Παγωτατζίδικα: Τα δροσερότερα στέκια της πόλης
Λίγο τα καυτά καλοκαιρινά απογεύματα, λίγο η παγωμένη, κρεμώδης υφή και η γαργαλιστική, γλυκιά γεύση… ενδώσαμε στον πειρασμό και απολαύσαμε παγωτό στις δέκα καλύτερες διευθύνσεις της πόλης.

Από τα πρώτα «ιταλικού» τύπου παγωτατζίδικα στην Ελλάδα, η Παγωτομανία ήρθε το 2003 για να μας προσφέρει παγωτό με το φτυαράκι (και όχι σε μορφή «μπάλας») σε τραγανά χωνάκια διαφόρων μεγεθών. Από τα «βουνά» των γεύσεων που ξεχειλίζουν τα ψυγεία των καταστημάτων Παγωτομανία, πολλές εκ των οποίων έχουν δανειστεί συστατικά -και όνομα- από άλλα αγαπημένα γλυκίσματα, ξεχωρίζουμε βέβαια τις γεύσεις σοκολάτα-μπισκότο, kinder, ferrero, nutella, bounty και γκοφρέτα.
Μπορεί ορισμένα από τα καταστήματα της κολοσσιαίας παγκόσμιας αλυσίδας να έκλεισαν πρόσφατα λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτά που παραμένουν ανοιχτά δεν συγκεντρώνουν πλήθος «πιστών» που σπεύδουν να απολαύσουν καταπληκτικές γεύσεις όπως τις midnight cookies & cream, dulce de leche και φυσικά την κορυφαία macadamia nut brittle, η οποία είναι τόσο δημοφιλής που έχει δικό της fan group στο facebook. Αν βρεθείτε σε κάποιο κατάστημα, απολαύστε το παγωτό σας με αφράτη βάφλα, στην οποία θα ζητήσετε επικάλυψη από σοκολάτα γάλακτος.
Η αλήθεια είναι πως το… θεϊκό παγωτό της Δωδώνης έχει χάσει κάπως την αίγλη του τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση των απανταχού παγωτατζίδικων τύπου gelateria. Δεν παύει, όμως, να κρατά πάντα ψηλά τον πήχη της ποιότητας, δημιουργώντας γνήσιες, κλασικές γεύσεις που όμοιές τους δύσκολα συναντά κανείς αλλού: το καϊμάκι, το φιστίκι, αλλά και η μαστίχα Χίου είναι κάποιες από τις καλύτερες γεύσεις παγωτού που μπορεί να δοκιμάσει κανείς οπουδήποτε. Ας μην αδικήσουμε, όμως, και τις εξαιρετικές γεύσεις στρατσιατέλα και καραμέλα με pecan που θα ενθουσιάσουν όσους προτιμούν «κρατσανιστή» υφή στο παγωτό τους.
Το κακό με το Waffle House είναι ότι σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχει ένα μόνο κατάστημα για να απολαύσετε τις θεϊκές του βάφλες και το ακόμα πιο θεϊκό του παγωτό, στο οποίο τις ώρες αιχμής γίνεται το αδιαχώρητο. Το καλό είναι ότι αυτό το κατάστημα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην Βουλιαγμένη (
Προερχόμενη από την Ιταλία, η Cremeria Vienna έχει να καυχιέται για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, με εξαιρετικά παγωτά, τα οποία κατασκευάζονται κάθε μέρα φρέσκα σε κάθε κατάστημα. Από αυτά αξίζει, μεταξύ άλλων, να δοκιμάσετε όσα έχουν φρέσκα φρούτα, π.χ. γεύσεις όπως η φράουλα, η μπανάνα και το μήλο με κανέλα, καθώς και τις «λευκές» γεύσεις με την περίφημη κρέμα Vienna και την πανακότα, για τις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος. Φυσικά, το παγωτό σας στα Cremeria Vienna μπορείτε να το συνδυάσετε με ολόφρεσκες λαχταριστές βάφλες ή κρέπες.
Η εταιρία Kayak δραστηριοποιείται στον χώρο του παγωτού και της ζαχαροπλαστικής από το 1996, δημιουργώντας παγωτά πολυτελείας, με την έννοια ότι τα υλικά τους είναι ολόφρεσκα και αγνά, ενώ οι γεύσεις τους –πάνω από 60 διαφορετικές- ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις γεύσεις ντομάτας, sorbet γλυκάνισου, σαμπάνιας και μπύρας, αλλά και pavlova και μαστίχα με ροζ πιπέρι (!). Κάθε γεύση αποτελεί μία νέα εμπειρία.
Την τέχνη του ελβετικού παγωτού ήρθε εδώ και μερικά χρόνια για να μας διδάξει η Mövenpick, με γεύσεις ιδιαίτερες, υφές εξαιρετικά λεπτές και συστατικά εκλεκτά. Δεν είναι τυχαίο που η Mövenpick έχει επιλέξει να διαθέτει τα παγωτά της σε πολύ επιλεγμένους χώρους, κάνοντας όσους από εμάς τα έχουμε δοκιμάσει να τα αναζητούμε κάθε φορά ρωτώντας εκεί που ελπίζουμε πως θα τα βρούμε. Όταν λοιπόν έχετε την τύχη να βρεθείτε μπροστά σε ένα ψυγείο Mövenpick μην διστάσετε να δοκιμάσετε το συγκλονιστικό -και προσφάτως βραβευμένο από την Βρετανική Ομοσπονδία Κατεψυγμένων Τροφίμων- Double Cream & Meringues (διπλή κρέμα και μαρέγκα), Chocolate & Tonka Truffle (μαύρη σοκολάτα και τρούφα από ελβετική σοκολάτα με πλούσιο άρωμα βανίλιας και αμυγδάλου), καθώς και τα φρουτώδη Lemon & Lime και Passion Fruit & Mango.




