Μπριζολάδικα: 6 ζουμερές διευθύνσεις

Τρυφερά φιλετάκια, γιγάντια rib eye’s, ζουμερές μπριζόλες. Γυρνάμε τα κρεατοφαγικά στέκια της Αθήνας, και καταλήγουμε στα έξι αγαπημένα μας, για να γιορτάσετε… την παγκόσμια μέρα που κλείνει κοροϊδευτικά το μάτι στον Άγιο Βαλεντίνο.
Μπριζολάδικα: 6 ζουμερές διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο έδαφος και αν κερδίσει η υψηλή γαστρονομία στις διατροφικές μας προτιμήσεις, όσο και αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε το αγαπημένο μας μπριζολάδικο σε καμία λίστα με αστέρια Michelin –γιατί το ψήσιμο, όση τέχνη και μαεστρία και αν απαιτεί, δεν είναι δημιουργική διαδικασία– δύσκολα θα καταφέρουμε, στον αιώνα τον άπαντα, να αντισταθούμε στην πρόκληση ενός φουλ κρεατοφαγικού δείπνου. Και δύσκολα θα καταφέρουμε να δεχτούμε ότι ένα καλοψημένο ζουμερό μπριζολάκι δεν είναι υψηλή γαστρονομία. Ο ουρανίσκος μας, τουλάχιστον, θα έχει άλλη άποψη.

Συγκεντρώσαμε έξι από τα αγαπημένα μας κρεατοφαγικά στέκια ανά την Αθήνα, για να απολαμβάνετε καλοφτιαγμένα μπριζολάκια και άλλες… πρωτεϊνούχες αμαρτίες, ό,τι μέρα και αν είναι.

Meatropoleos
Μητροπόλεως 3, τηλ.: 210 3241805

Ακροβατεί ωραιότατα ανάμεσα στη λογική του μοντέρνου σουβλατζίδικου και του κρεατοφαγικού εστιατορίου, σερβίροντας τόσο ζουμερά καλαμάκια –χοιρινά και κοτόπουλο– όσο και καλοψημένα μπριζολάκια, σαλάτες και ορεκτικά. Η διακόσμηση του χώρου επενδύει στις λιτές, minimal γραμμές, ενώ οι μεγάλες τζαμαρίες επιτρέπουν το χάζι στην περαντζάδα της οδού που του χάρισε το έξυπνο όνομά του.

Τα ορεκτικά περιορίζονται στα κλασικά –πλην καλοφτιαγμένα– τζατζίκι, τυροκαυτερή, φρέσκες τηγανιτές πατάτες και φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη, ενώ για κυρίως έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε φιλετάκια χοιρινά –τα δικά μας αγαπημένα– ζουμερά μπιφτεκάκια, καλαμάκια και μπριζόλες, οι οποίες έρχονται ψημένες ακριβώς όπως θα τις ζητήσετε. Ωραία έκπληξη είναι το καλαμάκι λουκάνικο χωριάτικο, ενώ για να συνοδεύσετε όλη αυτήν την πρωτεΐνη με λίγες βιταμίνες θα διαλέξετε μία από τις πολλές και πλούσιες σαλάτες. Εμείς δοκιμάσαμε και προτείνουμε αυτήν με ρόκα, παντζάρι, ξινομυζήθρα Κρήτης, σουσάμι και βινεγκρέτ με ξύδι και μέλι.

Αφήστε λίγο χώρο στο τέλος, για την εκπληκτική πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, μαζί με ποτήρι κρασί. Οι γείτονες, σημειώστε ότι κάνει και delivery.

Base Grill
Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ.: 210 5757455

Φωτογραφία από το gastrolovers.blogspot.com

Όμορφο περιβάλλον, φιλικό και εξυπηρετικό σέρβις, νοστιμότατα κρέατα… Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Το Base Grill του Μπουρναζίου έγινε διάσημο πρωτίστως για την «πικάνια» του, τη βραζιλιάνικη εκδοχή του κόντρα μοσχαρίσιου φιλέτου, που κόβεται –με εντυπωσιακό τρόπο– στο τραπέζι σας και στολίζεται με διάφορα αλάτια και κιτρολέμονο. Δεν θα στεναχωρήσει, όμως, στο ελάχιστο τους λάτρεις των παραδοσιακότερων γεύσεων: όλα τα κρεατικά του είναι εξαιρετικά, έρχονται ψημένα ακριβώς όπως θα τα ζητήσετε.

Τα συνοδευτικά-ορεκτικά χάνουν στη σύγκριση με τα κυρίως πιάτα των κρεατικών, που είναι άλλωστε και η ειδίκευση του Base Grill, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα σας απογοητεύσουν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πιάτο με τις λεπτοκομμένες α λά ζουλιέν τηγανιτές πατάτες που σκεπάζονται με τέσσερα αυγά μάτια.

Στην κάβα, ξεχωρίζει η μεγάλη ποικιλία σε μπύρες (γαλλικές, γερμανικές, ολλανδικές, βέλγικες αλλά και ελληνικές), ενώ συμπαθητική είναι και η μικρότερη λίστα κρασιών. Οι τιμές είναι κατά τι τσιμπημένες, στα 30€ το άτομο περίπου, όμως η ποιότητα και οι ποσότητες των πιάτων τις δικαιολογούν.

Κρεατοπωλείον
Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ.: 210 4520720

Κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της μοντέρνας κρεατοφαγίας ανάμεσα σε δεκάδες ψαροταβέρνες και ουζερί, όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του πριν από δύο χρόνια, και συνεχίζει ακάθεκτο να κερδίζει τις εντυπώσεις μας με τα ζουμερά του κρέατα, τα καλοφτιαγμένα ορεκτικά και το ευχάριστο περιβάλλον.

Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με εννέα διαφορετικά μπαχαρικά, το χοιρινό σουβλάκι με μέλι και κόλιανδρο και τα καυτερά μπιφτεκάκια κεμπάπ με πάπρικα και σάλτσα γιαουρτλού. Ακόμη, όμως, και όσοι προτιμούν το κρέας τους «ατόφιο», χωρίς μαρινάδες, μυρωδικά και άλλες προσμίξεις θα φύγουν ευχαριστημένοι –τα παραδοσιακά μπριζολάκια είναι επίσης εξαιρετικά, όπως και το γιγάντιο rib eye. Από ορεκτικά, ξεχωρίζουν οι φρέσκες, κομμένες στρογγυλές τηγανιτές πατατούλες με τυρί και η τυροκαυτερή με μπούκοβο.

Δυνατά παίζουν και τα επιδόρπια, με το banoffee να καίει καρδιές. Οι τιμές κινούνται στο φάσμα των 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί. 

Μπριζολάκια.gr 
Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, Κυψέλη, τηλ.: 210 8813121

Πιάνετε τραπεζάκι στο μεγάλο, φωτεινό ισόγειο, και χαζεύετε την αέναη κίνηση από τις μεγάλες του τζαμαρίες. Παραγγέλνετε… άφοβα, καθότι η σχάρα του γενικώς είναι εξαιρετική –ό,τι και αν δοκιμάσετε αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Αν πάντως χρειάζεστε συστάσεις για την πρώτη φορά, σημειώστε τις πανσέτες, τα χοιρινά μπριζολάκια και τα λουκάνικα με πράσο.

Τα ορεκτικά κινούνται στις κλασικές προτάσεις ενός παραδοσιακού ψητοπωλείου –είναι, όμως, όλα σωστά εκτελεσμένα. Τις δικές μας προτιμήσεις κερδίζουν η ψητή φέτα, η μελιτζανοσαλάτα και το τζατζίκι-killer. Οι τηγανιτές πατάτες είναι ξεροψημένες και τραγανές, πράγμα που στη δική μας λίστα αξιολόγησης προσθέτει έξτρα πόντους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί ή μπύρες.

Bar B.Q.
Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9319675

Βιομηχανικό σκηνικό, με γκρι τουβλάκι στον τοίχο, μεταλλικές κατασκευές και ωραίους φωτισμούς. Αυτό είναι το ένα, κατά τη γνώμη μας, «δυνατό χαρτί» του στεκιού της μοντέρνας κρεατοφαγίας στον πιο πολύβουο δρόμο της Νέας Σμύρνης. Το άλλο είναι –όπως θα έπρεπε– το καλοφτιαγμένο μενού του, που δεν αφήνει παραπονεμένους ούτε τους φανατικούς κρεατοφάγους, στους οποίους είναι αφιερωμένο, ούτε και όσους θέλουν κάτι πιο ευφάνταστο από ένα απλό «κρέας-με-πατάτες».

Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε τα χοιρινά κεφτεδάκια με λιωμένο τυρί και πικάντικη σως, τα τραγανά ρολάκια καισαρείας (με παστουρμά και κασέρι) και τα λαχταριστά ρολάκια μελιτζάνας με μους φέτας και λιαστή τομάτα. Στα κυρίως, την παράσταση έκλεψαν τόσο η μοσχαρίσια μπριζόλα με σως peppercorn, bar.b.q. και ψητές πατάτες, όσο και το χορταστικότατο BAR.B.Q. Burger με φρέσκο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, μπέικον και bar.b.q. σως. Επίσης νοστιμότατη –αν και αρκετά λιπαρή- ήταν η πανσέτα 12 ωρών με σως από passion fruit και πουρέ σελινόριζας. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τους μη κρεατοφάγους στον κατάλογο περιλαμβάνονται δύο συμπαθέστατες προτάσεις με σολομό και γαρίδες.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει πολλές καλές ελληνικές, αλλά και ξένες, ετικέτες, σε πολύ λογικές τιμές. Συνολικά, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, μαζί με το κρασί. Σημειώστε, τέλος, ότι για τους κατόχους κάρτας ανεργίας ισχύει έκπτωση της τάξεως του -20%.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9370708

Έχει φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς… αντιρρησίες, που απλώς την βαρέθηκαν γρήγορα. Εμείς συνεχίζουμε να την αγαπάμε για τα λαχταριστά της κρέατα, που παραγγέλνουμε μόνα τους ή σε ποικιλίες, τις γιγάντιες μερίδες και τα “all time classic” ορεκτικά ψητοπωλείου –«φονικό» τζατζίκι, ωραίο σαγανάκι, τραγανές τυροκροκέτες και ψητά λαχανικά στην σχάρα.

Τα παϊδάκια είναι ζουμερά, οι μπριζόλες και τα μπιφτέκια κερδίζουν τις προτιμήσεις του κόσμου που συρρέει καθημερινά, ενώ οι τηγανιτές πατάτες που τα γαρνίρουν όλα είναι κομμένες στο χέρι και τραγανιστές. Όλα αυτά σερβίρονται δίπλα σε δεντράκια και παρτέρια που κρύβουν την κίνηση του δρόμου.

Το καλύτερο όμως, το κρατούν για το τέλος: Γιγαντιαία μερίδα τραγανών λουκουμάδων, περιχυμένων με μέλι ή μερέντα, κερασμένη από το μαγαζί. Προσπαθήστε να δείξετε εγκράτεια κατά την παραγγελία, αλλιώς θα φύγετε με πακετάκι για το σπίτι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο (αναλόγως πόση εγκράτεια θα καταφέρετε να δείξετε κατά την παραγγελία) μαζί με καλό χύμα κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v