Η Αθήνα έχει… ιδιαίτερη γεύση

Λουκουμάδες με τονοσαλάτα, fish and chips στην ελληνική τους εκδοχή, λουκουμάκια από λεμόνι και κις λορέν με κοκτέιλ ρακής. Τέσσερα στέκια προτείνουν γευστικές εξόδους μακριά από τα συνηθισμένα… κι εμείς απολαμβάνουμε.
Η Αθήνα έχει… ιδιαίτερη γεύση
της Ηρώς Κουνάδη

Ελληνική κουζίνα, ιταλική κουζίνα, γαλλική κουζίνα. Πριν από κάποια χρόνια, η ποικιλία των εν Αθήναις γεύσεων εξαντλούταν σε αυτό –ή περίπου αυτό– το τρίπτυχο. Αρκετό καιρό αργότερα, ήρθαν στον γευστικό κατάλογο να προστεθούν και πιο «εξωτικές» προτάσεις: από τα βάθη της Ασίας μέχρι την Μέση Ανατολή, κι από τη Λατινική Αμερική μέχρι τα ανατολικά παράλια της Αφρικής. Προστίθεντο, η μία πάνω στην άλλη, μέχρι που τίποτα δεν ακουγόταν αρκετά ασυνήθιστο. Και κάπου εκεί, κάποιοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ίσως να μη χρειαζόμαστε άλλες περίπλοκες συνταγές και δυσεύρετα υλικά για να εντυπωσιαστούμε. Ίσως αρκεί μια πατροπαράδοτη συνταγή, λίγο πειραγμένη, ή μια απλή ιδέα, για να εμπλουτίσει το μενού των γευστικών μας επιλογών, και να αποκτήσουμε το καινούριο μας στέκι.

Κάπως έτσι, η Αθήνα απέκτησε το πρώτο της fish and chips, το πρώτο μπαρ που ειδικεύεται εξίσου στα κοκτέιλ και τους λουκουμάδες, το πρώτο μαγαζάκι που αργοψήνει τραγανές κις λορέν, και το πρώτο της… λεμονάδικο. Κι εμείς τα δοκιμάσαμε ένα προς ένα, και σας τα παρουσιάζουμε. 

Fish and Chips αλλά ελληνικά 
Σωκράτους 2 & Ανδρέα Παπανδρέου, πλατεία Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6810135

Αν σκεφτεί κανείς πόσο δημοφιλές είναι το ψάρι σε κάθε του μορφή στην μεσογειακή διατροφή μας, είναι απορίας άξιο πώς δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα –για την ακρίβεια, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και άνοιξε τις πόρτες του το Fish and Chips αλλά ελληνικά στο Χαλάνδρι. Η ιδέα είναι περίπου η γνωστή βρετανική, αλλά με ένα twist: όλα τα ψάρια εδώ είναι ελληνικά και φρέσκα, δεν θα βρείτε τίποτα κατεψυγμένο στο μενού –εννοείται, βέβαια, πως αυτό ισχύει και για τις πατάτες, που κερδίζουν έξτρα πόντους από μόνες τους.

Εκτός από την κλασική μερίδα fish and chips, μπορείτε να δοκιμάσετε και λαχταριστό fish burger, αλλά και αρκετά διαφορετικά wraps σε μεξικάνικη τορτίγια. Οι σως παίζουν επίσης δυνατά, με την παιχνιδιάρικα ονομασμένη Picalilly να κλέβει την παράσταση, ενώ η ποικιλία αλατιών και πιπεριών τα οποία προσθέτετε μόνοι στο πιάτο σας δίνει την έξτρα gourmet νότα. Οι λάτρεις της παράδοσης, βέβαια, ορκίζονται στη σπιτική σκορδαλιά.

Ο χώρος είναι προσεγμένος στην λεπτομέρειά του: μας αρέσουν ιδιαίτερα οι μεγάλες φωτογραφίες του Sean Connery, των Beatles, και άλλων… συμβόλων της βρετανικής κουλτούρας. Πολλά τραπεζάκια δεν υπάρχουν, μόνο μια μπάρα με ψηλά σκαμπό, καθότι το Fish and Chips αλλά ελληνικά λειτουργεί, κατά την αντίστοιχη βρετανική παράδοση, μόνο ως take away. Θα το βρείτε ανοιχτό Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή από τις 17.00 έως τη 1.00 και τα Παρασκευοσάββατα από τις 19.00 έως τις 3.00. Οι δε τιμές είναι λογικότατες: στα 3,50€ η μικρή μερίδα, στα 6€ η μεγάλη.

Μελούκ
Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6824600

Για το Μελούκ, το νέο αγαπημένο μας στέκι στο Χαλάνδρι, σας τα ξαναείπαμε πρόσφατα: Μας αρέσει για τη ζεστή διακόσμηση, που παντρεύει το ξύλο με τα βιομηχανικά στοιχεία, για τις indie pop μουσικές του, για τα εξαιρετικά του κοκτέιλ (το Ginger Melouk, με ρούμι, ανανά και ginger παραμένει στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα μας) και τις σπιτικές βυσσινάδες που σερβίρονται… με το κουτάλι, για να «ψαρεύουμε» τα βύσσινα από τον πάτο του ποτηριού, αλλά πρωτίστως και πάνω απ’ όλα για τους λαχταριστούς λουκουμάδες του.

Όταν ο δισέλιδος, χορταστικός με τη πρώτη ματιά κατάλογος προσγειώνεται στο τραπέζι, αρχίζουν τα διλήμματα: γλυκούς ή αλμυρούς; Με πραλίνα και μπανάνα, ή με ντομάτα, πέστο και κατίκι Δομοκού; Με λευκή σοκολάτα ή με τονοσαλάτα; Ο παλιός είναι γλυκός, αλλά ο αλμυρός είναι αλλιώς, γράφει το σλόγκαν κάτω από τις τριάντα και κάτι προτάσεις, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την επιλογή μας. Μήπως να ξεκινήσουμε με αλμυρούς και να συνεχίσουμε με σοκολάτα bitter και μαστίχα Χίου; Ή μήπως το ανάποδο;

Ό,τι και αν επιλέξετε τελικά, ζημιά στο budget σας δεν θα κάνετε: Οι λουκουμάδες κυμαίνονται από 2,50€ έως 4,80€ ανά μερίδα που χορταίνει άνετα δύο όχι-πολύ-πεινασμένα άτομα, τα κοκτέιλ τιμώνται στα 7-8€ ενώ οι λεμονάδες, βυσσινάδες κλπ δεν ξεπερνούν τα 3€. Το Μελούκ θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ μελουκ…ουμά (με κάθε μερίδα λουκουμάδων ένας καφές κερασμένος) μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ και ποτά (πάντα) μελούκ…ουμα. 

Quiche and Tales 
Αναστασίου Ζίννη 26, Κουκάκι, τηλ.: 215 5304839, 6985972108

Το ωραίο λογοπαίγνιο στο όνομα ταιριάζει γάντι στο κουκλίστικο στέκι που άνοιξε πριν από λίγους μήνες τις τζαμένιες πόρτες του στο Κουκάκι, και σερβίρει φρεσκοψημένες κις λορέν και… παραμύθια σε μπουκάλια. Τα υπέροχα κοκτέιλ του Quiche and Tales φτιάχνονται από ρακί και μαστίχα, «πατούν» επάνω σε κλασικές και αγαπημένες συνταγές όπως το Mojito ή το Cosmopolitan και σερβίρονται μέσα σε γυάλινα μπουκαλάκια επάνω στα οποία γράφονται μικρά παραμύθια, όπως αυτό: «Αυτός ο βάτραχος όμως, δεν ήθελε να ξαναγίνει πρίγκιπας. Του άρεσε όσο τίποτα να ξαμολάει τη γλώσσα του από μακριά, πάνω στα πόδια των κοριτσιών και να τη βουτάει μέσα στο cocktail τους, όταν αυτά κοιτούσαν αλλού».

Τα αλκοολούχα παραμύθια, βέβαια, είναι μόνο ο ένας εκ των δύο λόγων για τους οποίους θα αγαπήσετε το Quiche and Tales: Ο άλλος είναι οι τραγανές κις λορέν του (αλμυρές τάρτες, για τους μη… γαλλομαθείς) που φτιάχνονται με λαχταριστά υλικά και πολλή έμπνευση –και φυσικά αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα και την διάθεση του σεφ. Εμείς δοκιμάσαμε μία κις με κοτόπουλο και καραμελωμένα κρεμμύδια –τα οποία θα θέλαμε σε λίγο μικρότερη ποσότητα– και μία… ελληνικής έμπνευσης, με σπανάκι, φέτα και λιαστή ντομάτα, που θύμιζε ευχάριστα κάμπριο σπανακόπιτα.

Ο χώρος είναι μικρός και φιλόξενος, σαν το σαλονάκι του σπιτιού σας: Ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, διακοσμημένο με λουλούδια σε βαζάκια, και δυο-τρία μικρότερα τραπεζάκια πλάι στο λευκό ψυγείο και την ξύλινη ντουλάπα. Οι μουσικές κινούνται στα μελωδικά μονοπάτια που ενθαρρύνουν τις χαμηλόφωνες συζητήσεις –λίγο να χαμήλωναν τα φώτα, και η ατμόσφαιρα θα έπαιρνε άριστα δέκα.

Οι τιμές συγκαταλέγονται στα μεγάλα συν του Quiche and Tales, καθότι οι κις λορέν κυμαίνονται στα 3-4€, και τα κοκτέιλ στα 5€ έως 7€. Τα δε κοκτέιλ σε μπουκάλι (το οποίο βγάζει άνετα 4 ποτήρια) ξεκινούν από 10€ για εκείνα που έχουν ως βάση τη ρακή, και φτάνουν τα 14€ για αυτά με ρούμι και λοιπά είδη αλκοόλ. Κάθε Παρασκευή έχει happy hour από τις 21.00 έως τις 23.00, με τα κοκτέιλ στα 4€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

All about lemon
Aθ. Διάκου 34 & Αναξαγόρα, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6250237

Γιόρτασε την περασμένη άνοιξη τα οκτώ του χρόνια, οπότε μπορεί δικαιωματικά να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωτοπόρου στις ιδιαίτερες γεύσεις της Αθήνας. Ακόμα κι έτσι, όμως, να μην ήταν, εμείς θα το αγαπούσαμε και πάλι για την πρωτότυπη ιδέα του, τις γλυκύτατες δημιουργίες του και το γεγονός ότι… έβγαλε το λεμόνι από την σκιά της «ξινίλας» και το έκανε πρωταγωνιστή.

Το All about Lemon, λοιπόν, είναι μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία φτιάχνει καθημερινά και σερβίρει ό,τι (μα ό,τι) έχει να κάνει με το αρωματικό εσπεριδοειδές: λεμονάδα, lemon pie, limoncello, cheesecake λεμόνι, μους λεμόνι, λουκουμάκια και μπισκοτάκια λεμονιού, τάρτα λεμόνι, ακόμα και μπουκίτσες λεμονιού, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον που παραπέμπει σε γαλλικό γλυκοπωλείο: Ρομαντικά, γαλλικού τύπου έπιπλα, κίτρινες και πράσινες πινελιές στα σερβίτσια και αρκετό πράσινο, με τα μικρά λεμονόδεντρα να κλέβουν την παράσταση.

Οι τιμές του είναι λογικότατες: υπολογίστε περί τα 25€ για μια lemon pie που θα «γλυκάνει» οκτώ με δέκα άτομα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v