Μπακαλιαράκια: 5 διευθύνσεις για την 25η Μαρτίου

Πέντε αθηναϊκά ταβερνάκια και εστιατόρια ρίχνουν τηγάνια στη φωτιά, βγάζουν τραπεζάκια έξω και μας περιμένουν για το πατροπαράδοτο ανοιξιάτικο τσιμπούσι.
Μπακαλιαράκια: 5 διευθύνσεις για την 25η Μαρτίου
της Ηρώς Κουνάδη

Στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στην Πορτογαλία και τα βόρεια παράλια της Ισπανίας έχουν… τριακόσιες εξήντα πέντε διαφορετικές συνταγές για τον μπακαλιάρο –μία για κάθε ημέρα του χρόνου. Εδώ μπορεί να μην έχουμε αποδειχθεί το ίδιο εφευρετικοί με το δημοφιλέστερο εκ των «ταπεινών» ψαριών, του έχουμε όμως αφιερώσει την κουζίνα μίας εθνικής επετείου, η οποία συμπίπτει μάλιστα με τις αρχές της άνοιξης.

Κι αν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου δεν σας βρίσκει σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι, να δοκιμάζετε την τοπική εκτέλεση του σκορδάτου μπακαλιάρου, μην ανησυχείτε: Έχουμε πέντε ωραιότατες προτάσεις για να τον δοκιμάσετε άψογα εκτελεσμένο, εντός αθηναϊκών συνόρων. Σημειώνετε; 

Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41, Πλάκα): Πρώτο-πρώτο στη λίστα μας, όχι μόνο γιατί έχει το όνομα, αλλά γιατί διαθέτει και την χάρη του καλύτερου ίσως τηγανιτού μπακαλιάρου σκορδαλιά στο κέντρο της Αθήνας. Το θρυλικό του υπόγειο με την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας μετρά την ιστορία του σε αιώνες, ενώ το σημείο στο οποίο βρίσκεται, ο πολύβουος πεζόδρομος της Κυδαθηναίων, είναι ιδανικό για να αισθανθείς… διακοπές –και να κάψεις εν συνεχεία τις θερμίδες του μεσημεριανού ανηφορίζοντας προς τα Αναφιώτικα. Εκτός από τα μπακαλιαράκια, δοκιμάστε και τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, το καλαμάρι στη σχάρα και τον μαρινάτο γαύρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα λογικότατα επίπεδα των 17€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Οινομαγειρείο της Μεταξούς (Πυθοδώρου 10 και Πιερίας, Κολωνός, τηλ.: 210 5229290): Μουσικό μεζεδοπωλείο από τα λίγα –από εκείνα δηλαδή όπου τα μικρόφωνα δεν έχουν θέση– κρυμμένο σε μια γειτονιά του Κολωνού. Σερβίρει φανταστικό μπακαλιάρο με απαλή σκορδαλιά με πατάτα, ενώ οι άπιστοι της παρέας θα εκτιμήσουν και τους κρεατο-μεζέδες του –με κορυφαίο το γιαουρτλού. Ο χώρος είναι όμορφος, οι ρακές και τα κρασιά ρέουν άφθονα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ (και κάτω) το άτομο. Τι άλλο θέλετε; 


Η Παλιά Φάβα (Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9311994): Το αγαπημένο «μυστικό» του Παλαιού Φαλήρου θα σας πάρει λίγο χρόνο να το εντοπίσετε ανάμεσα στα στενάκια της γειτονιάς, θα σας αποζημιώσει όμως με τις λαχταριστές σπιτικές συνταγές του, που σερβίρονται σε τεράστιες μερίδες και εξαιρετικές τιμές. Ο μπακαλιάρος εδώ είναι τραγανός και αφράτος, ενώ οι υπόλοιπες επιλογές είναι τόσο καλές, που πιθανότατα θα σας κάνουν να… λοξοδρομήσετε λίγο από την παράδοση. Σε ό,τι και αν καταλήξετε, μην χάσετε σε καμία περίπτωση την σπιτική φάβα, και την ασυναγώνιστη πατατοσαλάτα. Οι τιμές πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 15€ το άτομο, μαζί με ωραιότατο χύμα κρασί. 


Βασίλαινας (Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ: 210 4612457): Ενενήντα και κάτι χρόνια Ιστορίας γιορτάζει το θρυλικό εστιατόριο του Πειραιά, το οποίο μας κακομαθαίνει με τις προτάσεις προσιτής υψηλής γαστρονομίας και δημιουργικής κουζίνας που «πατάει» πάνω σε παραδοσιακές συνταγές. Ο μπακαλιάρος του σερβίρεται σε τραγανές μπουκίτσες, συνοδευόμενες από ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο, παντζάρι και καπνιστή μελιτζάνα. Αν ο καιρός είναι όσο ανοιξιάτικος ευχόμαστε, θα κλείσουμε τραπεζάκι στην ταράτσα, για να γιορτάσουμε την παράδοση όπως της αρμόζει. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. 


Το Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γ. Λύρα 41, Ν. Κηφισιά, τηλ.: 210 8017869): Μία από τις καλύτερες –και πλέον προσγειωμένες– προτάσεις των Βορείων Προαστίων, σερβίρει ασυναγώνιστο μπακαλιάρο με υπέροχο κουρκούτι που θυμίζει… λουκουμά. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια αυγολέμονο, το σαγανάκι με τυρί Σαν Μιχάλη και οι μελιτζάνες φούρνου. Η εξωτερική αυλίτσα, με τα τραπεζάκια κάτω από τις μουριές, είναι ιδανική για να… καλωσορίσετε την άνοιξη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v