Νησιώτικες κουζίνες: Η Αθήνα μυρίζει καλοκαίρι

Ταξιδεύουμε γευστικά από τη Μυτιλήνη ως την Κέρκυρα, και από την Τζια μέχρι την Κάρπαθο, σε επτά αθηναϊκές ταβέρνες που μοσχοβολούν… νησί.
Νησιώτικες κουζίνες: Η Αθήνα μυρίζει καλοκαίρι
της Ηρώς Κουνάδη

Κύμα που σκάει σε απόσταση λίγων μέτρων από το τραπέζι, θέα στο απέραντο γαλάζιο, σκιά από αρμυρίκι, θαλασσινά και τοπικές νοστιμιές στο πιάτο. Εν αναμονή των διακοπών, αναζητάμε αυτήν την πιο-καλοκαιρινή-δε-γίνεται αίσθηση για τα μεσημεριανά μας γεύματα, και τη βρίσκουμε σε πέντε αθηναϊκές διευθύνσεις που μπορεί να μην στρώνουν τα τραπέζια τους πλάι στο κύμα, αλλά φέρνουν τις νησιώτικες γεύσεις και τα αρώματα μια ανάσα από το σπίτι ή τη δουλειά μας. Κι αν αυτό δεν είναι άρωμα καλοκαιριού στην πόλη, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να είναι. 

Θάλειας Μεζεδοτεχνείον
Κουτσικάρη 47, Αμπελόκηποι, τηλ.: 215 5207098

Η Θάλεια έφερε τις περγαμηνές της, μαζί με την λαχταριστή κουζίνα της, από την Τζια και άνοιξε μια από τις ομορφότερες αυλές στην Αθήνα. Τα ξύλινα τραπεζάκια με τις ψάθινες καρέκλες της απλώνονται στη σκιά της μουριάς, και πλάι στους κισσούς που σκαρφαλώνουν τον τοίχο, και το σκηνικό είναι ό,τι πλησιέστερο θα βρείτε σε καλοκαιρινές διακοπές… κοντά στον Άρειο Πάγο. Η νησιώτικη κουζίνα έχει, εννοείται, την τιμητική της, ενώ δε λείπουν και οι μικρασιατικές συνταγές, όπως τα μερακλίδικα σουτζουκάκια και η εξαιρετικά πίττα Καισαρείας. Στα νησιώτικα «οπωσδήποτε» σημειώστε τις παντρεμένες σαρδέλες με ντομάτα, τις γαρίδες κανταΐφι, και τις κροκέτες μπακαλιάρου με σπιτική σκορδαλιά. Τα συνοδεύετε όλα με ωραιότατο χύμα κρασί από το οινοποιείο Παπαγεωργίου, και ο λογαριασμός «βγαίνει» στα 15€ το άτομο.

Musique Café & More
Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7238900

Μας ήρθε πέρυσι από το λιμάνι της Νάξου, για να προσγειωθεί στην ανερχόμενη πιάτσα του Παγκρατίου. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για εστιατόριο, διεκδικεί επάξια μια θέση σε αυτή εδώ τη λίστα μας, χάρη στην ιδιαίτερη αδυναμία που δείχνει στις ναξιώτικες συνταγές και τα υλικά που φροντίζει να φέρνει φρεσκότατα από το νησί. Δοκιμάστε οτιδήποτε με γραβιέρα Νάξου (οι επιλογές είναι πολλές: από σκέτη ή τηγανητή με μέλι και μαστίχα Χίου μέχρι καμουφλαρισμένη ανάμεσα σε ντομάτες και καπαρόφυλλα) αλλά και το ξακουστό σαλατούρι, ήτοι σαλάχι με σως λαδολέμονου, που ταιριάζει τέλεια με το ούζο. Εννοείται πως οι πατάτες που συνοδεύουν όλα τα πιάτα με κρέας έρχονται απευθείας από το νησί, ενώ στα δικά μας αγαπημένα συγκαταλέγεται και το μοσχαρίσιο φιλέτο Νάξου με ψητά λαχανικά και σάλτσα Πόρτο με δεντρολίβανο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, με κρασί ή ουζάκι. 

Φανάκι
Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, τηλ.: 211 7200988

Μικρό και θαυματουργό, το νέο-ουζερί με τις λιλά καρεκλίτσες, τα άσπρα-κόκκινα πλακάκια στα πατώματα και τις μεγάλες τζαμαρίες που του εξασφαλίζουν τον φυσικό του φωτισμό, δεν εστιάζει στην κουζίνα ενός συγκεκριμένου νησιού, αλλά διαλέγει ολόφρεσκες πρώτες ύλες από παραγωγούς στα νησιά, και ετοιμάζει με αυτές τις λαχταριστές συνταγές του. Έτσι, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σαλάτα Φανάκι με φύλλα σπανακιού, μαύρες σταφίδες, και λούζα Τήνου, ψητό Μαστέλο Χίου σβησμένο με μαστίχα, δυσεύρετη στην Αθήνα πετρωτή (παραδοσιακό τυρί από την Άνδρο) και ναξιώτικο κομό (τυρί και αυτό) σαγανάκι. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, τα συνοδεύετε με ουζάκι ή τσίπουρο, ή χιώτικη Σούμα –επίσης αρκετά δυσεύρετη στα αθηναϊκά στέκια– και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο. 

Για Ψαράκι
Αθηνάς 8, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9530764

Μπλε παράθυρα, λευκά τραπέζια και δίχτυα κρεμασμένα στους τοίχους φτιάχνουν το απόλυτο νησιώτικο σκηνικό –τόσο που περιμένεις από κάπου να ακουστεί το κύμα που σκάει στην ακροθαλασσιά. Όπως προδίδει το όνομά του, οι θαλασσινοί μεζέδες έχουν εδώ την τιμητική τους. Μην περιμένετε, όμως, «κλασικά» πράγματα: Πέστροφα τηγανητή σε γίδινο βούτυρο, γαρίδες σουβλάκι με τοματίνια και φέτες κρεμμυδιού, καραβιδόψιχα με κουρκούτι, μύδια σαγανάκι και γαριδάκι συμιακό είναι μερικά από τα hit του καταλόγου. Στα πιάτα ημέρας μπορεί να πετύχετε συνταγές όπως χταποδάκι με γιουβέτσι, καλαμάρια γεμιστά και μυδομακαρονάδα. Συνοδεύετε απαραιτήτως με ουζάκι, και υπολογίζετε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με την παραγγελία. 

Κρίθαμος
Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6728790-1

Μια από τις λιγότερο γνωστές νησιώτικες κουζίνες, εκείνη της Καρπάθου, μας συστήνεται σε μια καταπράσινη αυλίτσα του Νέου Ψυχικού. Το μενού δεν είναι αποκλειστικά νησιώτικο, κινείται σε μεσογειακά και ελληνικά μονοπάτια, τα οποία εμπλουτίζει με τοπικές συνταγές και προϊόντα από το νησί. Μια δοκιμή –ίσως και μια δεύτερη– αξίζουν οι μακαρούνες με τυρί και σωταρισμένα κρεμμυδάκια, οι κορτεζίνες (παϊδάκια) με μέλι και θυμάρι, το βραστό σταμναγκάθι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και τα "παλικάρια" (γίγαντες) με παστουρμά, που έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί. Στα hit του μενού συγκαταλέγονται, επίσης, το συμιακό γαριδάκι και οι κολοκυθανθοί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο (και ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως αν θα παραγγείλετε κρέας ή ψάρι) με ποτήρι κρασί. 

Λαδοφάναρο
Αρχιπελάγους 68, Γλυφάδα, τηλ. : 210 9642843

Φέρνει την αύρα της Κέρκυρας στη Γλυφάδα, και στρώνει πολύχρωμα τραπεζομάντιλα στα τραπεζάκια κάτω από τις πέργκολες στην όμορφη αυλίτσα του. Ολοκληρώνει το νησιώτικο σκηνικό με εικόνες από το πανέμορφο νησί του Ιονίου, και σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ όπως ο Μποξάς (ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο τυλιγμένο σε μπόλια και γεμιστό με τυρί), το Φρυγαδέλι (μπουκιές από μαριναρισμένο μοσχαρίσιο συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια και ψητό στα κάρβουνα) και βέβαια η αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα (κόκορα με ζυμαρικά) και το Σοφρίτο (μοσχάρι με άσπρη σάλτσα σκόρδο και μαϊντανό). Η μουσική είναι ζωντανή κάθε βράδυ, για έξτρα αίσθηση νησιώτικου γλεντιού. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί. Δείτε αναλυτικά το μενού του εδώ.

Μόλυβος
Χρ. Σμύρνης 8, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582091

Ντόπιοι και παλιοί λάτρεις της Λέσβου μπορεί να το ήξεραν ως Τυχερό Πέταλο: Λειτουργούσε επί 16 συναπτά χρόνια στο νησί, πριν πακετάρει στις βαλίτσες του τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μυτιλήνης και τα έργα του Θεόφιλου, και… μετενσαρκωθεί σε «Μόλυβο» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται συνταγές και προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί: τυρένιοι κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθανθοί γεμιστοί με αλμυρή φέτα και άνηθο, χειροποίητα παστά, λαδοτύρι σαγανάκι, γκιουζλεμέδες (μυτιληνιές τυρόπιτες με λεπτό φύλλο), ψαρονέφρι γεμιστό με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, και αρνάκι ψημένο στη λαδόκολλα. Εννοείται πως όλα αυτά θα τα συνοδεύσετε με μία από τις δώδεκα διαφορετικές ετικέτες ούζου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Ακόμη και αν δεν είχατε έρθει… προετοιμασμένοι, θα σας έβαζε σίγουρα σε πειρασμό το καραφάκι που έρχεται κερασμένο στην αρχή μαζί με αυθεντικό μυτιληνιό λάδι στο μπολάκι ανακατεμένο με σκόρδο και ρίγανη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.

(*) Η κρητική κουζίνα είναι μια ολόκληρη νησιώτικη κατηγορία μόνη της. Δείτε εδώ τους καλύτερους (κατά τη γνώμη μας) εκπροσώπους της στην Αθήνα.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v