Jamon: Βάσκικη επέλαση στο Γκάζι

Πάλι tapas bar; Όχι. Το Jamon δεν είναι ένα ακόμη «εξαθηναϊσμένο» tapas bar. Είναι pintxos bar, και σερβίρει αυθεντικά βάσκικα μεζεδάκια σε μερίδες του ενός, που συνοδεύουν τέλεια την υπέροχη σανγκρία του. Γι’ αυτό είναι κάθε μέρα γεμάτο.
Jamon: Βάσκικη επέλαση στο Γκάζι
Πριν από πέντε χρόνια, τα tapas bars έγιναν κομμάτι της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής. Η άφιξή τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως και κάθε τι νέο που εμφανίζεται στην πόλη. Δε θα μπορούσαμε, όμως, να πούμε το ίδιο για τη συνέχεια. Ενώ στην Ισπανία τα tapas bars κρατούν τα σκήπτρα της εξόδου για φαγητό, ως η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή ποτού μετά μεζέδων, εδώ «εξελληνίστηκαν», με αποτέλεσμα να μην διαφέρουν τελικά από ένα κανονικό εστιατόριο, που απλά σέρβιρε ισπανική κουζίνα.

Τα μεζεδάκια σερβίρονταν σε μερίδες εστιατορίου, η τιμή τους ήταν ανάλογη και η φιλοσοφία διέφερε πολύ από το αρχικό «να πάρουμε δυο καναπεδάκια να συνοδεύσουμε το κρασί μας». Κάπως έτσι, τα tapas bars της Αθήνας άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Γι’ αυτό εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε για ένα καινούριο tapas bar, που άνοιξε κάποιος Βάσκος –πρώην μοντέλο (!)– στο Γκάζι. «Να δούμε πόσο θα κρατήσει κι αυτό» σκεφτόμουν καθώς έστριβα στην Ελασιδών, ακολουθώντας με βαριά καρδιά φίλους που επέμεναν να το επισκεφθούμε.

Η πρώτη εικόνα του Jamon εξαφάνισε τις μισές από τις δυσοίωνες για το μέλλον του σκέψεις μου. Ένα αυθεντικό pintxos (πίντσος, προφέρεται, κι είναι το tapas στη γλώσσα των Βάσκων) bar, βγαλμένο από ταινία του Almodovar –τόσο αυθεντικά ισπανικό: Με ψηλά τραπέζια και σκαμπό στις μπάρες του, με τεράστια κομμάτια jamon να κρέμονται από τσιγκέλια στο ταβάνι και να κοσμούν το μπαρ, με μαύρους πίνακες πάνω από την μπάρα στους οποίους είναι γραμμένα τα pintxos της ημέρας.

Τις άλλες μισές αμφιβολίες ανέλαβε να εξαφανίσει το μενού. Τα pintxos του Jamon σερβίρονται σε διάφορες παραλλαγές, όπως σάντουϊτς (Bocadillos), tortillas τυλιχτές, καναπεδάκια (crostini) και πλατώ, για τα ισπανικά τυριά και αλλαντικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ποικιλία, αφού τα crostini για παράδειγμα –ψωμάκια φρυγανιστά με μεζεδάκι επάνω, όπως το εξαιρετικό λουκάνικο chorizo με τυρί Έμενταλ– ξεκινούν από μόλις ενάμισι ευρώ το ένα.

Δε λείπουν, βέβαια, και οι μεγαλύτερες μερίδες, που σερβίρονται σε πιάτα των 5-6 μεζέδων –κατά την ελληνική πρακτική– και η αυθεντική ισπανική paella. Ολόφρεσκες σαλάτες και, εννοείται, παραδοσιακή crema catalana για επιδόρπιο συμπληρώνουν το μενού.

Πέρα από τον εξαιρετικό συνδυασμό του chorizo με έμενταλ, συνιστούμε επίσης ανεπιφύλακτα το jamon Serrano με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα, το αβοκάντο με κρέμα τυριού και γλυκιά τσίλι σως και την κοπανιστή με προσούτο και αποξηραμένα σύκα βουτηγμένα σε κρασί. Την παράσταση, όμως, κλέβει η απόλυτη έμπνευση του σεφ: δαμάσκηνα γεμιστά με φιστίκια Αιγίνης και μανούρι, τυλιγμένα σε λεπτοκομμένη φέτα Jamon Serrano, τα οποία θα σκέφτεστε όλο το υπόλοιπο βράδυ.

Περιττό να αναφέρουμε πως όλα αυτά θα τα συνοδεύσετε με απλά ασύγκριτη σανγκρία –δοκιμάστε την ασυνήθιστη λευκή, που φτιάχνεται από το ισπανικό αφρώδες κρασί cava. Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετές επιλογές ισπανικών και ελληνικών κρασιών σε ποτήρι και μπουκάλι, ενώ και οι λάτρεις της μπύρας δε θα μείνουν παραπονεμένοι: επτά ετικέτες –μεταξύ των οποίων η αγαπημένη τσέχικη Crusovice και η μαύρη ιρλανδέζικη Murphy’s–σερβίρονται σε ποτήρι ή επιτραπέζια κάνουλα.

Ο Βάσκος ιδιοκτήτης είναι στην κυριολεξία η ψυχή του μαγαζιού: ελίσσεται με αστραπιαίες κινήσεις ανάμεσα στα τραπέζια, για να εξηγήσει σε όλους με χαρακτηριστική ισπανική προφορά ποιο από τα tapas τους είναι tapa, πιο crostini και πιο bocadillo, και ποια είναι η ακριβής διαφορά των tapas με τα pintxos –υπάρχει, αλλά είναι πολύ λεπτή– να αστειευτεί σε σπαστά ελληνικά με μια παρέα, και να εξαφανιστεί, αμέσως μετά, για να ξαναεμφανιστεί λίγα λεπτά αργότερα με μια κανάτα σανγκρία στο χέρι.

Κι όλα αυτά ενώ παίζει (τι άλλο;) latin μουσική –τις Πέμπτες ζωντανά– στην αγαπημένη εκείνη ένταση, που σου επιτρέπει να ακούς και αυτήν και τον διπλανό σου που σου μιλάει.

Το Jamon σερβίρει καθημερινά, από τις 16.00 το απόγευμα (Κυριακές και αργίες από τις 14.00 το μεσημέρι) μέχρι αργά το βράδυ. Κάθε Πέμπτη στις 22.00 το Duo Cubalinda δίνει λίγο ισπανικό χρώμα ακόμη με ζωντανή latin μουσική.

Παρασκευές και Σάββατα αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε την τύχη με το μέρος σας, είναι προτιμότερο να κλείσετε τραπέζι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20 ευρώ το άτομο, αναλόγως πόσα tapas θα… χωρέσει το τραπέζι σας –για καλό και για κακό, πιάστε ένα από τα μικρά, αν δε θέλετε να παρασυρθείτε.

Ηρώ Κουνάδη

Jamon, Ελασιδών 15 & Δεκελέων & Ορφέως 46, Γκάζι, τηλ.: 210 3464120
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v