Νηστεία Πάσχα 2011: Οφέλη, tips και ιδέες
Ποια οφέλη για τον οργανισμό μας κρύβουν τα νηστίσιμα πιάτα; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια της Σαρακοστής; Δείτε τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί διαιτολόγοι και πάρτε ιδέες για νόστιμες συνταγές χωρίς… αμαρτίες.

«Αρχικά, πρέπει να πούμε πως η περίοδος της νηστείας είναι μια αφορμή να γυρίσουμε στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, που είναι πολύ σωστό για την υγεία μας», μας αναφέρει ο νοσοκομειακός διαιτολόγος κ. Βασίλης Παπαμίκος.
Και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουμε έλλειψη ασβεστίου, μιας και τα γαλακτοκομικά βγαίνουν επίσης από το «παιχνίδι»; Ο ειδικός μας ενημερώνει πως οι φυτικές πηγές ασβεστίου, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μπρόκολο και το σπανάκι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχουν ορισμένα φυτικά οξέα που καθιστούν δύσκολη την απορρόφησή τους. Γι’ αυτό, σε όσους έχουν ανάγκες ασβεστίου, προτείνονται συμπληρώματα της ουσίας ή και το άγνωστο σε πολλούς δημητριακό κινόα, που μεταξύ άλλων είναι πλούσιο σε αμινοξέα και μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα βιολογικών ειδών. Τέλος, για να αναπληρώσουμε το έλλειμμα της βιταμίνης Β12 λόγω αποχής από το κόκκινο κρέας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τρόφιμα όπως το τόφου και το γάλα σόγιας ή ρυζιού.
- Γαριδομακαρονάδα
Υλικά: 500γρ. ρεβίθια, 120ml λάδι, 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε καρέ, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε καρέ, 2 καρότα κομμένα σε καρέ, ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 1 ματσάκι σέλερι κομμένο, ½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι, ½ κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 




