Τσικνοπέμπτη (20)13 διευθύνσεις στα κάρβουνα

Ο Δήμος Αθηναίων το γλεντάει στη Βαρβάκειο και τη Φωκίωνος Νέγρη, τα Kitscherella parties επιστρέφουν, οι ψησταριές στήνονται και η τσίκνα απλώνεται παντού. Εσείς, τι θα κάνετε αυτήν την Τσικνοπέμπτη;
Τσικνοπέμπτη (20)13 διευθύνσεις στα κάρβουνα
της Ηρώς Κουνάδη

Θα βάλουμε ένα στοίχημα. Κάντε το βράδυ της Πέμπτης μια βόλτα σε οποιαδήποτε περιοχή της Αθήνας φημίζεται για τα εστιατόρια/ ταβερνάκια/ κουτούκια/ ψησταριές της και αναζητήστε όλους εκείνους τους φίλους, γνωστούς και συναδέλφους που το ίδιο μεσημέρι γκρίνιαζαν ότι «και πού να πας, παντού χαμός θα γίνεται, άσε που εκείνη την ημέρα βγάζουν όλοι τα δεύτερης ποιότητας κρέατα, και να σου πω και κάτι; Πολύ πασέ αυτό το έθιμο με την τσίκνα βρε παιδί μου. Βρωμάνε και τα ρούχα μου μετά». Ό,τι και να λέμε, όλοι λίγο-πολύ το τιμάμε το "πασέ πατροπαράδοτο έθιμο", αν όχι απαραίτητα σε ψησταριές με τσολιάδες και τσοπάνηδες απέξω, σίγουρα σε κάποιο εστιατόριο/ κουτούκι/ μοντέρνο ή μη ταβερνάκι. Η συχνότερη δικαιολογία που ακούγεται την άλλη μέρα είναι το «είχε κανονίσει η παρέα, τι να έκανα;». Έχετε την άδειά μας να την χρησιμοποιήσετε κι εσείς.

Εκδηλώσεις και events με άρωμα… τσικνιστό

Εναλλακτική Τσικνοπέμπτη στο
Μουσείο Ακρόπολης: Την Πέμπτη 7 Μαρτίου έως τις 22.00 οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους που αλλάζουν δραματικά με το νυχτερινό φωτισμό. Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνει ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα. Από τις 20.00 θα υπάρχει πλούσιος μπουφές με φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά. Η τιμή κατ' άτομο είναι 28€ (δείτε εδώ αναλυτικά το μενού του μπουφέ). Τηλεφωνικές κρατήσεις γίνονται στο 210 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα κηρύξει στις 10.45 την έναρξη των εκδηλώσεων με αποκριάτικους ρυθμούς ξεκινώντας από την Πλατεία Κοτζιά, ενώ στις 12.00 θα δώσει τη σκυτάλη στο Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Βαρβακείου, με τους Κωνσταντίνο Μάτσικα και Δώρα Λουίζου. Όσους βρεθούν στη Βαρβάκειο τους περιμένει παραδοσιακό τσίκνισμα κρεάτων προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς.

Από τις 17.00 το απόγευμα η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με latin ρυθμούς θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ στις 18.30 στο Μετρό Συντάγματος, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα μας θυμίσει τραγούδια της παλιάς Αθήνας.

Από τις 17.00, σε μία άλλη γειτονιά της Αθήνας, στη Φωκίωνος Νέγρη στήνεται μία ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή, με τις ομάδες παιδιών ελληνικών παραδοσιακών χορών και την παιδική χορωδία του Π.Κ. Κυψέλης και σαν μπουλούκι θα ξεκινήσει από το Πολιτιστικό Κέντρο και θα καταλήξει στη Δημοτική Αγορά. Εκεί από τις 18.30 έως τις 20.00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΑΚΙΝΘΗ Ζακύνθου θα παρουσιάσει χορούς και λαϊκό θέατρο από τη Ζάκυνθο. Στις 20.30 ο καλόγερος, η βάβω και ο θίασός τους διασχίζουν τη Φωκ. Νέγρη μ’ ένα λαϊκό δρώμενο – οδοιπορικό. Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στα τηλέφωνα 210 3621601 και 5284800 και στο www.cityofathens.gr/opanda  



Τσικνο-Kitscherella Grande: Μας έλειψαν και επιστρέφουν. Τα Kitscherella parties που άφησαν εποχή στο Club 22 της Λεωφόρου Βουλιαγμένης βρήκαν την νέα στέγη τους, στην Αρχιτεκτονική (Ελασιδών 6 στο Γκάζι). Και ποια μέρα θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα Grande Kitscherella Party, αν όχι η Τσικνοπέμπτη; Ο Dj Kitschy Kimon θα μας ταξιδέψει στο γαλαξία του ξέφρενου χορού με όλες τις kitsch Disco - 80’s - 90’s επιτυχίες και όχι μόνο: Χρυσοί ύμνοι της Eurovision καθώς και βουκολικά ακούσματα θα έχουν την τιμητική τους μαζί με τα πιο τρελά kitsch σουξέ. Μαζί σε μια εμφάνιση έκπληξη η Μπέσσυ Αργυράκη θα τραγουδήσει ζωντανά τις μεγάλες επιτυχίες της. Ντυθείτε με το πιο kitsch λαμέ κουστούμι σας ή φορέστε την πατροπαράδοτη φουστανέλα και ετοιμαστείτε να ακούσετε και να δείτε μια ρετροσπεκτίβα των πιο χιτ κιτς στιγμών της παγκόσμιας και ελληνικής παραγωγής. Η είσοδος κοστίζει 10€ με ποτό, το πάρτι ξεκινά στις 22.00, και το open air souvlaki bar σερβίρει… ola sta karvouna. Κρατήσεις στα τηλέφωνα 6974493977 και 2103420842.

Μπουφές μετά ζωντανής μουσικής στα εστιατόρια του Metropolitan: Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης το Avenue Bistro & Bar με την αυθεντική Γαλλική ροτισερί και ο Ακης Πετρετζίκης σας περιμένουν για μια ξεχωριστή γευστική βραδυά. Στο εστιατόριο Le Trocadero η μεγάλη ποικιλία κρεάτων και ο πλούσιος μπουφές με ορεκτικά και άλλα πιάτα συνθέτουν την παραδοσιακή κρεατοφαγία, με την συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η τιμή κατ΄άτομο είναι 38€. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 9471000.

Ελληνο-βραζιλιάνικη Τσικνοπέμπτη στο St. George Lycabettus: Άρωμα Βραζιλίας και live μουσική στο La Suite Lounge έχει η φετινή Τσικνοπέμπτη στο ωραιότερο μπαλκόνι του Λυκαβηττού. Θα γευθούμε παραδοσιακές γεύσεις από τη Βραζιλία Epadinhas, Palmitos και Churrasco (Παραδοσιακό barbeque), θα πιούμε Caipirinia (το εθνικό ποτό της Βραζιλίας) και
θα απολαύσουμε Βραζιλιάνικα τραγούδια από την Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη με διεθνή καριέρα. Το μενού προσφέρεται στην ειδική τιμή των 36€ κατ’ άτομο, του κρασιού περιλαμβανομένου.

Τσικνοπέμπτη στο Sale & Pepe: Ο σεφ Ivan Ottaviani υπόσχεται στους λάτρεις των gourmet εδεσμάτων ένα μοναδικό ταξίδι εκλεκτών γεύσεων, εμπνευσμένων από τη γαστρονομική παράδοση της Βόρειας Ιταλίας. Το ταξίδι ξεκινά με δροσερή Μεσογειακή Σαλάτα, πολύφυλλη, με τοματίνια Σαντορίνης, σταφίδα, κουκουνάρια, εσπεριδοειδή και παρθένο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με ποικιλία από Λαχανικά σχάρας και bruschetta με τομάτα και μανιτάρια και για κυρίως πιάτο απολαμβάνουμε τη φημισμένη Bistecca Fiorentina σχάρας ή Κοκοράκι γεμιστό με λουκάνικο Τοσκάνης και τραγανές πατάτες, αρωματισμένες με δενδρολίβανο. Φυσικά ένα τέτοιο γεύμα δεν μπορεί παρά να ολοκληρώνεται με ένα λαχταριστό επιδόρπιο! Επιλέγουμε ανάμεσα σε Semifreddo λεμονιού με σάλτσα εσπεριδοειδών ή Σορμπέ φράουλας με σαλάτα από φράουλες. Το δείπνο συνοδεύεται από ένα μπουκάλι κρασί ανά δύο άτομα, με επιλογή μεταξύ Cabernet Αγιωργίτικου Σκούρας ή Chianti Classico Castello di Quercetο. Η τιμή του μενού είναι 35€ κατ’ άτομο.



Πέντε αγαπημένες διευθύνσεις για τσίκνισμα… όπως κάθε μέρα

Μυκηνών Γωνία
(Μ. Αλεξάνδρου 97 και Μυκηνών, Μεταξουργείο, τηλ: 210 3422377): Ένα από τα πρώτα στέκια που μας έρχονται στο μυαλό όταν η παρέα θέλει μπριζολάκια, σερβίρει –εκτός από αυτά– και εξαιρετικά μπιφτέκια, και καλοφτιαγμένες τηγανιές (δοκιμάστε αυτήν με τα μπουτάκια κοτόπουλου, ντοματίνια και πιπεριές) αλλά και ωραιότατα ορεκτικά. Την Τσικνοπέμπτη, όπως και τα Σαββατοκύριακα, το πρόγραμμα έχει ζωντανή μουσική, και ειδικά για την ημέρα οι κρατήσεις είναι απαραίτητες. Οι τιμές κυμαίνονται στα λογικότατα επίπεδα των 15€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.

Argentina (Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476): Οι κρεατοφάγοι της παρέας ορκίζονται ότι καλύτερες μπριζόλες δεν θα βρείτε που-θε-νά. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης ωραιότατα, αλλά μην παρασυρθείτε, διότι θα είναι μέγιστο κρίμα να χορτάσετε με αυτά και να μην τιμήσετε δεόντως το κρέας σας, που μπορεί να αργήσει να έρθει στο τραπέζι, αλλά θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο αναμονής. Κρατήσεις δεν γίνονται, υπό την αυστηρή έννοια του «κλείνω τραπέζι για μια συγκεκριμένη ώρα», καλό θα είναι όμως να τηλεφωνήσετε ξεκινώντας από την Αθήνα, καθότι το καλό ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Κόκκαλης (25ης Μαρτίου 3, Σταμάτα, τηλ.: 210 6218015): Ίσως η καλύτερη από τις θρυλικές ταβέρνες της Σταμάτας, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τουλάχιστον δύο γενεών και όχι άδικα. Εξαιρετικά, καλοψημένα κρέατα, πεντανόστιμα παϊδάκια, τηγανιτά κολοκυθάκια που συγκαταλέγονται ασυζητητί στο top-5 μας, και δροσερές, ολόφρεσκες σαλάτες. Το περιβάλλον παραπέμπει σε αυτό που οι παλιοί θα περιέγραφαν ως «εξοχική ταβέρνα», ενώ το σέρβις είναι γρήγορο και φιλικό ακόμη και όταν το μαγαζί είναι γεμάτο –πράγμα σπάνιο στις «εξοχικές ταβέρνες». Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ κατ’ άτομο.

Meat House (Ελ. Βενιζέλου 57, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9328638): Θέλετε κάτι που να ευωδιάζει λιγότερη… παράδοση, αλλά να μην στερείται κρεατοφαγικής απόλαυσης; Το Meat House, με το όμορφο, minimal περιβάλλον του, τα νοστιμότατα κρεατικά και τις πολύ καλές τιμές του, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης μας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ψαρονέφρι με σως βελουτέ μουστάρδας, και τα κεμπάπ του. Δυνατά παίζουν και οι σαλάτες και τα ορεκτικά, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Κρεατοπωλείον (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ.: 210 4520720): Μια μοντέρνα ψησταριά ανάμεσα στις ψαροταβέρνες της Πειραϊκής, το Κρεατοπωλείον κερδίζει, εδώ και έναν περίπου χρόνο, το δύσκολο στοίχημα, με γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με εννέα διαφορετικά μπαχαρικά, το χοιρινό σουβλάκι με μέλι και κόλιανδρο και τα καυτερά μπιφτεκάκια κεμπάπ με πάπρικα και σάλτσα γιαουρτλού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v