Κορυφαία εστιατόρια: Η gourmet λάσπη
Αφήνοντας πίσω του το El Bulli του Ferran Adria, το δανέζικο Noma που σερβίρει, μεταξύ άλλων, βρώσιμη λάσπη (!) κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το top-10 των ανά τον κόσμο εστιατορίων, τα highlights των ευφάνταστων μενού τους και οι σεφ που τα εμπνεύστηκαν.

Στα πιάτα του Noma δε θα βρείτε ελαιόλαδο, ντομάτες ή σκόρδο εκτός εποχής, καθότι η πάγια τακτική επιβάλλει οι πρώτες ύλες στο σύνολό τους να προέρχονται από τη Δανία και τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Στις signature δημιουργίες του διάσημου chef περιλαμβάνεται το Radiser, ραπανάκια σε βρώσιμη λάσπη, ενώ ανάμεσα στα «δύσκολα» συστατικά που έχει εντάξει στην μαγειρική του ξεχωρίζουν τα μύδια των Νήσων Faroe, το συκώτι αγγελόψαρου και το άγριο τριαντάφυλλο.
Το επί τέσσερα συναπτά έτη βραβευμένο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου απασχόλησε πριν από λίγες μήνες τους τίτλους των ειδήσεων, όταν ο chef του Ferran Adria ανακοίνωσε πως θα διακόψει τη λειτουργία του για τουλάχιστον δύο χρόνια, αρχής γεννωμένης από το 2012. Η παγκόσμια φήμη που το συνοδεύει μιλά για πρωτοπορία στη μοριακή γαστρονομία, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες για την κατανάλωση και απόλαυση των πιάτων του ανάγουν το γεύμα στο καταλανικό εστιατόριο σε εμπειρία.
Επίσης βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, το εστιατόριο των τριών αδελφών Roca στην Χιρόνα της Καταλονίας άνοιξε τις πόρτες του το 1986, δίπλα στο παραδοσιακό εστιατόριο της οικογένειας. Διάσημο για τις εμπνευσμένες από γνωστά αρώματα όπως το Hypnotic Poison του Dior ή το Hypnose της Lancome γαστρονομικές δημιουργίες του, το El Celler de Can Roca υιοθετεί το concept της «συναισθηματικής κουζίνας», σύμφωνα με το οποίο το κάθε συστατικό, και με τη σειρά του το κάθε πιάτο, δύναται να δημιουργήσει μία συγκεκριμένη ψυχική διάθεση.
Επτά θέσεις ψηλότερα από την περσινή κατάταξη, η βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin Osteria Francescana του Massimo Bottura στην Modena της Ιταλίας ήταν ένα από τα new entries της λίστας με τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2009. Τα πιάτα του Bottura, πέραν της υψηλής γαστρονομίας, αντανακλούν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, στις οποίες οφείλεται και η διακόσμηση των τοίχων του εστιατορίου του με μερικά από τα καλύτερα έργα σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Μία από τις δημιουργίες του εμπνέεται από τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης: τα μαγειρεμένα sous vide ιταλικά του κρέατα απεικονίζουν τα κτίρια και ο αφρός μαϊντανού τις φυλλωσιές γύρω τους.
Ο Γάλλος σεφ Daniel Boulud είναι ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Λας Βέγκας και το Πεκίνο, μεταξύ άλλων. Είναι, όμως, παγκοσμίως γνωστός για το εστιατόριο που φέρει το όνομά του, στο Upper East Side του Μανχάταν. Εδώ, ο Boulud συστήνει στην gourmet κοινότητα της Νέας Υόρκης παραδοσιακές γαλλικές τεχνικές μαγειρικής και υποτιμημένα από την αμερικανική κουζίνα υλικά, με δημιουργίες που κερδίζουν τις εντυπώσεις, όπως ένα ολόκληρο tasting menu το οποίο δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο πέρα από εποχικά λαχανικά. 





