Avocado: Η χορτοφαγία βρήκε σπίτι στην Αθήνα

Ποιος είπε ότι η χορτοφαγική κουζίνα είναι βαρετή; Το μοναδικό vegetarian εστιατόριο της Αθήνας αναμιγνύει γεύσεις Μεσογείου και Ανατολής, παραδίδοντας μαθήματα δημιουργικής κουζίνας σε έναν ζεν χώρο.
Avocado: Η χορτοφαγία βρήκε σπίτι στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από τρία ακριβώς χρόνια, ξεκίνησε από τα γραφεία του in2life ένα φιλόδοξο ρεπορτάζ για τα χορτοφαγικά εστιατόρια της Αθήνας. Ο λόγος για τον οποίο δεν το είδατε ποτέ δημοσιευμένο, ήταν γιατί ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Χρειάστηκε μία εβδομάδα τηλεφωνημάτων, αναζητήσεων και περιηγήσεων με χάρτες ανά χείρας για να διαπιστώσουμε ότι οι αρχικές μας επιφυλάξεις δεν ήταν αβάσιμες: Δεν υπήρχαν χορτοφαγικά εστιατόρια στην Αθήνα. Το φέραμε βαρέως, γιατί ήταν μια από τις ελάχιστες ιδέες που ναυάγησαν στα έξι και κάτι χρόνια. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος για τους οποίους ήμασταν ανάμεσα στους ελάχιστους Αθηναίους που πανηγύρισαν την είδηση για το άνοιγμα του Avocado, του μοναδικού αμιγώς vegetarian εστιατορίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη.

Από την πρώτη στιγμή που περνάς από τις γυάλινες πόρτες πλάι σε γλαστράκια με λουλούδια και πίνακες στους οποίους έχουν γραφτεί με χρωματιστές κιμωλίες οι προτάσεις της ημέρας, είναι προφανές πως το χαριτωμένο café-εστιατόριο θα μπορούσε να είναι περισσότερο δημοφιλές στους κατοίκους της πόλης. Τέσσερα εκ των πέντε τραπεζιών που είναι γεμάτα στις 9.00 το βράδυ φιλοξενούν παρέες τουριστών και ζευγάρια που συζητούν χαμηλόφωνα στα αγγλικά. Σε ένα μόνο, ένα ζευγάρι Έλληνες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις άγνωστες λέξεις του μενού, με τη βοήθεια του σερβιτόρου. Και να σκεφτεί κανείς πως για εκείνο το αφιέρωμα στη χορτοφαγία που είδε το φως της δημοσιότητας, είχαμε βρει ένα σωρό Έλληνες να μας περιγράψουν το δράμα που βιώνουν στην κρεατοφαγική τους πατρίδα.

Ο χώρος και η διακόσμηση του Avocado αποπνέουν ζεν ατμόσφαιρα: ξύλινα τραπέζια και καναπεδάκια με αφράτα πράσινα μαξιλάρια, φωτεινά χρώματα, γλαστράκια με λουλούδια στα τραπέζια, διακοσμητικές πινελιές όπως τα μικρά αγαλματάκια του Βούδα που παραπέμπουν στην Άπω Ανατολή. Στο πατάρι, τα μαξιλάρια είναι ακόμα περισσότερα, τα τραπεζάκια χαμηλότερα, και η ανατολίτικη αίσθηση εντονότερη.

Το μενού ανακατεύει γεύσεις από τη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μέχρι την Ινδία και το Μεξικό, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ενδιαφέρον, τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στον κατάλογο υπάρχουν πραγματικά τα πάντα (εκτός βέβαια από κρέας): από σούπες και σαλάτες, μέχρι πίτσες, ζυμαρικά, πιάτα με ρύζι και burgers με μπιφτέκια λαχανικών. Ξεχωριστή σήμανση έχουν τα πιάτα που είναι κατάλληλα για vegan διατροφή (χωρίς γαλακτοκομικά ή άλλα ζωικά παράγωγα, όπως π.χ. αυγά), εκείνα που δεν περιέχουν γλουτένη κι εκείνα που δεν περιέχουν σιτάρι.

Εμείς δοκιμάσαμε από τα ορεκτικά το εξαιρετικό Holy Guacamole, με αβοκάντο, κρεμμύδι, ντομάτα, κόλιανδρο και μπαχαρικά, που ήρθε σερβιρισμένο σε μεγάλο, χορταστικό μπολ μαζί με ψητές ροδέλες ψωμιού για τις απαραίτητες… βουτιές. Η επίσης γευστικότατη σαλάτα μας περιείχε μεταξύ άλλων κινόα (σιτηρό που θα σας θυμίσει πιθανότατα το πληγούρι), αβοκάντο και φρέσκο κρεμμυδάκι, και μια υπέροχη βινεγκρέ μελιού.

Στα κυρίως πιάτα, μας ενθουσίασε το Abundance, ένα πιάτο με ρύζι μπασμάτι, αρακά, κάσιους, φρέσκα μυρωδικά και βούτυρο γκι, που σερβίρεται με γιαούρτι και μαριναρισμένο τόφου. Λιγότερο ενδιαφέρουσα γευστικά –αν και καλοφτιαγμένη– ήταν η μακαρονάδα Eat Pray Love, με σάλτσα πέστο.

Το σπιτικό βιολογικό κρασί που τα συνόδευσε όλα αυτά μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Παρά τις αρχικές μας επιφυλάξεις, τα πιάτα αποδείχτηκαν τόσο χορταστικά που όχι μόνο δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο επιδόρπιο (πραγματικό κρίμα, γιατί τα γλυκά ημέρας ακούγονταν πολλά υποσχόμενα) αλλά ούτε καν να τα τελειώσουμε. Επιφυλασσόμαστε για την επόμενη φορά –πράγμα που ισχύει και για τους φρέσκους χυμούς και τα smoothies, που περιλαμβάνουν εξωτικά συστατικά όπως ginger, μάνγκο, αβοκάντο, παντζάρι και γάλα καρύδας.

Ειδική μνεία αξίζει το σέρβις, που είναι φιλικό, εξυπηρετικότατο και οπλισμένο με έξτρα κατανόηση και πολύτιμες επεξηγήσεις για τους κρεατοφάγους που δεν καταλαβαίνουν τις μισές και βάλε λέξεις του μενού.

Το Avocado σερβίρει καθημερινά ολόφρεσκους χυμούς και πρωινά από τις 9.00 το πρωί και πλήρη γεύματα μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Το Σάββατο θα το βρείτε ανοιχτό από τις 12.00 έως τις 22.30, ενώ τις Κυριακές είναι κλειστό. Οι τιμές είναι λογικότατες: με τα ορεκτικά να ξεκινούν από 4€ και τα κυρίως πιάτα να κυμαίνονται στα 7€, δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 15-17€ το άτομο για ένα υπερπλήρες γεύμα, μαζί με το κρασί.

Avocado, Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3237878
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v