Ταβερνάκια στο κύμα: Διευθύνσεις με άρωμα αρμύρας

Με φόντο τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, σε αναζήτηση θαλασσινών τοποθεσιών που θα φιλοξενήσουν την επιθυμία μας για μυρωδάτους ουζομεζέδες και ψάρι, πέφτουμε πάνω σε πέντε «ψαρωτικές» ταβέρνες πλάι στο κύμα.
Ταβερνάκια στο κύμα: Διευθύνσεις με άρωμα αρμύρας
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Φρέσκο ψαράκι, μυρωδάτοι μεζέδες και ούζο. Το τρίπτυχο των καλοκαιρινών θαλασσινών απολαύσεων πιάνει «στεριά» σε αρκετές τοποθεσίες εντός και εκτός των τειχών της πόλης, ενώ όσο πλησιάζει ο Αύγουστος μετατρέπεται σιγά σιγά σε must για όσους έχουν ξεμείνει στην Αττική.

Επειδή όμως, θαλασσινό τραπέζι χωρίς θέα στο απέραντο γαλάζιο και την μεθυστική μυρωδιά της αρμύρας να πλανάται τριγύρω δεν νοείται, πήραμε τους δρόμους και τις παραλίες και ανακαλύψαμε ψαροταβέρνες, beach bars και μεζεδοπωλεία με θέα το κύμα.

Marko Antonio: Ο Σαρωνικός στο πιάτο
Η Πειραϊκή αποτελεί, εδώ και χρόνια, κλασικό προορισμό για ουζομεζέδες με θέα θάλασσα. Όπως, όμως, συμβαίνει με τους περισσότερους εδραιωμένους αθηναϊκούς «θρύλους», τα περισσότερα από τα ταβερνάκια της δεν είναι αυτό που θα λέγαμε value for money: κάποιες φορές η ποιότητα είναι στα όρια του μετρίου, κάποιες οι τιμές είναι τσιμπημένες, και κάποιες άλλες ισχύουν και τα δύο. Το Marko Antonio αποτελεί μία από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.

Με ιστορία που μετρά περισσότερα από τριάντα χρόνια, στην ίδια προνομιακή θέση από το 1979, το Marko Antonio ξεχωρίζει για το καλό φαγητό, τις λογικότατες τιμές του και την κεφάτη ατμόσφαιρα. Το ούζο εδώ, εκτός από μεζέδες, συνοδεύεται από ελληνική μουσική και, βέβαια, εκπληκτική θέα στη θάλασσα του Σαρωνικού.

Στα must πιάτα του σημειώστε τα αχνιστά μύδια και την ψητή σαρδέλα στα κάρβουνα. Τα ορεκτικά θα τα διαλέξετε από τον δίσκο με τα αμέτρητα πιατάκια που έρχεται στο τραπέζι σας αντί για κατάλογο, και θα είναι όλα ένα κι ένα. Για τους αμετανόητους κρεατοφάγους, το μενού περιλαμβάνει και κάποιες επιλογές σχάρας.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα
Τιμή: 15-18 ευρώ το άτομο
Ακτή Θεμιστοκλέους 228, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4180036, 210 4536151

Λιμανάκι: Στη σκιά του φουγάρου
Η περιοχή εκ πρώτης όψεως δε μοιάζει ειδυλλιακή. Στο Κερατσίνι, δίπλα στην Ιχθυόσκαλα και κάτω από το φουγάρο της ΔΕΗ. «Και υπάρχει κόσμος που τρώει εκεί;» αναρωτιούνται, δικαιολογημένα, όσοι το ακούν για πρώτη φορά. Κι όμως. Αν καταφέρεις να αγνοήσεις το βιομηχανικό μισό του τοπίου, το υπόλοιπο θα σε ανταμείψει: μπροστά από το ουζερί ένα μικρό λιμανάκι φιλοξενεί πολύχρωμες βάρκες. Το εκκλησάκι στην άκρη του κάνει το περιβάλλον ακόμη πιο νησιώτικο. Το φουγάρο ούτως ή άλλως δεν το βλέπεις. Αν δεν το άκουγες κιόλας, θα ήταν τέλεια.

Το φαγητό στο Λιμανάκι αναλαμβάνει να αντισταθμίσει αυτήν την ενοχλητική λεπτομέρεια. Τα φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά που εγγυάται η ιχθυόσκαλα ακριβώς δίπλα συνδυάζονται με πρωτότυπους μεζέδες, όπως χταποδοκεφτέδες και χέλι καπνιστό. Πάντα με τη συνοδεία του απαραίτητου ούζου, που ευωδιάζει γλυκάνισο, όπως και ολόκληρος ο χώρος.

Τα τραπέζια απλώνονται στο μπαλκονάκι με τις ρετρό τέντες –γιατί ο ήλιος εδώ δεν αστειεύεται– και απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο νησιώτικο λιμανάκι μπροστά του. Εξοπλιστείτε με υπομονή, γιατί η παραγγελία σας ενδέχεται να καθυστερήσει πάνω από μισή ώρα, αφού η φήμη του μαγαζιού έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της συνοικίας και ειδικά τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα
Τιμή: Περίπου 20 ευρώ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου
Μόλος Κερατσινίου (δίπλα στη ΔΕΗ), 210 4004721

Cabana Restaurant Lounge: Hip ψαρομεζέδες
Και βουτιά στα δροσερά νερά της παραλίας Αλίμου και ξαπλώστρα για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση και φρέσκος ψαρομεζές λίγα μέτρα πιο πίσω, με άπλετη θέα το καταγάλανο της θάλασσας. Το πρώην bar-restaurant Ble κατέβασε decibel, δημιουργώντας έναν όμορφο χώρο με lounge ατμόσφαιρα που σε προκαλεί να κυκλοφορείς με το μαγιό σου, είτε βρεθείς εκεί μεσημέρι είτε βράδυ. Μην τρομάξετε από την hip ατμόσφαιρα και το προσεγμένο ντεκόρ που θυμίζει beach bar στην Μύκονο. Το Cabana είναι ένας πολύ φιλικός, άνετος και ευχάριστος χώρος, στον οποίον μπορείτε να απολαύσετε το ουζάκι και την ποικιλία σας όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη παραλιακή ψαροταβέρνα.

Και όχι μόνο… Ο χώρος του Cabana Restaurant Lounge ανοίγει από νωρίς το πρωί για μπάνιο και καφέ. Από το μεσημέρι και μετά το μενού αρχίζει να ξεφυλλίζεται και τα fusion πιάτα του executive chef Χρήστου Τζιέρα έχουν την τιμητική τους. Εξαιρετικές προτάσεις από τα πιάτα του κ. Τζιέρα το φιλέτο σολωμού με αρωματικό ρύζι και σως τεριγιάκι, καθώς και το ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο μαριναρισμένο σε lime, πορτοκάλι και δυόσμο. Στα daily snacks ξεχωρίζουν οι καβουροδαγκάνες πανέ σε ντιπ κοκτέιλ και οι τηγανιτές γαρίδες με τσίλι, ενώ μην παραλείψετε, για το τέλος, το καταπληκτικό παγωτό banana split με καραμέλα και κροκάν φουτντουκιού.

Ωστόσο, στο Cabana δεν είναι απαραίτητο να παραγγείλετε κάποιο από τα μεγάλα και «ακριβά» πιάτα για να χορτάσετε. Για τσιμπολόγημα παρα θιν’αλός, επιλέξτε ένα lunch menu με θαλασσινές και μη ποικιλίες για το ουζάκι σας, σε τιμή περί τα 15 με 20 ευρώ.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από νωρίς το πρωί έως τις 00.30 από Κυριακή έως Πέμπτη και έως τη 1.30 κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Τιμή: Περί τα 20 με 30 ευρώ κατ’άτομο.
Λεωφ. Ποσειδώνος, Ακτή Αλίμου (πρώην BLE), Άλιμος, τηλ. 210 9859860. (Δείτε το στον χάρτη).

Καλυψώ Hotel, Bar & Restaurant: Βουτιά και μπουκιά 
Χωρίς να διεκδικεί δάφνες για την εξαιρετική του κουζίνα, το παραθαλάσσιο ταβερνάκι του ξενοδοχείου Καλυψώ στην Ανάβυσσο έχει χρόνια τώρα αποκτήσει πιστό κοινό για τον εξής απλό λόγο: Ακόμα και τα σαββατοκύριακα, αν βρεθείς εκεί από νωρίς για μπάνιο, θα βρεις πάντα ένα τραπεζάκι δίπλα στο κύμα για να απολαύσεις το ουζάκι σου, τα καλαμαράκια σου και φρέσκα τηγανιτά μπαρμπουνάκια, ενώ λίγα μόνο βήματα από τον χώρο της ταβέρνας υπάρχουν μερικά σκαλάκια από τα οποία θα βουτήξεις στα δροσερά νερά της Αναβύσσου, καθώς θα περιμένεις την παραγγελία σου.

Το ταβερνάκι του ξενοδοχείου Καλυψώ προτιμάται τόσο από οικογένειες, καθώς εκεί μπορούν να αφήσουν τα παιδιά σχετικά ελεύθερα να απολαύσουν το μπάνιο τους στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο και μετά να καθίσουν όλοι μαζί για φαγητό, όσο και από ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αλλά και τα μέλη της ομάδας scuba diving Aqua Divers Club, καθώς το μέρος αποτελεί σημείο συνάντησής τους για να πραγματοποιήσουν στα βαθιά τα μαθήματα.
 
Άλλωστε, μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, το οποίο μοιάζει ξεχασμένο στην δεκαετία του ’60, αποτελεί το γεγονός ότι διαθέτει ιδιωτικό και δωρεάν χώρο στάθμευσης, ενώ η είσοδος για την παραλία είναι δωρεάν.

Τι θα φάτε στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι του Καλυψώ; Καλαμαράκια τηγανιτά, χταπόδι ξιδάτο, γαρίδες τηγανιτές (όλα κατεψυγμένα), καθώς και φρέσκα μπαρμπούνια τηγανιτά αλλά και τηγανιτή μαρίδα. Το τζατζίκι είναι «δυναμίτης», τα βλήτα φρέσκα, οι τηγανιτές πατάτες «προκάτ» (αλλά δε βαριέσαι) και ο Παπατζίμ ρέει σα νεράκι. Απλά και ταπεινά.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Τιμή: 15 με 20 ευρώ κατ’άτομο.
Λεωφ. Σουνίου 49χλμ, Ανάβυσσος, τηλ.210 9483811,6932253436 (Δείτε στον χάρτη).

Ξυπόλητος: Ολόφρεσκο ψάρι πάνω στο κύμα
Μην θεωρήσετε τον τίτλο υπερβολικό. Η ψαροταβέρνα του Ξυπόλητου είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Μάλιστα αν κάτσετε στα μπροστά τραπεζάκια θα νιώσετε στο δέρμα σας τις αρμυρισμένες «πιτσιλιές» τις θάλασσας. Το όνομά της το πήρε από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη της, ο οποίος συνήθισε να κυκλοφορεί ξυπόλητος. Είχε μάλιστα και δικιά του τράτα, με την οποία εξυπηρετούσε τις γευστικές θαλασσινές απαιτήσεις των επισκεπτών του.

Κάπως έτσι λειτουργεί η ταβέρνα μέχρι σήμερα, από τα παιδιά και τα εγγόνια του Ξυπόλητου – τα Ξυπολητάκια, θυμίζοντας έντονα ατμόσφαιρα ελληνικής ταινίας του ’60. Το μεγάλο δέντρο δίπλα ακριβώς στην ταμπέλα που αναγράφει το όνομα της ψαροταβέρνας, τα μικρά γαλάζια τραπεζάκια δίπλα στο κύμα, η γαλανόλευκη τέντα, το σύρμα όπου απλώνουν τα χταπόδια.... Όλο το περιβάλλον του Ξυπόλητου σε ταξιδεύει αρκετά χρόνια πίσω, συνοδεύοντας ιδανικά τις θαλασσινές γεύσεις.

Τα φρέσκα ψάρια του Ξυπόλητου είναι το απόλυτο hit της cult αυτής ψαροταβέρνας. Αλλάζουν καθημερινά ανάλογα με το τι θα βγάλει η τράτα του και συνήθως περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε) μπαρμπουνάκια, αθερίνα, σκαθάρι, τσιπούρα και γαρίδες. Τα ορεκτικά είναι ικανοποιητικά αν και «φτωχά» σε ποικιλία. Ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα το φοβερό καπνιστό χέλι με κρεμμυδάκι, ο πικάντικος μαριναρισμένος γαύρος με πάπρικα και μια δόση από καυτερή πιπεριά τσίλι, οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες και η εύγευστη σαλάτα με βραστά αρμυρίκια και ξύδι. Παραγγείλαμε μπαρμπούνια τηγανιτά και σκαθάρι στην σχάρα, το οποίο είχε ψηθεί με περίσσια μαεστρία και διατήρησε όλη την μοναδική του γεύση ακέραιη. Και τα δύο ψάρια ήταν ολόφρεσκα.

Αν σκοπεύετε να τον επισκεφτείτε Σαββατοκύριακο φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση μιας και γίνεται το έλα να δεις (ακόμα και ρεζερβέ τραπεζάκια δίπλα στο κύμα βρήκαμε!).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 18:30 το απόγευμα, Σαββατοκύριακα όλη μέρα.
Τιμές: 25-30€ ανά άτομο με ουζάκι, ανάλογα με το φρέσκο ψάρι που θα πάρετε.
Παραλία Αρτέμιδας, Λούτσα. Τηλ: 22940-28342.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v