβλάκια με θέα στη θάλασσα; Γιατί όχι; Το Πιάτσα Καλαμάκι, στη Βουλιαγμένη, απλώνει τα τραπεζάκια του σχεδόν δίπλα στο κύμα, και σερβίρει ζουμερά καλαμάκια κοτόπουλο αλλά και χοιρινά, φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες σερβιρισμένες στη σέσουλα, εξαιρετικό γύρο, και πολύ καλό μπιφτέκι κοτόπουλο με πατάτες σε μερίδα που δεν ξεπερνά τα 7,50€. Μοναδική μας ένσταση, το γεγονός ότι δεν προσφέρει τυλιχτά σουβλάκια. Οι τιμές είναι καλές (στο 1,40€ το καλαμάκι, στα 3€ η μερίδα πατάτες). 

Boutique Kalamaki
Kαρύστου 3, Στάση Πανόρμου, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6995840

Ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες καφενείου, εξωτερικός χώρος «κορνιζαρισμένος» από φουντωτά δεντράκια, και βιομηχανικές επιρροές στη διακόσμηση συνθέτουν ένα από τα δημοφιλέστερα –και ομορφότερα– σουβλατζίδικα στην πολύβουη πιάτσα της Πανόρμου. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Πολύ καλά καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλο, συνοδευόμενα από πίτες κανονικές ή ολικής άλεσης, ωραία ντιπ με γιαούρτι, μέλι και μουστάρδα ή chilli, καλοψημένο γύρο, ολόφρεσκες τεράστιες σαλάτες (μας αρέσει πολύ η Φαντασία, με διάφορα λαχανικά και προσούτο, μήλο, καρύδια και σως ginger-ταχίνι) και σπιτικές τηγανιτές πατάτες. Το καλαμάκι κοστίζει 1,50€, ενώ το τυλιχτό σουβλάκι ξεκινά από 2€. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού και τις τιμές εδώ.

Ντερλικατέσεν 
Τσακάλωφ 14, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3630284

Από τους πρώτους διδάξαντες στον χώρο των νέο-σουβλατζίδικων, έκανε θραύση όταν πρωτο-άνοιξε πριν από λίγα χρόνια στο Κολωνάκι, όχι μόνο για τον όμορφο, προσεγμένο χώρο του με τα ιδιαίτερα μωσαϊκά και τα μαρμάρινα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο, αλλά και με τις ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις του. Μας αρέσει ιδιαίτερα το ελαφρώς πικάντικο κεμπάπ από βουβαλίσιο κρέας και τα τυλιχτά σουβλάκια με τορτίγια αντί για την παραδοσιακή πίτα, που γεμίζεται με δύο καλαμάκια –και ονομάζεται εύγλωττα «δικάβαλο». Οι τιμές είναι ολίγον… Κολωνακιώτικες: στα 2,50€ το τυλιχτό σουβλάκι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v