Vegetarians: Φάτε μάτια χόρτα!
Στάση ζωής ή μόδα; Υγεία ή οικολογική συνείδηση; Τέσσερις vegetarians μάς βάζουν στο ψαχνό της χορτοφαγίας και μας μιλούν για τα προβλήματα, την διατροφική καθημερινότητα και τις επιλογές των Ελλήνων που βρίσκονται σε… μόνιμη νηστεία.

Η Στέλλα έχει να μας πει περισσότερα, καθώς βρίσκεται για σπουδές στην Αγγλία και μπορεί να συγκρίνει προβλήματα και αντιδράσεις. «Στην Ελλάδα, τα πρώτα χρόνια που το ανέφερα πολλοί μου έβαζαν κρέας στο πιάτο μου για να με μεταπείσουν. Επίσης, όταν έλεγα πως δεν τρώω κρέας, μου έδιναν κοτόπουλο, που… “δεν είναι κρέας”!», θυμάται. Στην Αγγλία, όπως μας λέει, οι αντιδράσεις περιορίζονται σε ένα απλό «oh, ok» που είναι και το πιο λογικό.
Η περίπτωση της Βίκυς που σπουδάζει στην Φλώρινα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς πριν ένα χρόνο επέστρεψε στις παλιές κρεατοφαγικές συνήθειες. Τι μπορεί να σε κάνει να οπισθοχωρήσεις σε ζητήματα διατροφής, ειδικά όταν συνοδεύονται από ηθικά κίνητρα; «Σταμάτησα να είμαι χορτοφάγος ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ποικιλία διατροφής στην οποία να έχω πρόσβαση και αυτό οδήγησε σε έλλειψη πολύτιμων συστατικών για την υγεία μου», μας λέει η Βίκυ. Παρ’ όλα αυτά, θυμάται την ευεξία και την ενέργεια που ένιωθε κατά το διάστημα που είχε ασπαστεί την χορτοφαγία: «Ένιωθα καλύτερα, γεμάτη ζωτικότητα, με καθαρό οργανισμό. Μέσα σε ένα μήνα, αισθανόμουν το σώμα μου να έρχεται πιο κοντά στην φυσική του κατάσταση».
Ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά… Λύσεις ανάγκης υπάρχουν πάντα για τους χορτοφάγους στα εστιατόρια, καθώς η χώρα μας μπορεί να υπολείπεται σε πολλά, αλλά σε παραγωγή λαχανικών δεν κάνει… σκόντο. Υπάρχουν, όμως, έστω και μερικά στέκια που έχουν προνοήσει για επιλογές ειδικά γι’ αυτούς; Ιδού τι απέφερε η έρευνά μας: 




