Παγωτατζίδικα: Τα δροσερότερα στέκια της πόλης

Λίγο τα καυτά καλοκαιρινά απογεύματα, λίγο η παγωμένη, κρεμώδης υφή και η γαργαλιστική, γλυκιά γεύση… ενδώσαμε στον πειρασμό και απολαύσαμε παγωτό στις δέκα καλύτερες διευθύνσεις της πόλης.
Παγωτατζίδικα: Τα δροσερότερα στέκια της πόλης
της Έλενας Μπούλια

Αποτελεί αιώνες τώρα την απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση, την πιο κολασμένη διατροφική αμαρτία και την «πρώτη ύλη» για τους πιο τρελούς συνδυασμούς. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό, ούτε καν όσοι με άνεση καταφέρνουν να αντιστέκονται στα «συμβατικά» γλυκά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το καλύτερο παγωτό της πόλης. Το δοκιμάσαμε στις δέκα παρακάτω διευθύνσεις. 

Παγωτομανία
Από τα πρώτα «ιταλικού» τύπου παγωτατζίδικα στην Ελλάδα, η Παγωτομανία ήρθε το 2003 για να μας προσφέρει παγωτό με το φτυαράκι (και όχι σε μορφή «μπάλας») σε τραγανά χωνάκια διαφόρων μεγεθών. Από τα «βουνά» των γεύσεων που ξεχειλίζουν τα ψυγεία των καταστημάτων Παγωτομανία, πολλές εκ των οποίων έχουν δανειστεί συστατικά -και όνομα- από άλλα αγαπημένα γλυκίσματα, ξεχωρίζουμε βέβαια τις γεύσεις σοκολάτα-μπισκότο, kinder, ferrero, nutella, bounty και γκοφρέτα.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; «Παγωτομανίες» συναντάμε όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε κάποιους από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς, όπως Μύκονος, Λευκάδα και Χανιά. Στην Αθήνα, πάντως, αξίζει να βρεθείτε είτε στην πρώτη Παγωτομανία που άνοιξε ποτέ, στον πεζόδρομο του Ψυρρή (Τάκη 21 & Αισώπου) για να απολαύσετε το παγωτό σας σε χαλαρή ατμόσφαιρα στα γύρω παγκάκια, είτε στο κατάστημα της Γλυφάδας, στην «Μπιφτεκούπολη», μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα που, όπως και να το κάνουμε, χρειάζεται τις χωνευτικές ιδιότητες του παγωτού. 

Ηäagen Dazs
Μπορεί ορισμένα από τα καταστήματα της κολοσσιαίας παγκόσμιας αλυσίδας να έκλεισαν πρόσφατα λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτά που παραμένουν ανοιχτά δεν συγκεντρώνουν πλήθος «πιστών» που σπεύδουν να απολαύσουν καταπληκτικές γεύσεις όπως τις midnight cookies & cream, dulce de leche και φυσικά την κορυφαία macadamia nut brittle, η οποία είναι τόσο δημοφιλής που έχει δικό της fan group στο facebook. Αν βρεθείτε σε κάποιο κατάστημα, απολαύστε το παγωτό σας με αφράτη βάφλα, στην οποία θα ζητήσετε επικάλυψη από σοκολάτα γάλακτος.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; Πέρα από τα ψυγεία των Pizza Hut και Πίτα Παν, καταστήματα Ηäagen Dazs υπάρχουν σε όλη την Αττική. Οι καλύτερες διευθύνσεις, ωστόσο, για να απολαύσετε τα μοναδικά παγωτά είναι στην Μαρίνα Φλοίσβου –με θέα την θάλασσα και τα πολυτελή σκάφη, στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά, καθώς και στην πλατεία Κεφαλαρίου. 

Δωδώνη
Η αλήθεια είναι πως το… θεϊκό παγωτό της Δωδώνης έχει χάσει κάπως την αίγλη του τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση των απανταχού παγωτατζίδικων τύπου gelateria. Δεν παύει, όμως, να κρατά πάντα ψηλά τον πήχη της ποιότητας, δημιουργώντας γνήσιες, κλασικές γεύσεις που όμοιές τους δύσκολα συναντά κανείς αλλού: το καϊμάκι, το φιστίκι, αλλά και η μαστίχα Χίου είναι κάποιες από τις καλύτερες γεύσεις παγωτού που μπορεί να δοκιμάσει κανείς οπουδήποτε. Ας μην αδικήσουμε, όμως, και τις εξαιρετικές γεύσεις στρατσιατέλα και καραμέλα με pecan που θα ενθουσιάσουν όσους προτιμούν «κρατσανιστή» υφή στο παγωτό τους.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; Απλωμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Δωδώνη δίνει μεγάλη έμφαση στο καταναλωτικό κοινό της επαρχίας, με καταστήματα-ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται παντού, από την Χαλκιδική έως την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα έως τα Επτάνησα, και που αποτελούν στέκι κατά τις απογευματινές βόλτες μεγάλων και μικρών. Έτσι, πέρα από το κατάστημα της Μακρυγιάννη (αρ. 15), στην Ακρόπολη, και της Φωκίωνος Νέγρη (αρ. 20) που προσφέρονται για απόλαυση και… χάζι στους πεζοδρόμους, ιδανικές τοποθεσίες για να δοκιμάσετε ολόφρεσκα παγωτά Δωδώνη είναι επίσης το Ναύπλιο -επί της πλατείας Συντάγματος- και το Πόρτο Χέλι, επί της παραλιακής οδού, το Μπατσί, στην Άνδρο, και η παραλία της Ερμούπολης, μπροστά στην πλατεία Κανάρη της Σύρου.

Waffle House
Το κακό με το Waffle House είναι ότι σε ολόκληρη την Αθήνα υπάρχει ένα μόνο κατάστημα για να απολαύσετε τις θεϊκές του βάφλες και το ακόμα πιο θεϊκό του παγωτό, στο οποίο τις ώρες αιχμής γίνεται το αδιαχώρητο. Το καλό είναι ότι αυτό το κατάστημα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην Βουλιαγμένη (Λ. Ποσειδώνος 17), με μία μεγάλη μπροστινή αυλή να χωρά πλήθος «πιστών» και με πανέμορφη θέα στην θάλασσα. Αν, λοιπόν, η Νάξος -στην οποία υπάρχουν δύο Waffle Houses- σας πέφτει λίγο μακριά, σπεύσατε, μία καθημερινή κατά προτίμηση, προς παραλία μεριά, για να ξετρελαθείτε με μία τραγανή, λεπτή βάφλα με επικάλυψη nutella, πάνω στην οποία θα απλώσετε… παγωτό τσουρέκι, κάστανο, πραλίνα snickers ή μαστίχα με κανέλλα και καβουρδισμένο αμύγδαλο… Για πραγματικά κολασμένες γεύσεις, ζητήστε να περιχύσουν το παγωτό σας με fudge σοκολάτας ή με σοκολάτα γάλακτος που παγώνει.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; Όπως είπαμε και παραπάνω, δυστυχώς μόνο στην Βουλιαγμένη. Για εσάς που σκοπεύετε, όμως, να βρεθείτε στην Νάξο μέσα στις επόμενες ημέρες, αναζητήστε το Waffle House που βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας (φωτο), αρκετά κοντά αλλά όχι πάνω στον λιμάνι, καθώς και αυτό που βρίσκεται στην παραλία Πλάκα.

Cremeria Vienna
Προερχόμενη από την Ιταλία, η Cremeria Vienna έχει να καυχιέται για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, με εξαιρετικά παγωτά, τα οποία κατασκευάζονται κάθε μέρα φρέσκα σε κάθε κατάστημα. Από αυτά αξίζει, μεταξύ άλλων, να δοκιμάσετε όσα έχουν φρέσκα φρούτα, π.χ. γεύσεις όπως η φράουλα, η μπανάνα και το μήλο με κανέλα, καθώς και τις «λευκές» γεύσεις με την περίφημη κρέμα Vienna και την πανακότα, για τις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος. Φυσικά, το παγωτό σας στα Cremeria Vienna μπορείτε να το συνδυάσετε με ολόφρεσκες λαχταριστές βάφλες ή κρέπες.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; Δεκαεννέα διευθύνσεις μετρά η Cremeria Vienna στην Ελλάδα, εκ των οποίων καλύτερη τοποθεσία για να απολαύσετε εκεί το παγωτό σας έχουν τα καταστήματα της Κέρκυρας (Ευγενίου Βούλγαρη 48), της Σαντορίνης (στην Περίσσα), στην Χίο (Λεωφόρος Αιγαίου) καθώς και στο Μοναστηράκι (Αγίου Φιλίππου 14). Κατά τα άλλα, καταστήματα Cremeria Vienna θα βρείτε ακόμα σε Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Ν. Σμύρνη, Πετρούπολη, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Χαϊδάρι, Ρόδο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο. 

Kayak
Η εταιρία Kayak δραστηριοποιείται στον χώρο του παγωτού και της ζαχαροπλαστικής από το 1996, δημιουργώντας παγωτά πολυτελείας, με την έννοια ότι τα υλικά τους είναι ολόφρεσκα και αγνά, ενώ οι γεύσεις τους –πάνω από 60 διαφορετικές- ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις γεύσεις ντομάτας, sorbet γλυκάνισου, σαμπάνιας και μπύρας, αλλά και pavlova και μαστίχα με ροζ πιπέρι (!). Κάθε γεύση αποτελεί μία νέα εμπειρία.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; Το παγωτό Kayak δεν το βρίσκει κανείς οπουδήποτε, παρά σε επιλεγμένα εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, όπως το «Φίλιον» στο Κολωνάκι (Σκουφά 34), το «Degustation», επίσης στο Κολωνάκι (Κουμπάρη 5) και στα ψυγεία των Α.Β. Βασιλόπουλος. Ωστόσο, εκεί που θα απολαύσετε όλες τις πιθανές γεύσεις των παγωτών, καθώς και άλλα γλυκά της εταιρίας, είναι στην δροσερή αυλή του Flagship Store της Kayak, στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 10 & Κυριαζή 40). 

Mövenpick
Την τέχνη του ελβετικού παγωτού ήρθε εδώ και μερικά χρόνια για να μας διδάξει η Mövenpick, με γεύσεις ιδιαίτερες, υφές εξαιρετικά λεπτές και συστατικά εκλεκτά. Δεν είναι τυχαίο που η Mövenpick έχει επιλέξει να διαθέτει τα παγωτά της σε πολύ επιλεγμένους χώρους, κάνοντας όσους από εμάς τα έχουμε δοκιμάσει να τα αναζητούμε κάθε φορά ρωτώντας εκεί που ελπίζουμε πως θα τα βρούμε. Όταν λοιπόν έχετε την τύχη να βρεθείτε μπροστά σε ένα ψυγείο Mövenpick μην διστάσετε να δοκιμάσετε το συγκλονιστικό -και προσφάτως βραβευμένο από την Βρετανική Ομοσπονδία Κατεψυγμένων Τροφίμων- Double Cream & Meringues (διπλή κρέμα και μαρέγκα), Chocolate & Tonka Truffle (μαύρη σοκολάτα και τρούφα από ελβετική σοκολάτα με πλούσιο άρωμα βανίλιας και αμυγδάλου), καθώς και τα φρουτώδη Lemon & Lime και Passion Fruit & Mango.

Πού θα το απολαύσετε καλύτερα; Παγωτά Mövenpick θα βρείτε στα ψυγεία των ζαχαροπλαστείων Papagalino, στους γκουρμέ φούρνους Eric Kayser, στα περισσότερα 5στερα ξενοδοχεία της Ελλάδας, καθώς και σε ομώνυμη καφετέρια-ζαχαροπλαστείο στην παραλία του Πόρτο Ράφτη, η οποία διαθέτει αποκλειστικά τα συγκεκριμένα παγωτά και όπου μπορείτε να τα απολαύσετε με θέα το γραφικό λιμανάκι.

One of a kind…
Χωρίς να είναι αλυσίδες, τα παρακάτω παγωτατζίδικα έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Αθήνα για την ποιότητα και την ποικιλία στις γεύσεις τους:
Zuccherino (Αγ.Αλεξάνδρου και Ναϊάδων, Π. Φάληρο, τηλ. 2109830049): Το απόλυτο στέκι για παγωτό στο Π. Φάληρο, με γεύσεις που ανανεώνονται καθημερινά και που… συγκλονίζουν τον ουρανίσκο: death by chocolate, cookies και εκμέκ είναι κάποιες από τις καλύτερες.
Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 2108012472): Σταθερή αξία για παγωτό στα Β.Π., ο Βάρσος θα σας εντυπωσιάσει με τις πιο απλές γεύσεις του, το καϊμάκι, το οποίο φτιάχνεται από φρέσκο πρόβειο γάλα, και την σοκολάτα που φτιάχνεται από παγωτό κρέμα στο οποίο έχει προστεθεί κακάο.
- Alma (19ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Πικέρμι, τηλ. 2106039376): Στην πηγή του παγωτού της συγκεκριμένης εταιρίας, την ομώνυμη βιοτεχνία που βρίσκεται εκεί από το 1966, θα δοκιμάσετε ολόφρεσκες αλλά περιορισμένες σε ποικιλία γεύσεις, οι οποίες ωστόσο θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν με την διαχρονικότητά τους. Highlights τα παρφέ κρέμας και σοκολάτας και τα δροσερά παγωτίνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v