6 εναλλακτικά μεζεδοπωλεία σε αθηναϊκές αυλές

Όσο ο καιρός ακόμη το επιτρέπει, πιάνουμε τραπεζάκι σε έξι «νόστιμες» αθηναϊκές αυλές για ούζο και εναλλακτικά ελληνικά μεζεδάκια.
6 εναλλακτικά μεζεδοπωλεία σε αθηναϊκές αυλές
του Γιώργου Κόκουβα

Θα δείτε φοιτητές και ανέμελες παρέες. Θα δείτε καλλιτέχνες με τους φίλους τους. Θα πέσετε σε αυθόρμητες live βραδιές, με νότες από μπουζούκι μέχρι πιάνο. Και φυσικά, θα δοκιμάσετε μερακλίδικα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε τα δεκάδες «στην υγειά μας» που θα ακολουθήσουν. Πιάστε τραπεζάκι μαζί μας σε έξι εναλλακτικές αυλές της πόλης όπου μας προσκαλούν τα πιο «μποέμ» αθηναϊκά μεζεδοπωλεία για ωραίες γεύσεις και συμπάθεια.

Βρούτος
(Αμύντα και πλατεία Προσκόπων, Πακράτι)
Το εναλλακτικό καφενείο που γνωρίσαμε πέρυσι τον χειμώνα, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην πλατεία Προσκόπων, φέτος απέκτησε αυλή, και μάλιστα την τεράστια αυλή απέναντι από το «χειμερινό» του καταφύγιο, ακριβώς δίπλα στο επιβλητικό εγκαταλελειμμένο κτίριο με τους ψηλούς ευκαλύπτους που ρίχνουν την σκιά τους. Η ατμόσφαιρα θυμίζει καφενείο χωριού, ενώ οι θαμώνες που το προτιμούν κινούνται στην χαλαρή, καλλιτεχνίζουσα ατμόσφαιρα που αποπνέει ολόκληρη η ανανεωμένη πιάτσα του Παγκρατίου. Εμείς δοκιμάσαμε νοστιμότατη δροσερή σαλάτα ταμπουλέ, ωραία πατατοσαλάτα και μερικά από τα δημιουργικά πιάτα ημέρας, όπως παστίτσιο λαχανικών ή χοιρινό με ιδιαίτερες σάλτσες που σερβίρονται σε μικρές αλλά οικονομικές μερίδες – υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο για άφθονο ουζάκι και μεζέδες. 

Cabezon 
(Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο)
Στο μεταίχμιο Μεταξουργείου και Γκαζιού, μια αυλή έφερε εναλλακτικό, χαλαρό αέρα στις παρυφές της πιο mainstream περιοχής, απλώνοντας τραπεζάκια κάτω από τα ψηλά χάντρα, στον στρωμένο με χαλίκι υπαίθριο χώρο. Εκεί θα πετύχετε και live βραδιές τις Τετάρτες, με νότες από ακορντεόν ως και μπουζούκι – ή και άλλες ημέρες της εβδομάδας, όταν η πένα… έχει ορέξεις - για να συνοδεύσετε με ρεμπέτικους ήχους την φθηνή μπύρα (3€) και τους λαχταριστούς μεζέδες – εγγυημένη επιλογή τα κεφτεδάκια. Η παρέα που διαχειρίζεται το Καμπεθόν (που στα ισπανικά σημαίνει… κεφάλας) δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα τοπικά προϊόντα – θα βρείτε μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ωραίο κρασί και πιάτα με υλικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Αυλή
(Αγ. Δημητρίου 12, Ψυρρή)
Δεν χρειάζονται πολλά για να απολαύσεις καλό μεζέ και ουζάκι. Μια μικρή αυλή και ένας μερακλής μάγειρας με δύο τηγάνια μπροστά του, έτοιμος να πετάξει πάνω τους ωραία κεφτεδάκια. Αυτό είναι όλο κι όλο το σκηνικό στην «μυστική» αυλή του Ψυρρή, που θα βρείτε κρυμμένη ανάμεσα στις πολυκατοικίες, πίσω από την καγελόπορτα στο 12 της Αγίου Δημητρίου. Από το τηγάνι, πέρα από τα κεφτεδάκια, βγαίνουν και ωραιότατα λουκάνικα, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα ορεκτικά και σαλάτες για να συνοδεύσετε το πιο «α λα παλιά Αθήνα» ουζάκι που έχετε πιει ποτέ σας. Το χύμα ούζο στοιχίζει 3€ - υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο στον συνολικό λογαριασμό. 

Νήσων Γη 
(Λεωφ. Μεσογείων 356, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 210 6511354)

Μια μικρή νησιώτικη όαση στην έως τώρα «αδιάφορη» λεωφόρο Μεσογείων έχει στηθεί σε μια αναπάντεχα όμορφη αυλή από πέτρα και ξύλο. Στα τραπεζάκια της, θα δοκιμάσετε value for money γεύσεις που θα σας ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά και στην μαγειρική παράδοση της Μεσογείου. Σαλάτες με θαλασσινά, παραδοσιακές συνταγές με ντόπια κρέατα, σαντορινιό κρασί και γκουρμέ επιλογές σε λογικές τιμές μας ανοίγουν την όρεξη για να συνεχίσουμε τις νησιωτικές διακοπές μας… στην Αγία Παρασκευή. 

Lolita’s
(Δωριέων 26, Ανω Πετράλωνα)

Η Λολίτα που άνοιξε πρώτη τον «χορό» του “mezze bar”, που έγινε τάση στην Αθήνα, συνεχίζει να μας σερβίρει μικρές και οικονομικές μερίδες ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, για τσιμπολόγημα με το κρασί, το ούζο, την μπύρα ή το τσίπουρο από μικρούς έλληνες παραγωγούς. Πολύχρωμο, «αλμοδοβαρικό» ντεκόρ , αντίστοιχης λογικής μουσική και επιτυχημένος συγκερασμός μεζεδοπωλείου και μπαρ (πέρα από το τσίπουρο, θα δοκιμάσετε και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ), είναι οι λόγοι που αγαπάμε το στέκι των ούτως ή άλλως εναλλακτικών Πετραλώνων. Από τους μεζέδες, ξεχωρίζουμε τις baby πατάτες με δενδρολίβανο, το λουκάνικο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα πουγκάκια τυριών και τα μπιφτεκάκια τριών κιμάδων – μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τα πιάτα ημέρας. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Ζάχαρη κι Αλάτι 
(Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253)
Η μικρή αυλίτσα, πίσω από την καγελόπορτα του γνωστού εξαρχειώτικου πεζόδρομου θυμίζει Παρίσι, και έχει μετατραπεί στην πιο χαριτωμένη, εναλλακτική γωνιά της περιοχής, που συγκεντρώνει και αρκετούς καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν κάνει το «Ζάχαρη κι Αλάτι»… δεύτερο σπίτι τους. Στα τραπεζάκια του αιθρίου θα δοκιμάσετε γλυκές και αλμυρές γεύσεις, από ωραιότατα γλυκά μέχρι ποικιλιές αλλαντικών ή τυριών, πύργο ψητών λαχανικών και δημιουργικά πιάτα κρεατικών και ψαριών, όπως λαυράκι με πράσο και μάραθο, αλλά και νοστιμότατα ριζότο. Υπολογίστε περί τα 20-25€ για ένα πλήρες γεύμα ή αρκετά λιγότερα για τσιμπολόγημα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v