Pizza bars: Η πίτσα όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Τραγανή ζύμη, λιωμένη μοτσαρέλα, ιταλικά αλλαντικά και… signature κοκτέιλ. Οι νέες πιτσαρίες της Αθήνας δεν είναι πιτσαρίες. Είναι pizza bars, έχουν Σικελούς σεφ και value for money φιλοσοφία. Τις δοκιμάσαμε κομμάτι κομμάτι, και μεταδίδουμε.
Pizza bars: Η πίτσα όπως δεν την έχετε ξαναδεί
της Ηρώς Κουνάδη 

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι πιτσαρίες που ξεφύτρωναν με ρυθμούς μανιταριών σε κάθε γειτονιά πρότειναν την δική τους εκδοχή του δημοφιλούς ιταλικού ορεκτικού: Μια πίτσα με αφράτη ζύμη, σάλτσα ντομάτας σε διάφορες παραλλαγές –σπιτική, πικάντικη, με βασιλικό και ρίγανη και ούτω καθεξής– και όλα τα αλλαντικά του πλησιέστερου supermarket από πάνω. Αυτή η βερσιόν θα μείνει πιθανότατα στην ιστορία και τις καρδιές μας ως «ελληνική πίτσα». Γιατί, στο μεταξύ, τα χρόνια πέρασαν, κι εμείς ανακαλύψαμε την παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Κι αυτές οι δύο δεν έμοιαζαν καθόλου μεταξύ τους.

Η ζύμη της αυθεντικής πίτσας είναι λεπτή κι ελαφριά, και τα υλικά από πάνω της το πολύ τρία, ώστε και να δένουν αρμονικά μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα να είναι διακριτή η γεύση του καθενός. Η original πίτσα δεν είναι junk food. Μπορεί να είναι από σπιτική πρόταση μέχρι gourmet ορεκτικό, από finger food που θα συνοδεύσει το κοκτέιλ μας μέχρι ολοκληρωμένο γεύμα.

Ολοένα και περισσότερα μικρά και μεγαλύτερα pizza bars και τρατορίες στην Αθήνα κάνουν μεταγραφές μεγάλων ονομάτων από την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη και τιμούν αυτήν την φιλοσοφία. Αν, τώρα, εσείς επιμένετε παραδοσιακά στην παλιά καλή, αφράτη εκδοχή της, μην απογοητεύεστε: σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life θα βρείτε τις πιτσαρίες που επιμένουν… ελληνικά. Δοκιμάστε, όμως, και τα παρακάτω αν μη τι άλλο για να κάνετε τη σύγκριση –και να έχετε μερικά επιχειρήματα παραπάνω υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής.

(*) Σημείωση: Οι τιμές είναι υπολογισμένες για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (σαλάτα, πίτσα και δύο κυρίως πιάτα) και όχι για την πίτσα μόνη της. 

Matilde Pizza Bar
Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, τηλ.: 210 3411878
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά ως τις 2.00 μετά τα Μεσάνυχτα, Κυριακές από τις 14.00 το μεσημέρι

Δεν είναι πιτσαρία. Είναι pizza bar, και φαίνεται. Άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη, πλάι στις γραμμές του τραίνου, προκαλώντας λίγο πανδαιμόνιο ακόμα στην πολύβουη πιάτσα του Γκαζιού. Δημιούργημα του σεφ Χρήστου Φασσέα και του Gigio Palazzo της νεοϋρκέζικης Pala Pizza, παντρεύει την αυθεντική ιταλική πίτσα με τη λεπτή ζύμη που ψήνεται στον ξυλόφουρνο με τα signature cocktails, και το αποτέλεσμα είναι απλά μεθυστικό. Δοκιμάστε την πίτσα-σήμα κατατεθέν του, με πουρέ γλυκιάς κολοκύθας αντί για σάλτσα ντομάτας, λεπτοκομμένη πανσέτα και καπνιστό προβολόνε, και το εξαιρετικό κοκτέιλ με bourbon, παλαιωμένο βαλσάμικο, ginger ale και βασιλικό.

Darling
Σαρρή 18, Ψυρρή, τηλ.: 210 3228038
Τιμές: 18-20€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μέχρι τα Μεσάνυχτα. Κυριακή από το μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά.

Άλλο ένα pizza bar έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγες μέρες στη γειτονιά του Ψυρρή, στη θέση του παλιού Beer Academy. Ο pizzaiolo (το αντίστοιχο του σεφ σε μια πιτσαρία, για τους αδαείς) είναι Σικελός, κι αυτό λέει πολλά για την πίτσα του: Η λεπτή, τραγανή ζύμη φτιαγμένη από τρία αλεύρια, αφήνεται να «ξεκουραστεί» για 48 ώρες πριν στολιστεί με διάφορα καλούδια από την Τοσκάνη –μορταδέλα από αγριογούρουνο, ιταλικό λουκάνικο και αυθεντική μοτσαρέλα, μεταξύ άλλων– και φτάσει στο τραπέζι σας. Στους ίδιους δυνατούς τόνους παίζουν και τα κοκτέιλ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Ging y Gin, με τζιν, τζίντζερ, lime και δεντρολίβανο.

Capana
Πλουτάρχου 38 και Χάρητος, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7241777
Τιμές: περί τα 30€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Κλειστά τις Δευτέρες.
Ιδιαίτερο design, ακόμα πιο ιδιαίτερες γεύσεις στο new entry του Κολωνακίου που εξελίχθηκε ταχύτατα σε talk of the town. Εδώ η ψημένη στον ξυλόφουρνο πίτσα με την λεπτή, όπως-Ιταλία ζύμη παντρεύεται με ελάχιστα υλικά, για να μην «πνίγεται» η γεύση της κάτω από τόνους τυριών και αλλαντικών κατά την προσφιλή ελληνική συνήθεια. Δοκιμάστε εκείνη με το salami piccante, αν είστε φαν των πικάντικων γεύσεων. Πλαισιώνεται μόνο από αρωματισμένη με μυρωδικά μοτσαρέλα και φρέσκια ντομάτα, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η μεγαλειώδης γεύση του. «Δυνατά» παίζουν, βέβαια, και τα ζυμαρικά –ρωτήστε για τις προτάσεις της ημέρας, είναι όλες μία και μία.

Sale Bianco
Μάρκου Μπότσαρη 10Α, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8986301
Τιμές: 25-30€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι τη 1.00. Δευτέρα μόνο βράδυ.

Κι άλλος Σικελός σεφ, κι άλλη μεγάλη αδυναμία. Η πίτσα στο Sale Bianco δεν είναι μόνο παραδοσιακά λεπτή και τραγανή, είναι και gourmet. Διαλέξτε ανάμεσα στα δύο hits του καταλόγου: βουβαλίσια μοτσαρέλα με ελιές και βασιλικό ή τρούφα με ιταλικό σαλάμι; Εξαιρετικά είναι και τα ζυμαρικά –μην χάσετε τα τορτελίνι με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας και σπεκ– ενώ οι μερίδες είναι ασυνήθιστα μεγάλες για ιταλικό εστιατόριο. Παραγγείλτε με μέτρο.

Alberobello
Ποσειδώνος 10, παραλία Αλίμου, τηλ.: 210 9850118
Τιμές: περί τα 30€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από το μεσημέρι ως τα Μεσάνυχτα

Alberobello λέγεται ένα κουκλίστικο χωριουδάκι του ιταλικού νότου, δίπλα στην Πούλια, από το οποίο κατάγεται ο σεφ Leonardo Marco, που παντρεύει τα υλικά της πατρίδας του σε ένα μενού που έχει τα πάντα: και υπέροχη πίτσα με λεπτή ζύμη και προσεκτικά ταιριασμένα υλικά, αλλά και ωραιότατα ζυμαρικά (must τα capelacci γεμιστά με τυρί ρικότα και σπανάκι και λουσμένα σε κόκκινη σάλτσα πομοντόρο και λάδι βασιλικού) και κρέατα και θαλασσινά. Για το τέλος, μη χάσετε την «πίτσα σοκολάτα» (σκεφτείτε γλυκιά κρέπα, στο καλύτερό της) και τα σισιλιάνικα επιδόρπια cannoli και cassata. Στα συν, σημειώστε την ειδυλλιακή θέα που απολαμβάνει στην φουρτουνιασμένη θάλασσα –βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ostria στην παραλία του Αλίμου.

Pizzoteca
2ας Μαΐου 18, Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9323888 και Καραΐσκου 115 & Γεωργίου Ά, Πλατεία Θεάτρου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4111530
Τιμές: λιγότερα από 15€ το άτομο
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ

Υβρίδια μεταξύ pizza bar (στις γεύσεις) και fast food (σε περιβάλλον) τα δύο Pizzoteca που κατέλαβαν πριν από λίγους μήνες καίριες θέσεις στις πλατείες Θεάτρου και Νέας Σμύρνης, κατέκτησαν το δικό τους, φανατικό κοινό με την ευελιξία των επιλογών τους, τις εξαιρετικές τιμές και –βέβαια– την αυθεντικά ιταλική πίτσα που σερβίρουν. Θα βρείτε οκτώ διαφορετικές εκδοχές της (προτείνουμε αυτή με το προσούτο) αλλά και καλτσόνε, ζυμαρικά και πανίνι. Η μεγάλη anti-crisis καινοτομία είναι ότι μπορείτε να παραγγείλετε ένα μόνο κομμάτι –το οποίο ουσιαστικά, λόγω μεγέθους, είναι αυτό που στο σχολείο λέγαμε «ατομική πίτσα»– το οποίο δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 3€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v