Φαγητό στο κέντρο: 8 γευστικές προτάσεις

Λυκαβηττός, Μοναστηράκι, Γκάζι, Σύνταγμα. Βγαίνουμε Αθήνα και απολαμβάνουμε γεύσεις για κάθε ουρανίσκο και τσέπη σε 8 αγαπημένες διευθύνσεις στο κέντρο.
Φαγητό στο κέντρο: 8 γευστικές προτάσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το καλοκαίρι μας ανοίγει την όρεξη – μεταφορικά- για βόλτες στο κέντρο της πόλης, όμως μας ανοίγει την όρεξη –κυριολεκτικά- για καλό φαγητό. Προσπερνώντας τις επιλογές του «κάτι στο χέρι και πάμε», οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται κατακριτέες ιδιαίτερα μετά την αλκοολούχο έξοδο, επιλέξαμε τις γευστικές εκείνες διευθύνσεις (νέες και παλιές) οι οποίες αφ’ ενός προσφέρουν ποιοτικές επιλογές για τον ουρανίσκο μας αφ’ ετέρου καλύπτουν όλα τα βαλάντια.

Ακολουθήστε μας σε μια νόστιμη βόλτα στο κέντρο της πόλης, μέσα από οκτώ εστιατόρια τα οποία σέβονται τον εαυτό τους – και όλους εμάς.

Δωρίς (Πραξιτέλους 30, πλ. Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3232 671)

Ένα γνήσιο οινομαγειρείο στο κέντρο της πόλης που σέβεται τον εαυτό του (και τους πελάτες) και σερβίρει απλό, πεντανόστιμο, σπιτικό φαγητό με ικανοποιητικό σε ποικιλία μενού για κάθε γούστο. Μη σας ξεγελάσει η ταμπέλα για τους λουκουμάδες, το μαγαζί ξεκίνησε το 1900 να λειτουργεί ως ζαχαροπλαστείο και η ταμπέλα… έμεινε (ή την άφησαν). Σούπερ λαδερά (λαχανόρυζο, γίγαντες, ρεβίθια φούρνου), ωραίες οι σουπιές με σπανάκι, εξίσου καλά και τα κρεατικά του. Στο τέλος θα σας κεράσουν και λουκουμάδες γιατί τα παλιά δύσκολα ξεχνιούνται. Υπολογίστε περί τα 12 με 15€ ανά άτομο με κρασί.

Μελίλωτος (Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3222458)
Σερβίρει τα εμπνευσμένα πιάτα ημέρας του δίπλα στην Καπνικαρέα, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για το πριν ή το μετά της βόλτας στο Μοναστηράκι. Εδώ δοκιμάζουμε νοστιμιές όπως κριθαράκι με καπνιστό λουκάνικο Χανίων, κολοκύθα και σταμναγκάθι, ή κοτόπουλο γεμιστό με σπαράγγια σε σάλτσα φασκόμηλο που συνοδεύεται από χειροποίητο πουρέ πατάτας με πιπερόριζα. Το λαχταριστό μενού «ανεβαίνει» κάθε μέρα στο site του. Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περί τα 16€ ανά άτομο.


Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983)

Η αυλή του και μόνο αποτελεί αφορμή για να το επισκεφτείς όμως το Αθήρι σε κερδίζει εν τέλει με την κουζίνα του. Παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ελλάδα, ενίοτε «πειραγμένα» κατά το δοκούν του σεφ, αλλά και αρκετές μοντέρνες συνταγές που δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο. Πολύ καλή η ομώνυμη σαλάτα του με βαλεριάνα, baby ρόκα, φράουλες, κράνα, κασέρι Ξάνθης, δυόσμο και λαδόξιδο, εξαιρετικά ζουμερό και γευστικό το συκωτάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, όπως επίσης και το μαριναρισμένο κοτόπουλο. Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς κρασί, υπολογίστε περί τα 28€ ανά άτομο. Το εστιατόριο διαθέτει και πάρκινγκ για να μη μπλέξετε στα στενάκια της Πειραιώς.

Τρένο στο Ρουφ (Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, τηλ: 210 5298922)

Πολύ μας αρέσει το concept που λανσάρει φέτος το Τρένο και συνδυάζει γεύσεις με μουσικά live, τα οποία ξεκινούν μετά τις 20.00 στο πίσω μέρος τις αποβάθρας. Τι δοκιμάζουμε όμως εδώ; Νόστιμες παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, όπως κρητικά χορτοπιτάκια, κεφτεδάκια με γιαούρτι και πιτάκια, φλογέρες με ανθότυρο, και χοιρινό σουβλάκι με dip barbecue, ωραιότατη φέτα σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι, και τρυφερό φιλέτο στήθος κοτόπουλο, μαριναρισμένο με εσπεριδοειδή. Γενικά η κουζίνα κινείται σε gourmet κατεύθυνση, χωρίς όμως να ξεχνά τις παραδοσιακές τις ρίζες. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο.

Αβοκάντο (Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3237878)

Μπορεί να αποτελεί ένα καθαρά χορτοφαγικό εστιατόριο, όμως το μενού του ανακατεύει γεύσεις από τη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μέχρι την Ινδία και το Μεξικό, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ενδιαφέρον, τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στον κατάλογο υπάρχουν πραγματικά τα πάντα (εκτός βέβαια από κρέας). Από τα ορεκτικά το ξεχωρίσαμε εξαιρετικό Holy Guacamole, με αβοκάντο, κρεμμύδι, ντομάτα, κόλιανδρο και μπαχαρικά, που ήρθε σερβιρισμένο σε μεγάλο, χορταστικό μπολ μαζί με ψητές ροδέλες ψωμιού. Η επίσης γευστικότατη σαλάτα μας περιείχε μεταξύ άλλων κινόα (σιτηρό που θα σας θυμίσει πιθανότατα το πληγούρι), αβοκάντο και φρέσκο κρεμμυδάκι, και μια υπέροχη βινεγκρέ μελιού. Στα κυρίως πιάτα, μας ενθουσίασε το Abundance, ένα πιάτο με ρύζι μπασμάτι, αρακά, κάσιους, φρέσκα μυρωδικά και βούτυρο γκι. Πολύ καλό και το σπιτικό του βιολογικό κρασί. Δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 15-17€ το άτομο για ένα υπερπλήρες γεύμα, μαζί με το κρασί.

Μινιατούρα (Ρόμβης 21, τηλ: 210 3233459)

Μαγαζάκι όνομα και πράγμα, το οποίο μπορεί να είναι μικρό στο μάτι, όμως είναι αρκούντως ικανοποιητικό στα πιάτα που σερβίρει. Προτιμήστε τραπεζάκι στο ήσυχο πλακόστρωτο του πεζόδρομου και παραγγείλτε είτε από τα σπιτικά μαγειρευτά της ημέρας, είτε από τις συνταγές του μενού, που φθάνουν πάντα όμορφα παρουσιασμένες στα πιάτα. Ορισμένα από τα best of είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι, το γεμιστό καλαμάρι, τα σουτζουκάκια με σπιτικό πουρέ και οι πίτες. Στα συν του συμπαθητικού μαγαζιού, η μεγάλη ποικιλία από μπύρες και οι πολύ οικονομικές του τιμές. Φάγαμε και ήπιαμε (μπύρα) με 16€ ανά άτομο.

Ορίζοντες Λυκαβηττού (Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), τηλ. 210 7210701)

Θέα, θέα θέα και… θέα. Μακράν το καλύτερο μέρος για να απολαύσεις εκλεκτά πιάτα και πανέμορφη θέα στην Αθήνα, οι «Ορίζοντες», αφού έγιναν μέλος του ομίλου «Καστελόριζο» έγιναν ακόμα πιο προσιτοί στο ευρύ κοινό, το οποίο μέχρι πρότινος γκρίνιαζε για τις υπερβολικές τιμές. Το μενού των 20€ ανά άτομο περιλαμβάνει σούπα ημέρας, γιαπράκι «σούσι» μικρή πολύχρωμη σαλάτα με πιπερίτσες, καπαρόμηλα και παλαιωμένο ξύδι, αχνιστά μύδια με κρασί chardonnay, γαριδάκι με σος ούζου, ριζότο ντομάτας-δυόσμου και λευκό κρασί. Μια χαρά δηλαδή.

Malvazia (Αγαθημέρου 1, Ρουφ, τηλ: 2103417010)

Ανέκαθεν είχαμε αδυναμία σε εστιατόρια με ταράτσες, πόσο μάλλον όταν αυτά συνδυάζουν ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με… latin χορούς. Το Malvazia λοιπόν, φόρεσε τα καλοκαιρινά του, άνοιξε την οροφή του στον αστεράτο ουρανό της Αθήνας, λάνσαρε νέο οικονομικό μενού των 19€ και πλέον φιλοξενεί αργεντίνικο tango της Τρίτες και latin χορούς τις Τετάρτες. Το μενού του περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα όπως καλαμάρι σχάρας με κρύα σαλάτα από όσπρια και ντρέσινγκ μοσχολέμονου, ζουμερό μπιφτέκι γαλοπούλας με πράσινι σαλάτα και τηγανιτά άγρια χόρτα σε φύλλο ρυζιού και ρολλά από χοιρινό φιλέτο γεμιστά με γραβιέρα Νάξου και πουρέ αρακά. Σημειώστε ότι για το οικονομικό μενού δικαιούστε ανά δύο άτομα ένα ορεκτικό, μία σαλάτα, δύο κυρίως και ένα επιδόρπιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v