Χίλιες και δύο νύχτες: Η Ανατολή στου Ψυρρή

Μουσική σκηνή και έθνικ εστιατόριο… σε ένα; Το πείραμα πέτυχε, και μετρά ήδη δέκα χρόνια επιτυχημένων live, αριστοτεχνικών γεύσεων και ανατολίτικης ατμόσφαιρας, σε έναν χώρο βγαλμένο από τα παραμύθια της Σεχραζάτ.
Χίλιες και δύο νύχτες: Η Ανατολή στου Ψυρρή
Έθνικ εστιατόριο ή μουσική σκηνή; Το Χίλιες και Δύο Νύχτες, που πρωτοάνοιξε πριν από δέκα χρόνια στου Ψυρρή ο κουρδικής καταγωγής Memo Daoud είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Αθήνα που συνδυάζουν τις δύο ιδιότητες, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα της μίας για χάρη της άλλης. Εξαιρετικό φαγητό, υπέροχες μουσικές και ενδιαφέροντα events με κοινό θεματολογικό άξονα τις κουλτούρες της Ανατολικής Μεσογείου συνδημιουργούν έναν από τους λιγοστούς πια λόγους να ξαναβολτάρουμε στην γειτονιά του Ψυρρή.

Βγαλμένο από τα παραμύθια της Σεχραζάτ, και πλημμυρισμένο από τα αρώματα των ανατολίτικων μπαχαριών και του αργιλέ, το Χίλιες και Δύο Νύχτες σε ταξιδεύει… ανατολικά αμέσως με το που περάσεις τις πόρτες του. Πέτρινοι τοίχοι, ατμοσφαιρικός φωτισμός, κεράκια στα τραπέζια, αέρινα υφάσματα που καλύπτουν συγκεκριμένα σημεία σε τοίχους και καθρέφτες και βέβαια υπερμεγέθεις αργιλέδες συνθέτουν την διακόσμηση.

Τα live που εναλλάσσονται καθημερινά καλύπτουν μία μουσική γκάμα που εκτείνεται από τα ρεμπέτικα στα λαϊκά και τα έντεχνα, από παραδοσιακές μουσικές της Ανδαλουσίας, του Κουρδιστάν και του Μαρόκο και από εκεί στις jazz και τις world μουσικές. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι special guests, αλλά και τα θεματικά πάρτι που μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.

Το μενού είναι όσο ευέλικτο χρειάζεται για να τιμά αυτόν τον συνδυασμό εστιατορίου και μουσικής σκηνής: Αν έρθετε αργά για το live, θα γεμίσετε το τραπέζι μεζεδάκια για τσιμπολόγημα –την ανατολίτικη βερσιόν του finger food, δηλαδή– όπως είναι τα φαλάφελ, τα κούμπε (πλιγούρι με γέμιση από κιμά και κουκουνάρι), οι λιβανέζικες πίττες και τα dips όπως η ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι και ταχίνι, το χούμους και η τυροκαυτερή. Αν πάλι έρθετε νωρίς και… πεινασμένοι, θα τιμήσετε τις σπεσιαλιτέ που σερβίρονται ως κυρίως πιάτα: γιαουρτλού, σις κεμπάπ και άλλα τέτοια μυρωδάτα.

Εμείς δοκιμάσαμε για αρχή το εξαιρετικό χούμους με κόκκινο πιπέρι, μία αρκούντως πικάντικη τυροκαυτερή, και την δροσερή σαλάτα Χίλιες και Δύο Νύχτες, με ποικιλία φρέκων λαχανικών, μάνγκο και φιστίκια. Στα κυρίως, μοναδική παραφωνία ήταν το γεγονός ότι το ωραιότατο Αλί Ναζίκ (κεμπάπ με μελιτζανοσαλάτα, γιαούρτι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας) ήρθε σερβιρισμένο με προτηγανισμένες πατάτες –θα το προτιμούσαμε στην παραδοσιακή βερσιόν του, με αραβικές πιτούλες όπως αυτές που συνόδευαν τα ορεκτικά και τις οποίες τιμήσαμε δεόντως.

Το χύμα κρασί ήταν επίσης ικανοποιητικότατο, ενώ αν επιμένετε στο εμφιαλωμένο, η μικρή λίστα περιλαμβάνει αρκετές συμπαθητικές επιλογές του ελληνικού κυρίως αμπελώνα. Για το τέλος, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σιροπιαστά, ανατολίτικα γλυκά, παραδοσιακό αρωματικό τσάι, καφέ της ερήμου με κάρδαμο και, φυσικά, αργιλέ με γεύσεις.

Οι τιμές κυμαίνονται στα αναμενόμενα 25€ το άτομο –λιγότερα αν αρκεστείτε στα μεζεδάκια– μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των events πριν ξεκινήσετε, για να διαλέξετε τη βραδιά και τις μουσικές που θέλετε να ακούσετε.

Ηρώ Κουνάδη

Χίλιες και Δύο Νύχτες, Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3317293-4
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v