Ζείδωρον: Επιμένοντας (ελλη)νικά στου Ψυρρή

Σταθερή αξία εδώ και χρόνια, το Ζείδωρον "ψάχνεται" διαρκώς με ελληνικές συνταγές και διεθνείς επιρροές, συνεχίζοντας να μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Ζείδωρον: Επιμένοντας (ελλη)νικά στου Ψυρρή
Η περιοχή του Ψυρρή υπήρξε διάτων αστέρας για το αθηναϊκό nightlife, υπό την έννοια ότι ήκμασε και –για ορισμένους– παρήκμασε σε λιγότερο από μία πενταετία. Όσον αφορά τη γευστική σκηνή της περιοχής, τα πράγματα υπήρξαν ακόμα λιγότερο εντυπωσιακά: Οι εξαιρέσεις που επιβεβαίωναν –ακόμα και τότε, τη χρυσή εποχή της– τον κανόνα της προχειρότητας, του κατεψυγμένου μουσακά και του αγενούς σέρβις ήταν πραγματικά ελάχιστες.

Μία από αυτές κρατά ακόμα τις επάλξεις της περιοχής, αρνούμενη να μετακομίσει ακολουθώντας τον άνεμο των trends. Έχει, άλλωστε, συνυφάνει το όνομά της με την περιοχή. Ο λόγος για το Ζείδωρον, το εστιατόριο απέναντι από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που κάθε καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και κάθε χειμώνα κλείνει με τζαμαρίες και ζεσταίνει την όμορφη αυλή του.

Η διακόσμηση υιοθετεί στοιχεία από διάφορες τάσεις, δημιουργώντας ένα μείγμα ιδιαίτερο, που κάνει τον χώρο ταυτόχρονα ευφάνταστο και οικείο. Τα τουβλάκια στον τοίχο, οι ξύλινες καρέκλες καφενείου, τα πήλινα γλαστράκια με τα φυτά, ο χτιστός καναπές και τα retro ξύλινα παράθυρα παραπέμπουν στο country chic ύφος.

Η μπάρα με τα κρεμασμένα ποτήρια που επικοινωνεί με τις δύο αίθουσες δεξιά κι αριστερά της μέσα από ανοίγματα στον τοίχο θυμίζει american restaurant. Οι πήλινες μάσκες, οι πολύχρωμες χάντρες που κρέμονται από το ταβάνι δίνουν τον arty τόνο. Ο χαμηλός, ατμοσφαιρικός φωτισμός αναλαμβάνει –και πετυχαίνει– να δέσει το εκ πρώτης όψεως ανομοιογενές μείγμα.

Το μενού επιμένει ελληνικά, ανακατεύοντας υλικά και συνταγές με φαντασία, και υιοθετώντας επιλεκτικά διεθνείς επιρροές, που ταιριάζουν στα πιάτα. Για παράδειγμα, το εξαιρετικό φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα μαστίχας παντρεύεται επιτυχημένα με ρύζι μπασμάτι. Μας άρεσε, επίσης, πολύ η φέτα με μέλι και φιστίκια Αιγίνης.

«Δυνατή» είναι και η σχάρα: η επικών διαστάσεων σταβλίσια μπριζόλα ήρθε μέτρια ψημένη, ακριβώς όπως τη ζητήσαμε.

Το μενού εμπλουτίζουν καθημερινά δυο-τρία διαφορετικά πιάτα ημέρας, σαλάτες –μας άρεσε ιδιαίτερα η πρόταση της ημέρας που επισκεφθήκαμε το Ζείδωρον: ρόκα, σπανάκι, κουκουνάρι και βινεγκρέτ μελιού– και ορεκτικά. Ανεπιφύλακτα συνιστάται και η εδώ και χρόνια σταθερή αξία του μενού, μανιάτικη σαλάτα με σύγκλινο, πορτοκάλι και κύμινο.

Εντυπωσιακή είναι και η λίστα κρασιών, με ελληνικές και διεθνείς επιλογές σε μπουκάλι και ποτήρι. Λευκό Porto σε ποτήρι, για παράδειγμα, δεν έχουμε βρει αλλού.

Τα επιδόρπια ξεφεύγουν από την πεπατημένη, και ακολουθούν έναν ελληνικό δρόμο που μας άρεσε πολύ. Δοκιμάστε κρέμα αμυγδάλου με γλυκό τριαντάφυλλο και κρόκο Κοζάνης και θα μας θυμηθείτε.

Το Ζείδωρον λειτουργεί καθημερινά έως τις 12.00 το βράδυ. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα το βρείτε ανοιχτό από το μεσημέρι. Για ένα πλήρες γεύμα, με σαλάτα, δύο ορεκτικά και δύο κυρίως υπολογίστε περί τα 25 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Η.Κ.

Το Ζείδωρον, Τάκη 10 και Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, τηλ.: 210 3215368
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v