6 νόστιμες στάσεις στο αθηναϊκό μετρό

Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι, «χτυπάμε» εισιτήριο και κάνουμε στάση σε έξι γευστικές διευθύνσεις, ακριβώς δίπλα στους σταθμούς του αθηναϊκού μετρό.
6 νόστιμες στάσεις στο αθηναϊκό μετρό
του Γιώργου Κόκουβα

Αυτό το σαββατοκύριακο, θα σας… ξεκουράσουμε. Θα σας προτείνουμε μέρη για καλό φαγητό, που δεν χρήζουν ούτε αυτοκινήτου με το παρελκόμενο άγχος «πού να παρκάρω;», ούτε ιδιαίτερου περπατήματος ή «έρευνας» σε χάρτες και GPS για να τα εντοπίσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι 1,40€. Δείτε παρακάτω έξι νόστιμα «μυστικά» που βρίσκονται στα πέριξ κάποιου από τους σταθμούς του αθηναϊκού μετρό για να κάνετε μια… χορταστική στάση αυτό το σαββατοκύριακο.

*Αμπελόκηποι: Αγορά 
(Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, 210-6426238)

Ωραίο, προσεγμένο περιβάλλον με κυρίαρχο το ξύλο, παλιές αφίσες και διαφημίσεις που προσφέρουν ραφιναρισμένες νότες «παλιάς ταβέρβας» και ένα απλό αλλά δημιουργικό μενού που μεταφράζεται σε γιγάντιες μερίδες. Η «Αγορά» της λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω στον σταθμό των Αμπελοκήπων και μας χορταίνει με το υπέροχο σνίτσελ της, με το λαχταριστό burger της, τις πένες με καπνιστό σύγκλινο Μάνης και καυτερό πεπεροτσίνι σε σάλτσα λεμονιού αλλά και το γενναιόδωρο rib eye με φρέσκες τηγανητές πατάτες. Οι τιμές είναι λογικές – ήτοι με 15-20€ φεύγετε χορτασμένοι, πιθανότατα και με… πακετάκι για το σπίτι, αλλά και με την γλυκιά επίγευση του κεράσματος στο τέλος.

*Άνω Πετράλωνα: Ο Σαντορινιός
(Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629)

Αυτό το τίμιο ταβερνάκι, δύο βήματα από τον σταθμό του ηλεκτρικού, κρύβει μια πανέμορφη κυκλαδίτικη αυλίτσα, που φέρνει λίγο από τον αέρα της Σαντορίνης στην Αθήνα. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, πιάνουμε τραπεζάκι έξω (φροντίζοντας να έχουμε κάνει κράτηση, αν είναι σαββατοκύριακο) και εκεί, ανάμεσα στα λουλούδια και τις μπλε καρέκλες, δοκιμάζουμε ντοματοκεφτέδες, φάβα, πίτες, ωραία κρεατικά στη σχάρα – εγγυημένη επιλογή η ποικιλία κρεατικών – αλλά και παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Τον χειμώνα, η νησιώτικη γευσιγνωσία μεταφέρεται μέσα, στο γραφικό σκηνικό με τα βαρέλια και τα «σουβενίρ» από την Θήρα. Οι τιμές κυμαίνονται επίσης σε τίμια επίπεδα – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

*Πανεπιστήμιο: Γκουγκού Μεζέ 
(Σίνα 6, τηλ: 210 3645575)

Αποβιβαζόμαστε στον σταθμό Πανεπιστήμιο από την ομώνυμη έξοδο, και πριν προλάβουμε να ανηφορίσουμε μερικά μέτρα στην οδό Σίνα, τα χρώματα αμέσως «κλέβουν» το βλέμμα μας. Το «Γκουγκου μεζέ» έχει απλώσει τα πολύχρωμα τραπέζια και τις καρέκλες του στον μικρό αυτοσχέδιο «αυλόγυρο» αλλά και στην ψηλοτάβανη σάλα του, την οποία διακόσμησε πληθωρικά σε στιλ μοντέρνου μπακάλικου, με σουρωτήρια, μπουκάλια, κονσέρβες, σκούπες και ευφάνταστα φωτιστικά. Στα του φαγητού, στο τραπέζι καταφτάνουν νόστιμα μεζεδάκια, από πολλών ειδών κεφτεδάκια μέχρι θαλασσινά πιάτα, όπως ψιλό ψαράκι ή χταποδοσαλάτες. Λαχταριστά «μπιφτεκάκια της γιαγιάς», μελωμένα κοψίδια, προσεγμένο κεμπάπ και φρέσκες τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες με τη σέσουλα χορταίνουν και με το παραπάνω, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα λογικά επίπεδα των 15€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι, αν γίνετε «φίλοι» του Γκουγού Μεζέ στο Facebook, έχετε 50% έκπτωση σε συγκεκριμένο μενού κατά την πρώτη σας επίσκεψη. 

*Πανόρμου: Pasta Με νου 
(Πανόρμου και Δουκίσσης Πλακεντίας 73, τηλ: 210 6984846)

Γνήσια ιταλική γωνιά, εκεί που η πιάτσα της Πανόρμου γίνεται αρκετά πιο ήσυχη. Ο χώρος είναι υπέροχα διακοσμημένος, σαν αυθεντική καλαίσθητη trattoria με όμορφες πινελιές, ενώ το μενού υπόσχεται συγκινήσεις στους λάτρεις της κουζίνας των «γειτόνων» μας. Εξαιρετικά ζυμαρικά, όπως τορτελίνια με κοτόπουλο και σάλτσα παρμεζάνας, λιγκουίνι με μανιτάρια ή πένες με σολομό, αλλά και λεπτή, τραγανή πίτσα. Δοκιμάστε στο τέλος το μασκαρπόνε ή την dolce pizza με σοκολάτα και φράουλες. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

*Ακρόπολη: Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης
(Δ. Αρεοπαγίτου 15, τηλ: 210 9000915)

Η πιο «προικισμένη» βεράντα του ιστορικού κέντρου – προίκα που δεν είναι άλλη από την άμεση σχέση με την Ακρόπολη, είτε ως θέα, είτε ως αίσθηση του χώρου- κρύβει γεύσεις που αμελούμε να δοκιμάσουμε, απλώς και μόνο επειδή βλέπουμε τον χώρο ως «το μουσείο». Ευτυχώς, το Μουσείο της Ακρόπολης, πέρα από την ωραία αρχαιολογική βόλτα στους ορόφους του, μας προσφέρει την δυνατότητα να γευματίσουμε ατενίζοντας με τις ώρες τον Παρθενώνα σε έναν όμορφο χώρο και, κυρίως, με γεύσεις που δεν «φωνάζουν» προχειρότητα. Κάθημερινά, τα πιάτα ημέρας κρύβουν εκπλήξεις με πρώτη ύλη παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ενώ και τα ορεκτικά κινούνται σε παρόμοια ποιότητα – εξαιρετικός τραχανάς, σαλάτα με φακές και γαύρο, ρεβίθια φρικασέ, αλλά και ατομικά σάντουιτς για τους λιγότερο πεινασμένους θα σας χορτάσουν με λιγότερα από 20€.

*Χολαργός: ΘάΜα
(Λ. Μεσογείων 2 42, τηλ.: 211 0139951)

Στην γειτονιά του χολαργιώτικου μετρό, το ΘαΜα ευθύνεται για την μυρωδιά σπιτιού φαγητού που απλώνεται. Με γεύσεις από την Μεσσηνία και την υπόλοιπη Ελλάδα, που μαγειρεύονται με μεράκι και παντρεύονται με μοντέρνες ιδέες, το όμορφο εστιατόριο με τις μεγάλες τζαμαρίες και την πράσινη αυλίτσα μας προκαλεί να δοκιμάσουμε πιτάκια με σύγκλινο, πετιμέζι, καλαματιανό λουκάνικο, κόκορα με χυλοπίτες και πολλές ακόμα ιδέες, συνοδευμένες από το ωραιότατο δικό τους κρασί. Υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v