5 εστιατόρια που… νηστεύουν

Τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν, οι ελληνικές γεύσεις βάζουν τα… σαρακοστιανά τους και πέντε αθηναϊκά εστιατόρια μας κακομαθαίνουν με νηστίσιμα μενού που υστερούν σε κρέας αλλά όχι σε γεύση.
5 εστιατόρια που… νηστεύουν
Η Σαρακοστή βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και οι κουζίνες μας ήδη έχουν προσαρμοστεί αναλόγως. Φροντίσαμε να σας μυήσουμε στα διατροφολογικά μυστικά της νηστείας, σας προτείναμε συνταγές για νόστιμα νηστίσιμα πιάτα που μπορείτε να μαγειρέψετε μόνοι σας, μιλήσαμε με vegetarians που μας αποκάλυψαν τα οφέλη της αποχής από το κρέας, και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και τις σαρακοστιανές γεύσεις που ετοιμάζονται στις κουζίνες των αθηναϊκών εστιατορίων.

Asador Wine Bar Restaurant (Ελπίδος 2Α, Αγία Παρασκευή, τηλ: 213 00449626
Το καλαίσθητο εστιατόριο της Αγίας Παρασκευής κάνει για λίγες ημέρες στην άκρη το πρώτο μισό του χαρακτηρισμού «Meat+Wine» που συνοδεύει το όνομά του και προσφέρει νόστιμες επιλογές στους πελάτες που νηστεύουν. Καθημερινά ετοιμάζονται νέα πιάτα (μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πιάτα ημέρας καλώντας στο τηλ. 213 00449626). Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές από τις γεύσεις που υπόσχονται νηστίσιμη γαστριμαργική απόλαυση, πάντα συνδυασμένη με καλό κρασί: Καλαμάρι σχάρας με πέστο κόλιανδρο, σουπιά σχάρας με ρεβιθάδα, σπανάκι με βινεγκρέτ ντομάτας και σπαγγέτι γαρίδες με καραμελωμένη ντομάτα, μυρωδικά και Pernod. (ενδεικτική τιμή 15-25 ευρώ). Στα συν του εστιατορίου, η γευστική προσφορά του tapas bar που διαθέτει: tapas και ένα ποτήρι κρασί, μόνο 8 ευρώ (ισχύει μετά τις 17.00). 

Fishαλίδα (Ναϊάδων 2 και Αντήνορος, τηλ: 210 7234551
Μόλις ενός μηνός, το φρέσκο ψαρο-εστιατόριο που στρατοπέδευσε στην περιοχή του Χίλτον δεν θα μπορούσε παρά να ταιριάξει «γάντι» το μενού του στην Σαρακοστή, που απαιτεί θαλασσινούς μεζέδες και νηστίσιμα ορεκτικά. Στον κομψό αλλά ζεστό και παρεϊστικο χώρο της Fishαλίδας, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε λιαστό χταπόδι, λακέρδα Θεσσαλονίκης, φρέσκα όστρακα, μακαρονάδα με καραβίδες, κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες και θεσσαλικό τσίπουρο.
Ενδεικτική τιμή: 20-30 ευρώ κατ’ άτομο. 

Cibus (Αίγλη Ζαππείου, τηλ: 210 3369300
Δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο, το εστιατόριο της Αίγλης του Ζαππείου που βλέπει από… κήπο μέχρι Παρθενώνα, διαθέτει στο μενού του γευστικότατες επιλογές για όσους απαρνήθηκαν το κρέας. Για ορεκτικά, προτείνονται σουπιές με σπανάκι, άγριο μάραθο και φύλλο με μελάνι σουπιάς, ντολμαδάκια με γαρίδα και σάλτσα άνιθου με wasabi, ψαρόσουπα με χτένια, ταπιόκα, αρωματικά και γαριδάκι Σύμης και φρέσκια σαλάτα με φασκόμηλο. Για κυρίως δοκιμάστε ραβιόλι με καραβίδες και αέρα λεμονόχορτου, ενώ για επιδόρπιο, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με αχλάδι, φιστίκια Αιγίνης και παγωτό από γάλα αμύγδαλου.
Ενδεικτική τιμή: 30-40 ευρώ κατ’ άτομο. 

Το Στάχυ (Δήμητρος 55 και Ρ. Φεραίου, Ελευσίνα, τηλ: 210 5589700
Το εστιατόριο του Elefsina Hotel ενισχύει το μενού του με δελεαστικές νηστίσιμες γεύσεις, όπως αρωματισμένα μανιτάρια πλευρώτους, τηγανιτά καλαμαράκια, γαρίδες σχάρας με μυρωδικά και σαλάτες με φρέσκα υλικά από την ελληνική γη. Το «βαρύ πυροβολικό» της νηστείας σερβίρεται την 25η Μαρτίου, ημέρα για την οποία το στάχυ ετοίμασε ένα ειδικό μενού υπό τον τίτλο «Παρέλαση θαλασσινών γεύσεων», το οποίο περιλαμβάνει: Αχνιστά οστρακοειδή με φρέσκια ρίγανη και μοσχολέμονο, σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, αντίδι σγουρό με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και βινεγκρέτ μελιού, μπακαλιάρο σε κουρκούτι μυρωδικών με ζεστή πατατοσαλάτα και μους χαλβά για τον γλυκό επίλογο. Όλα τα παραπάνω θα σας στοιχίσουν 25 ευρώ κατ’ άτομο, με το «Τσίπουρο των Φίλων» κερασμένο από την Οινοποιία Λαφαζάνη.
Ενδεικτική τιμή: 30-35 ευρώ κατ' άτομο.

Αθήρι (Πλαταιών 5, Κεραμεικός, τηλ: 210 3462983
Ο chef Αλέξης Καρδάσης «φιλοξενεί» την Σαρακοστή στο πολυβραβευμένο του εστιατόριο στον Κεραμεικό και έχει να προτείνει γεύσεις θαλασσινών και λαχανικών που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος, είτε νηστεύει είτε όχι. Ξεκινήστε με σαλάτα λαχανικών, «λουσμένη» με γαλάκτωμα λεμονιού και παντζαριού ή σαλάτα με καπνιστό χέλι, χταπόδι με λιαστή ντομάτα και κάππαρη, καλαμάρι σε κενό αέρος με λεμόνι και φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια. Από τα κυρίως, ξεχωρίζει το κριθαρότο με καλαμάρι και μύδια και σφυρίδα σχάρας. Παράλληλα, ισχύει ακόμη η gourmet προσφορά, με συνδυασμό από επτά πιάτα ημέρας και ένα μπουκάλι κρασί ανά δύο άτομα στα 25 ευρώ κατ’ άτομο. Αν πετύχετε νηστίσιμες συνταγές στο ημερήσιο μενού… μην το σκεφτείτε.
Ενδεικτική τιμή: 30-40 ευρώ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v