Καθαρά Δευτέρα: Μασάμε ταραμά;

Μυρωδάτη λαγάνα, ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά, γαρίδες σε δεκάδες συνδυασμούς, κυδώνια, χταποδάκι ξιδάτο και καλαμάρι γεμιστό. Αμολάμε καλούμπα και δοκιμάζουμε τα πιο νόστιμα μενού της πόλης για την Καθαρά Δευτέρα.
Καθαρά Δευτέρα: Μασάμε ταραμά;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το νηστίσιμο τσιμπούσι της Καθαράς Δευτέρας σε συνδυασμό με το πέταμα χαρταετού, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων – όπως και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει οικογενειακή έξοδο και λαχταριστή γαστρονομία. Οι λαγάνες γεμίζουν το τραπέζι, το μπολ με την ταραμοσαλάτα… ανοίγει για βουτιές και το χταποδάκι, τα μύδια και τα καλαμαράκια εναλλάσσονται σε μια γευστική πασαρέλα νηστίσιμων μεζέδων.

Οι κουζίνες και οι σχάρες των αγαπημένων μας εστιατορίων και ψαροταβέρνων παίρνουν μπρος και μας προσκαλούν για ακόμα μια χρονιά στην θαλασσινή τους πανδαισία.

Ωραία μου κουζίνα (Αγίας Τριάδος 22, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ:2102529008): Το συμπαθέστατο μοντέρνο εστιατόριο που ανακαλύψαμε πρόσφατα, υποδέχεται την Καθαρά Δευτέρα με σαρακοστιανά, ψαρικά και πολλά ακόμα καλούδια δια χειρός Μίνωα Κονίδη. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τραγανές σουπιές με ριζότο στο μελάνι τους και τον αφρό μελιτζάνας Περί τα 20€ ανά άτομο, με κρασί.

Ξυπόλητος (Παραλία Αρτέμιδας, Λούτσα. Τηλ: 22940-28342): Σταθερή αξία για εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες και ολόφρεσκο ψάρι στην Ραφήνα, ο Ξυπόλητος έχει την ιστορία δεκαετιών, έχει και τις γεύσεις που την επαληθεύουν. Τραπεζάκια πάνω στο κύμα. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο με ουζάκι.

Ορίζοντες (Λυκαβηττός, τηλ: 2107210701): Κούλουμα με… θέα στο εστιατόριο του Λυκαβηττού, όπου ο σεφ Νίκος Φωτιάδης έχει ετοιμάσει ένα σπέσιαλ μενού με μους ταραμά με κονφί λεμονιού, μύδια γιαχνί σβησμένα με κρασί Chardonnay, θαλασσινό ριζότο με κυδώνια και καυκαλήθρες και σκορδάτα καλαμαράκια με μους παντζαριού με ξινόμηλο και καρύδι στην τιμή των 22€ ανά άτομο με άφθονο κρασί.

Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10, Κουκάκι): Το εστιατόριο στην περιοχή της Ακρόπολης υποδέχεται την Καθαρά Δευτέρα με πλήθος εκλεκτών γεύσεων. Μύδια Αχνιστά, ριζότο με οστρακοειδή, ταραμοσαλάτα, σουπιές με μαυρομάτικα και σέσκουλα και άλλα λαχταριστά θαλασσινά πιάτα. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

NJV Athens Plaza (Βασ. Γεωργίου Α, Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210 33 52 400): Στο Plaza Lounge του ξενοδοχείου, την Καθαρά Δευτέρα απολαμβάνουμε μπουφέ με νηστήσιμους κρύους και ζεστούς μεζέδες, παραδοσιακή αχνιστή φασολάδα, ποικιλία νηστήσιμων γλυκών και το ούζο ... κερασμένο. Η τιμή είναι € 24 ανά άτομο, ενώ προβλέπεται 50% έκπτωση για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Καλλίστη Γέυσις (Ασκληπιού 137, τηλ: 2106453179): Τρίγωνα πανοράματος με μους ταραμά, λαδένια Κιμώλου με κρίταμο τουρσί, σουπιές μαγειρευτές και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι μερικές μόνο από τις σαρακοστιανές γεύσεις που θα δοκιμάσουμε το αγαπημένο εστιατόριο των Εξαρχείων. Τιμή περί τα 20€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

Τα Καβούρια του Ασημάκη (Ραφήνα, τηλ. Τηλ. 2294024551): Το γραφικό λιμανάκι της Ραφήνας στο… πιάτο και στο πιάτο πάλι εκλεκτοί ψαρομεζέδες, όπως σούπερ γαύρος ξιδάτος και καλαμαράκια τηγανιτά, χταποδάκι στα κάρβουνα και μύδια με σως μουστάρδας και βότανα. Περί τα 25€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

Τσίου (Ακτή Θεμιστοκλέους 44 και Μακρυγιάννη, τηλ.: 211 7159354): Τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, γραμμένες με κιμωλία προσφορές της ημέρας, μενού που ακροβατεί ανάμεσα στα σπιτικά μαγειρευτά και την… αλμύρα, και αύρα θαλασσινή. Το Τσίου, το όνομα του οποίου είναι συντομογραφία του τσίπουρο-ούζο, σερβίρει σαράντα διαφορετικές ετικέτες των δύο αγαπημένων οινοπνευματωδών, και πολλά εκλεκτά μεζεδάκια για να τα συνοδεύσουμε. Ξεχωρίζουν το γαριδάκι Σύμης, τα μύδια μουστάρδας, η μακαρονάδα του ψαρά και η γαριδομακαρονάδα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Φάρος (Ακτή Θεμιστοκλέους 344, τηλ.: 210 4518908): Αν θέλετε μια γεύση «παλιάς Πειραϊκής» –εκείνης με τις cult ψαροταβέρνες, χωρίς δημιουργικές προσμίξεις και μοντερνιές στους χώρους– ο Φάρος είναι η καλύτερη επιλογή σας. Το φαγητό είναι τίμιο (πολύ καλά μύδια αχνιστά, ωραιότατο καλαμάρι γεμιστό, ζουμερό χταποδάκι στα κάρβουνα, φρέσκα ψάρια ημέρας) και οι τιμές οι καλύτερες του είδους του –στα 25€ το άτομο. Η πανοραμική θέα στη θάλασσα είναι, φυσικά, το δυνατότερο χαρτί του.

Ρακί Μεζέ (Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ: 210 9429027): Σαρακοστιανό τραπέζι με απεριόριστη κατανάλωση ετοιμάζει για την Καθαρά Δευτέρα το αγαπημένο στέκι της Καλλιθέας και ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. Ο μπουφές περιλαμβάνει παραδοσιακό ταραμά, πικάντικη σαλάτα λάχανο, γαριδάκι Σύμης, ριζότο με καλαμαράκια, μύδια αχνιστά, κυδώνια σωτέ και άφθονο κρασί. Τιμή ανά άτομο 16€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v