Ινδική κουζίνα: Η Αθήνα «καίγεται»

Η ινδική κουζίνα έχει αποκτήσει πλέον το δικό της fan club και συνεχίζει ακάθεκτη να παρασύρει την Αθήνα στην αρωματική θύελλα των καρυκευμάτων της. Ανακαλύψτε την μέσα από οκτώ διευθύνσεις με… tandoori.
Ινδική κουζίνα: Η Αθήνα «καίγεται»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Ινδικό; Τι, αυτό που έχει μόνο καυτερά;»
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για το ινδικό φαγητό είναι ότι το κάψιμο που προκαλεί μοιάζει με βόμβα που σκάει πάνω στον ουρανίσκο σου γεμίζοντας αναθυμιάσεις τα ρουθούνια και τα μάτια σου. Μέγα λάθος. Ναι, η ινδική κουζίνα φημίζεται για τα πικάντικά της πιάτα. Όμως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κινέζικη, το πόσο θα καψαλίσετε το στόμα σας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις οδηγίες που θα δώσετε στον σεφ. Θέλετε κάτι πιο light; Θα το έχετε. Θέλετε κάτι πιο τολμηρό; Και αυτό θα το έχετε.

Ενδεικτικό μάλιστα της τεράστιας απήχησης που έχει η ινδική κουζίνα στους Αθηναίους καλοφαγάδες, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ινδικών εστιατορίων στο κέντρο της πόλης έχει αυξηθεί κατά πολύ. Ο παρανομαστής όμως παραμένει ίδιος: ποιοτική κουζίνα σε αρκετά λογικές τιμές. Χαιρόμαστε πολύ λοιπόν, που στην παρακάτω λίστα με τα αγαπημένα μας ινδικά εστιατόρια, κοντά στις «σταθερές αξίες» τρύπωσαν και αρκετές νέες αφίξεις οι οποίες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων που επιτάσσει μια από τις σημαντικότερες κουζίνες της υφηλίου.

Indian Kitchen
Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα. Τηλ: 210 3237720

Στην – multiethnic πλέον – οδό Απόλλωνος στο Σύνταγμα το Indian Kitchen χωρίς να εντυπωσιάζει, μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε αξιοπρεπέστατη ινδική κουζίνα σε λογικές τιμές. Ο χώρος είναι μοντέρνος και λιτός, με λίγες ινδικές πινελιές στην διακόσμηση και την κουζίνα ανοιχτή ακριβώς μπροστά στην είσοδο. Αν και έχει τραπεζάκια έξω εμείς προτιμήσαμε τους άνετους καναπέδες στο κλιματιζόμενο εσωτερικό του.Ξεκινήσαμε με τα τραγανά πιτάκια papadam και ένα δροσιστικό lassy (κάτι σαν smoothie) με μάνγκο. Για ορεκτικό επιλέξαμε ένα περίεργο μείγμα από τραγανές πατάτες με σως γιαουρτιού, γλυκόξινη σάλτσα, κρεμμυδάκι και διάφορα αρωματικά, το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα. Η πράσινη σαλάτα με ντομάτα και κυβάκια ανθότυρου και φέτας αν και συμπαθητική δεν μας εντυπωσίασε. Από τα κυρίως πιάτα, δοκιμάσαμε το «κλασικό» κοτόπουλο Tikka Masala με σάλτσα ντομάτας και κρεμμύδι, το κοτόπουλο Cadai με capsimum και κρεμμύδι μαγειρεμένο με ινδικά μπαχαρικά και το αρκετά πικάντικο κοτόπουλο Vindallo με κάρυ και πατάτες. Όλα τα πιάτα είναι άκρως γευστικά και συνοδεύονται ιδανικά με ρύζι της αρεσκείας σας. Εμείς επιλέξαμε ρύζι με μανιτάρια και μας άρεσε πολύ. Για ένα πλήρες μενού χωρίς κρασί υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.

Το Ινδικό του Μπάρμπα-Τζωρτζ
Μεσολογγίου 4, Εξάρχεια. Τηλ: 210 3826505

Το ινδικό σουβλατζίδικο που έγινε στέκι και απέκτησε αστραπιαία φανατικούς θαμώνες, οι οποίοι συρρέουν πλέον τακτικά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να απολαύσουν τις παραδοσιακές – και φουλ καυτερές – ινδικές του συνταγές. Στο Ινδικό του Μπαρμπα- Τζωρτζ μην περιμένετε πολυτέλειες και περίτεχνες διακοσμήσεις. Τρία - τέσσερα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, άλλα τόσα μέσα και μερικές σκόρπιες αφίσες στους τοίχους ίσα - ίσα για να μας προδιαθέσουν για το είδος της κουζίνας που θα δοκιμάσουμε. Αυτό άλλωστε είναι και το δυνατό χαρτί του.

Το μενού είναι απλό και περιλαμβάνει αρκετά κάρυ, πιλάφια και πιάτα με κοτόπουλο ή χοιρινό. Highlight βέβαια, είναι οι τυλιχτές πίτες ναάν, οι οποίες ψήνονται την ώρα που τις ζητάτε σε φούρνο tandoor. Ιδανικές και για take away, μπορείτε να τις γεμίσετε με κιμά, masala ή BBQ και να τις κάνετε όσο καυτερές θέλετε. Το πολύχρωμο και αρωματισμένο ρύζι με γαρύφαλο είναι όλα τα λεφτά, ενώ εξίσου γευστική είναι και η μερίδα με κοτόπουλο tika masala (μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένες σε μπαχαρικά και γιαούρτι) και ρύζι μπασμάτι. Καυτερή όσο πρέπει, με έντονο άρωμα και σάλτσα που σε προκαλεί να βουτήξεις μέσα πιτούλες και να την «ρουφήξεις» εν ριπή οφθαλμού. Εξίσου γευστικό ήταν το μοσχάρι με σάλτσα curry madras, διαβολεμένα καυτερό με γενναίες δόσεις τσίλι. Μοναδική ένσταση η σχετικά μικρή ποσότητα κρέατος στις μερίδες. Παρ’ όλα αυτά με 17€ το άτομο χορτάσαμε και οπωσδήποτε θα ξαναπάμε για να δοκιμάσουμε και άλλες γεύσεις ή να πάρουμε τυλιχτό για το σπίτι.

Bollywood Kitchen
Αδριανού & Θησείου 7, Θησείο, τηλ.: 211 4019197

Είναι πολύ ευχάριστη αλλαγή ένα ινδικό εστιατόριο που δεν βροντοφωνάζει «Ινδία» από την πόρτα του, με χρυσοποίκιλτους ελέφαντες και βαθυκόκκινα υφάσματα με κρόσσια στις άκρες. Το Bollywood Kitchen είναι μικρό και όμορφο, διακοσμημένο με ζεστά χρώματα, φλοράλ φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι, ξύλινο πάτωμα και… κανένα έθνικ στοιχείο. Η ανοιχτή κουζίνα βγάζει μόνο νοστιμιές –αν χαθείτε στον μεγάλο κατάλογο, θυμηθείτε τις γαρίδες noor, το κοτόπουλο ταντούρι με σάλτσα μέντας, το σπανάκι με ανθότυρο στο πήλινο, το μοσχάρι με σάλτσα μασάλα, το κοτόπουλο tikka με πράσινη καυτερή σάλτσα και το τηγανητό ρύζι με λαχανικά, κρόκο, μπαχαρικά και γαρίδες. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο, χωρίς κρασί. Το κάπνισμα απαγορεύεται.

Pink Elephant
Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814600

Ένας σεφ από το Κασμίρ, λίγα τραπεζάκια σε έναν ζεστό και ατμοσφαιρικό χώρο, χωρίς κιτς πινελιές, αλλά με αρώματα να ξεχύνονται από τον παραδοσιακό ινδικό του φούρνο, είναι τα δυνατά χαρτιά του πρώτου ινδικού που άνοιξε πέρυσι τις πόρτες του στο Χαλάνδρι.
Το κοτόπουλο Tikka Masala που φτιάχνει ο Assand είναι συγκλονιστικό, τα τραγανά πιτάκια samosas είναι εξαιρετικά και το Botti Tikka, μοσχαράκι μαριναρισμένο σε κύμινο και εξωτικό χυμό φρούτων μας βάζει σχεδόν καθημερινά σε πειρασμό. Περισσότερες από σαράντα μαρινάδες και σάλτσες, ολόφρεσκα υλικά, δικής τους παρασκευής γιαούρτι και τυρί, και ο ινδικός παραδοσιακός φούρνος tandoor είναι τα μυστικά της επιτυχημένης συνταγής του. Ο χώρος μέσα είναι μικρός και ατμοσφαιρικός, αλλά όταν ο καιρός το επιτρέπει βγάζει και λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, για χάζι στην περαντζάδα της Σωκράτους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Indian Masala
Ερμού 129, Θησείο, τηλ.: 210 3219412

Γευστικό «παιδί», και αυτό, του ιδιοκτήτη των Red Indian και Indian Kitchen, είναι ένα από τα αυθεντικότερα –και γι’ αυτό δημοφιλέστερα– ινδικά της Αθήνας. Μικρό και ζεστό, με τις εσωτερικές τζαμαρίες του να επιτρέπουν το χάζι στην κουζίνα και τις πυρετώδεις διαδικασίες της, και τις παραδοσιακές λεπτομέρειες να δίνουν ωραίο τόνο στη διακόσμηση χωρίς να βαραίνουν τον χώρο. Σημειώστε, επίσης, για το καλοκαίρι τη μικρή, κουκλίστικη αυλή του στο πίσω μέρος. Το μενού αποπνέει, και αυτό, ινδική παράδοση, με το κοτόπουλο vindaloo και την καυτερή του σάλτσα να κλέβουν την παράσταση, και να παραμένουν σταθερά στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα μας πιάτα. Ακολουθούν τα πιτάκια samosas, με πατάτες και λαχανικά, και το dal tarka, κίτρινες φακές σε σάλτσα μπαχαρικών και κόκκινης πιπεριάς. Σταθερή αξία και το ρύζι biryani, με κουρκουμά, σαφράν και μπουκίτσες κοτόπουλο. Οι πιτούλες nan κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ η «ψαγμένη» παραλλαγή τους, οι pasha weri nan, γεμιστές με φιστίκια είναι επίσης εξαιρετικές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Kohenoor
Τριπτολέμου 41, Γκάζι, τηλ: 2103455762

Στο «μπαροκρατούμενο» Γκάζι , ο πατέρας Αλί μαγειρεύει και ο γιός Χουσεΐν σερβίρει σε αυτό το λιτό παραδοσιακό εστιατόριο, το όνομα του οποίου έρχεται σε πλήρη ταύτιση με την κουζίνα του. Στο Kohenoor (διαμάντι), θα δοκιμάσετε γεύσεις «πολύτιμες», απαλές, βουτυράτες και κατ’ επιλογήν άκρως πικάντικες για τους τολμηρούς ουρανίσκους. Ο χώρος διαμορφωμένος όσο πιο απλά γίνεται χωρίς όμως να υστερεί σε ατμόσφαιρα: χαλαρωτική ινδική μουσική, άνετη σάλα με προσεγμένα ξύλινα τραπέζια και καρέκλες και κουζίνα με τζαμαρία για να δεις πως φτιάχνεται το γεύμα σου. Must εδώ είναι το Tiger με κοτόπουλο, ίσως το πιο καυτερό ινδικό πιάτο που έχουμε δοκιμάσει. Για τους λιγότερο τολμηρούς προτείνουμε κοτόπουλο tandoori και karahi, τα οποία είναι εξαιρετικά τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Εξίσου γευστικά ήταν τα Agra Kakofta (κεφτεδάκια από αρνίσιο κιμά μαγειρεμένα με ντομάτα και κρεμμύδι) και Madrassi Machli (Πέρκα μαριναρισμένη με ινδικά μπαχαρικά και μαγειρεμένη με φασόλια). Οι τιμές είναι κάπως «τσιμπημένες» (20-25€ ανά άτομο), όμως το εστιατόριο φροντίζει συχνά πυκνά να βγάζει προσφορές με οικονομικά μενού σε deal sites (όπως αυτή που τρέχει τώρα), ενώ διαθέτει και οικονομικό μενού δύο ατόμων με κοτόπουλο κάρυ, κοτόπουλο tandoori, πιτούλες και ρύζι μπασμάτι με 17.80€.

Dhaka Palace
Γερανίου 26, Ομόνοια, τηλ: 210 5228604

Περισσότερο ινδική… ταβέρνα (ΤΑΒΕΡΝΑ Indian Restaurant διαβάζουμε στην είσοδό του), παρά εστιατόριο, το Dhaka Palace μπορεί να «χάνει» λίγο λόγω περιοχής και να θυμίζει απέξω λίγο τριτοκοσμικό, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αυθεντικότητα της κουζίνας και της ατμόσφαιράς του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μαζεύει κατά κύριο λόγο έθνικ κοινό. Το «παλάτι» είναι χωρισμένο σε δύο χώρους, έναν για τους ντόπιους με μια τηλεόραση που παίζει ταινίες Bollywood και ινδικές ειδήσεις και έναν για τους επισκέπτες με ζωγραφισμένους τοίχους και λιτά τραπεζάκια. Πολύ καλές οι πίτες papadums και τα naans για αρχή, εξίσου δυναμική και η συνέχεια με ρύζι tandoori biryani με λαχανικά και πολύ καλό κοτόπουλο Karahi, αν και αρκετά διαφορετικό στο μαγείρεμά του από αυτά που είχαμε δοκιμάσει σε άλλα εστιατόρια. Πολύ γευστικό επίσης, το κοτόπουλο Korma. Οι μερίδες είναι πλούσιες και θα φύγετε χορτασμένοι και ευχαριστημένοι χωρίς να ξεφύγετε από τα 20€ ανά άτομο – εκτός και αν το παρακάνετε με την φοβερή μπύρα Cobra.

Red Elephant

Λαρίσης 42, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6924421

Ο Μοχάμεντ Ίμραν, αφού παρέδωσε μαθήματα ινδοπακιστανικής κουζίνας με το Noor στο Μεταξουργειο, μετακόμισε κοντά στην Πανόρμου χωρίς να αλλάξει καθόλου φιλοσοφία. Μαγκιά του. Εξίσου πολύχρωμος και πληθωρικός με τον προκάτοχο του, ο Κόκκινος Ελέφαντας σε βάζει αμέσως στο κλίμα με τα λιτά τραπεζάκια του, τις όμορφες αν και ολίγον τι κιτς τοιχογραφίες (η θεά Κάλι(;) δεσπόζει σε έναν τοίχο του μαγαζιού) και φυσικά την κουζίνα του. Ο κατάλογος, αν και μικρός, δεν χάνει σε ουσία: φοβερές naan με κρεμμύδι και τσίλι, αρωματική και αρκούντως πικάντικη η σούπα λαχανικών, πολύ καλό κοτόπουλο Korma για όσους… προστατεύουν τον ουρανίσκο τους και εξαιρετικό κοτόπουλο Jalfarezi, ελαφρώς πικάντικο με κόκκινη σάλτσα και πιπεριές. Αφήστε λίγο χώρο στο τέλος για το highlight των γλυκών του: το φοβερό Ρασγκούλα είναι γλυκιές μπάλες από σκόνη γάλακτος τηγανισμένες σε παραδοσιακό ινδικό βούτυρο και καλυμμένες με σιρόπι καραμέλας. Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς κρασί, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 20€ ανά άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v