Κρέπες: Η κρυφή γοητεία του "Άζυμου Άρτου"

Άκρως απαραίτητη έπειτα από ξενύχτια και κραιπάλες, η κρέπα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την βραδινή έξοδο της νεολαίας και όχι μόνο. Δεκάδες σημεία σε όλη την Αθήνα προσφέρουν το εκλεκτό γλύκισμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται στην... κρεπάλη!
Κρέπες: Η κρυφή γοητεία του Άζυμου Άρτου
Απόγονος του Άζυμου Άρτου, που βρίσκουμε ακόμα και στη Βίβλο, συνδέθηκε με δοξασίες που φέρνουν γούρι και καλοτυχία αφού φτιάχνεται με φυσικά προϊόντα. Η κρέπα συνδεόταν επίσης με ειδωλολατρικές γιορτές, ενώ πέρασε στα χριστιανικά χρόνια και στη γηραιά δύση σαν προϊόν που συνοδεύει γιορτές και τελετές. Σήμερα τη βρίσκουμε σε όλες τις παραδοσιακές κουζίνες, από τις πιο πολύπλοκες όπως είναι η γαλλική και η κινεζική έως τις πιο απλές. Οι ποικιλλίες της; Κυριολεκτικά άπειρες. Μπορεί να γεμιστεί με οτιδήποτε, "ερεθίζοντας" τον ουρανίσκο μας με αλμυρές και γλυκές γεύσεις.

Η λέξη, όπως και η ίδια η κρέπα, είναι γαλλικής προελεύσεως, και απορρέει από την Λατινική "crispa" που σημαίνει "κατσαρή". Προερχόμενες από την Βρεττάνη, μία περιοχή βορειοδυτικά της Γαλλίας, θεωρούνται το εθνικό πιάτο της χώρας, αν και με την πάροδο των χρόνων γίνανε δημοφιλείς και εκτός των συνόρων. Κύρια συστατικά της είναι το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και λίγο αλάτι. Ένα πολύ γνωστό είδος κρέπας είναι η Mille crêpe, αποτελούμενη από πολλά λεπτά στρώματα κρέπας. Ακόμα μία κλασσική γαλλική κρέπα είναι η  crêpe Suzette με τρίμματα από φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ (συνήθως Grand Marnier). Η βασική συνταγή για κρέπα είναι απλή και έυκολη. Έχοντας αυτήν ως αφετηρία μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε υλικό θέλετε, κάνοντάς την αλμυρή ή γλυκιά ανάλογα με τα γούστα σας. Μπορείτε επίσης να αυτοσχεδιάσετε, φτιάχνοντας την δικιά σας μοναδική κρέπα.

Βασική Συνταγή (4-5 κρέπες)
Υλικά: 1 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι γάλα
1 αυγό 
ελάχιστο αλάτι ή ελάχιστη ζάχαρη αν την θέλετε γλυκιά
λίγο βούτυρο
Ετοιμασία: Σε ένα μπολ, ανακατεύετε καλά το αλεύρι, το γάλα και το αυγό και ελάχιστο αλάτι. Ζεσταίνουμε καλά το (αντικολλητικό) τηγάνι, χωρίς λάδι. Με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγο βούτυρο και το αλείφουμε γύρω γύρω στο τηγάνι. Ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού μερικές κουταλιές από το μείγμα, φροντίζοντας να απλωθεί σε όλο το τηγάνι. Περιμένετε να ψηθεί αρκετά από την μία πλευρά και όταν δείτε ότι αρχίζει και η άλλη να "στεγνώνει" την αναποδογυρίζετε. Ο βασικός "κόρμός" της συνταγής σας είναι έτοιμος! Τώρα δεν έχετε παρα να αφήσετε την φαντασία σας να ... οργιάσε και να προσθέσετε ό,τι υλικά εσείς θέλετε.

Αν πάλι η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σας τότε στην Αθήνα και στα περίχωρα θα βρείτε δεκάδες κρεπερί με εκλεκτές γεύσεις. Σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές που ξεχωρίσαμε.

Στην Κηφισιά στον Τροχονόμο αναζητήστε δίπλα στην Εθνική Τράπεζα το ξύλινο κιόσκι. Εκεί, στις κρέπες της Κηφισιάς θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από νόστιμες κρέπες, σε ένα στέκι που προσελκύει όλους τους ξενύχτηδες των Βορείων Προαστίων. Στην Μυθωδία (Α. Παπανδρέου 13-15, 2108031082) μπορείτε να δοκιμάσετε φρέσκια κρέπα σε ένα γραφικό μπαλκονάκι μέχρι και τις πέντε τα ξημερώματα. Αν μάλιστα μένετε και κοντά έχει και delivery.
Όσοι επιμένετε… κεντρικά το κέντρο της Αθήνας είναι γεμάτο από όμορφες κρεπερί. Η πασίγνωστη Αμάλθεια (Τριπόδων 16, Πλάκα, 2103224635) είναι must για γαλλικές κρέπες και γλυκά στην καρδιά της πλακιώτικης περατζάδας. Το Ενθύμιον (Αγ. Λαύρας 56, 'Ανω Πατήσια, 2102022256) φτιάχνει κρέπες (κάποιες με προσθήκη μαγειρευτών γεύσεων) σε έναν γλυκό, προσωπικό χώρο.. Στα Εξάρχεια δοκιμάστε την κρέπα του Crepomad (Τζαβέλλα και Θεμιστοκλέους 60, 6937817378) και στην Καισαριανή μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την όμορφη κρέπα της Κρεπάλης (Εθν. Αντιστάσεως 2, 2107224801).

Η παραλία έχει και αυτή τις δικές της κρεπερί. Το Golden Crepe στην Γλυφάδα (Γιαννιτσοπούλου 3, 2109680118) είναι μία κλασσική πρόταση για κρέπα, ενώ προς Πειραιά μεριά αρκετά καλό είναι και το Poco Poco (Φιλίππου 26, Μικρολίμανο, 2104119735), όπως επίσης και το Pierrot (Φρεαττύδος 42, Πειραιάς, 2104530918, 2104181832) με ιστορία 25 χρόνων και παρείστικο περιβάλλον. Για τους πιο… γκουρμέ «κρεπατζίδες» υπάρχει το Τρελό Βιολί στο Παγκράτι (Υμηττού 121, 2107600060) για κρέπα με… όνομα!

Σινεμά χωρίς κρέπα γίνεται; Φυσικά και όχι. Απανταχού σινεφίλ και όχι μόνο μαζεύονται καθημερινά στο γραφικό και πρωτότυπο Κρεπηλατείον (Λ. Κηφισίας, Μαρούσι. Στα φανάρια του Παράδεισου Αμαρουσίου πριν από το Media Market με κατεύθυνση προς Αθήνα, δίπλα
στην Audi), με τις τραγανές του κρέπες σε έναν χώρο που μοιάζει με βαγόνι-τροχόσπιτο. Αν θέλετε έχει και μαξιλαράκια για να κάτσετε μέσα, αν και οι περισσότεροι προτιμούν να φάνε «στο πόδι» ακριβώς απέξω. Επίσης, δίπλα από τον κινηματογράφο Νιρβάνα βρίσκεται το L’etoile (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 194) με φοβερή αλμυρή κρέπα (δοκιμάστε την με αυγό) και αρκετούς διάσημους καλλιτέχνες να το επισκέπτονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Τέλος, δύο μεγάλες αλυσίδες κρεπερί αξίζουν να τις επισκεφτείτε. Πρόκειται για την Crepa Crepa (Νέα Σμύρνη, Γαλάτσι, Μικρολίμανο, Χαλάνδρι κ.α.) με μεγάλη ποικιλία γεύσεων και προσεγμένες τιμές και την Crepaland (Νέα Σμύρνη, Κολωνάκι, Χολαργός, Βάρκιζα κ.α.) με επίσης μεγάλη ποικιλία στις γευστικές προτάσεις.



Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v