Μεζεδάκια… σκιερά: 5 ταβέρνες με δροσερή αυλή

Πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από τις κληματαριές, και απολαμβάνουμε νόστιμα μεζεδάκια και δροσερό κρασί σε πέντε αγαπημένες αθηναϊκές ταβέρνες.
Μεζεδάκια… σκιερά: 5 ταβέρνες με δροσερή αυλή
της Ηρώς Κουνάδη

Έχουν κάτι από τα παλιά τα ταβερνάκια με αυλή: Κάτι από εκείνα τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων, που τα βράδια κυλούσαν αργά, κάτω από δροσερές κληματαριές και πάνω σε ψάθινες καρέκλες, με το κρασί να ρέει άφθονο και τα χάρτινα τραπεζομάντηλα να «μαδιούνται» όσο προχωρούσε η νύχτα. Αυτή η αίσθηση ξεγνοιασιάς είναι που μας κάνει να αναζητάμε τραπεζάκια έξω για τις σαββατιάτικες εξόδους μας κάθε καλοκαίρι, ειδικά τις μέρες εκείνες που ο υδράργυρος χτυπάει –καλή ώρα– σαραντάρια. Αν, μάλιστα, μπορούμε να έχουμε ένα τραπέζι φορτωμένο με νόστιμους πλην οικονομικούς μεζέδες σε μια σκιερή αυλίτσα όπως οι παρακάτω, τότε μπορούμε να μιλάμε για το ιδανικό σαββατιάτικο (ή κυριακάτικο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) γεύμα. 

Γάιδαρος
Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210 6004724

Είναι εδώ και χρόνια μία από τις αγαπημένες μας αυλές στα βόρεια, και έχουμε καλούς λόγους γι’ αυτό: Απλώνει τα τραπεζάκια της επάνω στο πλακόστρωτο δάπεδό της που μας θυμίζει την… πλατεία του χωριού, με τα ψηλά της δέντρα, και σερβίρει νοστιμιές που περιλαμβάνουν σπεσιαλιτέ στον ξυλόφουρνο και την κατσαρόλα (το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και πουρέ γλυκοπατάτας, ελαφρύ πιάτο μπορεί να μην το λες, αλλά το… φούσκωμα αξίζει με το παραπάνω για αυτήν την γεύση) αλλά και νησιώτικες συνταγές και ζουμερότατη σχάρα. Δείτε αναλυτικά τον κατάλογο για να πάρετε μια πρώτη γεύση εδώ και σημειώστε ότι κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ έχει και ζωντανή μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, ενώ υπάρχουν και set menu με 15€.

Περί Ουσίας
Θησέως 25 και Δουκίσσης Πλακεντίας, Πλατεία Κένεντι, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6830220

Θα το αγαπούσαμε και μόνο για τις κληματαριές του, που σκεπάζουν ολόκληρη την (μεγάλη) αυλή με τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπεζάκια. Έχουμε, όμως, και μερικούς λόγους παραπάνω: τα μεζεδάκια του, που μας ενθαρρύνουν να φορτώσουμε ένα τραπέζι με μικρά πιατάκια και να τσιμπολογάμε. Το μενού έχει και κάποιες πολίτικες αναφορές, ενώ στους θαλασσινούς μεζέδες του περιλαμβάνονται καλαμάρι γεμιστό με τυρί και πιπεριά, χταποδάκι ψητό και μύδια κρασάτα. Συνολικά, το Περί Ουσίας είναι ένα τίμιο –ίσως και λίγο ρετρό– ταβερνάκι της γειτονιάς, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με τα μεζεδάκια του.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Μία από τις κλασικότερες αυλές στο κέντρο της Αθήνας, κρατά τα σκήπτρα της… υπαίθριας γαστριμαργικής παράδοσης εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια. Η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε παλιό ελληνικό ταβερνάκι: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες, κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή. Η κουζίνα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα καλό ταβερνάκι: νόστιμα μαγειρευτά, μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, και καλό βιολογικό κρασί. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15-20€ το άτομο.

Η Κυρά Μαρία
Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6854069

Άλλη μία γλυκύτατη αυλίτσα στο Χαλάνδρι, αυτή τη φορά με μακραίωνη ιστορία: Η Κυρά Μαρία βρίσκεται σταθερά στις γευστικές επάλξεις από το 1965. Οι φουντωτές κληματαριές της εξασφαλίζουν άφθονη σκιά, και δροσερά μεσημέρια, ενώ ό,τι και να παραγγείλετε από το κατά βάση κρεατοφαγικό μενού της, αποκλείεται να σας απογοητεύσει: Στα «οπωσδήποτε» συγκαταλέγονται τα ζουμερά και σπιτικά μπιφτέκια στα κάρβουνα και η καπνιστή μπριζόλα. Οι στρογγυλές, κομμένες στο χέρι πατατούλες που συνοδεύουν σχεδόν όλα τα πιάτα της είναι μια κατηγορία μόνες τους. Τα κρασιά είναι αυστηρά και μόνο ελλήνων παραγωγών, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Αλκυόνες
Ζησιμοπούλου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9428489

Η πολίτικη κουζίνα συναντά την ελληνική παράδοση στο μενού, το όμορφο κηπάκι διακοσμείται με πολύχρωμα γλαστράκια και σκεπάζεται από αναρριχητικά φυτά που προσφέρουν την απαραίτητη σκιά, ενώ η ζωντανή μουσική τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, αλλά και τα μεσημέρια της Κυριακής, κινείται σε σμυρνέικα και ρεμπέτικα μονοπάτια. Οι φοιτητές απολαμβάνουν εκπτώσεις, ενώ τα κυριακάτικα μεσημέρια «τρέχουν» διαφόρων ειδών προσφορές που ρίχνουν κι άλλο τις ήδη λογικές τιμές, οι οποίες κανονικά κινούνται στα 20-25€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v