Ελληνική κουζίνα: Επτά διευθύνσεις… with a twist

Πειραγμένα παραδοσιακά πιάτα, gourmet συνδυασμοί με τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, οικονομικά μενού και μπόλικη διάθεση για γαστρονομικό πειραματισμό. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα μας αρέσει και την ανακαλύπτουμε μέσα από επτά γαστριμαργικές διευθύνσεις.
Ελληνική κουζίνα: Επτά διευθύνσεις… with a twist
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγο η κρίση, λίγο η σνομπ αντίδραση των περισσότερων καλοφαγάδων σε οτιδήποτε καινούργιο, λίγο και οι λανθασμένες τακτικές συγκεκριμένων εστιατορίων, έκαναν αρκετό κόσμο να θεωρήσει πως ο όρος «σύγχρονη ελληνική κουζίνα» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις μικρές μερίδες και τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Μέγα λάθος. Εστιατόρια τα οποία σου θυμίζουν ότι το ελληνικό φαγητό δεν είναι μόνο το τρίπτυχο μουσακάς/τζατζίκι/χωριάτικη υπάρχουν δεκάδες σε όλη την Αθήνα και αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι αρκετά από αυτά έχουν αναθεωρήσει την τιμολογιακή τους πολιτική, ρίχνοντας τις τιμές τους και προσφέροντας value for money μενού. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας.

Ωραία μου κουζίνα
Αγ. Τριάδος 22, Ν. Φιλαδέλφεια
 
Όνομα και πράγμα σε αυτό το άρτι αφιχθέν και συμπαθέστατο εστιατόριο στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μίνως Κονίδης αποφάσισε να «πειράξει» την ελληνική γαστρονομία και τα αποτελέσματα είναι άκρως γευστικά. Η αρχή έγινε με αφρό μελιτζάνας ο οποίος δένει άψογα με τις καραμελωμένες ντοματούλες που τον συνόδευαν και λαχταριστό σουφλέ ελληνικών τυριών σε κρέμα πράσου, το οποίο ήταν αρκούντως ζουμερό και πικάντικο όσο θα έπρεπε. Για σαλάτα δοκιμάσαμε σπανάκι σε φύλλα με φακές, σιγοψημένες ντομάτες και κατίκι Δομοκού και ενθουσιαστήκαμε με το πόσο όμορφα συνδυάστηκαν οι φακές με το σπανάκι, ενώ στο … κυρίως θέμα η τετραμελής παρέα δοκίμασε τρυφερό κοτόπουλο μπουτάκι γεμισμένο με ελληνικά τυριά και ριζότο με κρόκο Κοζάνης (πολύ καλό), κοτόπουλο φιλέτο στην σχάρα με δροσερή σαλάτα και λαδολέμονο (ικανοποιητικό), ριζότο σπανάκι με τραγανή σουπιά στο μελάνι της (το hit του μαγαζιού) και παπαρδέλες με άγρια μανιτάρια (εξαιρετικές). Την γαστριμαργική εμπειρία συμπλήρωσε η «μεθυσμένη» crème brulle με… ρακόμελο και η αφράτη κρέμα τυριού σε τραγανό μπισκότο με γλυκό του κουταλιού τοματίνι. Για πολύ ωραία κουζίνα, πληρώσαμε περί τα 25€ ανά άτομο συμπεριλαμβανομένης φοβερής μπύρας Septem. Σημειώστε επίσης, τα δύο οικονομικά μενού με 12€ και 14€, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη.

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983 
Βραβεύθηκε από το Michelin Guide ως ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια για το 2012, αλλά το Αθήρι δεν το… παίρνει πάνω του. Αφού κέρδισε το στοίχημα και εξελίχθηκε σε ένα άκρως πειστικό «εργαστήρι» μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, κατάφερε να κάνει τα πιάτα του προσιτά και στο ευρύ κοινό. Ενδεικτικά, τις καθημερινές εκτός Σαββάτου, διαθέτει μενού των 15€, το οποίο περιλαμβάνει σούπα λαχανικών, σαλάτα με άσπρο και κόκκινο λάχανο, ξινόμηλο, μαραθόριζα και χυμό από εσπεριδοειδή, χοιρινό λεμονάτο με πουρέ σελινόριζας και για επιδόρπιο crème brulee καραμέλα. Αν έχετε την διάθεση να ξεφύγετε από τους περιορισμούς του – ικανοποιητικότατου – οικονομικού μενού, προτείνουμε το πολύ καλό κριθαρότο με μύδια, καλαμάρι, κολοκύθι παρμεζάνα και κρόκο Κοζάνης και την εκπληκτική Σαντορινιά φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκό τοματάκι. Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς κρασί, υπολογίστε περί τα 28€ ανά άτομο.

Κούβελος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183

Σε μια από τις πλέον ήσυχες γειτονιές στο Κουκάκι, ο Κούβελος, ακολουθώντας την περιρρέουσα φιλοσοφία, παντρεύει το απλό, ανεπιτήδευτο στυλ της νέο-ταβέρνας με ολίγον «πειραγμένες» γεύσεις και συνταγές από την ελληνική κουζίνα. Το μενού κινείται ανάμεσα στην παράδοση και τον νεοτερισμό, παντρεύοντας συνταγές από το χωριό με λίγη έμπνευση από τον σεφ. Τα εξαιρετικά ρεβίθια, για παράδειγμα, μαγειρεύονται με μυρωδάτο δεντρολίβανο, ενώ τα γαυράκια με την πατροπαράδοτη λαδορίγανη σερβίρονται πάνω σε παξιμάδι, μαζί με ψητή ντομάτα. Η σαλάτα με σταμναγκάθι, ρόκα, ανθότυρο και ρόδι αποτελεί ιδανική έναρξη του γεύματος, ενώ για κυρίως δοκιμάσαμε το hit του μαγαζιού, τα μπιφτέκια από τριών ειδών κιμά και τον μαριναρισμένο κόκορα και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Πολύ καλό και το χύμα κρασί του. Για ένα λουκούλειο γεύμα, με ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και χύμα κρασί θα πληρώσετε περί τα 25 ευρώ το άτομο.

Μάνη Μάνη
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη, τηλ.: 210 9218180 
Ένα πανέμορφο, παλιό νεοκλασικό στεγάζει αυτό το κομψό εστιατόριο, το μενού του οποίου βασίζεται στις παραδοσιακές συνταγές και τα υλικά της μανιάτικης γης, στα οποία ο σεφ προσθέτει ένα touch δημιουργικότητας. Κάναμε πικάντικη αρχή με τις «τραβηχτές» πιτούλες με μπουκιές κεβαλογραβιέρας και βγήκαμε… δικαιωμένοι, ενώ τα μύδια με σάλτσα αγριομάραθου και λεμονόχορτο ήταν εξίσου γευστικά. Από σαλάτες δοκιμάσαμε την ομώνυμη με μαρούλι, ρόκα vinaigrette λιαστής ντομάτας και μανούρι, η οποία ήταν ικανοποιητική, ενώ για κυρίως επιλέξαμε χοιρινό με πουρέ σελινόριζας και σέλερι και τσιπούρα με σπανάκι, πουρέ σελινόριζας και σάλτσα λουίζας. Και τα δύο πιάτα ήταν αντάξια των προσδοκιών μας. Σημειώστε πως το Μάνη Μάνη από Δευτέρα ως Παρασκευή πριν τις 19.00 σας επιτρέπει να δοκιμάσετε οποιοδήποτε πιάτο θελήσετε στην μισή μερίδα με την μισή τιμή, χωρίς να σας το κρατήσει… μανιάτικο. Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς κρασί, υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο.

Το Σπίτι με τις Λεύκες
Πυθαγόρα 1 και Λ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458

Μην σας προδιαθέτει αρνητικά λόγω ονόματος. Οι «Λεύκες» στεγάζονται σε ένα κουκλίστικο πέτρινο σπιτάκι στο Γαλάτσι και έχουν καταφέρει στα είκοσι χρόνια λειτουργίας τους να δημιουργήσουν έναν χώρο με ταυτότητα, τόσο διακοσμητική όσο και… γευστική. Ο χώρος είναι γεμάτος από παλιά αντικείμενα από όλη την Ελλάδα, ενώ τα πιάτα δεν εμμένουν στο παραδοσιακό αλλά κάνουν παράξενα παιχνίδια με τις γεύσεις σε μονοπάτια περισσότερο δημιουργικά. Το φαγητό ποιοτικά και ποσοτικά (γενναίες μερίδες) είναι άριστο, ενώ συνιστούμε να τσεκάρετε πλην του μενού και τα πιάτα ημέρας. Εμείς «πέσαμε» πάνω σε μια καπνιστή μπριζόλα με lime και ανανά η οποία αποδείχτηκε εξαιρετική, ενώ εξίσου ενδιαφέρον παρουσίαζε και σαλάτα με πεπόνι και προσούτο. Για ορεκτικό, διαλέξαμε συκωτάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, το οποίο έλιωνε στο στόμα και είχε φοβερή σάλτσα. Από το στάνταρντ μενού, δοκιμάσαμε επίσης και το πολύ καλό κριθαρότο. Το πάρκινγκ είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για την περιοχή, όμως… μασάμε αν είναι να ξαναπάμε στις «Λεύκες». Με 27€ ανά άτομο, χωρίς κρασί, θα χορτάσετε και με το παραπάνω.

Tirbouson
Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3410107 
Ένα παλιό μηχανουργείο μετατράπηκε με πολύ φαντασία σε «χειροποίητο» νεοταβερνάκι, ο καλλιτεχνίζον χώρος του οποίου προϊδεάζει ευχάριστα για τις «πειραγμένες» γεύσεις ελληνικής κουζίνας που πρόκειται να ακολουθήσουν. Ελληνικές συνταγές, από διάφορες γωνιές της χώρας, έχουν «πειραχτεί» τόσο ώστε να ισορροπούν τέλεια στα όρια ανάμεσα στην σπιτική και τη δημιουργική κουζίνα. Τρανό παράδειγμα, το γλυκοπικάντικο μοσχαράκι στην κατσαρόλα, με μέλι, μπούκοβο, πιπεριά φλωρίνης και κάπαρη, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα. Στα ορεκτικά, ξεχωρίζουν τα «ντολμαδάκια της Δέσποινας» και οι τηγανιτές πατάτες –τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε με διάφορες σως– κομμένες σε κυβάκια, τραγανές εξωτερικά και σχεδόν σαν πουρές στο εσωτερικό τους, συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα στις καλύτερες που δοκιμάσαμε ποτέ. Ενδιαφέρουσα και η φέτα με ουζομέλι και δύο σουσάμια, η οποία θα ήταν τέλεια με λίγο λεπτότερη κρούστα. Αξίζει να κρατήσετε και λίγο… χώρο για το τέλος και να δοκιμάσετε την φοβερή μους λεμόνι με φρέσκο δυόσμο. Για ένα πλήρες γεύμα δύο ατόμων, υπολογίστε περί τα 20€, χωρίς κρασί.

Γιάντες
Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, τηλ: 2103301369 
Μπορεί να άλλαξε διεύθυνση εδώ και περίπου έναν χρόνο, αλλά η υπέροχη αυλή των Εξαρχείων δεν άλλαξε στο παραμικρό. Αυτό που άλλαξε, είναι το μενού του «Γιάντες», το οποίο ο Αλέξανδρος Καρδάσης φρόντισε να ενισχύσει με… τσαχπίνικα πιάτα ελληνικής κουζίνας. Εξηγούμαστε: Το κριθωτό με γαρίδες και καραμελωμένα τοματίνια έφερε την αναμενόμενη θαλασσινή φρεσκάδα στον ουρανίσκο μας, ενώ οι κολοκυθοκεφτέδες με σως φέτας αν και τηγανιτοί δεν μύριζαν καθόλου και ήταν όσο ανάλαφροι έπρεπε. Το ψητό μαστέλο με μαρμελάδα μανταρινιού μας εξέπληξε ευχάριστα, ενώ από τα κυρίως το κουσκουσάκι με καπνιστή πανσέτα, τοματίνια και φρέσκο θυμάρι ήταν εξίσου λαχταριστό και χωρίς πολύ λίπος. Σημειώστε ότι το «Γιάντες» σερβίρει και οικονομικά μενού ημέρας, με κόστος 10-15€. Για ένα πλήρες γεύμα – ορεκτικό, σαλάτα και γλυκό – θα πληρώσετε περί τα 27€ χωρίς κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v