Εθνικές κουζίνες: Γεύση από… Βαβέλ στην Αθήνα

Τι μαγειρεύει ένας Φιλανδός σεφ στο Μεταξουργείο; Πού θα βρείτε καλή ινδική κουζίνα χωρίς κιτς ντεκόρ γύρω της; Πώς ξεχωρίζει η εβραϊκή από τις υπόλοιπες κουζίνες της Μέσης Ανατολής; Δέκα αθηναϊκά εστιατόρια δίνουν νόστιμες απαντήσεις.
Εθνικές κουζίνες: Γεύση από… Βαβέλ στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη 

Την τελευταία φορά που γράφαμε γα εθνικές κουζίνες στο in2life.gr, μετρούσαμε δύο τσέχικα εστιατόρια, ένα βραζιλιάνικο μπιστρό, πολλά tapas bar, δύο διευθύνσεις με άρωμα Αφρικής, και πολλά, μα πολλά, ινδικά –σε όλους τους τύπους και τις μορφές: εστιατόρια, κουτούκια, φαλαφελτζίδικα (κατά το σουβλατζίδικα) κλπ. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, πολλά από αυτά έκλειναν, καινούρια άνοιγαν μετά από καιρό στη θέση τους, τα οποία έδιναν πάλι την θέση τους σε άλλα, και πάει λέγοντας. Η έθνικ κουζίνα είναι μια μόδα που έρχεται και παρέρχεται στην Αθήνα, χωρίς να μπορεί κανείς να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σκάσει το επόμενο κύμα.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα νηνεμίας, κατά το οποίο το ενδιαφέρον είχε στραφεί κατά βάση στην ελληνική κουζίνα και τις δημιουργικές παραλλαγές της, καινούρια έθνικ στέκια άρχισαν να ξεφυτρώνουν, πιο διακριτικά και με λιγότερες τυμπανοκρουσίες αυτή τη φορά, σε διάφορες γωνιές της πόλης. Την αρχή έκανε το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας, το Safka του Μεταξουργείου, που δεν επένδυσε σε γυαλιστερά δημοσιεύματα και πολύκροτο promotion, αλλά άφησε την κουζίνα του να μιλήσει –κι αυτή είχε πολλά να πει. Ακολούθησαν κι άλλα, και κάπως έτσι η έθνικ εστιατορική σκηνή της Αθήνας απέκτησε ξανά ζωή. Πριν όμως ξεκινήσουμε τη βόλτα στα καινούρια της στέκια, μια ματιά στις σταθερές αξίες του πρώτου κύματος:

Τα «κλασικά» στέκια που παρέμειναν

- Ο Κίτρινος Σκίουρος, το αγαπημένο μας βραζιλιάνικο μπιστρό που εξακολουθεί να σερβίρει τις εκπληκτικές φεσουάδες του στον ζεστό, πολύχρωμο χώρο του στα Ιλίσσια.

- Ο Svejk του Νέου Κόσμου, το πρώτο τσέχικο εστιατόριο της Αθήνας, με τις γιγάντιες τοιχογραφίες της Πράγας στον πρώτο όροφο και μια ολοκαίνουρια μπυραρία στο ισόγειο, παραμένει εδώ και χρόνια σταθερή αξία.

- Το πέρσικο Αναχίτα στο Χαλάνδρι απέκτησε πρόσφατα και μια πανέμορφη αυλίτσα, στην οποία σερβίρει σταθερά σπεσιαλιτέ όπως το πιλάφι με φραγκοστάφυλλο και τα ζουμερά κεμπάπ του.

- Η Αίγυπτος συνεχίζει ακάθεκτη… και εις διπλούν: από τη μία η καταπληκτική Αλεξάνδρεια στο Μουσείο, με το νοσταλγικά εκλεπτυσμένο περιβάλλον και τις σπιτικές νοστιμιές της και από την άλλη ο sui generis Αιγύπτιος του Μεταξουργείου, που μετακόμισε πέρυσι σε μεγαλύτερο χώρο στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά εξακολουθεί να φτιάχνει τα καλύτερα φαλάφελ της Αθήνας, κρατούν ψηλά τα σκήπτρα μιας από τις καλύτερες κουζίνες της Μεσογείου.

- Το Jamon στο Γκάζι είναι το τελευταίο εναπομείναν tapas bar της Αθήνας, και όχι άδικα: Αυθεντική ατμόσφαιρα, βάσκικα μεζεδάκια, λευκή και κόκκινη σανγκρία σε ποτήρια και κανάτες, και φανατικοί θαμώνες που το γεμίζουν κάθε βράδυ συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητά του.

- Το Cadko του Μοσχάτου μετακόμισε σε καινούριο, μεγαλύτερο χώρο στη Λάμπρου Κατσώνη, κρατώντας απαράλλαχτα τα νόστιμα, ρώσικα μενού του, την ρώσικη ποπ στα ηχεία, την κουλτούρα της βότκας που πάει με όλα και τις χαμηλές τιμές του.

Και οι νέοι παίκτες που (ελπίζουμε ότι) ήρθαν για να μείνουν

Safka
Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5243340
Τιμές: περί τα 35€ το άτομο

Το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας τραβάει εύκολα το βλέμμα στις μεγάλες τζαμαρίες του, που φωτίζουν και μεγαλώνουν τον χώρο. Το εμφανώς σκανδιναβικό (προφανέστατα) design, συνδυάζει έξυπνα βιομηχανικά στοιχεία με το ανοιχτόχρωμο ξύλο που πρωταγωνιστεί.

Για τους κακεντρεχείς που έσπευσαν να κάνουν συνειρμούς με κεφτεδάκια Ikea διαβάζοντας για σκανδιναβική κουζίνα, έχουμε να αντιπροτείνουμε τα εξής: Καπνιστό σολωμό Νορβηγίας σερβιρισμένο με πουρέ από παντζάρι, σωταρισμένα εποχιακά λαχανικά, μαριναρισμένο φινόκιο και σάλτσα beurre rouge, και κομμάτια τάρανδου και μόσχου, σερβιρισμένα με λαχανικά ψημένα με μέλι και ζεστή βινεγκρέτ από καπνιστά κρεμμυδάκια shallot και μούρα cranberry. Το μενού είναι μικρό αλλά θαυματουργό, και αλλάζει κάθε δύο μήνες για να συμβαδίζει με τα φρέσκα υλικά της κάθε εποχής.

Τις Κυριακές θα το βρείτε ανοιχτό μόνο μεσημέρι, ενώ Δευτέρα και Τρίτη παραμένει κλειστό. 

Gostijo
Αισώπου 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3233825
Τιμές: Περί τα 20€ το άτομο

Προφέρεται Γκοστίγιο, και είναι το πρώτο εβραϊκό εστιατόριο της Αθήνας. Σερβίρει σεφαραδίτικη κουζίνα με επιρροές από την ευρύτερη Μεσόγειο, στην όμορφη αυλή και τον μεγάλο, εσωτερικό χώρο, στη διακόσμηση του οποίου κυριαρχεί το σκούρο ξύλο. Πέρα από τα «γνωστά», ταμπουλέ, χούμους και φαλάφελ, εδώ θα δοκιμάσετε επίσης μοσχαράκι στιφάδο με δαμάσκηνα, μελιτζανάκια τυλιχτά με κιμά και σάλτσα ντομάτας, αλλά και εξαιρετικό μαροκινό κοτόπουλο στη γάστρα με λεμόνι και ελιές. Σημειώστε, μόνο, ότι το Gostijo είναι κλειστό τις Παρασκευές, που είναι εβραϊκή αργία.

Tamarind
Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5225945
Τιμές: 25-30€ το άτομο

Το πρώτο που έχουν να πουν όσοι έχουν επισκεφτεί το Tamarind είναι ότι ο χώρος είναι υπέροχος: Πετρόλ τοίχοι, μεγάλα κόκκινα φωτιστικά, δέντρο των ευχών –ένας εξίσου κόκκινος, γλυπτός ταμάρινθος με χαρτάκια κρεμασμένα στα κλαδιά του– πανύψηλο ταβάνι και ξύλινο πάτωμα. Το δεύτερο πράγμα που θα ακούσετε να λένε είναι ότι η σεφ και συνιδιοκτήτρια του μαγαζιού είναι η Άντζελα Γεωργαρά, που είχε αναλάβει την κουζίνα του επίσης εξωτικού και πολυαγαπημένου Bar Guru Bar της πλατείας Θεάτρου.

Στα του φαγητού, τώρα, όλη η κουζίνα της Ταϊλάνδης παρελαύνει μπροστά από τα μάτια σας στο μενού: φρέσκα, χειροποίητα spring rolls, πολλά και διαφορετικά curry, εξαιρετικό pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και νοστιμότατα σουβλάκια γαρίδας με λαχανικά και μπάλες από sticky rice. Τις Κυριακές το Tamarind ξεκουράζεται.

Bollywood Kitchen
Αδριανού & Θησείου 7, Θησείο, τηλ.: 211 4019197
Τιμές: 17-20€ το άτομο

Είναι πολύ ευχάριστη αλλαγή ένα ινδικό εστιατόριο που δεν βροντοφωνάζει «Ινδία» από την πόρτα του, με χρυσοποίκιλτους ελέφαντες και βαθυκόκκινα υφάσματα με κρόσσια στις άκρες. Το Bollywood Kitchen είναι μικρό και όμορφο, διακοσμημένο με ζεστά χρώματα, φλοράλ φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι, ξύλινο πάτωμα και… κανένα έθνικ στοιχείο.

Η ανοιχτή κουζίνα βγάζει μόνο νοστιμιές –αν χαθείτε στον μεγάλο κατάλογο, θυμηθείτε τις γαρίδες noor, το κοτόπουλο ταντούρι με σάλτσα μέντας, το σπανάκι με ανθότυρο στο πήλινο, το μοσχάρι με σάλτσα μασάλα, το κοτόπουλο tikka με πράσινη καυτερή σάλτσα και το τηγανητό ρύζι με λαχανικά, κρόκο, μπαχαρικά και γαρίδες. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v