10 διευθύνσεις για gourmet μεζέδες made in Greece

Απάκι κρητικό ή ντόπιος παστουρμάς; Σαλάμι Λευκάδας ή λουκάνικο Τρικάλων; Πικάντικο τυρί Νάξου ή ανθότυρο Ρούμελης; «Μεθυσμένοι» από μυρωδιές και γεύσεις, επισκεπτόμαστε δέκα γευσιγνωστικές διευθύνσεις με άρωμα Ελλάδας.
10 διευθύνσεις για gourmet μεζέδες made in Greece
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το… αιώνιο σνομπάρισμα που συνόδευε για αρκετά χρόνια τον όρο delicatessen, φαίνεται να έχει ελαττωθεί. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η εικόνα των ελληνικών deli – παντοπωλείων της πόλης και των προαστίων, τα οποία εκτός του ότι έχουν αυξηθεί σε αριθμό, έχουν καταφέρει με την ποιότητα των προϊόντων τους να αποκτήσουν φανατικό κοινό, το οποίο συρρέει συχνά πυκνά για να δοκιμάσει εκλεκτά εδέσματα από όλη την Ελλάδα.

Σίγουρα οι τιμές τους δεν συγκρίνονται με τα τυποποιημένα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, όμως όπως μας πληροφορούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξισορροπήσουν την σχέση ποιότητας κόστους. Από την άλλη πλευρά, μας αρέσει πολύ που οι γειτονιές αρχίζουν να γεμίζουν με τέτοια μαγαζάκια, τα οποία μπορείς να επισκεφτείς όχι απαραίτητα για να αγοράσεις κάτι, αλλά για να δοκιμάσεις γεύσεις από την χώρα σου. Προϊόντα μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα γευόσουν μόνο αν είχες την τύχη να επισκεφτείς έναν νησιώτικο ή ορεινό προορισμό και τα διάσπαρτα χωριουδάκια του.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, και υποστηρίζοντας ακράδαντα την πεποίθηση ότι οφείλεις να γνωρίζεις και να έχεις γευτεί τα προϊόντα του τόπου σου, ξεδιπλώνουμε τον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας μέσα από δέκα μαγαζάκια – delicatessen. 

Πανδαισία
Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, Τηλ: 210 6017731

Το 1997, ο Νίκος και η Τέτη αποφάσισαν να φτιάξουν ένα παντοπωλείο «όπως παλιά» με εκλεκτά εδέσματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, η «Πανδαισία» τους καλά κρατεί με τα ράφια της να ανανεώνονται διαρκώς. Από βουβαλίσιο τυρί, γλυκά του κουταλιού και φρέσκια τρούφα, μέχρι φουά γκρα, αυγοτάραχο, σαλάμι Λευκάδας και λουκάνικο Τρικάλων, η ποικιλία σε αλλαντικά, τυριά, κρέατα και μπαχαρικά είναι αρκούντως ικανοποιητική. Βέβαια, η Πανδαισία δεν περιορίζεται μόνο στα εκλεκτά deli προϊόντα των ραφιών της. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων στον χώρο της, σεμιναρίων μαγειρικής και βραδιές γευσιγνωσίας. Διαθέτει επίσης και e-shop για online παραγγελίες.

Επίλεκτο
Ελ. Βενιζέλου 90 & Θ. Σοφούλη 65, τηλ: 210 9357323

Η κυρία Μπέτυ Μίχα περιδιαβαίνει εδώ και χρόνια την ελληνική επαρχία για να συγκεντρώσει στο «Επίλεκτο» μαγαζί της ελληνικά καλούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αν και ξεκίνησε φέρνοντας αποκλειστικά μοναστηριακά προϊόντα και τοπικούς οίνους, με τα χρόνια επεκτάθηκε και σήμερα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών, αλλαντικών, αλεύρων, όσπριων, λαδιού, γλυκών του κουταλιού, βοτάνων, ακόμα και ζυμαρικών. Παραδοσιακό τυρί Νάξου, Ανθότυρο Ρούμελη, Μανιάτικο σύγκλινο, Άγρα μανιτάρια, αλάτι με βότανα Μεσολογγίου, γιαούρτι γίδινο Καρπενησίου και ριγανάτα παξιμάδια με ντομάτα από την Κρήτη είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που θα βρείτε στα ράφια του Επίλεκτο. Δείτε αναλυτικά όλα τα προϊόντα εδώ.

Παντοπωλείο της μεσογειακής διατροφής
Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ: 210 3628738

Σε μια «δύσκολη» περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, ο Γιάννης Μπαρμπαλιάς και η Μαριάνα Κομιτοπούλου άνοιξαν το 2005 ένα γκουρμέ παντοπωλείο το οποίο αργότερα έγινε σημείο αναφοράς για τα ποιοτικά ελληνικά του προϊόντα ελλήνων παραγωγών. Στα ράφια του βρίσκουμε περίπου δύο χιλιάδες κωδικούς ελληνικών προϊόντων από διακόσιους παραγωγούς, τα οποία ανανεώνονται διαρκώς με νέες προσθήκες. Απάκι Κρήτης, νούμπουλο Κέρκυρας, καβουρμάς βουβαλίσιος Σερρών, μοσχαρίσιος παστουρμάς, ανθότυρο Σφακίων, ξύγαλο Σητείας, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γλυκό κάστανο από την Γουμένισσα και πολλά ακόμα εκλεκτά τοπικά προϊόντα για κάθε ουρανίσκο. Και εδώ διοργανώνονται συχνά γευσιγνωσίες με αντικείμενο κάποια νέα προσθήκη στο ράφι. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα προϊόντα.

Μιράν 
Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ: 210 3217187

Δεν γίνεται να περάσεις από την Ευριπίδου και να μην σου «σπάσει» την μύτη η μυρωδιά του θρυλικού πλέον παστουρμά του Μιράν. Εδώ και ενενήντα περίπου χρόνια, το κατάστημα εξειδικεύεται σε δύο βασικά προϊόντα: τον παστουρμά και το σουτζούκι. Όμως η δραστήρια οικογένεια δεν έμεινε εκεί. Με τα χρόνια ενίσχυσε το κατάστημα με μπαχαρικά, μυρωδικά, αλλαντικά και εκλεκτά τυριά (τα περισσότερα παλαίωσης) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι εδώ βρίσκουμε, εκτός από εκλεκτό παστουρμά και σουτζούκι, χειροποίητο bacon Ευρυτανίας, βουβαλίσιο τυρί και βούτυρο βουβαλίσια μπριζόλα Μπόρας, Απάκι από το Ρέθυμνο και χωριάτικη καπνιστή πανσέτα Κέρκυρας. Για τους μερακλήδες, ο Μιράν έχει προγραμματίσει γευσιγνωσία με προϊόντα του (Σάββατο 9/03) και με τα αλλαντικά Ντελιμάρη από τη Λευκάδα (Σάββατο 16/03), στο πλαίσιο του προγράμματος «Στηρίζουμε μικρούς Έλληνες παραγωγούς». Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Τυροκομία Νάξου
Εθν. Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6837758

Νομίζατε ότι το γαστρονομικό highlight της Νάξου είναι η γραβιέρα της; Μια επίσκεψη στην Τυροκομία Νάξου θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Όχι, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι το διάσημο νησί, αρκεί μια βόλτα από την Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Τι θα βρείτε εκεί; Ένα παντοπωλείο με φρέσκα και τυποποιημένα προϊόντα Νάξου. Είκοσι δύο διαφορετικά είδη τυριών του ναξιώτικου τυροκομείου («κλασσική» γραβιέρα, αρσενικό από αιγοπρόβειο γάλα σε πολλές παραλλαγές, μελανοτύρι , πικάντικο κομό με μπούκοβο, σκορδοτύριο, κρασοτύρι και πολλά ακόμα), αλλά και ναξιώτικα κρέατα , λουκάνικα, μυρωδικά και κρασιά. Όρεξη να έχετε και… μεγάλο καλάθι.

Benito
Θέτιδος 22, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 2109837677

Από την Ιταλία στο Παλαιό Φάληρο, η οικογενειακή επιχείρηση του κ. Benito Sanzoni κατάφερε να «παντρέψει» γευστικά τα εκλεκτά προϊόντα της πατρίδας, με γεύσεις από την Πόλη και ντόπιες ελληνικές νοστιμιές. Δύσκολο ομολογουμένως εγχείρημα, όμως το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Τελεμές Θράκης, λακέρδα Βοσπόρου, πληθώρα ελληνικών παραδοσιακών τυριών, τυριά απευθείας από την Ιταλία (μοτσαρέλα, πεκορίνο, παρμεζάνα, μασκαρπόνε), σαλάμια με διάφορες επικαλύψεις, λουκάνικα σε διάφορες γεύσεις, αλλά και περίφημες σπιτικές λιχουδιές από συνταγές της συζύγου του κ. Benito, Ευδοκίας όπως χειροποίητα τυροπιτάκια, παστουρμαδοπιτάκια, ταραμοσαλάτα και ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Το Παντοπωλείο της Χαράς
Πλατεία Καρπάθου 5, Καλλίπολη, Πειραιάς, τηλ.:210-4529.233, 6973502215

Το μικροσκοπικό και γουστόζικο αυτό παντοπωλείο της Πειραϊκής αποτελεί έναν μίνι Παράδεισο για τους φαν των Κρητικών προϊόντων. Οι ιδιοκτήτες Γιάννης και Χαρά Παντελάκη, γεμίζουν τις ξύλινες βιτρίνες με ελληνικά προϊόντα έχοντας σαφή προτίμηση στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Κρήτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αγνοούν και τις υπόλοιπες περιοχές – προϊόντα της ελληνικής γης. Έτσι στο παντοπωλείο τους βρίσκουμε βουβάλινα ζυμαρικά από την Κερκίνη, καφέ από την Κομοτηνή, λαδοτύρι Μυτιλήνης , κατσικίσιο πετρωτό από Χαλκιδική, μανούρα Σίφνου και χιώτικα γλυκά του κουταλιού. Από κρητικά προϊόντα θα βρείτε κρητικά παξιμάδια από ξυλόφουρνο, μυζήθρα και γίδινο τυρί, απάκι και λουκάνικα, χύμα αλάτι, χοχλιούς από τα Χανιά και φυσικά άφθονη ρακή και τσίπουρο. Αν το επισκεφτείτε απόγευμα προς βραδάκι δεν είναι καθόλου απίθανο να πέσετε πάνω σε κάποιο μίνι τσιμπούσι με μεζεδάκια και τσικουδιές –ό,τι πρέπει δηλαδή τώρα που ανοίγει ο καιρός.

Το μαντρί
Γράμμου 41, Βριλήσσια, τηλ: 2108030484

Οι λάτρεις των «ψαγμένων» ελληνικών τυριών και αλλαντικών έχουν βρει εδώ και αρκετό καιρό το… μαντρί τους στα Βόρεια Προάστια. Στο deli shop της Γράμμου λοιπόν, ο Άρης και η Ελένη Μασκίνη με περίσσιο μεράκι μαζεύουν εδώ και τρεις δεκαετίες προϊόντα από όλη την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε τυροκομικές και «αλλαντικές» λιχουδιές. Βαρελίσια φέτα Λαμίας, γραβιέρα ωρίμανσης Νάξου, Τήνου και Αμφιλοχίας, ψητή γαλοπούλα Παντέρης, μανούρα Σίφνου, κρασοτύρι και λαδοτύρι Κιμώλου, προσούτο Ευρυτανίας, λούζα Τήνου και εκατοντάδες ακόμα γευστικές προκλήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Μανδραγόρας
Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ: 210 41 72 961 

Το θρυλικό μπαχαράδικο του Φώτη Βασιλόπουλου στον Πειραιά, εκτός από τετρακόσια (και βάλε) είδη μπαχαρικών και αρωματικά μείγματα, διαθέτει πλέον και δεκάδες μικρούς γευστικούς θησαυρούς από όλη την Ελλάδα. Στα ράφια και τα ψυγεία του «εδωδιμοπωλείου» θα βρείτε χύμα αλεύρι με την… σέσουλα από διάφορα δημητριακά, όσπρια από όλη την Ελλάδα (φάβα Σαντορινιά, ρεβίθια Σαμιώτικα και άνυδρες φακές), τραχανά Σύρου, γλυκίσματα, σάλτσες, ξίδια, αλίπαστα, ελιές, λιναρόσπορο, χωριάτικα λουκάνικα, φρέσκο ζυμωτό ψωμί, προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ρακές, λάδια από την Κρήτη και γαλακτοκομικά προϊόντα της φάρμας Κουκάκη από το Κιλκίς. Ο Μανδραγόρας διαθέτει επίσης και μαγειρεμένα σπιτικά πιάτα ημέρας και ορεκτικά για τους πεινασμένους που θέλουν να πάρουν το «πακέτο» τους. Κάθε εβδομάδα φέρνουν καινούργια εδέσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προς δοκιμή και παραγγελία. 

Κρόκος
Βύρωνος 6 και Βάκχου, Πλάκα, τηλ. 210 3313 509

Μια παλιά αντικερί στην Πλάκα , μεταμορφώθηκε από τα αδέρφια Κρόκου (και όμως, έτσι ονομάζονται) σε ένα άκρως ελκυστικό παντοπωλείο, με παραδοσιακά εδέσματα περιορισμένης παραγωγής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αμπελοκορφές, άλλειμα ταραμά, βιολογικό ζελέ ρόδι, ρύζια και όσπρια Αχελώου, αυγοτάραχο Στέφου, χονδρό αλάτι Μεσολογγίου, φάβα σαντορινιά, κρόκος Κοζάνης (σιγά μην έλειπε), καρυδόψωμο, λαζάνια Τήνου, καπνιστά μύδια, πάστα ελιάς, μελίχλωρο τυρί Λήμνου, και μανιτάρια πορτσίνι Κοζάνης είναι μερικά μόνο από τα εκλεκτά εδέσματα που θα βρείτε στα ράφια του. Τα «δυνατά» ονόματα κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες συμπληρώνουν το γαστρονομικό παζλ του συμπαθέστατου αυτού παντοπωλείου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v