Προσιτά μενού: Γευσιγνωσία εναντίον κρίσης

Η κρίση δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική γαστρονομία και τα οικονομικά μενού από περιφρονημένη εξαίρεση έγιναν – ευτυχώς- κανόνας στα περισσότερα εστιατόρια. Δείτε πού και με πόσα θα γευτείτε τα πιο προσιτά μενού της Αθήνας.
Προσιτά μενού: Γευσιγνωσία εναντίον κρίσης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Την αρχή την έκαναν εδώ και αρκετά χρόνια τα μπαράκια με τις happy hours και η απήχηση ήταν τεράστια. Σειρά τους τελευταίους μήνες πήραν τα εστιατόρια, διαμορφώνοντας ειδικά ατομικά ή ομαδικά set menu με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως, γλύκο ή/και μπύρα/κρασί σε αρκετά οικονομικές τιμές. Πώς είπατε; Καιρός ήταν; Συμφωνούμε απόλυτα. Η αλήθεια είναι πως η τιμολογιακή πολιτική των περισσότερων αθηναϊκών εστιατορίων ήταν τουλάχιστον προκλητική, με τον λογαριασμό μετά το τέλος του γεύματος να είναι, σε αντίθεση με το γεύμα, αρκετά… δύσπεπτος.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι άρδην, αλλά έχουν αλλάξει. Πλέον σε πολλά εστιατόρια της Αθήνας μπορείς να επιλέξεις fixed μενού με όλα τα απαραίτητα, να δοκιμάσεις εκλεπτυσμένες γεύσεις γνωρίζοντας ότι ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεφύγει και το γεύμα δεν θα σου βγει ξινό. Η νέα τάση είναι αυτή και ευελπιστούμε να εξαπλωθεί σε ακόμα περισσότερα εστιατόρια. Για αρχή, πάρτε μια γεύση από τα πιο ελκυστικά set menu της Αθήνας.

Βασίλαινας (Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ: 210 46 12 457): Η προσιτή γαστρονομία του πειραιώτικου εστιατορίου περιλαμβάνει μενού με πράσινη σαλάτα, επιλογή από δυο τριλογίες ορεκτικών, κριθαρότο, επιλογή από φιλέτο φρέσκιας τσιπούρας, μοσχαρίσιου burger και ψητού χοιρινού μαριναρισμένου με βότανα και γλυκό ημέρας στην τιμή των 19,50€. Δείτε αναλυτικά το κάθε πιάτο εδώ.

Kohenoor (Τριπτολέμου 41, Γκάζι, τηλ: 2103455762): Το αγαπημένο μας ινδικό στο Γκάζι μας «καίει» γευστικά, όχι όμως και οικονομικά. Διαθέτει οικονομικό μενού δύο ατόμων με κοτόπουλο κάρυ, κοτόπουλο ψητό σε tandoori, ρύζι μπασμάτι και πιτούλες νάαν στην τιμή των 17,80€. Δείτε το εδώ. 

Ωραία μου κουζίνα (Αγ. Τριάδος 22, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2529008): Το άρτι αφιχθέν μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο της Νέας Φιλαδέλφειας προσφέρει από Δευτέρα έως Πέμπτη δύο οικονομικά και πρωτότυπα γευστικά μενού. Επιλογή από αφρό καπνιστής μελιτζάνας, σουφλέ ελληνικών τυριών και φάβας με πανσέτα (ορεκτικά), επιλογή από ανάμεικτα κηπευτικά και σαλάτα σπανάκι (σαλάτα) και επιλογή από πένες με σύγκλινο, ραβιόλι γεμιστό με μανούρι και ριζότο με λαχανικά (κυρίως) με 12€ ανά άτομο ενώ με 14€ έχετε το ίδιο μενού με διαφοροποίηση στο κυρίως πιάτο όπου έχετε επιλογή από χοιρινό κατσαρόλας με λαχανικά πουρέ και μπουτάκι κοτόπουλου γεμιστό με ελληνικά τυριά.

Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ: 210 3462983): Από τα πρώτα εστιατόρια που κράτησε χαμηλά τον γευστικό αμανέ προσφέροντας οικονομικά μενού, το βραβευμένο με αστέρι Michelin Αθήρι προσφέρει ατομικό μενού, καθημερινά εκτός Σαββάτου, με ορεκτικό, πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο στην τιμή των 15€. Τα πιάτα του αλλάζουν κάθε εβδομάδα, επομένως ένα κλικ εδώ θα σας κρατήσει ενήμερους.

Kuzina (Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 2103240133): Ο καταξιωμένος chef Άρης Τσανακλίδης, φτιάχνει μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις με fusion πινελιές και εμείς γευόμαστε δύο οικονομικά μενού με θέα την Ακρόπολη. Το μενού των 15€ περιλαμβάνει τρία πιάτα (ορεκτικό ή σαλάτα, κυρίως και γλυκό), ενώ το μενού των 19€ προσθέτει και ένα ποτήρι κρασί. Τα set menu σερβίρονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Τζίτζικας και Μέρμηγκας (Αγ.Γεωργίου και Αισχύλου 26, τηλ: 2106810529, Χαλάνδρι και Δροσίνη 12-14 Τηλ: 2106230080, Κηφισιά): Τα δύο εστιατόρια σε Κηφισιά και Χαλάνδρι προτείνουν μενού προς 15€ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, ορετικό, και κυρίως πιάτο της επιλογής σας (κρεατικό ή θαλασσινό). Το μενού ισχύει καθημερινά μεσημέρι και βράδυ.

Grand Palais (Αμερικής 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 3635550): Ιδανικός για lunch break στο κέντρο της Αθήνας, ο γευστικός πολυχώρος του Κολωνακίου, προσφέρει μενού με σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο και αναψυκτικό στην τιμή των 10€ ανά άτομο, ανεξαρτήτως ημέρας. 

La Pasteria: Η αλυσίδα που έκανε το ιταλικό mainstream προσφέρει σε όλα τα εστιατόριά της μενού των 12€, 15€ και 18€ ανά άτομο. Δείτε τα αναλυτικά εδώ.

Bar.b.q (Ελ. Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, 2109319675): Το αγαπημένο στέκι για ψαγμένη κρεατοφαγία στην Νέα Σμύρνη, προσφέρει επιλογή από δύο κυρίως, επιλογή από τρείς σαλάτες και επιλογή από δύο ορεκτικά συν γλυκό στην τιμή των 13,75€ ανά άτομο, ανεξαρτήτως ημέρας.

Bierkeller (Ιλισίων 26, Ν. Κηφισιά, τηλ: 210 6251536): Το ζυθοστέκι των βορείων προαστίων προσφέρει στο «κελάρι» του ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα με μπύρα special lager, ψωμί, ατομική σαλάτα και επιλογή από κυρίως πιάτο (σνίτσελ χοιρινό, χοιρινά μπριζολάκια, burger κτλ.) στην άκρως ελκυστική τιμή των 7,90€ ανά άτομο. Το οικονομικό γεύμα σερβίρεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 13.00 με 19.00. Περισσότερα εδώ.

Locanda (Πλαταιών 6, Μαρούσι, τηλ: 2106129330): Το συμπαθέστατο μουσικό εστιατόριο του Αμαρουσίου, ετοιμάζει κάθε Κυριακή μεσημέρι πλούσιο γεύμα που αποτελείται από ένα ορεκτικό, μια ατομική σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο με επιλογές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κολοκυθάκια με φέτα και σκόρδο, πίτα, χοιρινό με πατάτες στον φούρνο, ψητά μπιφτεκάκια, μοσχάρι με λαχανικά στον φούρνο και αρωματισμένο κοτόπουλο με σως γιαούρτι. Η τιμή του γεύματος είναι 12€ ανά άτομο.

Wagamama (Golden Hall, τηλ: 2106836844): Low budget ιαπωνία; Γιατί όχι. Το ασιατικό εστιατόριο του Golden Hall διαθέτει ατομικό μενού με 12,50€ ανά άτομο, με ένα κυρίως πιάτο, ένα συνοδευτικό ή ένα γλυκό και ένα αναψυκτικό. Το μενού σερβίρεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Friday’s: Η αλυσίδα που έκανε μόδα την Παρασκευή, προσφέρει πλέον lunch μενού με ατομική σαλάτα, κυρίως γεύμα σε lunch μέγεθος και αναψυκτικό επιλογής ή μπύρα 300 ml με 10€. Δείτε εδώ ποια πιάτα «συμμετέχουν» στην προσφορά. Το lunch menu σερβίρεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 13.00 με 18.00.

Καλλίστη Γέυσις: Οι σεφ Νίκη Τρέσσου και Ευδοκία Φυλακούρη, ετοιμάζουν κάθε εβδομάδα και για τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, οικονομικό μενού των 15€, το οποίο περιλαμβάνει σούπα και ζυμωτό ψωμί, ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό. Περισσότερες πληροφορίες για τα πιάτα του μενού, αναρτώνται κάθε εβδομάδα στην σελίδα του εστιατορίου στο Facebook.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v